Pleciony przypon do suchej muchy
#21 OFFLINE
Napisano 09 luty 2016 - 22:47
- Maciek Rożniata lubi to
#22 OFFLINE
Napisano 13 luty 2016 - 18:40
Na starcie przygody z muchą stosowałem przypony żyłkowe położenie suchej przy kiepskiej technice początkującego pozostawiało wiele do życzenia.
Obecnie używam wyłącznie plecionych ( jedwab syntetyczny) przez serdecznego kolegę. Mięciutkie , piekielnie mocne i muchę kładą idealnie. Jakość wykonania genialna jak na Grobocza przystało , a cena zdecydowanie przystępna.
IMG_3356.JPG 32,1 KB 65 Ilość pobrań
IMG_3357.JPG 29,84 KB 48 Ilość pobrań
IMG_3358.JPG 35,52 KB 38 Ilość pobrań
IMG_3359.JPG 22,44 KB 37 Ilość pobrań
#23 ONLINE
Napisano 13 luty 2016 - 23:34
#24 OFFLINE
Napisano 14 luty 2016 - 13:01
------------------------Na starcie przygody z muchą stosowałem przypony żyłkowe położenie suchej przy kiepskiej technice początkującego pozostawiało wiele do życzenia.
"Obecnie używam wyłącznie plecionych ( jedwab syntetyczny) przez serdecznego kolegę. Mięciutkie , piekielnie mocne i muchę kładą idealnie. Jakość wykonania genialna jak na Grobocza przystało , a cena zdecydowanie przystępna."
Podrzuć mi proszę na priv namiary gdzie mogę sobie taki kupić na próbę.
Użytkownik trout master edytował ten post 14 luty 2016 - 13:33
#25 OFFLINE
Napisano 14 luty 2016 - 13:44
Ok, a mam takie pytanie, od tego przyponu plecionego jak dalej zrobić zestaw? Ile żyłki, grubość i długość?
- Maciek Rożniata lubi to
#26 OFFLINE
Napisano 14 luty 2016 - 15:05
Ok, a mam takie pytanie, od tego przyponu plecionego jak dalej zrobić zestaw? Ile żyłki, grubość i długość?
Przypon jest zbieżny, więc dodaję tylko odcinek końcowy żyłki ok 1m - od 12 do 16 w zależności od wielkości suchara i potencjalnej rybki . Oczywiście z powodzeniem można dać dłuższy odcinek.
Użytkownik ark70 edytował ten post 14 luty 2016 - 15:30
#27 OFFLINE
Napisano 15 luty 2016 - 00:01
No cóż , już na dniach przypon pleciony odejdzie do lamusa.
Nie odejdzie, nie odejdzie.
Wcale bym nie był taki pewny, czy te linki się tak świetnie sprawdzą. Cena mocno zaporowa jak za markę bez ugruntowanej pozycji na rynku.
Osobiście podchodzę do tej nowości dość sceptycznie.
- marckus lubi to
#28 OFFLINE
Napisano 15 luty 2016 - 12:58
Nie odejdzie, nie odejdzie.
Wcale bym nie był taki pewny, czy te linki się tak świetnie sprawdzą. Cena mocno zaporowa jak za markę bez ugruntowanej pozycji na rynku.
Osobiście podchodzę do tej nowości dość sceptycznie.
Dokładnie, cena Sunraya jak na nowość wygórowana. Ja wolę poczekać, na opinie o tej lince i na tą chwilę pozostanę przy Rio lub Scientificu.
#29 OFFLINE
Napisano 27 marzec 2017 - 11:36
nowa odsłona moich przyponów
P1120524.JPG 68,97 KB
12 Ilość pobrań
P1120529.JPG 46,88 KB 10 Ilość pobrań
P1120549.JPG 50,33 KB 10 Ilość pobrań
P1120565.JPG 47,95 KB 10 Ilość pobrań
- Janusz Wałaszewski, Maciek Rożniata, skius i 5 innych osób lubią to
#30 OFFLINE
Napisano 29 marzec 2017 - 15:14
Mam pytanko, odnośnie wykonania przyponu skręcanego. Nigdy tego nie robiłem i nie stosowałem, ale mam zamiar. W jaki sposób powinno łączyć się poszczególne elementy ? Czy np gdy zrobimy pierwszy segment z powiedzmy żyłki 0,18 / tylko przykład / , kolejny wkładamy w powstałą na początku roboty pętelkę i skręcamy kolejny segment, czy robi się to zupełnie inaczej. O ile to możliwe to po chłopsku mi napiszcie, bez fachowych określeń bo nic nie skumam.
#31 OFFLINE
Napisano 29 marzec 2017 - 16:40
Hansolo - wklep w wyszukiwarkę "furled leader", pełno gotowych rysunków i filmy też są.
#32 OFFLINE
Napisano 29 marzec 2017 - 17:04
Pierwszy z brzegu;
#33 OFFLINE
Napisano 29 marzec 2017 - 17:42
Oglądałem to wcześniej i właśnie dlatego mam pytanie . To co zmajstrował koleś z filmu jest tej samej grubości z dwóch stron. Mi chodzi o połączenie różnych grubości.
Cos mi świta po tym rysunku https://www.google.p...0QGs4v2shclFM:
Dzieki
Użytkownik Hansolo edytował ten post 29 marzec 2017 - 17:46
#34 OFFLINE
Napisano 29 marzec 2017 - 18:20
Radek, bo ten filmik który Janusz nic nie mówi...
Pokazana jest listwa do zaplatania (ja uzywam zwykłej listewkiz gwoździami bezłebkowymi), ale gość ani nie pokazuje jak należy nawijać nić na całość (kolejno na poszczególne segmenty), ani o zaleznościach ilości zwojów na zbiezność, nie mówiąc o modyfikacji odległości między kołkami, jak i ich ilości.
Samo skręcanie tez do bani pokazane bo chyba nikt nie "odkręca" tego wkrętarką, a wiesza się po prostu w pionie z obciąznikiem i skręca się samo, jednocześnie rozkładając równomiernie napręzenia.
Faktycznie Twoje grafiki powiedzą więcej niż ten filmik ;-)
- Hansolo lubi to
#35 OFFLINE
Napisano 29 marzec 2017 - 18:38
Radek, bo ten filmik który Janusz nic nie mówi...
Pokazana jest listwa do zaplatania (ja uzywam zwykłej listewkiz gwoździami bezłebkowymi)....
Dobrze wiedzieć do kogo będzie można "zamiauczeć".
#36 OFFLINE
Napisano 29 marzec 2017 - 18:41
Właśnie przed chwilą bawiłem się i rzeczywiście o ile zakręcanie wkrętarką jest fajne to odkręcanie nie do końca , bo choć szybkie to albo za długo, albo za krotko. Pod obciążeniem samo popracuje i się ułoży. Puki co pracuję nad prymitywną wersją. Trzy długości o różnych średnicach połączone - no właśnie nad tym pracuję. Na razie pętelka w pętelkę i zalakierowane lakierem UV wygląda od biedy.
#37 OFFLINE
Napisano 29 marzec 2017 - 18:52
do tego słuzy listewka, i o ile nie kombinujesz z kolorami, to nawijasz wszystko jedną nicią.
Jedzies od strony dwu haczyków, nawijasz od pierwszego haczyka do pierwszego kołka, przechodzisz dalej i nawijasz od pierwszego do drugiego, potem do końcowego i wracasz spowrotem w odwrotnej kolejności. Ilości nawojów przykładowo - 6-4-2-4-6 (oczywiście drugą stroną listwy).
Oczywiście aby się nie rozpadało, to przy nawijaniu "zaplatasz" przekładając nić między zwojami poprzednio nawiniętymi na poprzedzającym kołku.
Skręcasz jedną część i zapinasz na kołku/haczyku którego na rysunkach nie widać, ale jest a przynajmniej powinien być gdzieś w odległości 10% od końca całego odcinka (skręcany przypon się skraca).
Skręcasz drugą częśc i też zakładasz na ten sam kołek haczyk.
Oczywiście przed przystapieniem do skręcania trzeba zsunąc zwoje z tych "pośrednich" kołków.
Msz więz skręcone obie częsci zaczepione o haczyk i końcowy kołek. Zaczepiasz spinacz biurowy za oba końce skręcone, z drugiej strony zaczepiasz spinacz z 30=40g cięzarkiem, ściągasz z listwy, unosisz do pionu i patrzysz jak się łądnie skręca.
Robisz na końcach pętelki i wieszasz niebciązony przypon niech sobie noc powisi luźno. Wszystkie naprężenia powstałem przy skręcaniu się zniwelują i "włala" gotowe ;-)
Ilością nawojów można regulować i grubość i zbiezność dopasowując przypon do klasy linki i grubości tipetu
Użytkownik venom_666 edytował ten post 29 marzec 2017 - 18:55
- trout master i Hansolo lubią to
#38 OFFLINE
Napisano 29 marzec 2017 - 18:57
Zerknij tutaj http://bamboorodmaki...ed_leaders.html (masz fotki z przykładowymi wymiarami) Ja nawet zacząłem sobie robić dechę do dłuższych przyponów ale nie mam czasu na ryby pojechać a co mówić o skręcaniu przyponów ;-) Na fotce przykładowa ilość zwojów, reszta to już własne doświadczenia i testy (długości, grubość nici, kolory itd...)
Ciekawi mnie tylko jak się tym szydełkiem pętelkę zarabia. Fajna sprawa to mikroring jak w prezentowanej wyżej ofercie (przed skręceniem połówek trzeba go chyba zapodać?
Załączone pliki
Użytkownik Hary edytował ten post 29 marzec 2017 - 19:02
- venom_666 i trout master lubią to
#39 OFFLINE
Napisano 29 marzec 2017 - 19:00
Normalnie jak poradnik dla łódzkiej włókniarki , ale mi wystarczy i do jętki majowo-czerwcowej nakręcę oj nakręcę.
#40 OFFLINE
Napisano 30 marzec 2017 - 08:06
Ja se zrobiłem maszynkie do kręcenia Kilka trybów zębatych i bangla Mogę kręcić przypony 2, 3, 4 splotowe albo naraz dwa 2-splotowe Żadnego wieszania w pionie z ciężarkiem do samoczynnego skręcania, wszystko się dzieje na desce - ściągam z niej już 100% gotowy przypon. Nawet obrotów we wkrętarce nie muszę zmieniać na przeciwne, żeby przypon skręcić w całość
- trout master lubi to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych