cześć!
Wpadłem pokazać rzeczy, które zrobiłem / dorobiłem, aby mój ponton był bardziej użyteczny/ wygodny.
1. dziobowa rolka kotwicy. jedna z najlepszych rzeczy została zrobiona ze starego uchwytu kółek transportowych (kwasówka). profil zamknięty, wygięty pod kątem około 45* (na oko oceniam kąt). dospawana do niego tuleja, dzięki czemu mogłem na sztywno zamontować to w miejsce oryginalnej rolki. do tego przykręciłem rolkę z allegro (wykonana z ocynku, więc oddzieliłem kwasówkę od ocynku plastikową podkładką, aby się nie ,,gryzły"). liną operuję z pozycji sternika, jedną ręką mogę opuścić i podnieść kotwicę. dla mnie jest to bardzo wygodne rozwiązanie i jestem z tego projektu mocno dumny
kotwica 1.jpeg 60,19 KB
19 Ilość pobrań
kotwica 2.jpeg 44,03 KB
19 Ilość pobrań
2. Po prostu pokazuję jaką mam przyczepę, a dlaczego? bo mam fabryczne boczne profile, które naprowadzają mi ponton idealnie na płozy przyczepa Spawline, odebrałem ją w marcu 2023 i jak do tej pory sprawdza się idealnie. trap na całej długości, wodoszczelne lampy led (nie muszę zdejmować belki, bo jej nie mam ). rolka jest jedna, pod rufę - więcej nie potrzeba bo ponton opiera się na płozach.
przyczepa 1.jpeg 114,94 KB
18 Ilość pobrań
przyczepa 2.jpeg 314,32 KB
18 Ilość pobrań
przyczepa 3.jpeg 93,39 KB
18 Ilość pobrań
3. Skrzynka / uchwyt na echo. ciut mała, ale to był prototyp tworzony na szybko. cel? zamontowanie echo, w środku jeździ bateria i ma być gaśnica (ale się nie mieści). trzyma się na prowadnicy, podczas jazdy nic się nie przesuwa. wygodne rozwiązanie
skrzynka 1.jpeg 49,18 KB
18 Ilość pobrań
skrzynka 2.jpeg 44,59 KB
18 Ilość pobrań
skrzynka 3.jpeg 59,99 KB
18 Ilość pobrań
prowadnica.jpg 18,22 KB
18 Ilość pobrań
4. uchwyt na przetwornik echosony. stworzony z pozostałości profila od kółek (patrz pkt 1) z przyspawaną szyną, którą wykonał dla mnie kolega. Uchwyt jest montowany w pawęży w miejsce, gdzie normalnie mogę włożyć kółka transportowe. teraz jest zamocowany na śrubę (prawie, że na stałe) bo z kółek nie korzystam.
uchwyt 1.jpeg 55,36 KB
18 Ilość pobrań
uchwyt 1,5.jpeg 59,23 KB
18 Ilość pobrań
uchwyt 2.jpeg 58,04 KB
19 Ilość pobrań
uchwyt 3.jpeg 45,1 KB
20 Ilość pobrań
5. przyczepienie zbiornika paliwa do dna, aby wozić go na stałe w pontonie. dwie blaszki przynitowane do podłogi, ściągnięte paskiem - czasem trzeba go poprawić, ale nie zdarzyło mi się, aby zbiornik całkiem się poluzował.
zbiornik 1.jpeg 43,83 KB
20 Ilość pobrań
zbiornik 2.jpeg 57,92 KB
18 Ilość pobrań
6. uchwyt na wędki. do przerobienia, aby zamiast drewnianej sklejki było coś bardziej wytrzymałego (śruby wkręcają się w sklejkę i uchwyty są luźne na tyle, że się obracają, ale nie ma szans nic wypaść). te plastiki kupiłem na allegro, wyciąłem w jednek nadmiar pianki (na dolniki wędek). dołożyłem gumkę, aby dolniki nie wypadły z uchwytu na falach itd... nie jest idealnie, ale się sprawdza.
stojak.jpeg 57,68 KB
19 Ilość pobrań
stojak 1.jpeg 46,18 KB
18 Ilość pobrań