Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Nasze zestawy sandaczowe

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
337 odpowiedzi w tym temacie

#81 OFFLINE   pmiszk1

pmiszk1

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 876 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Paweł

Napisano 28 luty 2016 - 09:10

Np
AVS96HF2, LES96HF2..ale stowy nie osiagniesz

Użytkownik pmiszk1 edytował ten post 28 luty 2016 - 09:18

#82 OFFLINE   Raffaello

Raffaello

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1263 postów
  • LokalizacjaNad Drzewiczką.
  • Imię:Rafał
  • Nazwisko:Pakuła

Napisano 28 luty 2016 - 09:14

100metrów :o łódkę do wywózki zakup bo 100tka raczej nie osiągalna gumą.

Użytkownik Raffaello edytował ten post 28 luty 2016 - 09:15

• Rebel64 lubi to

#83 OFFLINE   Profil_Nieaktywny

Profil_Nieaktywny

Sparta Rods

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3476 postów
  • Imię:Łukasz
  • Nazwisko:Borucki

Napisano 28 luty 2016 - 09:20

taki blue rapid 3 metrowy do 35g lub 50g daleko miota przynęty :D ale chyba komfort łowienia tym żaden, ja się szybko pozbyłem.Co do kołowrotka śmiało możesz brać jakąś Daiwę 4000 r4 , już wedle portfela, raczej powinno z tego latać najdalej.

#84 OFFLINE   piotrekadventures

piotrekadventures

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 78 postów

Napisano 28 luty 2016 - 09:33

100metrów :o łódkę do wywózki zakup bo 100tka raczej nie osiągalna gumą.

Wystarczy 50m od brzegu plus 40m opadu i masz 90m juz. Nie chodzilo mi o wyrzut 100m.
  • michal7709 lubi to

#85 OFFLINE   shavt

shavt

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 818 postów
  • LokalizacjaOlsztyn
  • Imię:Bartek

Napisano 28 luty 2016 - 09:51

Z prostej matematyki wychodzi że odległość do przynęty przy rzucie 50m i głębokości 40m to 64m.

#86 OFFLINE   JanuszD

JanuszD

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 518 postów
  • LokalizacjaLubartów - Jelenia Góra

Napisano 28 luty 2016 - 09:52

Te wielkości nie sumują się :ph34r:  Przeciwprostokątna równa się 64,03 m. Dokładając efekt spadochronowy, też wychodzi sporo mniej niż 100 czy 90. Wypuszczając linkę swobodnie przy opadzie, nie ma znaczenia z jakiego kija i kołowrotka to robisz.

Edytka

Ups, to się nałożyło :)

Użytkownik JanuszD edytował ten post 28 luty 2016 - 09:53

• shavt lubi to

#87 OFFLINE   miramar69

miramar69

jadę na ryby i nie będzie mnie trochę , trzeba odpocząć od

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4978 postów
  • LokalizacjaSANDOMIERZ
  • Imię:MARIUSZ

Napisano 28 luty 2016 - 09:52

Określ czy to ma być coś budżetowego czy jednak można zaszaleć???

To tak na szybko beż wdawania się w szczegóły :

Wędka minimum  2,70m do nawet 3,2m - zależy od rodzaju linii brzegowej. Kołowrotek to 3500-4000 Daiwa lub 4000-5000 Shimano. Wersja Budżetowa to Zauberowate, Okumowate - 4000-5000.

Co do firmy to wspomniany CD Blu Rapid albo Taiaha (35 lub nawet 50gr), może być Talon 10-60gr. Kijki budżetowe to stajnia Shimano Speed Mastera lub Beast Mastery i pochodne (15-45gr). 

Ogólnie nie będzie to FINEZYJNE wędkowanie  ;)  :) .

Użytkownik miramar69 edytował ten post 28 luty 2016 - 09:53

• JanuszD lubi to

#88 OFFLINE   Raffaello

Raffaello

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1263 postów
  • LokalizacjaNad Drzewiczką.
  • Imię:Rafał
  • Nazwisko:Pakuła

Napisano 28 luty 2016 - 10:01

Witam potrzebuje kij na lowienie z brzegu na glebokosci okolo 30-40 metrow z akcja szczytowa, ryby czesto biora daleko nawet na 100m.plecionce, gdzie zaciecie jest utrudnione. Przy okazji kolowrotek ktory wyrzuci bez problemu gume na 100m. Plecki o wytzymalosci okolo 10kg.poleccie cos.

Przy okazji kolowrotek ktory wyrzuci bez problemu gume na 100m

Ja tego nie napisałem

#89 OFFLINE   Maraky

Maraky

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 525 postów
  • LokalizacjaMesogeios

Napisano 28 luty 2016 - 10:16

Witam potrzebuje kij na lowienie z brzegu na glebokosci okolo 30-40 metrow z akcja szczytowa (...)

Moim zdaniem, to tylko kije przeznaczone do metody shore jigging podołają temu zadaniu.

Metoda polega na łowieniu z brzegu, daleko i głęboko, na sztuczna przynętę.

Dobre i w "dobrej" cenie są np. od Major Craft.

#90 OFFLINE   Hubertus

Hubertus

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 1863 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 28 luty 2016 - 10:26

Mam CD XLS 3,05 m 8-32gram moc 20 lb na zbyciu. Ciska po horyzont, zrobiony na mixcie Fuji KrH SIC i Torizite specjalnie pod ługie rzuty.

#91 OFFLINE   Kwachu1337

Kwachu1337

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 5 postów
  • LokalizacjaGłogów
  • Imię:Dawid

Napisano 28 luty 2016 - 16:12

Witam wszystkich bardzo serdecznie,

Poszukuje kija pod wrocławskiego miejskiego sandacza,bardziej interesuje mnie gramatura na jaką łowicie tutejsze sandacze (metodą opadu przynętami gumowymi), ponieważ nigdy tu nie łowiłem a mam okazję teraz zacząć.

Pozdrawiam   ;)

#92 OFFLINE   piotrekadventures

piotrekadventures

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 78 postów

Napisano 28 luty 2016 - 17:28

Co do tych metrow, matematyka, a praktyka to dwie rozne sprawy. Tym bardziej w wodzie. Gdzie mamy prady itp. Ale nie o to chodzi by ktos komus cos udowadnial. Otoz napisze jasniej jakie mam doswiadczenia. Rzucam guma ok. 15cm i glowka ok. 38gr kolowrotek zauber 4000 plecka 0.3 kij jakis 3,6m. takim sprzetem lowie, poniewaz jest to rekonesans i nie mam tu nic innego. Nic w tym sprzecie jednak nie jest przypadkiem, poniewaz takiego wymagaja warunki. Na zaubera nie wiem ile wchodzi linki,ale mam nawiniete po sam rant 0.3. I przy max. Rzucie za nim przyneta spada do dna mam koniec linki. Na szpuli jest napisane 0.33 150m nie wiem ile pleciony mi weszlo zakladam na oko ze.okolo 100m. I to jest za malo. Z tad tak napisalem, nie liczac matematycznie. Biorac pod uwage czysto praktyczne doswiadczenia.

#93 OFFLINE   Maraky

Maraky

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 525 postów
  • LokalizacjaMesogeios

Napisano 28 luty 2016 - 18:40

Do takiego łowienia to Zauber 4000 jest raczej za małym kołowrotkiem. 

Wiem, że Zauberów nie ma w większym rozmiarze, ale są inne...

#94 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15671 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 28 luty 2016 - 19:12

Witam potrzebuje kij na lowienie z brzegu na glebokosci okolo 30-40 metrow z akcja szczytowa, ryby czesto biora daleko nawet na 100m.plecionce, gdzie zaciecie jest utrudnione. Przy okazji kolowrotek ktory wyrzuci bez problemu gume na 100m. Plecki o wytzymalosci okolo 10kg.poleccie cos.

Shimano Aero Ci4+ 4000. Wielka szpula. Do tego linka ośmiosplotowa Varivas i setka powinna pęknąć.

#95 OFFLINE   piotrekadventures

piotrekadventures

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 78 postów

Napisano 28 luty 2016 - 19:29

Do takiego łowienia to Zauber 4000 jest raczej za małym kołowrotkiem.
Wiem, że Zauberów nie ma w większym rozmiarze, ale są inne...

Wiem wiem juz o tym. Ale dopiero testuje wode i musialem sie uporac tym co mam. Jadac tu wiedzialem tylko ze musi byc dlugi kij. :-) dopiero po kilku wypadach widze ze trzeba dokonac przemian :-) mimo to pierwsze sukcesy sa i to najwazniejsze.
  • serekturek lubi to

#96 OFFLINE   piotrekadventures

piotrekadventures

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 78 postów

Napisano 29 luty 2016 - 18:43

Shimano Aero Ci4+ 4000. Wielka szpula. Do tego linka ośmiosplotowa Varivas i setka powinna pęknąć.

A jakie wedzidlo polecisz Godski?

#97 OFFLINE   shavt

shavt

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 818 postów
  • LokalizacjaOlsztyn
  • Imię:Bartek

Napisano 02 marzec 2016 - 14:13

Co do tych metrow, matematyka, a praktyka to dwie rozne sprawy. Tym bardziej w wodzie. Gdzie mamy prady itp. Ale nie o to chodzi by ktos komus cos udowadnial. Otoz napisze jasniej jakie mam doswiadczenia. Rzucam guma ok. 15cm i glowka ok. 38gr kolowrotek zauber 4000 plecka 0.3 kij jakis 3,6m. takim sprzetem lowie, poniewaz jest to rekonesans i nie mam tu nic innego. Nic w tym sprzecie jednak nie jest przypadkiem, poniewaz takiego wymagaja warunki. Na zaubera nie wiem ile wchodzi linki,ale mam nawiniete po sam rant 0.3. I przy max. Rzucie za nim przyneta spada do dna mam koniec linki. Na szpuli jest napisane 0.33 150m nie wiem ile pleciony mi weszlo zakladam na oko ze.okolo 100m. I to jest za malo. Z tad tak napisalem, nie liczac matematycznie. Biorac pod uwage czysto praktyczne doswiadczenia.

Tak, tylko PP opisane jako 0.3mm nie ma tyle co żyłka 0.3mm a opis na szpuli właśnie niej dotyczy. Więc zanim pomówimy o praktyce wypadałoby liznąć teorii. Dla przykładu linka power pro opisana jako 0,10mm w rzeczywistości ma 0,25mm, więc odpowiedz sobie na pytanie ile ma 0.3 bo pewnie grubo ponad 0.5mm a tej na Twojego zaubera nie wiem czy wejdzie 50m.

• piotrekadventures lubi to

#98 OFFLINE   piotrekadventures

piotrekadventures

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 78 postów

Napisano 02 marzec 2016 - 18:24

Tak, tylko PP opisane jako 0.3mm nie ma tyle co żyłka 0.3mm a opis na szpuli właśnie niej dotyczy. Więc zanim pomówimy o praktyce wypadałoby liznąć teorii. Dla przykładu linka power pro opisana jako 0,10mm w rzeczywistości ma 0,25mm, więc odpowiedz sobie na pytanie ile ma 0.3 bo pewnie grubo ponad 0.5mm a tej na Twojego zaubera nie wiem czy wejdzie 50m.[/quote]

O widzisz to cenna uwaga. Musialbym w talim razie zmierzyc "na piechote" ile plecki mam na szpuli. Co by nie bylo pewne jest, ze musze rzucic jak najdalej przyneta okolo 60gr. I jest to zazwyczaj guma lub pilk. Pewne jest ze im dalszy rzut tym wieksze szanse na brania.
  • shavt lubi to

#99 OFFLINE   bigben

bigben

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 105 postów
  • Imię:antek
  • Nazwisko:rozmaryn

Napisano 17 marzec 2016 - 17:57

A u mnie pracuje phenix mi 722 xh i shimano ar-c 4000 xg.Jak narazie dla mnie najlepszy sprzęt na sandały i szczupłe.Mozna śmiało cisnąć 50-70 m i bez problemu podbijać bardzo ciężkie główki.

Użytkownik cipstiger edytował ten post 17 marzec 2016 - 17:58

#100 OFFLINE   azhek

azhek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 114 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 19 maj 2016 - 15:51

Czy ktoś może doradzić,którą wędkę wybrać na sandacza z rzeki (częściej z brzegu), cw do 25-28g (cięższych główek niż 20-22g plus guma max 4" raczej nie uźywam). No i warunek bardzo ważny waga wędki,niestety musi być b. lekka bo mam poważne problemy z nadgarstkiem. Z góry dziękuję za pomoc.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych