1/0 za mały sprawdziłem na własnej skórze
Troć morska - uwagi, spostrzeżenia, kiedy, gdzie, jak i na co łowić...
#581 OFFLINE
Napisano 11 kwiecień 2018 - 13:54
- Krzysiek Rogalski, niedzwiecki i Kondzienn lubią to
#582 ONLINE
Napisano 11 kwiecień 2018 - 14:31
Z kolei moje subiektywne "naoczne" wrażenie jest takie, że np. do blach typu 18g Zamki czy Solvkrokeny hak 1/0 pasuje.
A muchy na morskie trocie na jakiej wielkości hakach są kręcone?
#583 OFFLINE
Napisano 11 kwiecień 2018 - 15:30
Z kolei moje subiektywne "naoczne" wrażenie jest takie, że np. do blach typu 18g Zamki czy Solvkrokeny hak 1/0 pasuje.
To jak już zdecydowałeś to po co dyskusja ? Miałem 1/0 i miałem 3/0. Pierwsze były za małe nawet do mniejszych blach jakie mam w arsenale, a nawet jeśli nie to wole mieć delikatnie większe niż mniejsze
- Krzysiek Rogalski lubi to
#584 OFFLINE
Napisano 11 kwiecień 2018 - 18:12
Waldku, ja się zastanawiam czy 1/0 nie będzie odrobinę za duży
Nie sądzę.
Oczywiście, przy "pewnym" braniu i zacięciu nr 1 też wystarczy.
Patrząc na zbrojenie niektórych błystek firmowych, wyraźnie widać, że nie stronią od rozmiaru kotwiczek nr 2, 4 a nawet (chyba) nr 6 ale...
Kierowałem się sugestiami @KIKOHO i.... chyba słusznie . Hak pojedynczy, powinien być moim zdaniem większy, niż kotwiczka.
Sam zobacz porównanie, ze znanym powszechnie Trampem (ten kanarek ):
036.jpg 54,96 KB 10 Ilość pobrań
Porównanie 3/0 do rozm. nr 1:
037.jpg 80,11 KB 10 Ilość pobrań
Firmówka chyba z kotwiczką nr 4 lub mniej i hak, stosunkowo większy:
038.jpg 62,09 KB 10 Ilość pobrań
https://photos.app.g...YDrS5QtsRWqxoj2
Użytkownik popper edytował ten post 11 kwiecień 2018 - 18:20
- Krzysiek Rogalski, Karol Krause, STREMER i 2 innych osób lubią to
#585 OFFLINE
Napisano 11 kwiecień 2018 - 18:58
Kotwiczka nr 4 to ok. 20 mm rozstaw grotów, nr 6 ze 2 mm mniej, a oba rozmiary na pewno nie mają rozstawu mniejszego niż szerokość wspomnianych przynęt.
Teraz załóż hak i zobaczysz, że gdy grot będzie "w cieniu" przynęty to będziesz miał dużo pustych zacięć.
Trochę pomaga rozwiązanie, które na forsie Ci zaprezentowałem.
Wodę i ryby masz Krzysiu "pod nosem", teraz jest boom po kilka czy kilkanaście brań dziennie to sprawdź.
Sam tak robiłem i mam swoje zdanie o kotwicach i hakach oparte na doświadczeniach na większej liczbie ryb niż trzy w sezonie .
- popper, Krzysiek Rogalski, kogut1982 i 2 innych osób lubią to
#586 OFFLINE
Napisano 12 kwiecień 2018 - 09:36
Fajny wątek , fajnie się czyta . Bociany mnie zaintrygowały do bodajże 18-tej strony i wyjaśniło się co to jest Na flaucie i czystej wodzie to sam bym spróbował za trotką . Być może kiedyś się uda
#587 OFFLINE
Napisano 12 kwiecień 2018 - 10:00
No to możesz sobie poczekać na tą flautę... Może już nie być troci przy brzegu...
- popper i marten lubią to
#588 ONLINE
Napisano 12 kwiecień 2018 - 15:32
Dzięki wszystkim za wczorajsze rady odnośnie haków. Haki faktycznie kupiłem już wczoraj po południu, zanim przeczytałem te wypowiedzi. W jednym z gorzowskich sklepów znalazłem takie, mimo wszystko wybrałem rozmiar 1/0. Sama numeracja zapewne o niczym nie przesądza, bo nie musi ona być taka sama u wszystkich producentów.
CAM00890.jpg 53,76 KB 15 Ilość pobrań
Hak ma dokładnie taką wielkość. Długość razem z oczkiem ok. 3 cm, szerokość między grotem a łukiem kolankowym ok. 1,5 cm. Z tego co znalazłem na innym forum, od najbardziej polecanych na plażowe trocie różni się długością, nieco innym wyprofilowaniem łuku i oczkiem przekręconym o 90 stopni (choć tę ostatnią rzecz pewnie można zniwelować dokładając dodatkowe kółeczko łącznikowe)
CAM00885.jpg 33,65 KB 13 Ilość pobrań
W porównaniu ze średnim Zamkiem hak prezentuje się w ten sposób. Jest nieznacznie szerszy od blachy.
CAM00896.jpg 49,68 KB 14 Ilość pobrań
Jeżeli haki te nie będą się sprawdzać, to wymienię je na te, które polecaliście na innym forum, a Gamaki wykorzystam do czeburaszek.
- popper, Maraky i Delbanka lubią to
#589 OFFLINE
Napisano 17 kwiecień 2018 - 23:41
Fajny wątek , fajnie się czyta . Bociany mnie zaintrygowały do bodajże 18-tej strony i wyjaśniło się co to jest Na flaucie i czystej wodzie to sam bym spróbował za trotką . Być może kiedyś się uda
A gdzie by tej morskiej trotki szukac w UK?
A ja mam jeszcze takie pytanie do chlopakow zbrojacych przynety w pojedyncze haki. Ja zakupilem Mustad Kaiju i maja one krotkie trzonki i zupelnie inny ksztalt np w porownaniu do wyzej pokaznych Gamakatsu. Czy to bedzie mialo jakikolwiek wplyw na zacinanie ryb?
http://mustad-fishin...ook-10121np-dt/
Użytkownik Luckyguliver edytował ten post 17 kwiecień 2018 - 23:47
#590 OFFLINE
Napisano 18 kwiecień 2018 - 21:17
Kaiju to haki na wielkie ryby, trotce 50 cm to łeb urwie .
Z zacięciem problemu nie będzie, problem może być ze spadaniem trotek.
#591 OFFLINE
Napisano 18 kwiecień 2018 - 21:23
Kaiju to haki na wielkie ryby, trotce 50 cm to łeb urwie .
Z zacięciem problemu nie będzie, problem może być ze spadaniem trotek.
No fakt, z grubego druta robione. Nawet te male. Polecil mi je przewodnik z Malezji ktoremu sie zalilem, ze mi ryby w Tajlandii kotwice demolowaly Dlaczego maja spadac? Pytam bo mialem montowac te haki na blahach z mysla o troci i lososiach.
Użytkownik Luckyguliver edytował ten post 18 kwiecień 2018 - 21:23
#592 OFFLINE
Napisano 18 kwiecień 2018 - 21:45
A gdzie by tej morskiej trotki szukac w UK?
A o tym to nawet nie myślę W UK już mi wystarczy poszukiwań . Szkoda czasu i sałaty
#593 OFFLINE
Napisano 18 kwiecień 2018 - 21:45
Te cienkie haki z szerokim łukiem kolankowym niby lepiej trzymają troć, jak to mówią "za skórkę".
#594 OFFLINE
Napisano 18 kwiecień 2018 - 21:50
Te cienkie haki z szerokim łukiem kolankowym niby lepiej trzymają troć, jak to mówią "za skórkę".
Te Gamakatsu i Cultivy z fotki wyzej czy sa jeszcze jakies inne ktore moglbys polecic?
#595 OFFLINE
Napisano 19 kwiecień 2018 - 08:37
Te Gamakatsu i Cultivy z fotki wyzej czy sa jeszcze jakies inne ktore moglbys polecic?
Tak, te lub podobne np. VMC.
Można też inne użyć, niekoniecznie muszą być z oczkiem, o ile pobawisz się i oczko zastąpisz trokiem i kółeczkiem solid ring.
#596 OFFLINE
Napisano 24 kwiecień 2018 - 22:05
Bornholmska prawie 80-tka, z zeszłego tygodnia naszego rodaka.
https://www.facebook...&type=3
Z tego co wróbelki ćwierkają to była też z tego miejsca ryba 90+.
Użytkownik vako edytował ten post 24 kwiecień 2018 - 22:19
- gulf, STREMER i TomaszKKK lubią to
#597 OFFLINE
Napisano 27 kwiecień 2018 - 02:02
- Budek lubi to
#598 OFFLINE
Napisano 27 kwiecień 2018 - 19:40
Jak tam Trotylliada?
Niedługo
#599 OFFLINE
Napisano 28 kwiecień 2018 - 08:54
Do kiedy łowicie?
BTW. Kolega z rana miał jedną 50+++
#600 OFFLINE
Napisano 28 kwiecień 2018 - 13:20
Do kiedy łowicie?
BTW. Kolega z rana miał jedną 50+++
Napiszę później ile się trafiło /dawno nie miałem rozgiętej kotwy,chyba te Ownery słabe są /
Konrad po prostu zadzwoń żeby nie zaśmiecać wątku a ja zaraz znowu lecę
- homax lubi to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych