Wędki Savage Gear - pytania, informacje, opinie
#21 OFFLINE
Napisano 21 październik 2011 - 13:37
Jack_Daniels racja - nie ma to jak wlasnorecznie chwycic kija i pomachac. Mam dwa patyki roznych firm, ten sam przedzial cenowy, ten sam cw., dlugosc, dedykowane przez producentow pod taka sama rybe, a zupelnie roznie sie zachowuja pod przyneta i podczas holu... Ale tak jak mowisz, opinie innych nie zaszkodza i daja chociaz czesciowy poglad czego mozemy sie spodziewac.
#22 OFFLINE
Napisano 21 październik 2011 - 16:07
Kuba- zapewne masz racje ale nie wszędzie Na starorzeczach, gdzie łowię jak wrzuciłem duźego bulldawga to spierdzielało wszystko, szczupaki ponad 50 cm, stada okoni itd Przy 25 cm wobkach było podobnie. Musze nad jakieś Śniardwy chyba jechać
[/quote]
Michał, ale chyba nie łowisz na starorzeczu kijem do 18g?
[/quote]
Jasne, ze łowię- okonie
#23 OFFLINE
Napisano 12 listopad 2011 - 10:16
#24 OFFLINE
Napisano 15 listopad 2011 - 16:05
Wędka jest zamłwiona ale jeszcze jej nie mam w domu. Wraźenia z nad wody opiszę chyba dopiero w nowym sezonie bo niestety nie posiadam własnego pływadła, a stanice wędkarskie z łodziami na moich łowiskach juź są zamknięte Jak ją dostanę to na początek skrobnę coś na temat pierwszych odczuć na sucho
Pozdrawiam,
Przemek.
- Roberto28 lubi to
#25 OFFLINE
Napisano 12 październik 2012 - 22:25
Witam
W sumie rzadko spotykany kijek ale może....
http://www.savage-ge.../flash.html#/3/
Pierwsze ważnie malina, przelotki i uchwyt Fuji naprawdę solidny zestaw. Blank wykończony w oplocie.
Leciutki 130 gr, cięty bardzo.
Świetnie leży w ręku, dobrze wyważony.
Cena też bardzo atrakcyjna ok 250 zł
Czy ktoś może użytkuje wyżej wymieniony kijek jak opinie, odczucia, wrażenia.
Myślę o nim jako o kiju do łowienia z pontonu na Wiśle główki 15 - 35 gr + średnia guma na sandała
Myślę że koguta też pociągnie na stojącej wodzie w razie potrzeby i slajderem by sobie poradził.
Będę wdzięczny za opinie.
Użytkownik mario edytował ten post 14 marzec 2016 - 10:32
#26 OFFLINE
Napisano 13 październik 2012 - 09:17
#27 OFFLINE
Napisano 13 październik 2012 - 09:25
#28 OFFLINE
Napisano 13 październik 2012 - 10:31
Na pewno sprawdzę przelotki
#29 OFFLINE
Napisano 13 październik 2012 - 21:07
Jak się sprawdzają wędziska w tych wymiarach? Zawsze łowiłem 2,4 minimum. Prawie 30 cm mniej to sporo.
#30 OFFLINE
Napisano 13 październik 2012 - 21:21
@ boobinio: Trochę mnie zmartwił Twój post. Myślałem/ miałem nadzieję, że kruchość XLNT ogranicza się li tylko do mojego egzemplarza 3-18 gr. Nosiłem się z zamiarem zakupu wersji 15-42 gr, ale teraz nie wiem, czy to najlepszy pomysł
#31 OFFLINE
Napisano 13 październik 2012 - 22:39
#32 OFFLINE
Napisano 13 październik 2012 - 22:50
Użytkownik Dienekes edytował ten post 13 październik 2012 - 22:51
#33 OFFLINE
Napisano 13 październik 2012 - 23:28
Mam nadzieję że mój nie strzeli przy wyrzucie
W sumie gwarancja jest a za takie pieniądze nie będzie nawet bardzo szkoda
Testy ugięcia na sucho nie wskazują raczej żeby to była jakaś delikatna konstrukcja.
Może to wina tych zasranych przelotek. Ale u mnie wszystkie siedzą na miejscu jak należy.
Poza tym że nie są do końca prosto wklejone
Ale to już szczegół.
Jak za tą kasę kijek super lekki, świetnie leży w ręku ( aż szkoda go odkładać ) i komponenty świetnej jakości.
Jutro testy na Wiśle główki 30 gr w nurcie zobaczymy czy podoła ??
#34 OFFLINE
Napisano 13 październik 2012 - 23:34
Koledzy, pytanie z innej półki.
Jak się sprawdzają wędziska w tych wymiarach? Zawsze łowiłem 2,4 minimum. Prawie 30 cm mniej to sporo.
A tak pijąc do uwagi kolegi.
Moim zdaniem przy kiju tej długości zasadnicza różnica polega na tym, że przy większej , ostrzej walczącej rybie trzeba więcej pracować ramieniem przedłużając tym samym kij.
Trzeba się tego nauczyć po prostu.
A wiadomo że na pontonie czy łodzi funkcjonalność ( czytaj krótki kij ) to podstawa. Nie trzeba się martwić przy cumowani, rzucaniu kotwicy czy holu o wystające szczytówki
#35 OFFLINE
Napisano 13 październik 2012 - 23:54
#36 OFFLINE
Napisano 14 październik 2012 - 22:59
Sandaczy nie było ale mnie to wcale nie dziwi.
Kijek wytargał dzisiaj 3 bolasy z brzanowego nurtu wielkie nie były ale 65 i wielkie brzuchy w takim nurcie to już wyzwanie dla wędki.
Kij ładnie amortyzuje, ugina się faktycznie dość głęboko ale mi to nie przeszkadza zapas jeszcze miał spory.
Co prawda do łowienia z brzegu się kompletnie nie nadaje ale musiałem go dziś przetestować.
Perłowy twister +guma 30 na haku 5 leci jak z procy. Świetnie się tym rzuca nawet Invaderem 7 cm mimo że waży poniżej dolnego c.w. 15 gr. kijek radził sobie w tej kwestii tak dobrze jak moja Okuma Black Rock 2,75m.
Zaniepokoił mnie dźwięk podczas wyrzutu przynęt na granicy 35-45 gr. Takie ciche "PYK". Myślałem na początku że to któraś z przelotek ale ostatecznie drogą nasłuchu doszedłem że to uchwyt kołowrotka
Z Penn Battle 4000 nie jest już taki lekki i dobrze wyważony ale niestety mniejszy rozmiar do opadu takimi główkami na Wiśle mija się z celem.
Myślę że optymalny był by rozmiar 3000 Shimano co potwierdziło podpięcie Stelli w tym rozmiarze
Generalnie łowienie w opadzie przyjemne za to do Invadera i jego zabójczej pracy w nurcie zdecydowanie za krótki dolnik.
Poniżej główki 10 gram niewiele już widać na szczytówce
Podsumowując fajny kij, ładnie trzyma rybę wspaniale się nim rzuca ale zdecydowanie lepszy do łowienia na stojącej w parze z 3-tysiączkiem
Użytkownik Pszemo edytował ten post 14 październik 2012 - 23:00
#37 OFFLINE
Napisano 15 październik 2012 - 05:52
Szczęście, że miałem plecionke, inaczej szukałbym szczytowej części w otchłani jeziora.
Tak jak kolegom kij został wymieniony i problemu już nie ma. Bo ciężej jak 25gram nie łowie
Zadowolenia z użytkowania @Pszemo. I " połamania"
Użytkownik Super Arek GT edytował ten post 15 październik 2012 - 05:53
#38 OFFLINE
Napisano 15 październik 2012 - 07:42
Co prawda do łowienia z brzegu się kompletnie nie nadaje ale musiałem go dziś przetestować.
Perłowy twister +guma 30 na haku 5 leci jak z procy. Świetnie się tym rzuca nawet Invaderem 7 cm mimo że waży poniżej dolnego c.w. 15 gr. kijek radził sobie w tej kwestii tak dobrze jak moja Okuma Black Rock 2,75m.
Czemu się nie nadaje ?
Użytkownik Kukurydza edytował ten post 15 październik 2012 - 07:57
#39 OFFLINE
Napisano 15 październik 2012 - 08:20
MKoże moja wypowiedz była zbyt ogólna - powinna brzmieć tak: Do łowienia z brzegu na rzece kompletnie się nie nadaje.
Oczywiście jeśli łowimy z główki jeszcze można ogarnąć ale jeśli z brzegu, mamy jakieś krzaki, kamienie przy podstawie opaski, zalane trawy, łowimy ze skarpy i tak można by wymieniać długo to poprostu jest potwornie niewygodny.
Czemu np do łowienia troci z brzegu na polskich rzekach 98% osób używa kija 3 m ?? Mimo że to więcej przelotek do zamarzania i czyszczenia.
Powód jest banalny - jest wygodniej pod karzdym wzgledem prócz przedzierania się przez zarośla
Użytkownik Pszemo edytował ten post 15 październik 2012 - 08:22
#40 OFFLINE
Napisano 15 październik 2012 - 08:46
Naliczyłem chyba 10 kijów z pod strzechy Savage przetestowanych na FT i jakoś większość superlatywów piszą. A tu kruche bo się łamią...
Sam się zastanawiałem na nad Vertical XLNT 180cm 10-30g pod małe jerki.
Ma ktoś ten kij?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 4
0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych