Czy ktoś może używa wędki SG4 251 cm 12-35 lub SG4 243cm 10-30?
Ta pierwsza często pojawia się na filmach pewnego youtubera i mocno ją poleca. Czy ktoś może się wypowiedzieć na jej temat? Miałaby służyć do łowienia sandaczy z opadu z dość częstym przyłowem szczupaka na zaporówce.
Pozdrawiam.
Jeśli chodzi o SG4 243 10-30, to wg. mnie jest to mega kijek.
Tak jak koledzy piszą, jest on niedoszacowany, zwłaszcza jeśli chodzi o dół, w mojej opinii zaczyna się ruszać od ok. 15 gr, górą też można śmiało machać 35 gr.
Jest to X-fast, ale nie jest to sztywna pała, ja używam tego kijka do łowienia szczupaków z opadu, wędka super trzyma ryby, jak do tej pory żaden mi nie spadł, a już przy rybkach 50 cm potrafi się fajnie giąć. Dodam tylko że łowię na bezzadziorowych hakach.
Sam na wiosnę szukałem kija na szczupłe i trochę ich miałem w ręku i powiem, że w tym przedziale cenowym ciężko znaleźć coś lepszego, jeśli mówimy o nowym sprzęcie.
Dodam tylko, że w przypadku SG4 warto zwracać uwagę na model i dokładny opis, bo mimo że te kije niekiedy wyglądają podobnie jeśli chodzi o cw. oraz długość, to jednak są zupełnie inne, przykład: Light Game 231 cm cw. 7-22, które jest typową, sztywną sandaczówką oraz Medium Game 221 cm, cw. 7-23, które jest zdecydowanie mniej sztywne. Wystarczy wziąć je oba do ręki, wtedy od razu widać różnice.
Użytkownik pioterb edytował ten post 08 listopad 2023 - 10:51