Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

X edycja - WYPRZEDAŻ GARAŻOWA - 2025
Po raz dziesiąty spotkamy się na wyprzedaży garażowej - 5 kwietnia 2025 r (startujemy o godz. 10:00 a kończymy o 15:00). Dla publiczności (osób kupujących) wejście będzie jak zawsze bezpłatne i bez żadnych ograniczeń. Ostatni garaż był jednym z najbardziej udanych jeśli chodzi o ilość kupujących a na X jubileuszowym planujemy podbić rekord frekwencyjny!
Rezerwacja stolików dla sprzedających -> Wyprzedaż garażowa - rezerwacja stolików

Zdjęcie

Na narty - czyli zimowa odskocznia od ryb!

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
580 odpowiedzi w tym temacie

#521 OFFLINE   Pawgas

Pawgas

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 782 postów
  • LokalizacjaBerlin/Szczecin
  • Imię:Paweł

Napisano 06 luty 2022 - 17:42

Nigdy w Alpach nie byłem, więc nie mam porównania.
Co to znaczy, zupełnie inne narty?

To mniej więc tak jakby jeździć na rowerze dookoła trzepaka a pojechać do lasu. Inna liga. Polecam Ci pojechać i zobaczyć. Niezapomniane wrażenia estetyczne. Nocleg można znaleźć naprawdę nie drożej niż w Polsce. W tydzień pojeździsz więcej niż w 3 pobyty w Białce. Przeliczając ceny karnetów do km na nartach to Polska w ogóle nie ma startu. Z tym że żeby jeździć takie trasy po 5 czy 7 km należy mieć naprawdę końską kondycję i stalowe uda.

#522 OFFLINE   Artech

Artech

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2701 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Artur

Napisano 06 luty 2022 - 18:15

No i z tymi udami i kondycją może być problem.
Ile w przybliżeniu wychodzi tygodniowy pobyt w tamtych rejonach?
W Austrii w tym sezonie sporo podrożało. Znajomy zrezygnował i pojechał do Zieleńca, bo cena z 6 tyś za tydzień dwa lata temu podskoczyła do 10 tysięcy.

#523 OFFLINE   hardy50

hardy50

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 163 postów
  • LokalizacjaJelenia Góra
  • Imię:Bartek

Napisano 06 luty 2022 - 19:42

Wróciłem z nauders i belpiano. Warunki cudne, a ceny niezmienne od lat(pizza od 8,5 euro, karnet 220 euro, paliwo on 1,48 euro). I wyjeździć się można na cały sezon. Pochodzę z gór i nasze stoki omijam z daleka.

Załączone pliki

Użytkownik hardy50 edytował ten post 06 luty 2022 - 19:46

• Pawgas i Luckyguliver lubią to

#524 OFFLINE   Pawgas

Pawgas

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 782 postów

Napisano 06 luty 2022 - 22:04

Słyszałem że Nauders to opcja na budżetowe narty w Austrii. Chociaż obok Serfaus Fiss Ladis. Po drugiej stronie granicy w Sulden też jest znośnie cenowo.

#525 OFFLINE   Pawgas

Pawgas

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 782 postów

Napisano 06 luty 2022 - 22:07

Słyszałem że Nauders to opcja na budżetowe narty w Austrii. Chociaż obok Serfaus Fiss Ladis. Po drugiej stronie granicy w Sulden też jest znośnie cenowo.

#526 OFFLINE   rawit

rawit

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 8 postów
  • LokalizacjaCzęstochowa

Napisano 06 luty 2022 - 23:03

Ile w przybliżeniu wychodzi tygodniowy pobyt w tamtych rejonach?

Byłem na święta w Val di sole. Za 8 dni pobytu i 6cio dniowy karnet płaciłem 350e. Cały region to 150km tras w Marilleva, Folgarida, Madonna di Campiglio i Pinzolo. Wszystko połączone wyciagami. Jak pierwszy raz tam pojechałem i postanowiłem zjechać każdą trasą przynajmniej raz to zajęło mi to 4dni. Do tego apartament przy stoku więc wychodzisz zapinasz narty jesteś na trasie. W tym roku to takich pustych stoków w Alpach jeszcze nie widziałem. Do tego przeważnie świeci tam słońce a w marcu takie wyjazdy są po 250euro. 

• S.N. lubi to

#527 OFFLINE   hardy50

hardy50

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 163 postów

Napisano 07 luty 2022 - 07:19

Jeżeli jedziesz z dziećmi 10 i 14 lat to nic więcej niż nauders i belpiano nie jest potrzebne. Jednego dni zrobiłem z nimi 70 km (w tym wyciągi) i nie nudziło nam się. Zjedzilem alpy juz trochę i dochodzę do wniosku że nie jest mi potrzebne 250 km tras(choć najmilej wspominam courchevel) . Wystarczy 100 :) w przyszłym roku valdisole. Oddać też trzeba Włochom że lepiej przygotowują trasy.

Użytkownik hardy50 edytował ten post 07 luty 2022 - 07:28

#528 OFFLINE   mariusz-net

mariusz-net

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 109 postów
  • LokalizacjaKlucze

Napisano 07 luty 2022 - 11:12

Też polecam Alpi i okolice Madonny. Trasy, przygotowanie, kawa, słońce... nie ma porównania do Polski. Chyba, że ktoś woli tłumy, muldy i brak słońca = kwestia gustu :-) 

#529 OFFLINE   Luckyguliver

Luckyguliver

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1000 postów
  • LokalizacjaN17
  • Imię:Remek

Napisano 10 luty 2022 - 23:33

Zazdroszcze kazdemu kto mial okazje dobrze pojezdzic w tym sezonie. Ja mialem male przeboje Covidowe i o nartach nawet nie myslalem ale niedawno sytuacja sie troche zmienila i moze moze :) Mam wiec pytanie do bardziej obeznanych z tematem. Jest plan zeby wyjechac do Francji ale dopiero w kwietniu. A dokladnie do les Deux. Nie wiem jednak jakie beda warunki sniegowe w tym czasie? 

Pomyslalem ze okrasze swoj post fotkami z mojej pierwszej z prawdziwego zdarzenia wyprawy na narty. Wczesniej byly tylko Podkarpackie pagorki :) Sierra Nevada kilka tyg przed Covidem. 

Załączone pliki

• Artech lubi to

#530 OFFLINE   Kamil_M

Kamil_M

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 106 postów
  • LokalizacjaKielce

Napisano 11 luty 2022 - 12:35

Moje umiejętności pozwalają mi na razie na zjeżdżanie po lokalnych stokach w Górach Świętokrzyskich :) ale w tym roku sporo sobie pojeździłem jak na mnie. W przyszłym sezonie może się odważę i zaatakuję kielecki Telegraf, na chwilę obecną jeszcze dla mnie za stromy.

Użytkownik Kamil_M edytował ten post 11 luty 2022 - 12:36

• Artech lubi to

#531 OFFLINE   hardy50

hardy50

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 163 postów

Napisano 11 luty 2022 - 13:12

Nie ma lepszego miejsca do nauki jazdy na nartach niż alpy.

#532 OFFLINE   S.N.

S.N.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4696 postów
  • LokalizacjaMazowieckie. Lubelskie.
  • Imię:S.
  • Nazwisko:N.

Napisano 11 luty 2022 - 13:26

Nie ma lepszego miejsca do nauki jazdy na nartach niż alpy.

Jak się tam mieszka albo kogoś stać na wypady co dwa tygodnie to tak. Jeśli jednak się jedzie raz w roku i to ten jedyny wyjazd to raczej nie.

#533 OFFLINE   hardy50

hardy50

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 163 postów

Napisano 11 luty 2022 - 13:54

Przez tydzień przejdziesz wiecej kilometrów niż w Polsce przez 3 sezony i to w dodatku po super przygotowanych, szerokich i bezpiecznych dla uczacych się trasach. Ceny są takie same (przy założeniu wyjazdu do apartamentu plus własne wyżywienie i ośrodek średniej wielkości).

#534 OFFLINE   S.N.

S.N.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4696 postów

Napisano 11 luty 2022 - 14:10

Nie chodzi mi ani o kasę ani o kilometry. Uważam, że podczas nauki lepiej wpaść na stok co 2 tygodnie czy co tydzień na te klika godzin aniżeli przez 6 dni uczyć się stawiać pierwsze kroki na nartach bez chwili przerwy na analizę i złapanie przysłowiowego oddechu choć na pewno w świetnych warunkach 🙂 A wypad raz na 2 tygodnie ma te zaletę, że można poprosić kogoś aby Cię nagrał i w domu na spokojnie popatrzeć co trzeba poprawić. Jak się komuś chce to nawet jakieś ćwiczenia w tym kierunku porobić. Bez ćwiczeń nie jest łatwo stanąć naprawdę mocno i stabilnie na nartach. Chyba, że człowiek ma sporo talentu albo jest po prostu hmmm wszechstronnie, że tak to ujmę wysportowany. Ostatnio widziałem wysportowanego człowieka (kulturysta) jak się uczył. Pogadaliśmy chwilę. Sam uczciwe przyznał, że wrażenia jakby inne 😉 od tych na siłowni pomimo, że trenuje 3 razy w tygodniu. Natomiast jak już napisałem powyżej jak kogoś stać to rzecz jasna zdecydowanie warto przez duże W.

#535 OFFLINE   hardy50

hardy50

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 163 postów

Napisano 11 luty 2022 - 14:21

Ok. Zakładam, że nie są to pierwsze kroki na nartach (bo to faktycznie szkoda kasy i czasu), a podstawy opanowane (przynajmniej polplug). Dalsze etapy nauki czyli wszelkie odmiany krystiani można już szlifować w Alpach. Pamięć mięśniową spowoduje z kolei, że umiejętności pozostaną z nami na zawsze.
Pozdrawiam.

Użytkownik hardy50 edytował ten post 11 luty 2022 - 14:23

#536 OFFLINE   Wojtek Krasnopolski

Wojtek Krasnopolski

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 184 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Wojciech

Napisano 11 luty 2022 - 18:16

By nie zabrzmiało autorytatywnie, wydaje mi się, że podczas nauki najistotniejsza jest pomoc instruktora. Zarówno pierwsze kroki jak i późniejsze poprawianie techniki, a przede wszystkim eliminowanie błędów będzie szybsze. Na jakimś tam etapie pomaga filmowanie przejazdów i ich analiza (o czym pisał Sławek). Gdzie to zrobimy - nie ma znaczenia byle z profesjonalną pomocą. Zrozumiałym dla mnie jest, że pobyt w europejskich centach narciarskich jest innym wymiarem czerpania przyjemności z narciarstwa. Infrastruktura, przygotowane lub poza trasowe stoki, piękne widoki, espresso .... i najważniejsze - przyjaźnie nastawieni ludzie :). Moje dzieci pierwsze kroki stawiały na nartach w wieku 8 lat. Rok później jeździły już bez problemu w Trzech Dolinach. Było to dla nich przeżycie i pamiętają to do dzisiaj. Oczywiście udzielałem im wsparcia bo zawodowo byłem związany z narciarstwem. Na naukę jazdy nigdy nie jest za późno i tego się trzeba trzymać !

P.S. Krystiania podzieliła losy dawnego telemarku i odeszła do lamusa :)

#537 OFFLINE   hardy50

hardy50

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 163 postów

Napisano 11 luty 2022 - 19:45

Oczywiście zajechałem trochę prehistoryczna krstianią. Dodam, że są wyjazdy ze szkolkami, gdzie za całkiem przywoite pieniadze można pojeździć w grupie z instruktorem.

Użytkownik hardy50 edytował ten post 11 luty 2022 - 19:48

#538 OFFLINE   S.N.

S.N.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4696 postów

Napisano 11 luty 2022 - 20:45

Powodzenia w nauce lub doszkalaniu, ale też szanujcie swoje pieniądze. Krótko pisząc nawet najlepszy instruktor, a o tych wcale nie jest łatwo nie zrobi z początkującego choćby średniaka w 6 dni jeśli ten nie będzie sensownie przygotowany fizycznie. W 6 dni dokona tego niewielu zaczynających i warto to mieć na uwadze dlatego napisałem, że lepiej podzielić 6 dniowy wypad na np. 3 dwudniowe. Będzie czas i na regenerację i przemyslenia, a może nawet jakieś ćwiczenia wzmacniajace pomiędzy wyjazdami jak kogoś ten sport wciągnie. Udanego szusowania 🎿

#539 OFFLINE   Wojtek Krasnopolski

Wojtek Krasnopolski

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 184 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Wojciech

Napisano 11 luty 2022 - 21:18

Widzę Bartku, że jesteś z Jeleniej i masz pod bokiem jedne z najpiękniejszych zimą miejsc czyli Karkonosze :). Na mnie zrobiły kiedyś piorunujące wrażenie i fotograficznie pamiętam to do dzisiaj. Jako nastolatek pierwszy kurs instruktorski robiłem w schronisku pod Łabskim Szczytem. Jeździliśmy tam wtedy nawet żlebami Śnieżnych Kotłów. Ot fantazja i brak rozsądku :). Potem przyjeżdżałem na jedne z najfajniejszych zawodów "Czekoladowy slalom". To se newrati :).

#540 OFFLINE   hardy50

hardy50

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 163 postów

Napisano 11 luty 2022 - 21:36

Jeździłem zawodniczo w latach 90 i mam pomocnika pzn. Pamiętam i śnieżne kotły w maju (podchodzenie i slalomy) i stojący wyciąg na ścianie przy - 20 c 😀 szkoła prawdziwego, twardego narciarstwa. Ja również pod łabskim zdawałem egzamin. Teraz w ogóle tutaj nie jeżdżę ani w szklarskiej ani w Karpaczu. Zdarza mi sie pojechać do Rokitnicy. Pozdrawiam serdecznie.

Użytkownik hardy50 edytował ten post 11 luty 2022 - 21:45

• Wojtek Krasnopolski lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych