Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Pstrągi 2016

• Zamknięty Temat jest zamknięty
487 odpowiedzi w tym temacie

#41 OFFLINE   Kajtelek2

Kajtelek2

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1335 postów
  • LokalizacjaAluminiowe Miasto

Napisano 08 styczeń 2016 - 12:58

Mam pytanie bo jak się jest czasem samemu na takich rybkach i cieżko o fajną fotkę , czy zdjęcie na macie karpiowej może być ?

#42 OFFLINE   Del Toro

Del Toro

Ekspert

• Moderatorzy
  • 8027 postów
  • LokalizacjaLondyn, UK

Napisano 08 styczeń 2016 - 13:22

Mam pytanie bo jak się jest czasem samemu na takich rybkach i cieżko o fajną fotkę , czy zdjęcie na macie karpiowej może być ?

Jak mozna na podbieraku, to dlaczego by nie na macie :) Byle ryba nie lezala gdzies w blocie albo sniegu, chyba o to ogolnie chodzi :)

#43 OFFLINE   remek

remek

Administrator

• Administratorzy
  • 26625 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Remek

Napisano 08 styczeń 2016 - 13:37

Tak. W poprzednim wpisie chodziło mi o panierowaną wersję. Wystrzegajmy się takich sytuacji. Na jerkbait.pl promujemy nowoczesne wędkarstwo.

#44 OFFLINE   bigos

bigos

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 650 postów
  • LokalizacjaIrlandia

Napisano 08 styczeń 2016 - 13:54

Niestety, jestem zmuszony do niezastosowania sie do powyższej prośby.

Czytałem i uważam, ze była to bardzo istotna ilustracja zjawisk, która powinna uświadomić każdemu, kto realizuje "do granic" swoje uprawnienia do połowu, deklarując niezabierania ryb, ze za nim stoi 20 takich, którzy w równie bezwzględny sposób realizują swoje uprawnienia tylko w trybie catch&kill ... Każde opublikowane tu zdjęcie wypuszczonej ryby wiąże sie z dziesiątkami zabranych ryb ...

Poza tym zostało owe zjawisko "następstwa gatunków" eksploatowanych "dla mięsa" - od stycznia do kwietnia pstrągi, żarłoczne po tarle, od maja szczupaki, żarłoczne po tarle, od czerwca sandacze żarłoczne po tarle ...

Zaś łowienie i wypuszczanie dziesiątek pstrągów w mroźna, zimowa pogodę nie zostaje bez efektu ... Na tak osłabione ryby czyhają kormorany czy inne rybożerne stwory ...

Nie ma "chronienia przez łowienie" - łowienie jest zawsze eksploatacją ... Jeśli ktoś ma nastawienie ochronne wobec ryb i łowisk, to nie może sie kierować maksymą "po nas choćby potop" ... I samo stwierdzanie "wypuszczam wiec chronię, a reszta mnie nie obchodzi" to niedobra zabawa ...

Pstrągi bedą "in season" od kwietnia ...

Pozdrawiam serdecznie

Jerzy Kowalski

Od kwietnia to nie bedzie wody w rzekach :) A tak na serio, sprawa jest skomplikowana i daleki bylbym od wyrokowania terminow polowu na zasadzie urawnilowki. Znam rzeki gdzie od kwietnia to sie sezon zasadniczo konczy, a pstragi traca kondycje w porownaniu z ta jaka maja w tej chwili- pomimo chwilowej epoki lodowcowej. Zarzadzajacy lowiskami powinni dostosowac zasady polowu do lokalnych warunkow- maja mozliwosci, a dlaczego tego nie robia to jest temat na inna bajke. Troche nam sie sytuacja meteo komplikuje od wielu lat i z tym kwietniem bylbym ostrozny, bo moze przypasc kiedys w lutym na przyklad...Albo nigdy...

#45 OFFLINE   hi tower

hi tower

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2005 postów
  • Lokalizacja3miasto

Napisano 08 styczeń 2016 - 14:40

DSCN8815a_snrxhps.jpg

Użytkownik bartsiedlce edytował ten post 02 kwiecień 2016 - 21:09

#46 OFFLINE   Flyman

Flyman

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 78 postów

Napisano 08 styczeń 2016 - 15:37

Panowie! Tu potrzeba trochę szacunku. Nie tylko do pstrąga (jako jednej z najszlachetniejszych ryb) ale do wszystkich gatunków. To samo dotyczy sposobu wypuszczania ryb do wody. Jak widzę na filmiku czy w realu "gościa", któremu nie chce się schylić (ugiąć nóg i wypiąć tyłka), żeby delikatnie wypuścić zdobycz i wrzuca ją z rozmachem z wysokości, to bym od razu po łapach dał. Zatem łówmy, szanujmy a świat będzie lepszy :)

Pozdrawiam pozytywnie zakręconych

Rafał

Użytkownik bartsiedlce edytował ten post 02 kwiecień 2016 - 21:10

#47 OFFLINE   Piotr 75

Piotr 75

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 211 postów
  • LokalizacjaPruszcz Gdański
  • Imię:Piotr

Napisano 08 styczeń 2016 - 16:48

*
Popularny

Może jeszcze nie król ale księciunio na pewno... ;)

1r4z1y.jpg

Do następnego... :D

x3s3fc.jpg

#48 OFFLINE   Guzu

Guzu

(G)uzurpator

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 14850 postów
  • LokalizacjaOwczarnia, PL
  • Imię:Daniel

Napisano 08 styczeń 2016 - 17:11

Na wodach, na ktorych wedkuje, zdecydowanie naslabsze wyniki mam w ostatnich 2-3 godzinach przed zmierzchem.

Ranek i caly dzien sa dobre. Koncowka dnia zdecydowanie gorzej wypada.

Byc moze to specyfika moich wod. 

Zastrzegam : w nocy nie lowie.

Użytkownik bartsiedlce edytował ten post 02 kwiecień 2016 - 21:11

• Negra i Kamil615 lubią to

#49 OFFLINE   joker

joker

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5133 postów
  • LokalizacjaWzgórze Tumskie nad Wisłą
  • Imię:Robert
  • Nazwisko:Ciarka

Napisano 08 styczeń 2016 - 18:25

Piotrze, obszerny podbierak. Popieram! Sam wyszedłem z małych podbieraków, w końcu chodzi o jak najsprawniejsze podebranie, a nie celowanie, chyba, że ktoś zajeżdża ryby i dociąga szmatę..., a na Króla jak się trafi będzie w sam raz.

• raffallo1 lubi to

#50 OFFLINE   Kamil615

Kamil615

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 24 postów

Napisano 08 styczeń 2016 - 18:27

Ok. Dziękuhę za odpowiedź. Pytam bo ostatnio jak miałem mało czasu to chodziłem ok 15 i także baaaardzo słabe wyniki. Ale u mnie problemem są kaczki - siedzą w fajnych miejscówkach i płoszą rybki. Ale jakby nie patrzeć to jest też ich rzeka i nie można mieć pretensji.
Pozdrawiam.

#51 OFFLINE   Piotr 75

Piotr 75

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 211 postów
  • LokalizacjaPruszcz Gdański
  • Imię:Piotr

Napisano 08 styczeń 2016 - 18:30

W ten podbierak metrowy kaczor wchodzi bez problemu... ;)

Używam go też przy boleniach z pontonu, ;) rapa 84cm Patryka wśliznęła się do niego jak ukleja :D

#52 OFFLINE   bartek

bartek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 219 postów

Napisano 08 styczeń 2016 - 22:22

Z moich doświadczeń wynika, że lepiej być pól godziny nad wodą z byle jaką przynętą kiedy pstrągi żerują,  niż czesać wodę pół dnia najlepszymi przynętami kiedy ryby nie żerują.U mnie brania trwają około 40min w ciągu dnia, reszta łowienia to podziwianie widoków i czekanie na tę krótką chwilę. Na mojej rzece zimą najlepsza pora to między 11 a 13.

• wobler129 i Negra lubią to

#53 OFFLINE   ictus

ictus

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1610 postów
  • LokalizacjaWawa
  • Imię:Paweł
  • Nazwisko:W.

Napisano 09 styczeń 2016 - 12:36

Idea C&R jest w tych fotkach chyba najważniejsza. Wypuszczajmy ryby w jak najlepszej kondycji z szansa na przeżycie. W tym roku zrobiłem duży postęp w C&R dzięki kolegom z forum. Nadal jednak czasem powinienem klęczeć na grochu, bo cały czas się uczę i popełniam kardynalne błędy. Jednak myśląc co się robi ryby wracają do wody w lepszej kondycji.

Pamiętam o jednym. Prawidłowo wypuszczona ładna ryba która przeżyje jest warta 1000 sztuk narybku. Wyrośnięty pstrąg to skarb, jeśli przeżyje to w tym samym miejscu możemy go złowić kolejny raz ale już większego. Łatwiej się łowi po adresach niż na ślepo :)

Użytkownik bartsiedlce edytował ten post 02 kwiecień 2016 - 21:18

• DanekM i Little Wing lubią to

#54 Guest_Kwinto_*

Guest_Kwinto_*
  • Guests

Napisano 09 styczeń 2016 - 19:16

Ja rowniez zaliczylem swojego pierwszego w sezonie. Rybka nie mierzona, moze 40 cm, a moze mniej. Nie wiem, dla mnie niewazne. W podbierku fotka, z podbieraka wypuszczona. Teczak silny, pieknie skakal. Nie bylo widac wymeczenia tarlem. Uderzenie w woblerka jak w lecie. Silne i energiczne. Wszystko nagrane, wiec w przyszlosci napewno zamieszcze w filmiku.

Sprzetowo:

St Croix LES90MLF2

Shimano Vanquish C2500HGS

Dorado Invader 4cm

Suffix Duraflex 0.18 mm

Załączone pliki

• Załączony plik  photo.jpg   75,24 KB   32 Ilość pobrań

#55 OFFLINE   endriu24

endriu24

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 435 postów
  • LokalizacjaJELENIA GÓRA

Napisano 09 styczeń 2016 - 22:38

Kolejny dzień zaliczony a i fajna kluska 50+ się uczepiła, i trochę  blisko tego.

Załączone pliki

#56 OFFLINE   Sicu

Sicu

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 357 postów
  • LokalizacjaGdańsk/Warszawa
  • Imię:Maciej

Napisano 10 styczeń 2016 - 00:14

Załączony plik  3.jpg   50,95 KB   37 Ilość pobrań

Zdjęcie takie sobie bo przednia kamera.

Użytkownik bartsiedlce edytował ten post 02 kwiecień 2016 - 21:25

#57 OFFLINE   iNSaNeMaN

iNSaNeMaN

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 302 postów
  • LokalizacjaGdynia
  • Imię:Robert
  • Nazwisko:Wedkarski Instynkt

Napisano 10 styczeń 2016 - 16:50

Dzisiaj nad moją rzeczką szału nie było ale cos udało się wydłubaćZałączony plik  20160110_120717-1.jpg   73,96 KB   110 Ilość pobrań

#58 OFFLINE   Zonkil

Zonkil

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 3 postów
  • LokalizacjaZ nad wody
  • Imię:Karol
  • Nazwisko:K

Napisano 10 styczeń 2016 - 17:09

Dzień dobry wszystkim, mój pierwszy post, ale muszę się pochwalić :D

50+ z dzisiejszej wycieczki, i zarazem pierwsza taka rybka w życiu. Oczywiście pływa tam gdzie powinna. 

Załączone pliki

#59 OFFLINE   Kajtelek2

Kajtelek2

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1335 postów
  • LokalizacjaAluminiowe Miasto

Napisano 10 styczeń 2016 - 21:32

Dziś w nocy nie mogłem spać , więc spakowałem sprzęcior i o 5 rano wyruszyłem by otworzyć sezon na kropki.Początek bez szału 4 maluszki około 35cm , kilka brań.Jak na zmieniające się warunki , śnieżyce która dosypała sporo śniegu , niski stan wody , to i tak uważam wyjazd za udany :).Rybki atakowały przynęty robione przeze mnie , a to cieszy podwójnie.

Użytkownik Kajtelek2 edytował ten post 10 styczeń 2016 - 21:35

• Piotrek Milupa, White Fish, TOMI803 i 1 inna osoba lubią to

#60 OFFLINE   White Fish

White Fish

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 302 postów
  • LokalizacjaGdzie się da...
  • Imię:Łukasz

Napisano 11 styczeń 2016 - 17:50

Jaziowe rzeki stoją u mnie lodem. Rekonesans pstrągowy. Kilka sztuk 30-35. Jakaś pamiątka też została, mimo że wychudzona to w dobrej kondycji. Przydał by się większy śnieg i roztopy bo wody w rzekach bardzo mało.

S2530011_zpstxrc6ci4.jpg

S2530017_zps8fby4j6z.jpg

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych