Cześć,
zastanawiam się od pewnego czasu kiedy wędkarze w Polsce zaczęli robić woblery i łowić na nie ? Nie mam na myśli badań historycznych, raczej czasy współczesne.
Chodzi mi oczywiście o handmade, woblery robione ręcznie.
Może wspólnie będziemy w stanie ustalić autora pierwszych polskich, zapewne struganych, woblerków ? Takie małe "śledztwo"
Prosiłbym Was żebyście wytężyli pamięć i opisywali w tym wątku najstarsze polskie woblery z jakimi się zetkneliście albo o jakich słyszeliście. Najlepiej z krótkim opisem okoliczności a jak sie uda, to oczywiście zdjęć.
pozdrawiam !
Aktualizacja 14-01-2016:
http://jerkbait.pl/t...lsce/?p=1813953
Szanowni Koledzy,
miło mi poinformować iż pomysł zrodzony w tym wątku - spisania historii polskiego woblera i wydanie w formie książki - nabiera kształtów.
Pan dr Stanisław Cios zgodził się objąć patronat nad przedsięwzięciem i podjąć redakcji książki, która z założenia ma być dziełem zbiorowym - zawierającym wspomnienia możliwie jak najszerszego kręgu Kolegów którzy byli pionierami woblerów powstających w Polsce. Za pośrednictwem jerkbait.pl w imieniu dr Stanisława Ciosa oraz portalu jerkbait.pl chciałbym poprosić wszystkie takie osoby o współprace i o bezpośredni kontakt z dr Stanisławem Ciosem w celu przekazania swojego "rozdziału" do książki:
stcios@hotmail.com
Załączam również przygotowany szkic założeń do książki.
Bardzo prosimy o pomoc i zapraszamy do współpracy wszelkie osoby, które mogą pomóc w spisaniu i wydani historii polskich woblerów - ocalmy je od zapomnienia !
Pozdrawiam