Skocz do zawarto艣ci

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj si臋 lub Zarejestruj by otrzyma膰 pe艂en dost臋p do naszego forum.

Zdj臋cie

Lowrance Elite 5 / 7 / 9 Ti

• Zaloguj si臋, aby doda膰 odpowied藕
2406 odpowiedzi w tym temacie

#1941 OFFLINE   rower26

rower26

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1444 post贸w
  • Imi臋:艁ukasz

Napisano 02 wrzesie艅 2020 - 14:35

Nie ma znaczenia czy z Simrada czy z Lowrance. To kuzynostwo wysokiego szczebla w Navico.

menu system- mapa- okr臋gi rzutowe czy jako艣 - nie pami臋tam jak to pot艂umaczyli nasi m臋drcy. Natomiast jak na mapie chcesz widzie膰 widok z sonaru bocznego i 艂贸dk臋 wgl臋dem niego- mapa menu mapy - nak艂adanie danych- nak艂adka struktury i wtedy masz to, co ja na ekranie .  Strukturka ma w艂asne ustawienia kontrastu, kolor贸w, ale zasi臋g jest taki, jak ustawisz na sonarze bocznym. 

Simrad w zasadzie ma trzy r贸偶nice- brak Genesis Live jako opcji w nak艂adaniu danych oraz brak zaawansowanych opcji regulacji pingowania sonaru bocznego. Lowrance to maj膮. Palety kolor贸w s膮 troch臋 inne ni偶 w Lowrance,ale flagowe- niebieska, bursztyn, turkus- takie same. 

Sorki, my艣la艂em ze chodzi o czcionki itp. 

#1942 OFFLINE   dawiniel

dawiniel

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 117 post贸w
  • LokalizacjaNieborowice
  • Imi臋:Dawid
  • Nazwisko:Koz艂owski

Napisano 03 wrzesie艅 2020 - 05:13

Nie ma znaczenia czy z Simrada czy z Lowrance. To kuzynostwo wysokiego szczebla w Navico.

menu system- mapa- okr臋gi rzutowe czy jako艣 - nie pami臋tam jak to pot艂umaczyli nasi m臋drcy. Natomiast jak na mapie chcesz widzie膰 widok z sonaru bocznego i 艂贸dk臋 wgl臋dem niego- mapa menu mapy - nak艂adanie danych- nak艂adka struktury i wtedy masz to, co ja na ekranie .  Strukturka ma w艂asne ustawienia kontrastu, kolor贸w, ale zasi臋g jest taki, jak ustawisz na sonarze bocznym. 

Simrad w zasadzie ma trzy r贸偶nice- brak Genesis Live jako opcji w nak艂adaniu danych oraz brak zaawansowanych opcji regulacji pingowania sonaru bocznego. Lowrance to maj膮. Palety kolor贸w s膮 troch臋 inne ni偶 w Lowrance,ale flagowe- niebieska, bursztyn, turkus- takie same. 

Dzieki wielkie. Potestuje. Chyba jeszcze wielu rzeczy nie obcyka艂em w tym sprz臋cie, ale tak to jest Ryby, ryby, ryby a technika tylko dodatkiwm;-)

#1943 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4811 post贸w
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 03 wrzesie艅 2020 - 06:40

Dzieki wielkie. Potestuje. Chyba jeszcze wielu rzeczy nie obcyka艂em w tym sprz臋cie, ale tak to jest Ryby, ryby, ryby a technika tylko dodatkiwm;-)

Na moich wodach zgo艂a odwrotnie...., sprawd藕, daj zna膰 co wysz艂o. 

#1944 OFFLINE   dawiniel

dawiniel

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 117 post贸w
  • LokalizacjaNieborowice

Napisano 04 wrzesie艅 2020 - 05:58

Robiliscie aktualizacje softu do wersji 20? Wszystko OK wam posz艂o. Zgra艂em na karte i nie wiem czy uruchomi膰 przed wyp艂ynieciem na ryby czy po:-)

#1945 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4811 post贸w
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 04 wrzesie艅 2020 - 06:16

Robiliscie aktualizacje softu do wersji 20? Wszystko OK wam posz艂o. Zgra艂em na karte i nie wiem czy uruchomi膰 przed wyp艂ynieciem na ryby czy po:-)

Jedyne efekty specjalne tego update o kt贸rych s艂ysza艂em - rozwiazane ponownym upni臋ciem echa tym samym softem- to problem obs艂ugi map at5. 

#1946 OFFLINE   dawiniel

dawiniel

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 117 post贸w
  • LokalizacjaNieborowice

Napisano 04 wrzesie艅 2020 - 06:39

Jedyne efekty specjalne tego update o kt贸rych s艂ysza艂em - rozwiazane ponownym upni臋ciem echa tym samym softem- to problem obs艂ugi map at5. 

chyba nie z艂apa艂em - upnieciem echa? i jakie problemy? pojawiaja si臋 czy zosta艂y wyeliminowane. Na t膮 chwile wszystko mi chula OK wi臋c nie wiem czy warto. A co w tych efektach specjalnych?

#1947 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4811 post贸w
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 04 wrzesie艅 2020 - 07:34

chyba nie z艂apa艂em - upnieciem echa? i jakie problemy? pojawiaja si臋 czy zosta艂y wyeliminowane. Na t膮 chwile wszystko mi chula OK wi臋c nie wiem czy warto. A co w tych efektach specjalnych?

upni臋cie echa- upgrade softu

problem nieczytania map AT5- czyli tych z reefmastera

rozwi膮zanie- ponowna instalacja softu. 

Poczytaj not臋 releasow膮 tego softu, czy co艣 wnosi- ja nie robi臋 tych update, kt贸re nie maj膮 realnie wp艂ywu na dzia艂anie sonaru. 

• psulek lubi to

#1948 OFFLINE   psulek

psulek

Zaawansowany

• Gie艂da komercyjna
  • PipPipPip
  • 4926 post贸w
  • LokalizacjaWilcza Dziura :) /Piaseczno/Wa-wa

Napisano 04 wrzesie艅 2020 - 21:33

W przypadku Lowrance lepiej poczeka膰, a偶 soft si臋 ustabilizuje, chyba 偶e chcesz robi膰 za darmo za testera regresyjnego. Mieli ju偶 sporo wpadek w przesz艂o艣ci, lepiej oszcz臋dzi膰 sobie nerw贸w i odczeka膰 miesi膮c. No chyba 偶e akurat w relase notes jest poprawka, kt贸ra naprawia funkcjonalno艣膰 bez kt贸rej nie mo偶esz 偶y膰 i miesi膮c by艣 przebiera艂 nogami jak przy kibel-ta艅cu. Powiem szczerze - nawet duzi i powa偶ni producenci sprz臋tu IT m贸wi膮, 偶e jak poprawka niekrytyczna, to lepiej si臋 nie napala膰 z instalacj膮.

#1949 OFFLINE   Maniek600

Maniek600

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 101 post贸w
  • LokalizacjaPolska
  • Imi臋:Maniek

Napisano 10 wrzesie艅 2020 - 11:25

Przy zakupie echa lowrance ze szwecji, szwedzi za darmo daja paczke jezykowa czy trzeba cos doplacac? Oczywiscie zakup na szweda.

#1950 OFFLINE   gucio2020

gucio2020

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 89 post贸w
  • LokalizacjaJelenia G贸ra

Napisano 11 wrzesie艅 2020 - 06:38

Dzie艅 Dobry.

Zakupi艂em maximap臋 i dzi艣 j膮 zainstaluje w elite TI2 i zastanawiam si臋 co stanie si臋 z dotychczasowymi waypointami. Na艂o偶膮 si臋 na now膮 map臋? :blink:

#1951 ONLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5558 post贸w
  • Imi臋:adam

Napisano 11 wrzesie艅 2020 - 06:53

Nale偶膮 si臋, pointy s膮 osobno zapisywane i nie maja nic wsp贸lnego z mapa
  • gucio2020 lubi to

#1952 OFFLINE   sum23

sum23

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 116 post贸w

Napisano 11 wrzesie艅 2020 - 14:42

Przy zakupie echa lowrance ze szwecji, szwedzi za darmo daja paczke jezykowa czy trzeba cos doplacac? Oczywiscie zakup na szweda.

W U.K. nie trzeba.

#1953 Guest_Michal Sz_*

Guest_Michal Sz_*
  • Guests

Napisano 21 wrzesie艅 2020 - 07:27

Czy cos moze wiadomo o nowosciach od Lowrance, nie wiem kiedy wystawic moje echo Lowrance Elite Ti2 na sprzedaz i czy bedzie warto.

Chcialem kupic Live , ale aby bylo to Live dzialalo to trzeba wydac jeszcze raz 8000zl i to mnie powstrzymalo do zmiany echa.

#1954 OFFLINE   12345

12345

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 185 post贸w
  • LokalizacjaZ Pi膮tnicy, no bo sk膮d! ;)

Napisano 21 wrzesie艅 2020 - 08:30

No w艂a艣nie... czy na wiosn臋 b臋dzie ti3 ?

#1955 OFFLINE   Kadet

Kadet

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1003 post贸w

Napisano 21 wrzesie艅 2020 - 19:42

Czy cos moze wiadomo o nowosciach od Lowrance, nie wiem kiedy wystawic moje echo Lowrance Elite Ti2 na sprzedaz i czy bedzie warto.
Chcialem kupic Live , ale aby bylo to Live dzialalo to trzeba wydac jeszcze raz 8000zl i to mnie powstrzymalo do zmiany echa.

Co daje ten Live

#1956 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5558 post贸w
  • Imi臋:adam

Napisano 21 wrzesie艅 2020 - 20:09

P贸ki co , to live jest ino u garmina. W lowrance to nieporozumienie

#1957 Guest_Michal Sz_*

Guest_Michal Sz_*
  • Guests

Napisano 22 wrzesie艅 2020 - 07:00

.....

Witaj, wiem ze masz Point 1, w艂a艣nie obej偶alem filmik ktory mnie troche zaskoczyl, tak jesli chodzi o kompas to dziala wysmienicie ale odnosnie trafienia w punkt to wyglada to tak samo jak gps samego echa. Czy masz takie same odchylenia jak go艣膰 w tym filmie?

https://youtu.be/nRgwPu7jSss

#1958 ONLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4811 post贸w
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 22 wrzesie艅 2020 - 07:16

Witaj, wiem ze masz Point 1, w艂a艣nie obej偶alem filmik ktory mnie troche zaskoczyl, tak jesli chodzi o kompas to dziala wysmienicie ale odnosnie trafienia w punkt to wyglada to tak samo jak gps samego echa. Czy masz takie same odchylenia jak go艣膰 w tym filmie?

Micha艂, ten film 艣wiadczy o niewiedzy lub z艂ych intencjach autora - zjawisko p艂ywania sygna艂u GPS w popularnych sprz臋tach nawigacyjnych podczas postoju jest najzupe艂niej normalne....GPS potrzebuje ruchu modu艂u.  Skoro Point-1 ma tak膮 sam膮 cz臋stotliwo艣膰 od艣wie偶ania pozycji- 10hz, to dlaczego mia艂by r贸偶ni膰 si臋 pod wzgl臋dem dok艂adno艣ci od modu艂u GPS w sonarze? Poza tym instalacja samej anteny na 艂odzi te偶 jest wa偶na...Pointa kupuje si臋 dla stabilizacji mapy na postoju, bo jak sam zauwa偶y艂e艣- dzia艂a to bardzo dobrze. Druga opcja to mapowanie i u偶ycie linii kompasu skalibrowanego, by p艂ywa膰 wygodniej i precyzyjniej w sensie utrzymania kierunku, trasy autopilota itp. Mo偶e by膰 藕r贸d艂em danych dla innych urz膮dze艅. Nie oczekiwa艂em nigdy zwi臋kszonej czu艂o艣ci GPS, cho膰 realnie mo偶na by艂oby tego oczekiwa膰- 藕r贸d艂o danych GPS mo偶e by膰 tylko jedno - albo wewn臋trzne, albo zewn臋trzne, nie razem- by triangulacj膮 jak膮艣 u艣rednia膰 pozycj臋. 

U偶ytkownik Maciej_K edytowa艂 ten post 22 wrzesie艅 2020 - 07:54

#1959 Guest_Michal Sz_*

Guest_Michal Sz_*
  • Guests

Napisano 22 wrzesie艅 2020 - 10:21

Micha艂, ten film 艣wiadczy o niewiedzy lub z艂ych intencjach autora - zjawisko p艂ywania sygna艂u GPS w popularnych sprz臋tach nawigacyjnych podczas postoju jest najzupe艂niej normalne....GPS potrzebuje ruchu modu艂u.  ......

Tak zgadzam sie z toba, ale autor tego filmu zwraca uwage na to ze wszycy mowia aby montowac Point-1 jak najblizej trasnducera, 

ale w tym przypadu jesli to jest obarczone takim bledem to nie ma sensu sie tym przejmowac,

nie chodzi mi o to ze jak jestes w ruchu to pokazuje dobrze, tylko jak plyniesz do miejsca zanety ciekawego pounktu

i sie kotwiczysz to wtedy nie mam wiekszego sensu gdze ten Point-1 jest zamontowany

a jak sie zakotwiczysz to waipoint bedzie plywal kolo ciebie a to troche bedzie juz nie pewne czy lodz sie przesunela czy nie. 

Warto kupic jesli zalezy ci na kompasie, ale mialem nadzieje ze poprawi to troche dokladnosc pozycji, te 25fit to ok 8m to jest dosc sporo.  

Czy faktycznie u ciebie jest podobny zakres bledu?

za tydziej jade na wode pewnie kupie i sam przetestuje.

#1960 OFFLINE   dawiniel

dawiniel

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 117 post贸w
  • LokalizacjaNieborowice

Napisano 22 wrzesie艅 2020 - 11:33

Nikt nie wymy艣li艂 jeszcze urz膮dze艅 tak doskona艂ych na potrzeby w臋dkarstwa aby w idealny spos贸b mo偶na by艂o stan膮膰 na punkcie wzgl臋dem koordynat贸w GPS.

Tak p艂yn膮c jak stoj膮c:-)

Robili艣my testy tak urz膮dze艅 mobilnych na potrzeby g贸rskich w臋dr贸wek jak i urz膮dze艅 wbudowanych w echosondy. Mieli艣my te偶 jedn膮 podr臋czn膮 sztuk臋 w kt贸r膮 wyposa偶eni byli 偶o艂nierze z zaprzyja藕nionych si艂 armii Stan贸w Zjednoczonych.

Test by艂 prosty - butelka na sznurku z ci臋偶arkiem opuszczona na dno zbiornika tak aby korek, znajdowa艂 si臋 tu偶 pod powierzchni膮 wody, jakie艣 3-5 cm. Nie m贸g艂 wystawa膰 nad tafl臋. Zadaniem by艂o nap艂ywanie przez sternika i na jego znak osoba na dziobie mia艂a potwierdzi膰 czy korek znajduje si臋 pod nim.

Ka偶de z testowanych urz膮dze艅 myli艂o si臋 o dobrych kilku do kilkunastu metr贸w.

Najlepszym rozwi膮zaniem u wprawnego gracza by艂y tylko i wy艂膮cznie wizualne koordynaty (oczywi艣cie je艣li dost臋pne). One pozwala艂y na uzyskanie dok艂adno艣ci do 1m. Poniewa偶 cz艂ek wygodny i szarych kom贸rek nadto nadwyr臋偶a膰 nie nawyk艂 to korzysta z dobroci mniej lub bardziej zaawansowanej technologii:-)

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 0

0 u偶ytkownik贸w, 0 go艣ci, 0 anonimowych