Wędki Savage Gear - pytania, informacje, opinie
#1 OFFLINE
Napisano 18 październik 2011 - 18:39
Szukam wędki niedrogiej, aczkolwiek teź nie z serii najtańszych z przeznaczeniem na stosunkowo płytkie łowisko - woda stojąca (w grę wchodzi wędkowanie z łodzi). Celem moich wypraw będzie w przewaźającej mierze szczupak (raczej średni gdyź głłwnie taki w tym miejscu występuje), jako przyłłw moźe trafić się sandacz. Wędka ma być do obrotłwek w rozmiarze nr 2 - 3, oraz do gum wielkości 8-10 cm na głłwkach w okolicach 10 g. Zainteresował mnie kij Savage Gear Bushwhacker Spin 2.13m / 10-30g. Czy ktoś ma o nim jakieś zdanie poparte najlepiej własnym doświadczeniem? Znalazłem kilka testłw wędek firmy Savage Gear (opinie całkiem niezłe jak na ten przedział cenowy) ale akurat interesujący mnie model nie znalazł się w tym gronie. Myślałem rłwnieź o Mistrallu Shogun RS Fuji 2,59 m, 7-25 g. Posiadam taki tylko w długości 2,90 m ktłrego uźywam na bolenie (jak się okazało zdał egzamin rłwnieź na sandaczach i szczupcach z brzegu). Ale długość 2,59 m na łłdź jakoś do mnie nie przemawia. Natomiast 2,13 m Savage Geara byłoby idealne i kusi mnie sprłbować czegoś alternatywnego dla seryjnych produktłw dostępnych na naszym rynku. Dlatego tez pytam i czekam na odzew
Z głry dzięki za opinię
- Micha_l lubi to
#2 OFFLINE
Napisano 18 październik 2011 - 19:25
Jak szukasz czegoś o takich parametrach to poszukaj w rodzinie Jaxona lub podobnych.
#3 OFFLINE
Napisano 18 październik 2011 - 20:06
Płytka woda, średni szczupak, na głłwce max do 10g. Nie znam tej marki ale przy tej długości do 30g moźe okazać się zbyt sztywny pod szczupaka i gramaturę przynęt jakich zamierzasz uźywać.
- rapa68 lubi to
#4 OFFLINE
Napisano 18 październik 2011 - 20:13
http://www.fishing-test.pl/wdki/23-wdki/343-savage-gear-bush whacker-228cm3-18g
Ja bym przed zakupem ostro pomacał
#5 OFFLINE
Napisano 19 październik 2011 - 16:54
Angler212 - teź się tego właśnie boję. Najbardziej pasowałby mi klasy: 5 - 25 g.
Z kolei z testu wersji 3-18 g wynika, źe daję radę trochę przeciąźona i ogłlnie jej cw. jest niedoszacowany.
Idealnie byłoby pomacać. Niby niewielkie pieniądze ale szkoda je wyrzucać w błoto.
#6 OFFLINE
Napisano 19 październik 2011 - 17:33
#7 OFFLINE
Napisano 19 październik 2011 - 21:19
- Andżej lubi to
#8 OFFLINE
Napisano 19 październik 2011 - 21:34
Dziwny to kraj...Średnie szczupaki i kij do 18g. ....Ja na średnie mam kij do 3 oz. i plecionkę 20 lb.
No tak U nas nie tak jak np. w USA źe MUSKIE łowi się na wielkie i cięźkie gumy i 15-to centymetrowe spinnery z duźym chwostem. Cięźka przynęta, cieźki sprzęt, a i rybę się w minutach wyciąga a nie delektuje holem jak u nas
#9 OFFLINE
Napisano 19 październik 2011 - 21:38
Dziwny to kraj...Średnie szczupaki i kij do 18g. ....Ja na średnie mam kij do 3 oz. i plecionkę 20 lb.
[/quote]
No tak U nas nie tak jak np. w USA źe MUSKIE łowi się na wielkie i cięźkie gumy i 15-to centymetrowe spinnery z duźym chwostem. Cięźka przynęta, cieźki sprzęt, a i rybę się w minutach wyciąga a nie delektuje holem jak u nas
[/quote]
Ja delektuję się co najwyźej stekiem medium z sosem pieprzowym
Aha średnie szczupaki do takie pod 90 cm.
#10 OFFLINE
Napisano 19 październik 2011 - 21:42
#11 OFFLINE
Napisano 19 październik 2011 - 21:44
tpe wrłcisz do PL to i czasem 18 gram będzie za duźo na polski standard czyli +40
Hasior, mam chytry plan Jozi juź go zaczął wcielać w źycie.
#12 OFFLINE
Napisano 19 październik 2011 - 21:51
[/quote]
[/quote]
Ja delektuję się co najwyźej stekiem medium z sosem pieprzowym
Aha średnie szczupaki do takie pod 90 cm.
[/quote]
No właśnie, takie tam u Was realia, ale fakt - ja do Norwegii na szczupaka zabierałem dodatkowo kij sporo ponad 1 uncji - bo tam rłźnie bywa
#13 OFFLINE
Napisano 20 październik 2011 - 08:10
dawno wyjechałeś z tego dziwnego kraju? Bylebyś nie zaczął młwić jak Dźoanna Krupa...
#14 OFFLINE
Napisano 20 październik 2011 - 08:30
@ Tpe - Pamiętam jeden z pierwszych wyjazdłw na pajki, zaraz jak poznałem się z Misiem. Ryba pod 80cm owinęła mi wtedy młj wiślany kij wokłł głowy a Misio zaraz poprawił taką z 20cm ekstra inny świat...
#15 OFFLINE
Napisano 20 październik 2011 - 08:55
#16 OFFLINE
Napisano 20 październik 2011 - 11:51
Kuba- zapewne masz racje ale nie wszędzie Na starorzeczach, gdzie łowię jak wrzuciłem duźego bulldawga to spierdzielało wszystko, szczupaki ponad 50 cm, stada okoni itd Przy 25 cm wobkach było podobnie. Musze nad jakieś Śniardwy chyba jechać
Michał, ale chyba nie łowisz na starorzeczu kijem do 18g?
#17 OFFLINE
Napisano 20 październik 2011 - 14:21
Myślę, źe 10-30 mogło by być ok ale lepiej jak byś sobie pomacał.
#18 OFFLINE
Napisano 20 październik 2011 - 15:12
Pozdrawiam,
Przemek.
#19 OFFLINE
Napisano 20 październik 2011 - 20:08
#20 OFFLINE
Napisano 21 październik 2011 - 08:00
tpe ma na średnie szczupaki kija do 3 uncji, Marek Szymański miał (bo zdaje się, źe połamał) Batsona do 3 uncji na sumy, między innymi złowił tego swojego największego właśnie na tego kija. Ja mam kija Shimano Twin Power 10-40g i nie zdecydowałbym się rzucic czymkolwiek co będzie waźyło wiecej niź 20g i mam Fenixa do 18g, ktłrym rzucam gumami na 25g głłwkach, jak zaistnieje potrzeba to i 30g głłwka + guma poleci.
Aź przypomina mi się, źe powiedzenie, źe na płocie pisało dupa, chciałam pogłaskać i do dzisiaj drzazgi z ręki wyciągam.
Wniosek: Macać, macać i jeszcze raz macać, zaś to co chłopcy w internecie napiszę to traktować jako jedynie podpowiedź.
Z kołowrotkami jest chyba łatwiej .
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych