Tak sobie czytam, słucham i mam refleksję, że my- ludzie -jednak bardzo się różnimy.
Nie sądziłem, iż najlepszą piosenką na youtube może być utwór I.Trojanowskiej (z całym szacunkiem, etc).
Cale szczęście że się różnimy a nie jesteśmy jak bydło mówiące jednym słusznym głosem, ja się cieszę że nie chodzimy w jednolitych strojach
jak Chińczycy w latach 60-70 i nie słuchamy tej samej jedynie słusznej muzyki.
Grego, jak sam wiesz duże zróżnicowanie genetyczne (tutaj muzyczne) pozwala mieć zdrowe osobniki i tego się trzymajmy, notabene dzięki temu wyłowiłem tutaj
wspomniany Walk off the Earth grupkę którą obecnie się zachwycam.
Z tytułu posiadania starszego brata wychowywałem się na Led Zeppellin, Hendrixie, Lynyrd Skynyrd, Black Sabbath, The Doors, Rose Tatto, Nazareth, Bobu Marleyu (pisownia celowa) i wielu wielu innych, notabene dawno temu w Katowicach funkcjonował taki bazar zwany czarnym rynkiem, starsze chłopaki po zrzutce kasy jechali kupić daną kasetę, później słuchało się tego z szacunkiem i namaszczeniem x razy !.
W moim życiu był czas na rocka i jego odmiany, heavy/thrash/death metal, był czas na punk rocka i Oj, muzykę elektroniczną, jazz i do dnia dzisiejszego chętnie posłucham wszystkiego co ma smaczek.
I uwierz mi, w czasach wszech panującego dodyzmu i lejdi gagizmu wylewającego się z ekanów tv, z lubością posłucham Trojanowskiej, Prońko czy Umer niż obecnych gwiazd (przez małe g).
Mam szerokie spectrum tego co słucham, dzisiaj Dead Kennedys, jutro Pat Metheny a przez następny tydzień Yes, Habakuk i Cztery pory Vivaldiego, zależne od nastroju, stanu wk... itd.
I prawdopodobnie właśnie to pozwala mi uszanować tak słuchających Kryśki Prońko jak i fanów (dla przykładu) Gojira.
Gdybym miał kierować się tytułem tematu który na szczęście wyewoluował z gówna do naprawdę wartościowych utworów to widzę tu jedynie poniższe dzieła jako pretendentów do tytułu najlepsiejszej piosnki (po Sabrinie oczywiście)
1).
2).
W przypadku pierwszego utworu, przechodzę kiedyś w jednym z marketów obok RTVEuroAgd i widzę grupkę facetów stojących przed witryną sklepową, wszyscy stoją ze ślinotokiem z ust i mglistym wzrokiem.
Spojrzenia przechodzących obok kobiet BEZCENNE mówiące jednoznacznie - zboczki (pewnie dlatego że same tak nie wyglądały)
.
I to sÄ… Panowie te najlepsiejsze hity z y.t i basta mnie tu .