Łożysko w rolce Twin power 4000 zamienione, stare spakowane.
Teraz na tapecie drugi Twinek 2500 i stella
Twin power 2500 - korba nie jest wkręcana tylko pod dekielkiem z drugiej strony zakręcana na śrubę (tak informacyjnie by jej kto nie ukręcił na siłę próbując odkręcić wstecznie). Łożysko w rolce zamieniane nie było ponieważ to jest w idealnym stanie, zero szumu, w boczkach kabłąka, susza czyli zbijak nie miał prawa dobrze pracować, skorygowane. Hamulec wyczyszczony i naoliwiony. Środek jak widać, wszystko pomyte, posmarowane i złożone. Na podstawie wałka worma podobnie jak w modelu 4000 była tulejka, jaką zamieniłem na łożysko. Kołowrotek wyregulowany, nie ząbkuje, lekko szumi na sucho kręcąc, pod obciążeniem powinno to zniknąć.
Stella - przyszła z lekkim ząbkowaniem i lekkim szumem przekładniowym, ząbkowanie skasowane, szum minimalny został ale nie jest uciążliwy. Z ciekawostek - wałek worma ma od dołu i od góry łożyska a podczas rozbierania zobaczyłem że jedno z łożysk zamiast na wormie było włożone na miejscu aluminiowej tulei, od góry na plastik blokujący worma pod oporówką a ta tuleja aluminiowa była na wałku w miejscu w jakim powinno być łożysko, ktoś to niewłaściwie złożył, oczywiście zamienione na poprawne umiejscowienie tych elementów. Łożysko na pinionie szmelc, zamienione na nowe, stare oddaję do posłuchania w palcach jak grzechocze. Wszystko pomyte, poskładane, posmarowane gdzie trzeba. W zbijaku kabłąka widać co było, wymyte i posmarowane, w rolce łożyska pracowały zupełnie suchutkie, nie szumią, również dostały smar a że są w idealnym stanie nie zamieniałem ich na nowe, bo po co zwiększać koszty właścicielowi. Hamulec w szpuli jak widać - szlam straszny. Wymyte poskładane na oliwkę, pracuje płynie i miarowo stopniując opór podczas dokręcania hamulca. Młynek ogólnie chodzi lekko, choć nie tak maślanie jak na starym rozjechanym smarze. Nie ząbkuje, nie szumi nawet zbytnio. Zarówno stellą jak i oboma Twinkami należy przełowić pod obciążeniem by nabrały bardziej maślanej pracy bo obecnie tzn. na sucho, smar je hamuje.