Pamiętaj, że numer na stopce świadczy tylko o dacie produkcji. A skoro młynek zaczęli produkować w 1972 to nie miał szans ukazać się w katalogu na 1972 tylko dopiero w tym na 1973. Zresztą niektóre modele weszły do katalogu ładnych kilka lat po rozpoczęciu ich produkcji i sprzedaży (ale z pamięci teraz nie rzucę przykładu...).
Moja szafa
#841 OFFLINE
Napisano 07 styczeń 2019 - 11:46
- Dokuś lubi to
#842 OFFLINE
Napisano 12 styczeń 2019 - 15:10
Zawsze chciałem to napisać (wczoraj się zarejestrowałem): Robert, jesteś niesamowity! Zazdroszczę tym, którzy Cię znają, bo nudzić się z Tobą raczej nie da - przynajmniej gdy siedzi się w pobliżu szafy. Masz tam kawał historii wędkarstwa, ech... Gdybym miał taką szafę i gdybym mieszkał w Ameryce, kazałbym się w niej pochować (u nas taka ekstrawagancja raczej by nie przeszła).
- BOB, Koincydencja, SID i 2 innych osób lubią to
#843 OFFLINE
Napisano 12 styczeń 2019 - 17:24
hmmmm ...to może każę się spalić w tej szafie?!
- Paweł Bugajski, SID, MarCinFin i 2 innych osób lubią to
#844 OFFLINE
Napisano 12 styczeń 2019 - 17:32
Tak może być nawet lepiej, bo odpada ryzyko rozszabrowania grobu.
- BOB i SID lubią to
#845 OFFLINE
Napisano 12 styczeń 2019 - 21:12
Zawsze chciałem to napisać (wczoraj się zarejestrowałem): Robert, jesteś niesamowity! Zazdroszczę tym, którzy Cię znają, bo nudzić się z Tobą raczej nie da - przynajmniej gdy siedzi się w pobliżu szafy. Masz tam kawał historii wędkarstwa, ech... Gdybym miał taką szafę i gdybym mieszkał w Ameryce, kazałbym się w niej pochować (u nas taka ekstrawagancja raczej by nie przeszła).
Wielu miało tę przyjemność poznać "kustosza BOB-a", miałem ją i ja.
hmmmm ...to może każę się spalić w tej szafie?!
BOB, zapytaj współlokatorów szafy, czy podzielają Twoją wolę.
- BOB i Iluzjonista lubią to
#846 OFFLINE
Napisano 12 styczeń 2019 - 21:28
Wielu miało tę przyjemność poznać "kustosza BOB-a", miałem ją i ja.
W takim razie pozazdrościć. Swoją drogą, "Kustosz" to niezły nick.
- Bułka i SID lubią to
#847 OFFLINE
Napisano 19 styczeń 2019 - 14:32
Spełniając prośbę jednego z kolegów z j.pl aby odnaleźć w starych numerach WŚ jakieś artykuły dla niego, trafiłem na taki.
Czyżbym miał szczęście być w posiadaniu zacnego kołowrotka firmy EMGES od braci Szemberg?!
(wrzucam to oczywiście do wątku "Moja szafa" licząc się z krytycznymi opiniami znawców tematu, ale jest nadzieja i radość .... )
_IGP4170a.jpg 80,78 KB 19 Ilość pobrań
- Del Toro, Koincydencja, Dokuś i 3 innych osób lubią to
#848 OFFLINE
Napisano 19 styczeń 2019 - 15:31
niezły
a masz w szafie kołowrotek muchowy Milbro?
czarny, ebonitowy, made in England#849 OFFLINE
Napisano 19 styczeń 2019 - 15:39
Nie mam. W ogóle niewiele mam muchowych. Aczkolwiek najstarszy w moich zbiorach to łososiowy Farlow (Anglia, Londyn) z 1895r.
Użytkownik BOB edytował ten post 19 styczeń 2019 - 15:56
#850 OFFLINE
Napisano 19 styczeń 2019 - 17:36
Spełniając prośbę jednego z kolegów z j.pl aby odnaleźć w starych numerach WŚ jakieś artykuły dla niego, trafiłem na taki.
Czyżbym miał szczęście być w posiadaniu zacnego kołowrotka firmy EMGES od braci Szemberg?!
(wrzucam to oczywiście do wątku "Moja szafa" licząc się z krytycznymi opiniami znawców tematu, ale jest nadzieja i radość .... )
To jakaś tania podróba z Madżukuo
- Paweł J i BOB lubią to
#851 OFFLINE
Napisano 22 styczeń 2019 - 10:47
Nie mam. W ogóle niewiele mam muchowych. Aczkolwiek najstarszy w moich zbiorach to łososiowy Farlow (Anglia, Londyn) z 1895r.
jak coś, to Milbro wisi na olx
#852 OFFLINE
Napisano 22 styczeń 2019 - 12:29
Niech wisi
#853 OFFLINE
Napisano 24 styczeń 2019 - 22:32
Nowy gość przy szafie.
Może i tylko w skarpetkach, ale z wędką i zacną szklaneczką w dłoni!
Sławeczku, to było wyjątkowe koleżeńskie spotkanie
Załączone pliki
Użytkownik BOB edytował ten post 24 styczeń 2019 - 22:32
- Friko, Koincydencja, SID i 1 inna osoba lubią to
#854 OFFLINE
Napisano 25 styczeń 2019 - 07:33
......w niektórych kulturach zdjęcie butów jest wyrazem szacunku dla gospodarza i jego domu....
A tu stałem przed osławioną szafą pełną wedkarskiej historii i uśmiech gościł na mojej twarzy, gdy mogłem to wszystko zobaczyć, wziąć w ręce, zakrecić korbką.
Wprawdzie trunek, który piliśmy, nie miał tyle lat ile miały niektóre eksponaty z szafy, ale to nic.
Wypity w doborowym towarzystwie smakował wybornie
Jeszcze raz dziękuję za zaproszenie.
Po prostu było Super
Użytkownik Jake 6 edytował ten post 25 styczeń 2019 - 07:36
- BOB i SID lubią to
#855 OFFLINE
Napisano 25 styczeń 2019 - 08:39
- Jake 6, BOB, Koincydencja i 1 inna osoba lubią to
#856 OFFLINE
Napisano 29 styczeń 2019 - 15:54
Wczoraj otrzymałem prezent od znajomej (pamiątka po ojcu wędkarzu)
Tajemnicza,czarna skrzyneczka:
_IGP4227a.jpg 35,71 KB 20 Ilość pobrań
a w środku cuda -wianki. Jak to zazwyczaj w skrzyneczce wędkarskiej
_IGP4229a.jpg 68,55 KB 20 Ilość pobrań
Jest tam wszystko co potrzebne i niepotrzebne oraz ciekawostki. Japońskie (sygnowane Japan) wahadłóweczki, zakupione w Japonii w latach 70-tych (tak jak i widoczny powyżej kołowrotek Olympic Penguin 202B)
_IGP4233a.jpg 53,8 KB 19 Ilość pobrań
A przede wszystkim "czapelki"
_IGP4236a.jpg 62,79 KB 20 Ilość pobrań
z takimi, przepięknie bitymi puncami
_IGP4239a.jpg 46,86 KB 20 Ilość pobrań
_IGP4242a.jpg 65,98 KB 19 Ilość pobrań
_IGP4243a.jpg 64,76 KB 18 Ilość pobrań
PS podobno to jeszcze nie wszystko... trzeba przeszukać garaż
- pepka87, Wudarek, Koincydencja i 6 innych osób lubią to
#857 ONLINE
Napisano 29 styczeń 2019 - 17:33
Już myślałem, że ciężko trafić takie skarby!... A jednak nie! "Czapelki" rewelacyjne! Brawo Robert!
- BOB i Delbanka lubią to
#858 OFFLINE
Napisano 29 styczeń 2019 - 17:59
Taki zielony organizer -obok kołowrotka- to też mam w starym pudełku. Co do czarnej skrzynki to skądś ten dizajn znam ,chyba produkcja DDR ale jak się mylę to mnie Robert popraw.
Czapelki zasługują na szczególne traktowanie to prawdziwe precjoza
- BOB lubi to
#859 OFFLINE
Napisano 29 styczeń 2019 - 18:24
To zielone pudełko, było traktowane jako opakowanie na sprzęt specjalny ... są w nim Meppsy. W latach 70-tych były bez wątpienia towarem specjalnym
- Dokuś i M a r a s lubią to
#860 OFFLINE
Napisano 29 styczeń 2019 - 19:36
a ja te zielone pudełka oddałem jakiemuś młodemu wędkarzowi, pewnie było ich ponad dwadzieścia, trzymałem w nich właśnie meppsy i inne obrotówki oraz i wahadła. Niestety plastik i łatwo ulegały uszkodzeniu, wiec do transportu się nie nadawały. Uwaga rozpuszczały gumy, chyba nawet wchodziły w taka reakcję, że aż się topiły. Tylko w czasach kiedy je wyprodukowano nie było jeszcze gum. Natomiast jeśli chodzi o skrzynkę to też takową nawet jeszcze mam. Moja była szaro niebieska, ale teraz jest zielona i służy do przechowywania jakiś narzędzi. Rzeczywiście była made in DDR. To kilka nowych skarbów w szafie przybyło, więc jest nadzieja, zę jeszcze jacyś młodzi adepci zobaczą jak to było w latach 70-tych, a nie teraz przynęty 3D, hi -tech. Szafa bezcenna.
Użytkownik Apisfisha edytował ten post 29 styczeń 2019 - 19:37
- BOB, SID, M a r a s i 1 inna osoba lubią to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych