Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Bolenie 2016

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
672 odpowiedzi w tym temacie

#261 OFFLINE   AdasCzeski

AdasCzeski

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1322 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Adam
  • Nazwisko:Czeski

Napisano 08 czerwiec 2016 - 17:59

guciolucky... z mojego doświadczenia, którym się dzielę dla mam nadzieję, pożytku innych łowiących... masz rację. Wedle mojego doświadczenia, którym chciałbym się podzielić, :) uważam, że łowimy ryby... hmmm powiedzmy to na miarę łowiska. W Warcie boleń 70+ jest już pięknym okazem. Zwykle są 55- 65. Z tego co wiem od kolegów i z doświadczenia, którym mogę się podzielić, :) to te największe łowione są w nocy lub przy dużej wodzie. 

Zatrucie Warty ukazało, że ryby około 80 cm były. Wyłowiono ich kilka z odcinka 20 km rzeki. Mam nieodparte wrażenie, że z dolnej Odry, przy analogicznej sytuacji byłoby kilka powyżej 90 cm, a pewnie i metrowy by się trafił. 

• mifek lubi to

#262 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5223 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 08 czerwiec 2016 - 18:07

Nie robiłem rankingu ale łowcy sumów podejmują bolenie przekraczające 85 cm czego nie można obserwować u boleniarzy lub są to u nich bardzo sporadyczne wyjątki.

#263 OFFLINE   Robert

Robert

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3774 postów
  • LokalizacjaAreszt Wydobywczy Istambuł

Napisano 08 czerwiec 2016 - 18:24

Miedzy trollingiem a spiningiem jest taka sama różnica jak między polowaniem z nagonką a bez nagonki. Równie dobrze można porównywać wyniki rybaków z nami. Po drugie trollująć orzesz ogromne połaci wody w której są porozrzucane okazy. Kłania się rachunek prawdopodobieństwa. Ci co wiedza gdzie ich szukać łowią je w miarę regularnie i z premedytacją czym nie pochwali się żaden trolinngowiec. Po trzecie duże bolki siedzą w podobnych miejscach bytowania sumów. Po czwarte to od wielu lat twierdzę, że okazy rap preferują konkretne agresywne przynęty a nie popierdółki królujące w pudelka większości spinningistów. 

• Slavobeer, Little Wing, TomekSudety i 1 inna osoba lubią to

#264 OFFLINE   AdasCzeski

AdasCzeski

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1322 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Adam
  • Nazwisko:Czeski

Napisano 08 czerwiec 2016 - 18:52

Jeśli odnosisz się do techniki, sposobu łowienia... to spokojnie. Mam łeb na karku i umiem myśleć. Moje myślenie często opiera się także o doświadczenia innych kolegów, nie dlatego, że jestem pizdą co nie umie sama się ogarnąć, ale dlatego, że Bóg nie dał mi geniuszu jasnowidzenia. 

Użytkownik bartsiedlce edytował ten post 14 czerwiec 2016 - 12:24

#265 OFFLINE   malinabar

malinabar

Zaawansowany

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 2341 postów
  • Lokalizacjapłd.-zach.
  • Imię:Bartek

Napisano 08 czerwiec 2016 - 20:08

To ja może coś o rzeczonych rybkach dodam od siebie . Wspomnienie tarłowych igraszek z początku kwietnia . Dla przypomnienia : wlot małej , nizinnej zaporówki . Wąski kanał odprowadzający nadmiar wody z mokradeł a także wlot ciurka , na którym zbiornik został utworzony . Wszystko w obrębie ochronnym . Cudowne miejsce wiosennych obserwacji , kiedy to srebrne torpedy w rozmiarze XL ciągną w górę cieków . Często wraz z jaziami słusznych rozmiarów . Wszystko trwa kilka dni i jest prawdziwym świętem dla wszystkich , którzy są w stanie docenić to , co widzą . Sorrki za brak montażu ( nie umiem ) i przypadkowe zdania w tle ( emocje ) . Ale jestem cały happy , bo wreszcie sam wrzucam swoje materiały na YT - pełna niezależność  ;) .

#266 OFFLINE   krystiano1981r

krystiano1981r

Historię tworzą ci,którzy wieszają bohaterów...

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2790 postów
  • LokalizacjaDolina Widawy...;)
  • Imię:Krystian

Napisano 09 czerwiec 2016 - 21:08

Dzisiaj bardzo,krótki wyjazd przyniósł taką oto rybkę.

Boleń zjadł Bezsterowca od Grzegorza (szpiegu)

Pzdr

Załączony plik  DSCN2213.JPG   90,55 KB   36 Ilość pobrań           

#267 OFFLINE   Krisu23

Krisu23

Zniewalam okazy

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2620 postów
  • LokalizacjaPensjonat pod pstrągiem

Napisano 09 czerwiec 2016 - 21:36

*
Popularny

No to z tej samej maści Soła, gdzie walczyliśmy z kłusolami. Spałem czasem w krzakach, czasem w aucie, w błocie swoje odsiedziałem. 

#268 OFFLINE   romeo7

romeo7

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 462 postów
  • Imię:Dawid

Napisano 10 czerwiec 2016 - 17:53

Teraz jeszcze przydalby sie filmik z braniem bolka widzianym z lotu ptaka ;)

#269 OFFLINE   Krisu23

Krisu23

Zniewalam okazy

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2620 postów

Napisano 10 czerwiec 2016 - 18:05

Spokojnie jest w planach. Mam tak zajebiste materiały, że aż się prosi o coś takiego jako inna perspektywa, a w tym roku nawet mam kogo kręcić. Bo samemu nie będzie to, to co trza. Można by ale tylko statyczne ujęcie kiedy dron się nie rusza. Do tego numeru musimy mieć pewne ustawione ryby ale to może się dać zrobić. Do tego trochę z lustra bo kolega posiada i chyba w tą zimę wreszcie się zabiorę za mega film o bolkach bo mi się wszystko na twardzielu kisi od 2013. W tym sezonie jest czysta woda więc na razie pracuję z GoPro zanurzonym pod ponton ;)

#270 OFFLINE   Józef Lesniak

Józef Lesniak

Józef Leśniak

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1141 postów
  • LokalizacjaSłubice
  • Imię:Józef
  • Nazwisko:Leśniak

Napisano 10 czerwiec 2016 - 19:45

Największe swoje bolenie złowiłem w trollingu za sumem na Salmo Hornet H6S-14 gram w kolorze GT przezbrojonym w jedną kotwiczkę Owner. Największy to 89 cm. I żaden pismak (specjalista od boleni) nie napisałby że to jest dobry i znakomity wobler na na bolenie. 

Użytkownik bartsiedlce edytował ten post 14 czerwiec 2016 - 12:27

• guciolucky lubi to

#271 OFFLINE   tofik

tofik

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2141 postów
  • LokalizacjaPyrlandia
  • Imię:Łukasz
  • Nazwisko:Adamek

Napisano 10 czerwiec 2016 - 23:36

Panie Józefie- dla pełnego wymiaru statystyk wypadało by podać liczbę tych boleni złowionych na wyżej wymieniony wobler,do tego liczbę godzin ciągania tego woblera za łódką/pontonem,itd,itp. Inaczej można tak pisać godzinami,i dotyczy to chyba każdego gatunku.

#272 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5223 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 10 czerwiec 2016 - 23:50

Łukasz nie doszukuj się rachunku prawdopodobieństwa bo nie w tym rzecz, na pewno tradycyjny, sterowy wobler boleniowy złowi największą liczbę boleni ale w sumowym trollu łowione są największe okazy i raczej tylko spore ryby bez udziału glutów, których jak sam wiesz trudno uniknąć łowiąc tradycyjnymi woblerami na bolenie. 

Użytkownik guciolucky edytował ten post 10 czerwiec 2016 - 23:51

#273 OFFLINE   Józef Lesniak

Józef Lesniak

Józef Leśniak

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1141 postów
  • LokalizacjaSłubice
  • Imię:Józef
  • Nazwisko:Leśniak

Napisano 11 czerwiec 2016 - 08:35

Panie Józefie- dla pełnego wymiaru statystyk wypadało by podać liczbę tych boleni złowionych na wyżej wymieniony wobler,do tego liczbę godzin ciągania tego woblera za łódką/pontonem,itd,itp. Inaczej można tak pisać godzinami,i dotyczy to chyba każdego gatunku.

Nie prowadziłem i nie prowadzę takich statystyk. Głównym celem jest pływanie za sumem. A ile godzin ?. W sezonie sumowym cały dzień w trollingu i mnóstwo przepływanych kilometrów rzeki kilka razy w miesiącu. Prędzej trafi się właśnie sum jak boleń czy inna ryba. Boleń to tylko przypadek odosobniony, przyłów i na ten konkretny wobler padło ich kilka.

Proszę nie myśleć że podaję receptę na połów dużych boleni za pomocą sumowego sprzętu,tylko zauważam że takie przyłowy zdarzają się mi i moim kolegom w pogoni za sumem.

Nigdy nie nastawiałem się specjalnie na bolenie i jestem można powiedzieć "zielony",a wszystkie w całej karierze wędkarskiej zostały złowione jako przyłowy. Systematyczne i piękne łowienie boleni pozostawiam specjalistą od tych ryb którzy je lubią łowić. Ja wolę trochę inny asortyment.

Połamania

• Slavobeer lubi to

#274 OFFLINE   Krisu23

Krisu23

Zniewalam okazy

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2620 postów

Napisano 11 czerwiec 2016 - 15:12

Dużo zależy od charakteru łowiska. Np Żywiec jest wybitnie nie trollingowym jeziorem jeśli chodzi o bolenie. W tym sezonie na ok 40 ryb mam jedną złowioną z trola taką 75cm. Wcale się na to nie nastawiam, chyba, że jest totalna kaszana. Wiele jednak razy i ja i koledzy urządzaliśmy porządne trollingowe wypady na tym akwenie. Bardziej za dużym szczupakiem ... nie pamiętam, żeby na standardowe przynęty powiedzmy perche, hornety, executory(ponoć tak łowne jeśli chodzi o troll boleniowy) siadła chociaż jedna ryba. Mało tego nie chcą brać i nigdy nie mieliśmy nawet brania na woblery innej maści o których się rozpisywał nie będę ale doświadczenia z innych zbiorników takich pod celowany trolling boleniowy odpowiednich, czyli gdzie ryby współpracują dają dowody na skuteczność tych przynęt i to w miarę selektywnie bo inne gatunki są słabo zainteresowane.  Osobiście znam u siebie jedną skuteczną przynętę do trollingu za boleniem i nie jest to wobler.

Co innego zbiorniki na Słowacji np. Orava, Domasa, to są akweny na których można celowo i w miarę selektywnie łowić bolki z trola. Ale stalka zawsze mile widziana. Bo wobki drogie a karmienie szczupłych po 50zł za danie to kiepski pomysł dla portfela i dla ryby. 

Użytkownik Krisu23 edytował ten post 11 czerwiec 2016 - 15:13

#275 OFFLINE   Pasta

Pasta

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 976 postów
  • LokalizacjaGliwice
  • Imię:Mariusz
  • Nazwisko:P

Napisano 11 czerwiec 2016 - 18:11

Forumowy stykacz, jeden z kilku z dzisiaj ale mój pierwszy w bellybota :)

Sprzętowo:

- kijek 2,70m 10-30g

- młynek Daiwa Revros 3000

- linka HM69 0,22mm

- na końcu linki Panic 8cm (na ok 8 osób które przewinęły się przez miejscówke, tylko ja łowiłem :) i te brania z powierzchni... :rolleyes:)

13411749_1385888528105007_53221553728196

#276 OFFLINE   tom3k_lubin

tom3k_lubin

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 321 postów
  • LokalizacjaLubin
  • Imię:Tomek

Napisano 11 czerwiec 2016 - 19:04

Dzisiaj przed pracą 4h biczowania wody. Odra znowu spada :/

2 rybki się trafiły na woblera z własnej pracowni ale tylko jedna chciała pozować i żeby nie było spełnia forumowe kryteria :)

Załączony plik  2016-06-11 07.44.13.jpg   130,54 KB   28 Ilość pobrań

Wobler które dał trochę radości dzisiaj :)

Załączony plik  2016-06-11 19.54.07.jpg   90,2 KB   27 Ilość pobrań

#277 OFFLINE   Krisu23

Krisu23

Zniewalam okazy

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2620 postów

Napisano 12 czerwiec 2016 - 19:04

*
Popularny

Król jeziorowej toni ;)

2d825qv.jpg

#278 OFFLINE   Negra

Negra

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3377 postów
  • LokalizacjaNiebo

Napisano 12 czerwiec 2016 - 20:55

Krol watku "bolenie 2016" :)

#279 OFFLINE   krystiano1981r

krystiano1981r

Historię tworzą ci,którzy wieszają bohaterów...

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2790 postów
  • LokalizacjaDolina Widawy...;)
  • Imię:Krystian

Napisano 12 czerwiec 2016 - 21:31

A mi dzisiaj taka rybka się trafiła.

Poza tym jeszcze trzy mniejsze (sporo mniejsze ;) )

Branie w opadzie na Panica od Adama (spinnerman)

Pzdr

Załączony plik  DSCN2275.JPG   95 KB   28 Ilość pobrań

#280 OFFLINE   Qcyk

Qcyk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3216 postów
  • LokalizacjaBug / Wisła
  • Imię:Daniel

Napisano 12 czerwiec 2016 - 21:33

Kwadraciak ;)

Użytkownik Qcyk edytował ten post 12 czerwiec 2016 - 21:33

• krystiano1981r lubi to