Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie
BLANKI

BLANKI MHX

blank mhx

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1330 odpowiedzi w tym temacie

#581 OFFLINE   Dąbek 111

Dąbek 111

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2657 postów

Napisano 29 styczeń 2013 - 21:00

Czy w takim ukladzie w przypadku Stc symbol 5S nie oznacza kija spinningowego?

Większość castów robiłem na blankach dedykowanych niby pod spina , nie gra roli, ważne abyś wiedział do czego chcesz go użyć.Zresztą nie masz specjalnie alternatywy w dwuskładach ,bo te dedykowane castowo przeważnie w jednym kawałku ;)

#582 OFFLINE   mdziam_78

mdziam_78

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1713 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Marcin

Napisano 29 styczeń 2013 - 21:01

No to nieźle, niepotrzebnie 5s63mxf sprzedałem, myślałem - gdzieś czytałem, że kij do spina do kij do spina, inne ułożenie kręgosłupa blanku etc.
Mądry człowiek po fakcie.

Ale może w takim razie stc. w 2 składzie dopadanę. To rozszerza mi odrobinę pole poszukiwań

Użytkownik mdziam_78 edytował ten post 29 styczeń 2013 - 21:02

• Guzu lubi to

#583 OFFLINE   woblerwz

woblerwz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1597 postów
  • LokalizacjaBrzeg
  • Imię:Wojtek

Napisano 30 styczeń 2013 - 18:35

SJ 842-2 to blank który chodzi w przedziale 4-5 do 15 g+3". Potężny to on specjalnie nie jest. 

#584 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów
  • Imię:Krzysztof

Napisano 31 styczeń 2013 - 11:15

5S70MLF2-G-10 zbroiłem. Poezja  :)

#585 OFFLINE   mdziam_78

mdziam_78

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1713 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Marcin

Napisano 01 luty 2013 - 08:45

No właśnie słyszałem, że to kosa niemiłosierna. Zastanawia mnie tylko optymalny cw. czy to będzie komfort z głowkami ok 10-12g + 3", czy to raczej za dużo? Gdyby 5S63MXF był w dwuskładzie to byłoby gigantycznie. Ale niestety we 2 na średniej łódce z 4 jednoskładami może być troszke kulawo.

#586 OFFLINE   Dąbek 111

Dąbek 111

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2657 postów

Napisano 01 luty 2013 - 10:26

No właśnie słyszałem, że to kosa niemiłosierna. Zastanawia mnie tylko optymalny cw. czy to będzie komfort z głowkami ok 10-12g + 3", czy to raczej za dużo? Gdyby 5S63MXF był w dwuskładzie to byłoby gigantycznie. Ale niestety we 2 na średniej łódce z 4 jednoskładami może być troszke kulawo.

Tego co podał Krzysiek mam z serii Avid, kijek dokładnie pod przynęty jakie podajesz, 5S63MXF będzie operował już w okolicy nawet do 18-20g+3"

#587 OFFLINE   paawelek83

paawelek83

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1300 postów
  • LokalizacjaOżarów Mazowiecki

Napisano 02 luty 2013 - 21:01

Potwierdzam. Macałem to arcydzielo i powala na kolana nie tylko jako wędka ale głównie robota Krzyśka - mistrzostwo rodbuildingu, połączenie estetyki z ekstrawagancją na najwyższym poziomie a dbałość o detale i precyzja to już w produkcji Krzyśka swego rodzaju standard i znak firmowy. oby tak dalej.

Pochwal się Krzychu dziełem bo jest czym.

#588 OFFLINE   krzychun

krzychun

Giełda rulez

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2196 postów
  • LokalizacjaWieluń
  • Imię:Krzysiek

Napisano 27 marzec 2013 - 19:08

MHX ST1081

Witam,

na ile dobrze ma ten blank opisany CW i moc? Czy może po amerykańsku, czyli rzuci pewnie z 20g?

Pozdrawaim

#589 OFFLINE   Tomekoo

Tomekoo

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 27 postów
  • LokalizacjaWronki
  • Imię:Tomek
  • Nazwisko:Maciołek

Napisano 06 kwiecień 2013 - 09:49

Witam Wszystkich!
Jestem tu nowy , i chciał bym spytać czy łowi ktoś sandacze w rzekach kijkiem MHX St-1144f ?
Sporo tu czytałem że jest to kij sandaczowy osobiście na sucho zrobił na mnie wrażenie pozytywne i postanowiłem sobie sprawić go do łowienia w Warcie woblerkami i gumami .
Pozdrawiam i dziękuje z góry za odpowiedź Tomek.

#590 OFFLINE   Dąbek 111

Dąbek 111

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2657 postów

Napisano 06 kwiecień 2013 - 17:29

Cześć a czemu aż tak długi,podyktowane to jest specyficznymi warunkami czy przyzwyczajeniem.Na Wiśle tj.ostatnim jej odcinku ujściowym łowie kijem 237cm.Pytam bo obecnie montuję pod cięższe wobki boleniowe i sandaczowe gumy właśnie na warciane miejscówki w okolicy Poznania kijek na blanku MB842-2MHX.

#591 OFFLINE   Manniek66

Manniek66

Manniek66

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2343 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Bartosz

Napisano 06 kwiecień 2013 - 18:01

Ja też będę montował MB842-2 pod łowienie sandacza z brzegu :) Podobno bardzo fajne blanki , pracują od 6-7g + guma kończąc na 25 gramach ołowiu + guma :) 

#592 OFFLINE   Dąbek 111

Dąbek 111

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2657 postów

Napisano 06 kwiecień 2013 - 18:44

Tomasz jesli 213cm za krótki i wolisz jednak coś dłuższego ,to z MHX pod sandaczowe gumy na główkach 12-25 będzie pasowny P904-2  230cm ,czuła szczutówka i sporo mocy do cięcia w dolniku, lub jeszcze dłuższy ST1024F-2.

Użytkownik Dąbek 111 edytował ten post 06 kwiecień 2013 - 18:45

• ms80 lubi to

#593 OFFLINE   Tomekoo

Tomekoo

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 27 postów
  • LokalizacjaWronki

Napisano 06 kwiecień 2013 - 20:10

Widzicie Panowie miałem krótkie i długie kije całe mnóstwa ,co prawda były to sklepowce lecz z moich obserwacji wynikło że najmniej traciłem ryb z tych długich wędek na rzece.Na jeziorach łowię z brzegu kruciakami 2,3 m i jest spoko.
Rok temu zimą łowiłem na gumy  TD 2,4 m do 42 g i tyle spadów ryb nie miałem jeszcze w życiu szkoda gadać...nie mówię tu o sandaczykach do 65 cm bo te to trzymał , ale te powyżej spadały szybciutko zazwyczaj ;(

Po za tym na opaskach lepiej mi się kontroluje przynętę , co do długości może po prostu mój widzimiś lub faktycznie coś tam za diabeł tkwił w tym Team Dragonie ...
Po za tym zrobił na mnie miłe wrażenie ten mhx st-1144f myślę że będzie dobry ;)
Szkoda tylko że mało o nim piszą ludzie jak to się nim użytkuje .
Pozdrawiam i dziękuję za odp. 

Użytkownik Tomekoo edytował ten post 06 kwiecień 2013 - 20:41

#594 OFFLINE   Tomekoo

Tomekoo

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 27 postów
  • LokalizacjaWronki

Napisano 06 kwiecień 2013 - 20:19

Co do warunków łowienia to wyspecjalizowałem sobie łowienie w miejscach gdzie ktoś by nawet nie rzucał przynętą , naprawdę ciężko jest przyciąć sandacza ze środka warty krótkim kijem jak robi się niesłychany balon z plećki gdy ostry nurt napiera z całej bani...no i jak ma te 80 cm trzeba go jeszcze z tamtąd ruszyć ...Po za tym przyłowy sumów są częste , trzecia sprawa to tak długim wędziskiem dobrze się operuje woblerami ;)

#595 OFFLINE   Dąbek 111

Dąbek 111

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2657 postów

Napisano 06 kwiecień 2013 - 20:46

Zbroiłem tego o którego tak usilnie dopytujesz i trochę połowiłem, nie zachwycił.Mocy może i ma tyle ile piszą ale cw trochę zawyżony ,no i ugięcie kija mi osobiście nie pasi .Szczytówka czuła gnie sie Hotshotowato ,ale zaraz za nią następuje przesztywnienie dla mnie nieakceptowalne.

Jeśli faktycznie długas to Z Phenixa np FX966-2 Exf ,lub PST966 F, ale blanki w cenie MHX x2

http://rodmas.pl/?page_id=124

W Stcroix też są 2,9m 1oz , no i warto zadzwonić do FishingArtu ,Krzysztof Zieliński ma w ofercie trochę interesujęcuch Cię pozycji z Polskim rodowodem.

Użytkownik Dąbek 111 edytował ten post 06 kwiecień 2013 - 20:46

#596 OFFLINE   Tomekoo

Tomekoo

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 27 postów
  • LokalizacjaWronki

Napisano 06 kwiecień 2013 - 21:01

Brałem przymiarkę na sucho nie wydawał mi się złą pozycją mając różne kije w ręku z sklepowych półek więc zamówiłem go w fishingrod  poniekąd już zdecydowałem no i cenowo mnie nie wyniesie drogo.

znajomy pisał że to dobry kij jeśli chodzi o sandała i uprzedzał (w fishingrod też to zrobili) że cw takiego nie ma ten patyk raczej jest to 35 g max ... 

#597 OFFLINE   Tomekoo

Tomekoo

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 27 postów
  • LokalizacjaWronki

Napisano 07 kwiecień 2013 - 08:58

A jak by wypadł przy tym kiju Batson xst rx8 1085 F ?
Pieniędzy jeszcze nie wpłaciłem do pracowni i myślę że roboty pewnie nie ruszyli dla tego więc w razie coś jak mam wmoczyć z tą wędkom rozejrzę się za innym blankiem do 550 zł.
Pozdrawiam

#598 OFFLINE   maciekd07

maciekd07

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 210 postów
  • LokalizacjaGorzów Wielkopolski

Napisano 07 kwiecień 2013 - 12:47

Zastanawiam się nad zakupem jakiegoś MHX-a. Zainteresowały mnie jego ceny ale i to że tak wielu ludzi chwali te blanki. Szukam blanku który mógłbym używać do gum 4" Na główkach od 5 do 25 gram przy czym 5 gram to jest rzadkosć więc z naciskiem na górną granice. Wiem to troche duża rozbieżność, ale takie główki najczęściej stosuje. Jakis MHX będzie się nadawał? Kij dodam będę najczęściej stosował przy połowach z łodki na zbiornikach zaporowych przy poszukiwaniu sandaczy. Pozdrawiam

#599 OFFLINE   Manniek66

Manniek66

Manniek66

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2343 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Bartosz

Napisano 07 kwiecień 2013 - 13:28

Mi się wydaje że jak łódka i taka gramtaura to najlepsze będą blanki MB842-2 , MB842-2 lub jak wolisz w jednym kawałku to MB782 lub MB783 :) Dwuczęściówki w długości 2,13 natomiast 1 częściówki 1,98m 

• biodar lubi to

#600 OFFLINE   Dąbek 111

Dąbek 111

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2657 postów

Napisano 07 kwiecień 2013 - 14:52

Zastanawiam się nad zakupem jakiegoś MHX-a. Zainteresowały mnie jego ceny ale i to że tak wielu ludzi chwali te blanki. Szukam blanku który mógłbym używać do gum 4" Na główkach od 5 do 25 gram przy czym 5 gram to jest rzadkosć więc z naciskiem na górną granice. Wiem to troche duża rozbieżność, ale takie główki najczęściej stosuje. Jakis MHX będzie się nadawał? Kij dodam będę najczęściej stosował przy połowach z łodki na zbiornikach zaporowych przy poszukiwaniu sandaczy. Pozdrawiam

Jeden,czy dwa kawałki ?Spin czy cast.

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: blanki, blank, mhx

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych