Mam pytanie bo jak się jest czasem samemu na takich rybkach i cieżko o fajną fotkę , czy zdjęcie na macie karpiowej może być ?
Pstrągi 2016
#41 OFFLINE
Napisano 08 styczeń 2016 - 12:58
#42 OFFLINE
Napisano 08 styczeń 2016 - 13:22
Mam pytanie bo jak się jest czasem samemu na takich rybkach i cieżko o fajną fotkę , czy zdjęcie na macie karpiowej może być ?
Jak mozna na podbieraku, to dlaczego by nie na macie Byle ryba nie lezala gdzies w blocie albo sniegu, chyba o to ogolnie chodzi
#43 OFFLINE
Napisano 08 styczeń 2016 - 13:37
Tak. W poprzednim wpisie chodziło mi o panierowaną wersję. Wystrzegajmy się takich sytuacji. Na jerkbait.pl promujemy nowoczesne wędkarstwo.
#44 OFFLINE
Napisano 08 styczeń 2016 - 13:54
Niestety, jestem zmuszony do niezastosowania sie do powyższej prośby.
Czytałem i uważam, ze była to bardzo istotna ilustracja zjawisk, która powinna uświadomić każdemu, kto realizuje "do granic" swoje uprawnienia do połowu, deklarując niezabierania ryb, ze za nim stoi 20 takich, którzy w równie bezwzględny sposób realizują swoje uprawnienia tylko w trybie catch&kill ... Każde opublikowane tu zdjęcie wypuszczonej ryby wiąże sie z dziesiątkami zabranych ryb ...
Poza tym zostało owe zjawisko "następstwa gatunków" eksploatowanych "dla mięsa" - od stycznia do kwietnia pstrągi, żarłoczne po tarle, od maja szczupaki, żarłoczne po tarle, od czerwca sandacze żarłoczne po tarle ...
Zaś łowienie i wypuszczanie dziesiątek pstrągów w mroźna, zimowa pogodę nie zostaje bez efektu ... Na tak osłabione ryby czyhają kormorany czy inne rybożerne stwory ...
Nie ma "chronienia przez łowienie" - łowienie jest zawsze eksploatacją ... Jeśli ktoś ma nastawienie ochronne wobec ryb i łowisk, to nie może sie kierować maksymą "po nas choćby potop" ... I samo stwierdzanie "wypuszczam wiec chronię, a reszta mnie nie obchodzi" to niedobra zabawa ...
Pstrągi bedą "in season" od kwietnia ...
Pozdrawiam serdecznie
Jerzy Kowalski
Od kwietnia to nie bedzie wody w rzekach A tak na serio, sprawa jest skomplikowana i daleki bylbym od wyrokowania terminow polowu na zasadzie urawnilowki. Znam rzeki gdzie od kwietnia to sie sezon zasadniczo konczy, a pstragi traca kondycje w porownaniu z ta jaka maja w tej chwili- pomimo chwilowej epoki lodowcowej. Zarzadzajacy lowiskami powinni dostosowac zasady polowu do lokalnych warunkow- maja mozliwosci, a dlaczego tego nie robia to jest temat na inna bajke. Troche nam sie sytuacja meteo komplikuje od wielu lat i z tym kwietniem bylbym ostrozny, bo moze przypasc kiedys w lutym na przyklad...Albo nigdy...
- remek, Guzu, joker i 4 innych osób lubią to
#45 OFFLINE
Napisano 08 styczeń 2016 - 14:40
Użytkownik bartsiedlce edytował ten post 02 kwiecień 2016 - 21:09
- Artech, wobler129, Predatorhunter i 5 innych osób lubią to
#46 OFFLINE
Napisano 08 styczeń 2016 - 15:37
Panowie! Tu potrzeba trochę szacunku. Nie tylko do pstrąga (jako jednej z najszlachetniejszych ryb) ale do wszystkich gatunków. To samo dotyczy sposobu wypuszczania ryb do wody. Jak widzę na filmiku czy w realu "gościa", któremu nie chce się schylić (ugiąć nóg i wypiąć tyłka), żeby delikatnie wypuścić zdobycz i wrzuca ją z rozmachem z wysokości, to bym od razu po łapach dał. Zatem łówmy, szanujmy a świat będzie lepszy
Pozdrawiam pozytywnie zakręconych
Rafał
Użytkownik bartsiedlce edytował ten post 02 kwiecień 2016 - 21:10
- remek, Jerzy Kowalski, Slavobeer i 3 innych osób lubią to
#47 OFFLINE
Napisano 08 styczeń 2016 - 16:48
Popularny
Może jeszcze nie król ale księciunio na pewno...
Do następnego...
- remek, Guzu, tpe i 56 innych osób lubią to
#48 OFFLINE
Napisano 08 styczeń 2016 - 17:11
Na wodach, na ktorych wedkuje, zdecydowanie naslabsze wyniki mam w ostatnich 2-3 godzinach przed zmierzchem.
Ranek i caly dzien sa dobre. Koncowka dnia zdecydowanie gorzej wypada.
Byc moze to specyfika moich wod.
Zastrzegam : w nocy nie lowie.
Użytkownik bartsiedlce edytował ten post 02 kwiecień 2016 - 21:11
- Negra i Kamil615 lubią to
#49 OFFLINE
Napisano 08 styczeń 2016 - 18:25
Piotrze, obszerny podbierak. Popieram! Sam wyszedłem z małych podbieraków, w końcu chodzi o jak najsprawniejsze podebranie, a nie celowanie, chyba, że ktoś zajeżdża ryby i dociąga szmatę..., a na Króla jak się trafi będzie w sam raz.
- raffallo1 lubi to
#50 OFFLINE
Napisano 08 styczeń 2016 - 18:27
Pozdrawiam.
#51 OFFLINE
Napisano 08 styczeń 2016 - 18:30
W ten podbierak metrowy kaczor wchodzi bez problemu...
Używam go też przy boleniach z pontonu, rapa 84cm Patryka wśliznęła się do niego jak ukleja
#52 OFFLINE
Napisano 08 styczeń 2016 - 22:22
Z moich doświadczeń wynika, że lepiej być pól godziny nad wodą z byle jaką przynętą kiedy pstrągi żerują, niż czesać wodę pół dnia najlepszymi przynętami kiedy ryby nie żerują.U mnie brania trwają około 40min w ciągu dnia, reszta łowienia to podziwianie widoków i czekanie na tę krótką chwilę. Na mojej rzece zimą najlepsza pora to między 11 a 13.
- wobler129 i Negra lubią to
#53 OFFLINE
Napisano 09 styczeń 2016 - 12:36
Idea C&R jest w tych fotkach chyba najważniejsza. Wypuszczajmy ryby w jak najlepszej kondycji z szansa na przeżycie. W tym roku zrobiłem duży postęp w C&R dzięki kolegom z forum. Nadal jednak czasem powinienem klęczeć na grochu, bo cały czas się uczę i popełniam kardynalne błędy. Jednak myśląc co się robi ryby wracają do wody w lepszej kondycji.
Pamiętam o jednym. Prawidłowo wypuszczona ładna ryba która przeżyje jest warta 1000 sztuk narybku. Wyrośnięty pstrąg to skarb, jeśli przeżyje to w tym samym miejscu możemy go złowić kolejny raz ale już większego. Łatwiej się łowi po adresach niż na ślepo
Użytkownik bartsiedlce edytował ten post 02 kwiecień 2016 - 21:18
- DanekM i Little Wing lubią to
#54 Guest_Kwinto_*
Napisano 09 styczeń 2016 - 19:16
Ja rowniez zaliczylem swojego pierwszego w sezonie. Rybka nie mierzona, moze 40 cm, a moze mniej. Nie wiem, dla mnie niewazne. W podbierku fotka, z podbieraka wypuszczona. Teczak silny, pieknie skakal. Nie bylo widac wymeczenia tarlem. Uderzenie w woblerka jak w lecie. Silne i energiczne. Wszystko nagrane, wiec w przyszlosci napewno zamieszcze w filmiku.
Sprzetowo:
St Croix LES90MLF2
Shimano Vanquish C2500HGS
Dorado Invader 4cm
Suffix Duraflex 0.18 mm
Załączone pliki
- Artech, DanekM, Wiktor i 8 innych osób lubią to
#55 OFFLINE
Napisano 09 styczeń 2016 - 22:38
Kolejny dzień zaliczony a i fajna kluska 50+ się uczepiła, i trochę blisko tego.
Załączone pliki
- Artech, patu, wyjec i 17 innych osób lubią to
#56 OFFLINE
Napisano 10 styczeń 2016 - 00:14
3.jpg 50,95 KB 37 Ilość pobrań
Zdjęcie takie sobie bo przednia kamera.
Użytkownik bartsiedlce edytował ten post 02 kwiecień 2016 - 21:25
- wyjec, Piotrek Milupa, wildriver i 11 innych osób lubią to
#57 OFFLINE
Napisano 10 styczeń 2016 - 16:50
- Artech, Kamil Z., Wiktor i 14 innych osób lubią to
#58 OFFLINE
Napisano 10 styczeń 2016 - 17:09
Dzień dobry wszystkim, mój pierwszy post, ale muszę się pochwalić
50+ z dzisiejszej wycieczki, i zarazem pierwsza taka rybka w życiu. Oczywiście pływa tam gdzie powinna.
Załączone pliki
- remek, Artech, wyjec i 19 innych osób lubią to
#59 OFFLINE
Napisano 10 styczeń 2016 - 21:32
Dziś w nocy nie mogłem spać , więc spakowałem sprzęcior i o 5 rano wyruszyłem by otworzyć sezon na kropki.Początek bez szału 4 maluszki około 35cm , kilka brań.Jak na zmieniające się warunki , śnieżyce która dosypała sporo śniegu , niski stan wody , to i tak uważam wyjazd za udany .Rybki atakowały przynęty robione przeze mnie , a to cieszy podwójnie.
Użytkownik Kajtelek2 edytował ten post 10 styczeń 2016 - 21:35
- Piotrek Milupa, White Fish, TOMI803 i 1 inna osoba lubią to
#60 OFFLINE
Napisano 11 styczeń 2016 - 17:50
Jaziowe rzeki stoją u mnie lodem. Rekonesans pstrągowy. Kilka sztuk 30-35. Jakaś pamiątka też została, mimo że wychudzona to w dobrej kondycji. Przydał by się większy śnieg i roztopy bo wody w rzekach bardzo mało.
- remek, mifek, Artech i 19 innych osób lubią to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych