Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Narzędzia muchowe - czyli zrób to sam.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
67 odpowiedzi w tym temacie

#61 OFFLINE   Marvin

Marvin

mogul

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 1048 postów
  • LokalizacjaLempäälä

Napisano 04 styczeń 2019 - 12:43

W ramach ciekawostki zamieszczam zdjęcie kilku narzędzi muchowych z mojego warsztatu.

Załączony plik  lentavatiikeri.jpg   73,98 KB   15 Ilość pobrań

Pierwsze nożyczki są dość masywne i solidne, mają dobrze przylegające ostrza i świetnie nadają się do wszelkich sierści (w tym wąsów, do czego są zresztą przeznaczone - w cenie 2 Euro oferowane są w zestawie ze szczoteczką).

Drugie są delikatniejsze i nieco podgięte, dobrze spasowane, mają ostro zakończony czubek bardzo dobrze spisujący się przy delikatnych operacjach i wykańczaniu; ostre krawędzie uchwytu musiałem okleić taśmą, ale cena 1 Euro rekompensuje tę niedogodność, szczególnie jeśli wziąć pod uwagę, że w polskim sklepie "muchowym" w podobnej cenie wciśnięto mi nożyczki, które nie tną nawet papieru...

Szczoteczki zaś idealnie nadają się zarówno do wyczesywania podszerstka, jak i mierzwienia dubbingowanych tułowi (przeznaczenie - rzęsy, w zestawie za 1 Euro były takie 4, ale musiałem podzielić się z Żoną).

Wszystkie produkty pochodzą z regału kosmetycznego w - niezwykle ostatnio popularnej także w Polsce - sieci sklepów z tanim badziewiem Flying Tiger of Copenhagen, gdzie, poszperawszy nieco, nietrudno też znaleźć druciki we wszystkich kolorach tęczy oraz takież lamety ;)

Użytkownik Marvin edytował ten post 04 styczeń 2019 - 13:28

• Guzu, Sławek Oppeln Bronikowski, giaur27 i 4 innych osób lubią to

#62 OFFLINE   Jack__Daniels

Jack__Daniels

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2232 postów
  • LokalizacjaJelenia Góra/Horten

Napisano 05 maj 2025 - 21:30

W lokalnych sklepach u siebie nie moge dostac, a potrzebuje i moze mnie zainspirujecie jak zrobic, albo jakie materialy wykorzystac. Potrzebuje finisher, ale taki z dziurka, jak dlugopis tyle, ze w wersji mikro. Potrzebne mi to do tych najmniejszych hakow. Normalnym finisherem ogarniam reszte, ale z tymi malymi to udaje mi sie zwiazac, scisnac i odksztalcic jezynke albo inne glupoty sie dzieja. Macie jakies pomysly_? Z gory dziekuje!

#63 OFFLINE   Forest-Natura

Forest-Natura

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1354 postów
  • LokalizacjaŚląsk
  • Imię:Ziemowit
  • Nazwisko:Nowakowski

Napisano 05 maj 2025 - 22:59

Witam.

Do półwęzłów znaczy się ?

Takie najmniejsze haki mogą ogarnąć finiszery zrobione z igieł weterynaryjnych.

Pozdrawiam. 

• Sławek Oppeln Bronikowski, Jack__Daniels, Pisarz.......ewski Piotr i 1 inna osoba lubią to

#64 OFFLINE   Radek79

Radek79

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 622 postów
  • LokalizacjaCentrum

Napisano 06 maj 2025 - 08:37

Plastikowa końcówka od super glue.

Albo takie coś.
Rzadszy klej ma cienkie końcówki

https://taimen.pl/pl...ity-173480.html

Użytkownik Radek79 edytował ten post 06 maj 2025 - 08:40

• Jack__Daniels lubi to

#65 OFFLINE   jachu

jachu

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1163 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Janusz
  • Nazwisko:Skowron

Napisano 06 maj 2025 - 10:14

Półwęzeł da się wykonać każdą rurką, najlepiej metalową i koniczną, bo z takiej nić wiodąca najłatwiej się zsunie. Od bidy rurka drugiej nawijarki. Można zakupić gotowe ustrojstwo, które oferują praktycznie wszystkie firmy(Stonfo, Tiemco, CF), jak np. to: https://www.fishing-...inisher/s/23046

Dawno temu, na wzór firmowych wykonałem sobie przyrząd do odchylania nawiniętej jeżynki. Wykonany z cienkiej blachy niewielki lekko wklęsły talerzyk z centralnym otworkiem i nacięciem po promieniu. Do tego przyklejony pręcik - uchwyt. Kilka minut roboty. Nitka w nacięcie, otworek przez oczko haczyka. Wklęsłość odchyla promienie jeżynki ku tyłowi. Talerzyk zwisa uchwytem w dół. Masz wolne obie ręce. Dowolnym finisherem nawijasz główkę i tyle. 

• Jack__Daniels lubi to

#66 OFFLINE   Paweł Cieśliński

Paweł Cieśliński

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 50 postów
  • LokalizacjaSosnowiec
  • Imię:Paweł
  • Nazwisko:Cieśliński

Napisano 06 maj 2025 - 13:30

Może coś takiego:

https://taimen.pl/pl...set-154973.html

• Jack__Daniels lubi to

#67 OFFLINE   Kokosz

Kokosz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 883 postów

Napisano 06 maj 2025 - 14:33

1) W nieistniejącym już, naszym, krajowym periodyku o muszkarstwie, był pokazany patent.

Cienka, krótka rurka, dobrana z zapasem na jeżynkę muszki, z tworzywa sztucznego nałożona na bobinkę. Pod koniec zsuwasz rureczkę na jeżynkę/muszkę i elegancko kończysz węzeł.

2) Końcówka starego długopisu, cienkopisu, "pióra" kulkowego, automatycznego ołówka załatwi sprawę.

• Jack__Daniels lubi to

#68 OFFLINE   Jack__Daniels

Jack__Daniels

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2232 postów
  • LokalizacjaJelenia Góra/Horten

Napisano 06 maj 2025 - 17:07

Radek79, on 06 May 2025 - 07:37, said:

Plastikowa końcówka od super glue.

Albo takie coś.
Rzadszy klej ma cienkie końcówki

https://taimen.pl/pl...ity-173480.html

O! Mam takie cos! Dzieki za pomysl. Wiem, ze lepsze bedzie z metalu, ale jak napisalem wyzej nie ma takich finisherow u mnie w sklepach. Jak bede w Polsce, bo juz jakis czas tam nie mieszkam, to sobie taki Stonfo zamowie za 21pln ;) to dokladnie to o co mi chodzilo. Pewnie fajny pomysl z iglami weterynaryjnymi ale cos mi sie wydaje, ze jeszcze trudniej bedzie mi to zdobyc. Dlugopisy wykorzystuje ale do przesuwania siersci na trzonku. Poodcinalem je w taki sposob, ze mam rozne srednice. Jednak do tych malych haczykow to srednica otworu w dlugopisie jest zdecydowanie za duza. Jeszcze raz dziekuje za pomysly!

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych