Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Troć morska - uwagi, spostrzeżenia, kiedy, gdzie, jak i na co łowić...

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1363 odpowiedzi w tym temacie

#1161 OFFLINE   lyha

lyha

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 364 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Przemek

Napisano 12 listopad 2022 - 08:27

Rozumiem. A jakie macie zdanie, czy rybie nie przeszkadzają takie dodatkowe elementy przy przynęcie i haku? Nie zmaleje ilosc brań?Ja zawsze bylem detalistą nawet przy łowieniu sandaczy fluorocarbon bez kretlika z agrafka.

#1162 Guest_Marconi_*

Guest_Marconi_*
  • Guests

Napisano 12 listopad 2022 - 08:47

Hmmm co rybie przeszkadza a co nie możemy się tylko domyślać. Jak jesteś detalistą używaj przynęt in-line, tam możesz zastosować mniej dodatkowych elementów. Powiem tylko za siebie , trociom które łowiłem nie przeszkadzał taki sposób zbrojenia, używałwm też kotwiczek ale u mnie kamieni w wodzie niewiele to i mniej czepliwie. Z drugiej strony aż tak dużo ich nie łowię, może ktoś bardziej skuteczny się wypowie.

#1163 OFFLINE   gulf

gulf

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2700 postów
  • LokalizacjaRoztocze
  • Imię:Mateusz

Napisano 12 listopad 2022 - 10:23

A może wybiera się ktoś, na otwarcie lub weekend, w przyszłym tygodniu Orłowo, Mechelinki, Rozewie?

#1164 OFFLINE   Paweł Bugajski

Paweł Bugajski

dawniej "kardi"

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 1995 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Paweł
  • Nazwisko:Bugajski

Napisano 12 listopad 2022 - 11:35

Rozumiem. A jakie macie zdanie, czy rybie nie przeszkadzają takie dodatkowe elementy przy przynęcie i haku? Nie zmaleje ilosc brań?Ja zawsze bylem detalistą nawet przy łowieniu sandaczy fluorocarbon bez kretlika z agrafka.

Rozsądne pytanie, odpowiedż niełatwa, bo brań troci w ciągu dnia jest relatywnie niewiele. Tak więc, gdy jeden z łowiących złowił trzy, a drugi jedną, to nadal trudno o wniosek-czy przyneta była  odpowiednia, czy przypon zbyt gruby lub krętliko -  kółek zbyt dużo? Podobnie z zejsciami ryb w trakcie holu... grupa badana i kontrolna są zbyt mało liczne...

Ale mozemy posłuzyć się analogią pod postacią łowienia okoni. Tu, przyznać muszę, brak grubego przyponu, kretlika, cieniutka linka działają cuda, szczególnie w przełowionej wodzie. Ta sama przynęta, inaczej uzbrojona i przez to prezentowana, poprowadzona na cieniutkim przyponie wyraznie foruje jednego z dwu siedzacych na łodzi wękarzy, ciagnacych okonie. Czy łowi tylko jeden? Nie, ale łowi 3 x tyle ile konkurent, co przy relatywnie duzej ( w stosunku do troci) ilosci brań pozwala wyciagnąc wnioski. Dostałem tak parę razy po tyłku, więc już wiem ;) Złowiłem, lecz biegły w temacie kolega, pokazał, ze mogło być znacznie lepiej.

Wracając do troci, lowię je muchówką i castem. Muchówka-wiadomo- linka interm. ewentualnie tonacy tip przy pływajacej, ale przyznać trzeba , ze zasięg jest mizerny. Castem wyrzucam pływak spidolino z długim prawie jak wędzisko przyponem z fluoro ( 0,25- 0,28), tu odleglosci są zabójcze- spido leci jak nic innego-mozna więc sięgnąc dalej. Na końcu mucha na pojedynczym bardzo ostrym i cienkim haku. Gdy łowiłem jeszcze błystkami, uzbrajałem je w kotwice, ale ilość spadow była większa niż przy metodzie muchowej. Jednak -  i tu jestem przekonany- kotwica jest lepsza do zbrojenia błystek od pojedynczego haka, bowiem trocie które złowiłem zjadały sztuczne muchy, lecz błystki jak sądzę, często były odganiane( zapięcia z zewnątrz pyska).

#1165 OFFLINE   gulf

gulf

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2700 postów
  • LokalizacjaRoztocze

Napisano 12 listopad 2022 - 13:05

Paweł jakiej długości castem rzucasz i czy na naszym wybrzeżu metoda spidolino jest dozwolona?

#1166 OFFLINE   popper

popper

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9559 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Imię:Waldek

Napisano 12 listopad 2022 - 18:09

Nie przywiązywałbym się zbytnio i nie poszukiwał analogii sprzętowych pomiędzy łowieniem okoni i troci. Nie sądzę, by krótki czas pobytu troci, w łowiskach, dostępnych wędkarzowi z brzegu wystarczył, do nabrania nawyku nieufności /obronnego.
Piszę o łowieniu z polskich plaż oczywiście

Przykładem chociażby dodatkowe kółka łącznikowe w ogonach woblerów, czy używane przez wielu, wzmocnione kotwice/haki (czyt. grubsze), wielkości 4, 2 a nawet 1. 

Oczywistym wydaje się (nam, wędkarzom), że im delikatniej, tym pewniejsze branie, z uwagi na bardziej naturalny wygląd ale....hmm...  Skoro walą w kawałek metalu, w niewielkim stopniu przypominający naturalni pokarm?

#1167 OFFLINE   Paweł Bugajski

Paweł Bugajski

dawniej "kardi"

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 1995 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Paweł
  • Nazwisko:Bugajski

Napisano 12 listopad 2022 - 20:32

Odpowiadając kolejno- rzucam wędziskiem ok 3 metrowym, nawet dłuższe( 330) bywały w użyciu. Tu jednak stosunek wagi do długości ma znaczenie i ostatecznie stanęło na Elicie 9 stóp 6 cali, świetnym caście dwuczęściowym. Łowię na Bornh, nieraz od świtu do zmierzchu, co nawet w kwietniu daje wiele godzin rzutów. Ważne by nie była to mordęga. Czy w Polsce wolno łowić na spido nie wiem, jeśli tak to polecam ten sposób. Wspomniano, że ryba, znaczy ta nasza przedmiotowa trotka, bierze kawałek metalu i tyle… No może i tak, jednak zerknijcie do swoich pudeł, czy nie ma tam różnych kolorów, wielkości, malowań, kształtów ? Przypadek? Nie sądzę…. Najwyrażniej sądzimy, że świetnie widzi. Dokładniej mogę się odnieść do wielkości i kolorów oraz kształtu stosowanych na Bornh much. Od czasu, gdy pozyskałem odpowiednie wzory łowiąc w towarzystwie wyjadaczy, złowienie kilku troci dziennie stało się możliwe. Hak 8- ka, kształt łukowaty, kolory niepozorne itd…Coraz więcej troci jest wypuszczanych po złowieniu, więc i tego elementu bym nie pomijał. Analogia z okoniami jest w mojej ocenie przydatna z ogólnowędkarskiego punktu widzenia, wszak to drapieżniki. Zdaję sobie sprawę, ze złożoności problemu, wszak inaczej kelty, inaczej srebrniaki inaczej wiosną i pewnie później. Jednak poszukując metod optymalnych skłaniam się do szerszego spojrzenia i spostrzegania analogii. Metody połowu coraz bardziej zbliżają się do siebie, stąd może muszkarska oszczędność w sposobie serwowania innych przynęt. Montaż zestawu linkowo przyponowego w moim/ naszym wydaniu chętnie zapodam zainteresowanym kolegom na priv. Połamania!
  • wojto-ryba, gulf i dziobak1967 lubią to

#1168 OFFLINE   dziobak1967

dziobak1967

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 43 postów
  • LokalizacjaBydgoszcz

Napisano 12 listopad 2022 - 21:30

Zawsze dobrze mądrego posłuchać/poczytać. Jak to mówią człowiek całe życie się uczy. Parę wypraw na Bornholm też dało mi przysłowiowego kopa w tyłek, ale też i były takie że fajnie połowiłem. Tęsknię za tą wyspą, klimatem tam panującym i słonymi śledziami w Rogeri. Szkoda że nasza ekipa się posypała i nie ma z kim tam pojechać.

• Paweł Bugajski i przemofight lubią to

#1169 OFFLINE   GREK

GREK

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 151 postów
  • LokalizacjaDania
  • Imię:Grzegorz
  • Nazwisko:Gorski

Napisano 13 listopad 2022 - 08:46

To temat rzeka . 

#1170 OFFLINE   gulf

gulf

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2700 postów
  • LokalizacjaRoztocze

Napisano 01 grudzień 2022 - 12:00

Podpowiedzcie odnośnie spidolino na naszym Bałtyku. Jakie bombardy, pływające, wolno tonące czy tonące, jaka gramatura ( kijek powinien ogarnąć 30g), gdzie można kupić kreweto muchy, jakieś kiełże? Pod trotkę oczywiście. Chcę spróbować mucho-spinningu 😉

#1171 Guest_Marconi_*

Guest_Marconi_*
  • Guests

Napisano 01 grudzień 2022 - 14:59

Temacie plażowej troci. Jeżdżę , próbuję ale na razie na zero. Dziś byłem świadkiem jednego udanego holu, czyli coś tam się komuś trafia. Woda ostatnio czysta , raz faluje mocniej a drugim razem jak blat stołu. Kilka zdjęć na okrasę posta  ;) . Flądra martwa , już drugi raz spotykam, nie wiem czy to normalne, w poprzednim sezonie nie trafiłem na martwą rybę.                                                                                                                     Załączony plik  IMG_20221201_093000.jpg   44,83 KB   35 Ilość pobrańZałączony plik  IMG_20221201_091812.jpg   25,69 KB   29 Ilość pobrańZałączony plik  IMG_20221201_103704.jpg   12,15 KB   29 Ilość pobrańZałączony plik  IMG_20221201_100952.jpg   26,25 KB   27 Ilość pobrań

#1172 OFFLINE   rybakaw

rybakaw

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 123 postów
  • LokalizacjaMarki/Warszawa
  • Imię:Artur

Napisano 02 grudzień 2022 - 11:22

Kolego, większość much kupiłem na Bornholmie ale kiedyś uzupełniałem swoje zapasy w Polsce w necie od Tuhola fly (czy coś takiego…). Mieli wystawione swoje muszki na Allegro. Nieźle wykonane - polecam.
  • Arek Kubale, Kamil Z. i gulf lubią to

#1173 OFFLINE   gulf

gulf

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2700 postów
  • LokalizacjaRoztocze

Napisano 02 grudzień 2022 - 11:40

Kolego, większość much kupiłem na Bornholmie ale kiedyś uzupełniałem swoje zapasy w Polsce w necie od Tuhola fly (czy coś takiego…). Mieli wystawione swoje muszki na Allegro. Nieźle wykonane - polecam.

Dzięki. Znalazłem na necie. Nie sądziłem, że to takie drogie 😬

#1174 OFFLINE   tzienkiewicz

tzienkiewicz

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 242 postów
  • LokalizacjaBielsko Biała
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:Zienkiewicz

Napisano 02 grudzień 2022 - 21:01

Znajdź na FB Kubę Chruszczewskiego zrobi Ci ile trzeba i cena bèdzie przyzwoita.
  • salmon1977 i gulf lubią to

#1175 OFFLINE   mario70

mario70

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 58 postów
  • LokalizacjaZłotów
  • Imię:Mariusz
  • Nazwisko:Adamczyk

Napisano 09 grudzień 2022 - 07:38

Temacie plażowej troci. Jeżdżę , próbuję ale na razie na zero. Dziś byłem świadkiem jednego udanego holu, czyli coś tam się komuś trafia. Woda ostatnio czysta , raz faluje mocniej a drugim razem jak blat stołu. Kilka zdjęć na okrasę posta  ;) . Flądra martwa , już drugi raz spotykam, nie wiem czy to normalne, w poprzednim sezonie nie trafiłem na martwą rybę.                                                                                                                     attachicon.gif IMG_20221201_093000.jpgattachicon.gif IMG_20221201_091812.jpgattachicon.gif IMG_20221201_103704.jpgattachicon.gif IMG_20221201_100952.jpg

Witam

Ale choinka jeszcze nie ubrana  :D

Pozdrawiam

#1176 OFFLINE   byxtarr

byxtarr

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 10 postów
  • LokalizacjaBydgoszcz

Napisano 10 grudzień 2022 - 11:19

Koledzy, a czy ktoś z Was trolllinguje za trocią z małej łódki przy brzegu? Miałbym kilka pytań...

#1177 OFFLINE   vako

vako

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1430 postów
  • LokalizacjaLoża Szyderców

Napisano 10 grudzień 2022 - 11:44

Tu co niektórzy forumowicze gruszek w popiele nie zasypują......a na forum się nie chwalą.

Użytkownik vako edytował ten post 10 grudzień 2022 - 11:44

• popper, Sławek Oppeln Bronikowski, wojti80 i 2 innych osób lubią to

#1178 OFFLINE   wojti80

wojti80

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 593 postów

Napisano 11 grudzień 2022 - 17:49

Koledzy, a czy ktoś z Was trolllinguje za trocią z małej łódki przy brzegu? Miałbym kilka pytań...

Zapraszam na priv

#1179 OFFLINE   vako

vako

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1430 postów
  • LokalizacjaLoża Szyderców

Napisano 11 grudzień 2022 - 18:37

Podpowiedzcie odnośnie spidolino na naszym Bałtyku. Jakie bombardy, pływające, wolno tonące czy tonące, jaka gramatura ( kijek powinien ogarnąć 30g), gdzie można kupić kreweto muchy, jakieś kiełże? Pod trotkę oczywiście. Chcę spróbować mucho-spinningu

• Karol Krause i gulf lubią to

#1180 OFFLINE   wojti80

wojti80

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 593 postów

Napisano 12 grudzień 2022 - 12:10

Tu co niektórzy forumowicze gruszek w popiele nie zasypują......a na forum się nie chwalą.

I bardzo dobrze. Większość tu zglądająca to darmozjady czekające na informacje. a gdy złowią cokolwiek sami nabierają solanki w ryje

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

1 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

krokop