To nie Polska tylko wyspa, także bez zbędnych emocji proszę:
http://din-fangst.dk.../171231-01a.jpg
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 03 styczeń 2018 - 19:07
Napisano 03 styczeń 2018 - 19:13
To nie Polska tylko wyspa, także bez zbędnych emocji proszę:
Podniosłeś ciśnienie ja dzisiaj zajeżdzam na plażę,wiatr od lądu a fale/1,5m/ skały i klif rozwalają
Napisano 03 styczeń 2018 - 21:35
Napisano 07 luty 2018 - 00:37
Witam koledzy,
mam pytanie do jakiej wartości wiatru da się Waszym zdaniem normalnie łowić. Jestem z Krakowa i często nie wiem skąd wziąść dobra prognozę pogody i jak ją interpretować.
Napisano 07 luty 2018 - 08:11
Witam koledzy,
mam pytanie do jakiej wartości wiatru da się Waszym zdaniem normalnie łowić. Jestem z Krakowa i często nie wiem skąd wziąść dobra prognozę pogody i jak ją interpretować.
Ja korzystam z dwóch stron :
Wysokość i kierunek fali na Bałtyku http://jastarnia.to....ognozy/fala.php
Temperatura i poziom wody w morzu w Zatoce Puckiej i Gdańskiej http://pogoda.august...ognozy/woda.php
Pozdrawiam.
Napisano 07 luty 2018 - 12:27
Witam koledzy,
Możesz zobaczyć sobie strony z falą i wiatrem które podał Ci lolo 777, a następnie wejść na strony z kamerkami nr Sopot czy Władysławowo i zobaczysz jak wygląda fala przy tym wietrze. T
Oczywiściei trzeba oglądać morze w kamerkach najbliżej miejsc, gdzie zamierzasz łowić.
Pozdr.
Napisano 07 luty 2018 - 12:48
Witam koledzy,
Wiatr w twarz i boczny do ok. 25 km/h idzie łowić (poniżej 20 km/h to jest całkiem komfortowo), jak w plecy wieje to i sporo więcej w granicach rozsądku oczywiście.
Fala do 50 cm komfort, do 70 znośnie, do metra jak jesteś twardy, powyżej to ekstremalne wędkarstwo.
Ale też dużo zależy od miejsca połowu, kierunku fali, jej częstotliwości, prądów, porywów wiatru.
Napisano 07 luty 2018 - 13:50
Napisano 07 luty 2018 - 17:45
Warto popatrzeć jeszcze w https://windy.com/
Bo czasami jest cuś takiego jak "martwa fala" co nie jest przyjemne jak w wodzie się stoi
Napisano 07 luty 2018 - 18:26
Napisano 08 luty 2018 - 07:17
nie o troci, ale tym jak co poniektórzy szanują przyrodę...
natemat.pl/229001,hel-morze-baltyckie-wy...-martwe-rzadkie-ryby
Napisano 10 luty 2018 - 00:58
Napisano 15 luty 2018 - 14:42
Napisano 15 luty 2018 - 15:42
Który to złapał zaczep na brzegu ... i urwał kawałek klifu?
Zwyczajna rzecz o tej porze roku. Zmienne temperatury, woda na przemian to zamarza, to rozmarza i rozsadza zbocze klifu, które się osuwa.
W przypadku klifów w Wolińskim Parku Narodowym takie zjawiska na przedwiośniu mają miejsce od lat i nikt nie robi z tego żadnej sensacji.
Warto uważać i nie zostawiać plecaka czy wędki tuż pod urwiskiem, bo można się zdziwić.
Użytkownik Krzysiek Rogalski edytował ten post 15 luty 2018 - 16:13
Napisano 26 luty 2018 - 22:06
Ciekawy filmik. Tym razem muchowanie:
Napisano 05 marzec 2018 - 09:36
Witam.
Jak na razie nie wypowiadam się w tym wątku bo i nie mam doświadczenia w spinningowaniu z plaży. Niemniej jednak przeglądam posty i łykam teorię, którą się wspaniałomyślnie dzielicie. Dzięki serdeczne!
Właśnie szykuje mi się wyjazd do Gdyni i mam do Was pytanko, czy może znacie jakieś niedrogie noclegi niedaleko klifu w Orłowie?
Napisano 05 marzec 2018 - 09:47
Witam.
Jak na razie nie wypowiadam się w tym wątku bo i nie mam doświadczenia w spinningowaniu z plaży. Niemniej jednak przeglądam posty i łykam teorię, którą się wspaniałomyślnie dzielicie. Dzięki serdeczne!
Właśnie szykuje mi się wyjazd do Gdyni i mam do Was pytanko, czy może znacie jakieś niedrogie noclegi niedaleko klifu w Orłowie?
Przede wszystkiem, odważyć się wejść z wędką do wody (w sezonie połowowym oczywiście).
W ostatni weekend jakoś się nie odważyłem -6oC i niżej oraz przybrzeżny "sorbet" nie nastrajał optymistycznie
Użytkownik popper edytował ten post 05 marzec 2018 - 09:49
Napisano 05 marzec 2018 - 10:21
Waldek chyba , że ktoś ma "odpinany" nabiał ...
Napisano 05 marzec 2018 - 10:36
Oj tam zaraz odpinany... Wczoraj na wysokości ustronia morskiego jednego śmiałka widziałem
Napisano 05 marzec 2018 - 12:18
Do 15 marca powinno się troszkę poprawić. Mam nadzieję.
Jak dotąd moje ekstremum to grudniowe dorszowanie. Na lądzie było -12, ale Bałtyk trochę "grzał" i parował.
Cała ta para osadzała się na czym tylko mogła.
No ale nie trzeba było wchodzić do wody i nic nie odpinałem .
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych