Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Lowrance Elite 5 / 7 / 9 Ti

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2406 odpowiedzi w tym temacie

#1721 OFFLINE   tomi81

tomi81

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 30 postów

Napisano 23 luty 2020 - 11:59

Panowie - dzięki za odpowiedzi. Wybór jest faktycznie trudny, jednak te kilka cm większej przekątnej ekranu robi swoje. Funkcjonalności z TI2 (z przetwornikiem 3w1) są dla mnie wystarczające, stąd wybór padnie na ten model.

Dzięki za pomoc.
  • Sailfish lubi to

#1722 OFFLINE   Piotr_Boat_city

Piotr_Boat_city

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 13 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Imię:Piotr

Napisano 23 luty 2020 - 14:58

Dzieki koledzy Maciej_K i Sailfish za odpowiedzi.

Potrzebuje porady biorac info ktore zebralem co wybrac. Moja lepsza polowka postawila mi limit 500$ wiec to nie bedzie nic >7 cali.

Mam do wyboru z grupy Navico

1) Lowrance Elite 7 Ti z przetwornikiem Totalscan - ca 450$

2) Simrad Go 7 Xse z przetwornikiem Totalscan - ca 480$

I cos spoza

3) Raymarine Element 7 HV z przetwornikiem HV 100 (przetwornik high chirp 200khz oraz dv, sv 350khz/1,2 mhz)  500$

Jesli chodzi o potrzeby wedlug priorytetu:

- identyfikacja miejscowek, odnajdywanie i lowienie drapieznikow: szczupak, sum, okon, sandacz - spinning, trolling (plywanie na wodach srodlodowych glebokosci 3-10 m)

- kartografia

- łatwosc obslugi

Z gory dziekuje za porade

#1723 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4811 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 23 luty 2020 - 15:24

1,2 vs.3

- ekran dotykowy/panel dotykowy(ti) vs. przyciski

- 1 parametr sonaru bocznego/DI do ustawienia vs. 3

- 2 rodzaje map generowanych przez echo (głębokość, struktura)vs. mapy głębokości

-dane w pełni operacyjne- tworzenie własnych map w zewnętrznych programach vs. zamknięty format zapisu

-dobre Di vs. bardzo dobre DI

- większy zasięg sonaru bocznego vs. większa detalizacja 10-12m od łodzi w 1,2Mhz, ryby świecą się ładnie w Elemencie ale nie widać struktury

-Go7 można sparować później z 3in1 vs tryb 3D - jaki by nie był

Element ma szybki soft operacyjny i bardzo jasny ekran

1,2 lepsze palety kolorów w bocznym, nakładka łuków ryb na obrazowanie DI - fish reveal

Jeżeli chodzi o namierzanie drapieżników- to podstawą dla mnie jest sonar boczny, z 2D praktycznie nie korzystam. Overlay struktury pozwala przepłynąć i zapisać obraz dna w echu, by potem obławiać odczyty. Czyli w moim przypadku decydują własności sonaru bocznego i łatwość obsługi po stronie Navico.

#1724 OFFLINE   Piotr_Boat_city

Piotr_Boat_city

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 13 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 23 luty 2020 - 16:56

1,2 vs.3

- ekran dotykowy/panel dotykowy(ti) vs. przyciski

- 1 parametr sonaru bocznego/DI do ustawienia vs. 3

- 2 rodzaje map generowanych przez echo (głębokość, struktura)vs. mapy głębokości

-dane w pełni operacyjne- tworzenie własnych map w zewnętrznych programach vs. zamknięty format zapisu

-dobre Di vs. bardzo dobre DI

- większy zasięg sonaru bocznego vs. większa detalizacja 10-12m od łodzi w 1,2Mhz, ryby świecą się ładnie w Elemencie ale nie widać struktury

-Go7 można sparować później z 3in1 vs tryb 3D - jaki by nie był

Element ma szybki soft operacyjny i bardzo jasny ekran

1,2 lepsze palety kolorów w bocznym, nakładka łuków ryb na obrazowanie DI - fish reveal

Jeżeli chodzi o namierzanie drapieżników- to podstawą dla mnie jest sonar boczny, z 2D praktycznie nie korzystam. Overlay struktury pozwala przepłynąć i zapisać obraz dna w echu, by potem obławiać odczyty. Czyli w moim przypadku decydują własności sonaru bocznego i łatwość obsługi po stronie Navico.

Dzieki Maciej

- nie zrozumialem "- 1 parametr sonaru bocznego/DI do ustawienia vs. 3" moglbys to rozwinac 

- Tez obstawialem grupe Navico choc sa to urzadzenia ktore mialy premiere ca 2015 gdzie raymarine to 2019. Obstawialem bardziej simrada go7 tylko zastanawiam sie czy jest to bardziej nawigacja czy fishfinder w porownaniu do Elita. Myslisz ze ma podobne funkcje jak Elite? Fajna jest tez w nim opcja mirrora na inne urzadzenia przenosne..czyli ktos na dziobie za pomoca apki w telefonie widzi podlgad widoku na kreanie echosondy.

- funkcja trackback w lowrance i navico zapisuje historie twojego oplywania miejscowek i mozesz wrocic do tego kiedy chcesz/potrzebujesz? Niestety w Raymarine przegladanie historii widoku jest od mementu wlaczenia aplikacji w danym czasie.  

#1725 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4811 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 23 luty 2020 - 17:01

W sprzętach navico obraz na SI/Di regulujesz jednym suwakiem- kontrastu. 

W elemencie masz czułość, kontrast, prędkokść przesuwu ekranu- podobnie jak w echach hb. Z jednej strony to większa customizacja ekranu, z drugiej- wymaga wprawy i troszkę więcej czasu dla ustawień. 

Mirror jest taki sam w Elicie jak i Simradzie, ten drugi nie rysuje nakładki mapowej Genesis live i to jest jedyna różnica pomiędzy nimi w sprawach okołowędkarskich. Na plus - lepszy ekran, ful touchscreen na minus ewentualny- brak przycisków fizycznych.

#1726 OFFLINE   Piotr_Boat_city

Piotr_Boat_city

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 13 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 23 luty 2020 - 17:21

W elemencie masz czułość, kontrast, prędkokść przesuwu ekranu- podobnie jak w echach hb. Z jednej strony to większa customizacja ekranu, z drugiej- wymaga wprawy i troszkę więcej czasu dla ustawień. 

Mirror jest taki sam w Elicie jak i Simradzie, ten drugi nie rysuje nakładki mapowej Genesis live i to jest jedyna różnica pomiędzy nimi w sprawach okołowędkarskich. Na plus - lepszy ekran, ful touchscreen na minus ewentualny- brak przycisków fizycznych.

OK a historia odczytow w Navico zapisuje sie zeby zoabczyc historie i ustawic waypoint np nastepnego dnia po wlaczeniu echo? Podoba mi sie ustawianie waypointow w historii przyciskajac interesujacy punkt palcem vs kursor i celowanie klawiszami w Raymarine. dzieki za dotychczasowe rady...celuje w Navico, chyba jednak GO7

#1727 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4811 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 23 luty 2020 - 17:35

OK a historia odczytow w Navico zapisuje sie zeby zoabczyc historie i ustawic waypoint np nastepnego dnia po wlaczeniu echo? Podoba mi sie ustawianie waypointow w historii przyciskajac interesujacy punkt palcem vs kursor i celowanie klawiszami w Raymarine. dzieki za dotychczasowe rady...celuje w Navico, chyba jednak GO7

Nie wiem, nie sprawdzałem czy pamięć wewnętrzna to utrzyma- zakładam, że nie. Nie widzę tutaj żadnego problemu, wystarczy nagrać loga i obejrzeć go albo w echu, albo w sofcie zewnętrznym. Ewentualnie uruchamiasz zapis loga i zaznaczasz wygenerowanie nakładki struktury dna- z tonią wodną i masz cały zapis dostępny w formie mapy, dostępnej natychmiast po wygenerowaniu. 

Simrada posiadam sam, ale model NSS EVO3, złego słowa nie powiem jak dotąd. 

#1728 OFFLINE   Piotr_Boat_city

Piotr_Boat_city

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 13 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 23 luty 2020 - 20:02

Maciej czyli mozna powiedziec ze Simrad GO7 xse nie ma w ogole opcji batymetrii, robienia nawet prostych map dna? Ewentualnie czyta takie mapy z chmury ale sam nie tworzy? I rozumie ze nie ma opcji overlaya struktury na mapie?

Użytkownik Piotr_Boat_city edytował ten post 23 luty 2020 - 20:04

#1729 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4811 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 23 luty 2020 - 20:36

Nie, nie można. 

- Go robi overlaya stuktury

- rysuje mapy sonarchart- płatna subskrypcja

Genesis live czyli mapy 2d nie robi. Modele wyższe simrada też tego nie robią. To akurat można ogarnąć w trialu reefmastera 1.6- nie problem jak są logi....Genesis live jest rozwiązaniem doraźnym, jeżeli pływa się z tą nakładką na akwenie który zmienił poziom wody - przerysowuje dane od nowa- na stan mojej wiedzy. Trzeba pilnować w echu korekty poziomu wody i mieć świadomość o ile zmienił się poziom wody. 

#1730 OFFLINE   Piotr_Boat_city

Piotr_Boat_city

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 13 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 23 luty 2020 - 22:17

No właśnie nie mogę. Po wpisaniu id sondy mieli i nie łączy. Może problem w Huawei p20 pro bo Samsung a30 łączy ale on jest z sondą na WiFi z tego pierwszego. Kombinuję jak koń pod... Samsung jest firmowy i ma mało netu.

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

przegladalem wlasnie manuala i jest taki zapis

.."

Note: To use smartphones and tablets to view and control the

system, wireless functionality must be disconnected from the

wireless hotspot (in Access point mode)."

...czyli interpretuje to tak ze urzadzenie nie moze byc poldaczone do hotspota (byc w trybie access point mode)..lub dane urzadzenie w sensie smartphone lub tablet nie moze byc jednoczesnie hotspotem i klonowac obraz z echo

#1731 OFFLINE   hansi

hansi

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 18 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 24 luty 2020 - 09:01

Ponawiam pytanie.

Pomoże któryś z kolegów?

Część.

Mam rośbę odnośnie mojego wcześniejszego problemu z Elitka 7, Ti2 i aplikacją  Genesis live.

Czy któryś z kolegów w wolnej chwili może na sucho włączyć echo z podpiętym przetwornikiem,

uruchomić Genesis live i sprawdzić czy apka się uruchomi tzn czy pojawi się ta niebieska otoczka wokół łodzi.

Jak pisałem wcześniej Genesis live zakłada sopie katalog z nazwą i 0 baytów, na wodzie nie pojawia sie niebieska otoczka na wyświetlaczu.

Zanim zgłoszę się do servisu wolę sprawdzić wszystkie możliwości niż robić z siebie coś :).

przy większych prędkościach ( powyżej 4 km/h echo traci kontakt z dnem i tym co w toni ) wg. mnie to walnięty przetwornik.

Ustawienia zgodnie z książką ( źrodło mapy - Lowrance, Nakładanie danych - Genesis live, Szczegóły mapy - Pełny )

#1732 OFFLINE   artur.piwo73

artur.piwo73

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 134 postów
  • LokalizacjaTeresin
  • Imię:Artur
  • Nazwisko:Piwowarski

Napisano 24 luty 2020 - 09:09

przegladalem wlasnie manuala i jest taki zapis

.."

Note: To use smartphones and tablets to view and control the

system, wireless functionality must be disconnected from the

wireless hotspot (in Access point mode)."

...czyli interpretuje to tak ze urzadzenie nie moze byc poldaczone do hotspota (byc w trybie access point mode)..lub dane urzadzenie w sensie smartphone lub tablet nie moze byc jednoczesnie hotspotem i klonowac obraz z echo

Dzięki, dokładnie tak jest.

#1733 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4811 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 24 luty 2020 - 21:51

Panowie, poprosiłem o przeniesienie dyskusji od posta 1733 do właściwego dla tej sprawy wątku, bo tu mało elity się zrobiło ostatnio ;) 

#1734 OFFLINE   hansi

hansi

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 18 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 25 luty 2020 - 08:59

Cześć.

Elitka 7 z Ti2.

Da się podpiąć smartfon jak również tablet, jak pisał kolega wyżej przez apkę link ( trzeba zainstalować na urzadzeniu zewnętrznym ( smartfon, tablet ).

Tablet o większej przekątnej niż te 7" fajna sprawa,  kolega na dziobie widzi co się dzieje, oczywiście najlepiej zablokować automatyczne obracanie obrazu ( nie trzeba zastanawiać się czy lewa strona to lewa czy prawa).

Kłopot jak pada deszcz, wkładanie w folię odradzm brak chłodzenia.

#1735 OFFLINE   bartsiedlce

bartsiedlce

Ekspert

• Moderatorzy
  • 6313 postów
  • LokalizacjaSiedlce
  • Imię:Bartek

Napisano 26 luty 2020 - 23:14

Panowie, poprosiłem o przeniesienie dyskusji od posta 1733 do właściwego dla tej sprawy wątku, bo tu mało elity się zrobiło ostatnio ;)

Numer postu nie ten, ale dyskusję o mocowaniu przetwornika przeniosłem tutaj - http://jerkbait.pl/t...hosondy/page-46

#1736 OFFLINE   golenia

golenia

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 547 postów
  • LokalizacjaBiskupiec
  • Imię:Przemek

Napisano 04 marzec 2020 - 12:23

Hejka!

Czy kupował ktoś z was elitkę w happyangler? Czy będzie język poilski?

Jest teraz dobra promocja

#1737 OFFLINE   crizz100

crizz100

Zaawansowany

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 1214 postów
  • Lokalizacjamultikonto (@esoxx87, @Marcisio1, @esexlucius)

Napisano 04 marzec 2020 - 12:33

Jaka jest roznica miedzy przetwornikiem totalscan a 3 in 1 ?

#1738 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4811 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 04 marzec 2020 - 13:49

Nie ma co porównywać- ryby się świecą ładnie, zasieg czytelnego obrazowania wzrósł. Spokojnie 40m na stronę widzisz. 

A różnica zasadnicza- 800/455 khz na bocznym. Di 455, szału nie ma.  

#1739 OFFLINE   crizz100

crizz100

Zaawansowany

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 1214 postów
  • Lokalizacjamultikonto (@esoxx87, @Marcisio1, @esexlucius)

Napisano 04 marzec 2020 - 13:59

Czyli 3 in 1 jest lepszy ?

#1740 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4811 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 04 marzec 2020 - 14:03

Tak ;)

• crizz100, Sailfish i Ziomal lubią to