Zamówię to i zobacze jaki bedzie efekt musze sie wstrzelic tak zeby było max 20km/h. Mam nadzieję że wymiana śruby nie wymaga certyfikatu ukończenia mechaniki kwantowej
Zawleczki zabezpieczające nakrętkę śruby napędowej kupiłem w sklepie motoryzacyjnym, ale w budowlanym też były.
By post nie był taki krótki, opiszę wyliczenie prędkości na swoim silniku na śrubie 8 cali i obrotach nominalnych.
Moc maksymalną podaje się dla obrotów nominalnych, a jest ona proporcjonalna do wymnożenia obrotów i momentu obrotowego. Moment obrotowy to ramię razy siła, czyli jak mamy podany na przykład moment dokręcania śruby 5kgm - to oznacza że na ramieniu 1metr ma działać siła 5kg, a jeśli ramię będzie krótsze np. 50cm to siła będzie wynosiła 10kg.
Mój silnik ma 13,5 HP przy 5000obr/min, przekładnia 13 zębów na wałku pionowym a 27 na poziomym co daje znamionowe obroty śruby 5000 x 13 zębów/27 zębów=2407,40741, czyli w skrócie 2400 obrotów na minutę.
Przeliczenie na prędkość już podawałem wyżej a dla skoku 8 cali i założonych obrotach nominalnych będzie 2400 x 8x2,54cm x 0,8 x 60 = 2340864 cm/h czyli w przybliżeniu 23,4 km/h.
Wprawdzie na razie problemem są za małe obroty silnika, ale jak będą za duże to najłatwiej je zmniejszyć ograniczając ruch na przepustnicy.