Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Lowrance Elite 5 / 7 / 9 Ti

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2406 odpowiedzi w tym temacie

#2161 ONLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5558 postów
  • Imię:adam

Napisano 14 grudzień 2020 - 19:35

to nie sa kruczki , przy imporcie - wprowadzajacy na rynek- importer jest zobligowany do roznych kwestii prawnych w tym min. instrukcje , certyfikaty , utylizacje . EU ma dyrektywy , ktore dany produkt musi spelnic + obowiazki wprowadzajacego do obrotu. Tu importerowi nie zarzuci sie , iż nie daje pl softu. Ta sama sytuacja jest w w calej EU. Tam gdzie kupisz od oficjalnego dystrybutora , tam dostaniesz jezyk krajowy i instrukcje. Tu trzeba prawnika , ktory zna sie na rzeczy , ale szczerze watpie aby cos ugrac... Inna sprawa byla by w momencie , gdybys kupil z pl dystrybucji bez pl instrukcji i dystrybutor nie dawaj  jej . Poza tym , wszytsko co jest w obiegu oficjalny importowane , przechodzi przez sluzby celne , ktore na wstepie weryfikuja czy dany produkt moze wogole zostac odprawiony 

#2162 OFFLINE   albercik2

albercik2

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 692 postów
  • LokalizacjaChotylow
  • Imię:albercik
  • Nazwisko:przemyslaw

Napisano 14 grudzień 2020 - 19:40

...Równe traktowanie konsumentów w całej UE

Sprzedawca może zdefiniować ogólne warunki sprzedaży, w tym ograniczenia dotyczące dostawy, jednak wszyscy klienci zamieszkali w UE muszą mieć taki sam dostęp do towarów jak klienci lokalni

Jeśli oferujesz specjalną cenę lub szczególne warunki sprzedaży, bądź organizujesz promocję, powinny one być dostępne dla wszystkich Twoich klientów, niezależnie od kraju UE, w którym przebywają, ich przynależności państwowej, miejsca zamieszkania lub miejsca prowadzenia działalnośc

Zasady te mają zastosowanie do transakcji online i offline, pod warunkiem że towar lub usługa sprzedawane są użytkownikowi końcowemu (osoba fizyczna lub przedsiębiorstwo, które nabywają towar lub usługę i które nie mają zamiaru ich następnie odsprzedać, przekształcić, przetworzyć lub wynająć bądź też zlecić w odniesieniu do nich podwykonawstwo

).i..two).  

Tak mówi dyrektywa co uda się ugrać zobaczymy, wszystko pokaże czas

#2163 ONLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5558 postów
  • Imię:adam

Napisano 14 grudzień 2020 - 20:28

Ja Ci nie wrog, ale navico/lowrance nie jest importerem do eu. Sa nimi różne podmioty mające stosowne umowy z nimi. Producent dostarcza dokumentację bezpieczeństwa użytkowania, zachowania wszelkich norm elektronicznych itp. Pierdól niezbędnych do wprowadzenia na rynek EU. Badz inny , gdzie są wymogi takie a nie inne. Jako importer i sprzedawca w PL NIEMAM ZADNEGO OBOWIAZKU dostarczać dokumentacji innej niż w języku ojczystym gdzie prowadzę sprzedaz. W przypadku chęci sprzedaży tego poza PL , musze się dostosować do prawa panującego w danym kraju.
Firma 'x' beda zarejestrowana w pl spelniajaca wszelkie warunki sprzedaży danego asortymentu u nas ma w nosie to , ze Pan z Holandi czy Czech niezna języka PL... co go to interesuje ?? On ma dokumenty na kraj ojczysty prowadzenia działalności. Gosp. I handlu danym towarem.

Jestem za , aby ten ewdentny proceder ukrócić. Walcz i mam nadzieje ze bede musial flaszke za sukces wyslac

#2164 OFFLINE   albercik2

albercik2

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 692 postów
  • LokalizacjaChotylow
  • Imię:albercik
  • Nazwisko:przemyslaw

Napisano 14 grudzień 2020 - 21:28

Myślisz się i tu znajdziesz na to odpowiedź.

Nie chcę mi się tego przekładać na Polski ale znajdziesz tu link do pełnych przepisów po angielsku które twierdzą że praktyka Lorenca jest dyskryminacją.

https://eur-lex.euro...reg/2018/302/oj

#2165 OFFLINE   golenia

golenia

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 547 postów
  • LokalizacjaBiskupiec
  • Imię:Przemek

Napisano 15 grudzień 2020 - 20:54

Nie znam się na tym w ogóle, może ktoś mi podpowie. Mam na łódce dwie echosony lowrance HDS5 gen.2 i Elite 9 ti2. Na tym starym HDS z przetwornikiem 83/200 pieknie widać szczupaki w toni. Jak napływam na rybę zaczyna rysować od dołu krechę która idzie do góry, jest ryba i znowu długim łukiem schodzi do dołu. Szczupaki na 100%. Problem mam z tą Elitką. Przetwornik 3in1 i rysuje byle jak, praktycznie nie ma porównania do HDS.  Ustawienia są identyczne. Czy to kwestia przetwornika, czy echosondy? Co zrobić z żeby na Elite mieć taki sam obraz?

Zdjęcia z HDS

bb62d3882b17.jpg

23db3e31cd7d.jpg

470dd569811c.jpg

Użytkownik golenia edytował ten post 15 grudzień 2020 - 20:57

#2166 ONLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4811 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 15 grudzień 2020 - 21:21

Ale elementy- piezo 2d w 3in1 to chyba to samo, w każdym razie HST-WSB , czy jakoś. różnica to soft w echu. 

#2167 OFFLINE   jarbol

jarbol

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 99 postów
  • LokalizacjaB-c
  • Imię:Jarosław
  • Nazwisko:P.

Napisano 15 grudzień 2020 - 21:31

A jak to u ciebie wygląda na Elite-9TI2? By było jakieś porównanie.

#2168 OFFLINE   jarbol

jarbol

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 99 postów
  • LokalizacjaB-c

Napisano 16 grudzień 2020 - 19:27

Witam, czy korzystając ze sklepu poprzez echo mogę (powinienem) mieć dostęp do map socjalnych?
Oczywiście po zalogowaniu przez stronę internetową pobieram mapy i uruchamiam na moim Elite-9Ti2 bez żadnego problemu. Po zalogowaniu przez echo, mam tylko dostęp do płatnych map MAX-N i MAX-N+. A obiło mi się o oczy na tym forum że da się ściągnąć socjal mapy przez echo.

Załączone pliki

#2169 OFFLINE   Peesx

Peesx

Forumowicz

• PATRON
  • PipPip
  • 85 postów
  • LokalizacjaPrzasnysz
  • Imię:Piotr
  • Nazwisko:Stompor

Napisano 16 grudzień 2020 - 19:53

Witam, czy korzystając ze sklepu poprzez echo mogę (powinienem) mieć dostęp do map socjalnych?
Oczywiście po zalogowaniu przez stronę internetową pobieram mapy i uruchamiam na moim Elite-9Ti2 bez żadnego problemu. Po zalogowaniu przez echo, mam tylko dostęp do płatnych map MAX-N i MAX-N+. A obiło mi się o oczy na tym forum że da się ściągnąć socjal mapy przez echo.

Tak. Jeden krok wcześniej masz wybór.

Pozdrawiam Piotrek S.

#2170 OFFLINE   jarbol

jarbol

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 99 postów
  • LokalizacjaB-c

Napisano 16 grudzień 2020 - 20:09

Jaki krok masz na myśli? Możesz napisać coś co da się zrozumieć?
Wcześniej to się muszę zalogować. A jak wchodzę do Sklepu, to wyświetla mi się dokładnie to co na zdjęciu. Klawisze Back i Forward na tym etapie jeszcze nie pełnią swoich funkcji.

Użytkownik jarbol edytował ten post 16 grudzień 2020 - 20:33

#2171 OFFLINE   Peesx

Peesx

Forumowicz

• PATRON
  • PipPip
  • 85 postów
  • LokalizacjaPrzasnysz
  • Imię:Piotr
  • Nazwisko:Stompor

Napisano 16 grudzień 2020 - 22:03

Jaki krok masz na myśli? Możesz napisać coś co da się zrozumieć?
Wcześniej to się muszę zalogować. A jak wchodzę do Sklepu, to wyświetla mi się dokładnie to co na zdjęciu. Klawisze Back i Forward na tym etapie jeszcze nie pełnią swoich funkcji.

Mój błąd. W tej wersji oprogramowania tego nie na. Dawno się tym nie bawiłem. Kiedyś było tak, że się wybierało pomiędzy Genesis lub CMap. Jak wybrałeś CMap to było to co wstawiłes. Jak Genesis to był wybór kraju, województwa, powiatu i wody ale coś słabo to działało bo nie mogłem przewinąć listy łowisk, a widoczne było chyba 3 pierwsze w kolejności alfabetycznej. Widocznie Navico zaczęło robić porządki.

Pozdrawiam Piotrek S.

#2172 OFFLINE   jarbol

jarbol

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 99 postów
  • LokalizacjaB-c

Napisano 16 grudzień 2020 - 22:51

Szkoda. Sądziłem że awaryjnie będę mógł wykorzystać. A tak został komp lub smartfon.

#2173 OFFLINE   lesny01

lesny01

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 26 postów
  • LokalizacjaGdańsk

Napisano 16 grudzień 2020 - 22:59

ten wybór był w nowej wersji oprogramowania bo w ten sposób ja ściągnąłem mapy socjalne, ostatnio jak spróbowałem dograć kejne zbiorniki to znikła taka możliwość i nie tylko w lowrance ale także w simradzie

#2174 OFFLINE   jarbol

jarbol

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 99 postów
  • LokalizacjaB-c

Napisano 16 grudzień 2020 - 23:08

Mam Elite-9Ti2 od 3 tygodni i przyszło z najnowszym softem. Ciekawe czemu wycofana została ta funkcjonalność?

#2175 OFFLINE   lesny01

lesny01

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 26 postów
  • LokalizacjaGdańsk

Napisano 17 grudzień 2020 - 06:29

ja mam od października także też z nowym. sortem a simrada miałem zaktualizowanego, nie wiem może na stronie gesisa poblokowali

#2176 OFFLINE   jarbol

jarbol

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 99 postów
  • LokalizacjaB-c

Napisano 17 grudzień 2020 - 08:09

Na szczęście da się z poziomu smartfona ściągnąć. Tak pobrane mapy działają bez problemu.

Użytkownik jarbol edytował ten post 17 grudzień 2020 - 08:26

#2177 OFFLINE   jarbol

jarbol

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 99 postów
  • LokalizacjaB-c

Napisano 17 grudzień 2020 - 08:54

Witam, Czy orientujecie się jaka jest przyczyna powstawania cienia przy skanowaniu bocznym z częstotliwością 800 kHz? Nie widać go przy 455 kHz. Nie widać go też w Raymarine pomimo częstotliwości 1200 kHz.

Załączone pliki

#2178 ONLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4811 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 17 grudzień 2020 - 09:07

Witam, Czy orientujecie się jaka jest przyczyna powstawania cienia przy skanowaniu bocznym z częstotliwością 800 kHz? Nie widać go przy 455 kHz. Nie widać go też w Raymarine pomimo częstotliwości 1200 kHz.

Nie przejmuj się, 800khz tak ma ;) w Garminie też straszy. Wyjaśnienie, z jakim się spotkałem jest takie, że te cienie są pochodną listków bocznych wiązki sonarowej. Btw, w 455khz też ich nie ma. 

#2179 OFFLINE   jarbol

jarbol

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 99 postów
  • LokalizacjaB-c

Napisano 17 grudzień 2020 - 09:13

To nie to że się przejmuję, tylko normalnie po ludzku chcę wiedzieć.

#2180 OFFLINE   mickeN

mickeN

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 312 postów

Napisano 17 grudzień 2020 - 21:00

Jestem w podobnej sytuacji, wydaję mi się ( tak samo koledze ), że jest to akurat miejsce, w którym boczny sonar nie łapie, a łapie 2d, jestem w stanie w to uwierzyć ponieważ, przez ostatnie dni na jeziorze miałem kilka pięknych zapisów szczupaków i sandaczy, które musiały być dosłownie pod łodzia, a na bocznym nie było ich widać, a na 1 zapisie na 2d było widać dużego szczupaka i w końcu na bocznym kilka m po lewej stronie jego cień

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych