Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Drop Shot - wszystko o tej metodzie łowienia

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
444 odpowiedzi w tym temacie

#421 OFFLINE   Dano.

Dano.

Wyprawy wędkarskie do Laponii

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 2351 postów
  • LokalizacjaBaza wędkarska w Laponii
  • Imię:Daniel

Napisano 31 styczeń 2022 - 19:53

W tym roku chcę spróbować dropa na sandacza i mam parę pytań. Łapać będę na wodzie stojacej 2-5m, gumy wielkości 4-5"
-czy łapiąc w karczach na offsety tradycyjnie uzbrojone jak pod czeburaszkę jest szansa wcięcia sandacza. Zaczepiając za pyszczek pewnie będzie dużo zaczepów.
- jakiej gramatury ciężarki kupić myślałem 15g na bezwietrzne dni i 20-25g jak zacznie wiać.
Nie będzie za lekko?
Sprzętowo to inazuma 198 do 32g, plecionka i regenerator SG 0,50. Łapię z Łodzi

Przepraszam, że jeden post pod drugim, ale cos poszło nie tak przy dodawaniu odpowiedzi na oba posty. 
Zatem druga odpowiedź na drugie pytanie, mam nadzieję że wybaczycie :)
Zbroję swoje przynęty dropshotowe dokładnie tak samo, jak podczas nadziewania ich na główke  jigową. Czasami zbroję za pyszczek, ale przy sandaczach póki co nie zauważyłem jakiejś ogromnej różnicy w ilości brań, już bardziej okonie reagowały na zmianę sposobu zbrojenia przynęt. 
Idąc dalej, często łowiłem w karczach np Turawa czy tez kamieniach w szwedzkich jeziorach. Nie zauważyłem jakos wybitnie zwiększonej czepliwości hakiem o karcze, a zazwyczaj grzęźnie ciężarek w zaczepach co łatwo poznać po tym, że po wyjęciu zestwu owego ciężarka brak, a reszta jakby jest :D
W mojej prywatnej opinii zatem sposób nakładania przynęty na hak ma pomijalne znaczenie w ilości zaczepów. 
Ale, bo jest ale - często łowię wyżej niż niżej, ponieważ tak mam lesze efekty. Jesli ryby mi biorą, gdy przynęta jest umieszczona niżej niż 30 cm to zazwyczaj przesiadam się na jigowanie.

Druga część pytania o ciężarki - ogólnie bym poszedł tak jak piszesz z gramaturą. Ciężarki rzędu 40 gramów czy więcej używam podczas wędkowania w nurcie rzecznym i też tylko wtedy gdy muszę. Zasadaniczo łowię zawsze tak lekko jak to jest możliwe. 
Twój zestaw jest dosyć mocnym zestawem, zatem zbyt lekki ciężarek i przynęta może być nieco utrudnieniem, ale też się da. Zdarzało mi się wędkować zestawem, gdzie ciężarek ważył 15 gramów, guma miała 7 lub 8 cali i wszystko było zmontowane na wędzisku z cw bliskim 50 gramów. Podyktowane to było himerycznością ryb wtedy, a reagowały tylko na duże bardzo neutralnie pracujące przynęty. Ciężarek służył tylko opadowi zestawu do dna, bo praca i tak odbywała się praktycznie na luźnej lince, lekkich łagodnych podciągnięciach przynęty i długich przerwach.
Ot próba dostosowania się do warunków na łowisku  ;)

Pozdrawiam
Daniel

#422 OFFLINE   Bartek1989

Bartek1989

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 500 postów

Napisano 31 styczeń 2022 - 20:24

Z góry dziękuję za wyczerpującą odpowiedź ;)
Wcześniej łapałem inazumą oczko słabszą tą do 22g, bardziej się nadawała do masy przynęt jakimi łowię, ale przy większej rybie jakoś brakowało mocy, a jak przywalił nie duży sumek to dopiero zaczynała się zabawa :D
Pisałeś, że zbroiłeś tak jak w glówke jigowa i się sprawdzało, a hak wtedy wystawiałeś czy chowałeś w gumie?
Myślę zacząć od zbrojenia za pyszczek a jak będę dużo rwał to schowam offseta w gumę i tyle.
Generalnie DS chcę stosować tylko wtedy gdy ryby przestaną reagować na jijowanie i na późna jesień jak juz będą mniej ruchliwe.

#423 OFFLINE   Dano.

Dano.

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 2351 postów

Napisano 31 styczeń 2022 - 21:40

Nie chowałem haka w gumie - wystaje tak normalnie jak przy główce jigowej. Tylko, ja nie używam klasycznych offsetów z duuuużym łukiem kolankowym.

Stosuję Owner 5133 które uwielbiam, ale są do rozmiaru 3/0 a czasem potrzebuję większych więc wtedy sięgam po Gamakatsu Worm 36 od 4/0 do 6/0
Wydaje mi się, że nie powinieneś rwać więcej, bo i ja nie rwę. Generalnie w porównaniu do główki jigowej spada ilość zaczepów. Czasem pomaga stoosowanie pałeczek, czasem okrągłych ciężarków - kwestia zaczepów.

#424 OFFLINE   MarCinFin

MarCinFin

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 846 postów
  • LokalizacjaTurku (FIN)
  • Imię:Marcin

Napisano 31 styczeń 2022 - 21:47

@Dano. Świetnie opisane. Mam podobne doświadczenia i przemyślenia. Często łowię dropem późną jesienią jak ryby są ospałe.

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka
  • Dano. lubi to

#425 OFFLINE   Dano.

Dano.

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 2351 postów

Napisano 31 styczeń 2022 - 22:04

@Dano. Świetnie opisane. Mam podobne doświadczenia i przemyślenia. Często łowię dropem późną jesienią jak ryby są ospałe.

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

Dziękuję.
Staram się tylko skromnie przekazać choć cząstkę wiedzy, która niby jest powszechna ale nie zawsze stosowana
Jedni skorzystają, inni nie bo będą mieli swoje spostrzeżenia i to tez normalne, bo przeciez ryby nie są wszędzie takie same w swoich zachowaniach, choc czasem warto przelecieć schematy a gdy one nie działają, to szukac swoich rozwiązań. 

• Sławek77, Aries i MarCinFin lubią to

#426 OFFLINE   hozel79

hozel79

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 143 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 08 luty 2022 - 05:44

Czy używał ktoś tego fluorocarbonu jako linki głównej na DS?

https://spinningshop...5lb-0128mm.html

#427 OFFLINE   wilczybilet

wilczybilet

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1198 postów
  • Imię:Maciej

Napisano 08 luty 2022 - 08:16

Nie stosowałem jako linki głównej FC do Ds-a, zawsze plecionka i odcinek końcowy około metr FC, ale przy odpowiednim dobraniu mocy do poławianych ryb powinno działać. Zastanawiam się tylko, czy ten produkt, to rzeczywiście 100% czystego, nierozciągliwego lub w niewielkim stopniu FC. Bo jak to hybryda FC i żyłki, to z animacją przynęty i przekazywaniem brań może być słabo. 

#428 OFFLINE   Dano.

Dano.

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 2351 postów

Napisano 08 luty 2022 - 09:16

W mojej opinii wyważanie otwartych drzwi. Nie znajduję potrzeby zmiany obecnie używanej plecionki, a zestawu zrobionego na FC. 
Co miałoby  mi to dać?  Żeby cały zestaw był z FC?

• Gadget lubi to

#429 OFFLINE   wilczybilet

wilczybilet

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1198 postów

Napisano 08 luty 2022 - 09:46

W mojej opinii wyważanie otwartych drzwi. Nie znajduję potrzeby zmiany obecnie używanej plecionki, a zestawu zrobionego na FC. 
Co miałoby  mi to dać?  Żeby cały zestaw był z FC?

Też uważam, że plecionka ze względu na brak rozciągliwości pozwala lepiej pracować przynętą i lepiej przekazuje brania. Opcję z FC natomiast lub hybrydy FC z żyłką, bardziej uważam niż żyłki z plecionką przy łowieniu białorybu na mikro przynęty, ale każdy łowi jak uważa i co komu się sprawdza. 

#430 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18684 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 08 luty 2022 - 12:25

Może chodzić o to, że taki zestaw bardzo prosto jest zmontować - nie wymaga wiązania przyponu. Po prostu odwijasz kawalek linki, wiążesz haczyk, zaciszkasz cieżarek na koniec i gotowe. Jesienią zeszłego roku tak łowiłem na DS zwykłą żyłką, bardzo szybkim kijem. Sprawdzało się to dobrze, może dlatego że łowiłem na bardzo płytkim łowisku. Ale po jakimś czasie zaobserwowałem skręcanie się żyłki. Nie jestem jednak pewien czy była to kwestia niskiej jakosci kołowrotka / rolki wodzika czy też jednak braku krętlika na zestawie, który lubię dawać łącząc przypon z FC z plecionka jak łowię zazwyczaj.

zaobserwowałem równieź że DS (i boczny trok) mają tendencję do skręcania linki podczas łowienia w rzecze, zwłaszcza przy prowadzeniu pod prąd. Widziałem ze są takie haczyki na krętliku do DS'a może one wyeliminowałby prolem  :huh:

#431 OFFLINE   hozel79

hozel79

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 143 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 08 luty 2022 - 17:36

Właśnie o takie zastosowanie mi chodziło aby nie trzeba było niczego łączyć tylko szybkie wiązanie i można zmienić DS w klasyka i odwrotnie. A niby fluorocarbon nie rozciąga się jak żyłka więc czucie jak na plecionce.

#432 OFFLINE   wilczybilet

wilczybilet

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1198 postów

Napisano 08 luty 2022 - 22:49

Właśnie o takie zastosowanie mi chodziło aby nie trzeba było niczego łączyć tylko szybkie wiązanie i można zmienić DS w klasyka i odwrotnie. A niby fluorocarbon nie rozciąga się jak żyłka więc czucie jak na plecionce.

FC nie rozciąga się jak żyłka, ale w jakimś stopniu się rozciąga, więc nie będzie czucia jak w przypadku nierozciągliwej plecionki. Druga sprawa, musi to być 100% FC bez żadnych dodatków żeby zminimalizować rozciąganie, bo wszystkie hybrydy to już nie to samo. 

#433 OFFLINE   Dano.

Dano.

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 2351 postów

Napisano 08 luty 2022 - 23:37

Plecionka zazwyczaj jest mocniejsza od FC, który używam. Przy zaczepach ma to znaczenie, bo obrywa część najsłabsza.

Gotowe przypony z FC do dropsa, to mega ułatwienie, szczególnie gdy łowię w nocy.
Odcięcie plecionki i schowanie zestawu DS oraz dowiązanie gotowwgo przyponu z FC na sandacze np jest tak samo szybkie jak dowiązanie główki jigowej lub agrafki do FC - więc wybieram gotowce zrobione w domowym zaciszu z piwkiem jako towarzyszem tychrze czynności.
Wędkowanie w Holandii z mega ilością zaczepowych kamieni czy wędkowanie na karczach turawskich  (53 zestawy urwane na ostatnim otwarciu w 3 dni) zdecydowanie skłania mnie ku posiadaniu gotowców i to zarówno zestawów DS jak i klasycznych przyponów z FC. 
Stąd nie dostrzegam plusów, bo wiązanie całych zestawów mnie irytuje szczególnie gdy kolega z łódki ciąga ryby :D
Sandacze, szczupaki, okonie i wszystkie gatunki które znam nigdy nie zerują 24/24 więc te 20 minut żarcia trzeba wykorzystać na maxa - moim zdaniem.

Stąd przypony robie w domu gdy mam  czas, a na wodzie - tylko zmieniam. Z tego samego powodu posiadam oddzielne wędki na DS i oddzielne do jigowania - nie ma szybszej zmiany, gdy ryby trochę walą focha na jedną z metod.

#434 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18684 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 08 luty 2022 - 23:41

z tymi gotowymi przyponami to faktycznie dobry patent, też korzystam czasem. Można dać krętlik na koniec przyponu i po prostu dopiąć do agrafki na końcu wędki jak przynętę. Tutaj przydaje sie tylko drochę dłuższy kij bo taki zestaw nie przelezie przez przelotki. Ale najlepszy faktycznie jest dedykowany zestaw do DS.

#435 OFFLINE   pszzz

pszzz

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 97 postów
  • LokalizacjaGdańsk
  • Imię:Michał

Napisano 09 luty 2022 - 15:58

Krętlik to marny patent, a szczególnie przy dłuższych zestawach. Mając w woreczku strunowym zwinięte przypony, obcinaczki i zapaniczkę - nawet w nocy wymiana zajmuje minutę. Patent o tyle wygodny, że łatwo jest zmieniać FC względem wielkości przynęt - im cięższa, tym grubszy FC. Przy lekkich gumach nie widać tego problemu, ale przy kotlecie 50g cienki FC strasznie się skręca przy haku, jest on też mało stabilny. Dla leniwych, zamiast ewentualnego krętlik polecam zakończyć przypon łącznikiem bezwęzłowym.

#436 OFFLINE   jachu

jachu

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1112 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Janusz
  • Nazwisko:Skowron

Napisano 09 luty 2022 - 16:45

A ja przy delikatniejszych zestawach stosuję kółeczka znane muszkarzom. W dwanaście kilogramów nie bardzo mi się chce wierzyć, ale fakt, że wytrzymują sporo. Łatwo do tego maleństwa dowiązać plecionkę i żyłkę nawet przy zmarzniętych dłoniach. Wystarczy najpierw jedno lub drugie przywiązać do kółeczka zawieszonego na agrafce, na której mam ich zapas. Próby wiązania do kółeczka trzymanego w palcach najczęściej kończą się niestety zagubieniem.  https://bogdangawlik...-12kg-5szt.html

#437 OFFLINE   wilczybilet

wilczybilet

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1198 postów

Napisano 09 luty 2022 - 16:48

Do łączenia FC z plecionką polecam węzeł zderzakowy jn.

A w trudnych warunkach lub w nocy polecam również sprawdzony węzeł kolegi Sebastiana (od około 6 minuty) z linka j/w. Obydwa węzły mocne i nieskomplikowane.

#438 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18684 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 09 luty 2022 - 17:08

Krętlik jest po to żeby się linka nie skręcała, co jak pisałem przy dropshocie zdarza mi się. Przypon dropshotowy z krętlikiem można również dopiąć do agrafki na końcu wędki jeśli chcesz się szybko przerzucić na DS z innej techniki. Stosowałem nie raz ten patent.

#439 OFFLINE   Dano.

Dano.

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 2351 postów

Napisano 10 luty 2022 - 21:03

Kółeczka ciekawe, niemniej mam podobne obserwacje jak Friko - skręca się zestaw. Zdarza mi się całkiem często łowić na jaskóły dziesięco calowe, a najczęściej na siedem cali. A  te cholery przy zwijaniu sie obracają i krętliki jednak cos tam dają.
Dwie duże ryby stracone na węźle łączącym plecionkę z FC tez mnie wyleczyły. Być może ten, który stosowałem się nie sprawdził a może popełniłem błędy, co nie zmienia faktu że krętlik mnie nie zawodzi.
Fakt - macie rację  - minus przy długim zestawie. Ale... haczyk mam zazwyczaj 40-50 cm poniżej krętlika, więc te pół metra które bym odzyskał, przy długości total 2 metry chyba mi nie pomoże za bardzo. Rzucanie zestawem 2m czy zestawem 1,5m nie będzie komfortowe w żadnym z obu przypadków - w mojej opinii.
Szczególnie, że używam kijów w łódkowej długości typu siedem stóp - komfortu brak :D 
Oczywiście mógłbym zastosować dłuższe kije i mialoby to sens, gdybym tak długimi zestawami łowił niezmiernie często. Na szczeście moje sandacze nie są aż tak wybredne i koniecznośc umieszczenia przynęty 1,5 m nad dnem nie zdarza mi się zbyt często. Więc przeboleję. 

Muszę sprawdzić ten węzeł z filmiku z szóstej minuty - banalny i jeśli będzie działał, to czemu nie :D
Przy jaskółkach z roazmiaru 10 cali, grubość fc nie specjalnie ma znaczenie w moim wędkowaniu. Czy to będzie 0,3 czy 0,5 przynęta i tak ma swoją masę. Może 1.0 by coś zmieniło, niemniej nie czuję potrzeby. Ryby biorą, ja się cieszę :D

• Friko, kostom63 i malinabar lubią to

#440 OFFLINE   gulf

gulf

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2700 postów
  • LokalizacjaRoztocze
  • Imię:Mateusz

Napisano 20 marzec 2022 - 14:44

Polecicie jakiegoś fajnego seryjniaka do dropa w długości 2.3-2.4m, pomiędzy max cw 10-15g, wagowo wędka 100-120g. Cenowo do 400zł???

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych