Załogę z ktorą pływam dobieram bardzo starannie - tyczy się to rownież kapitana - więc koledzy pomagali mi szybko uwolnić rybę. Mam kilka tysięcy godzin wypływane na morzu i wiem że to z kim się spędza czas na małej łodzi ma bardzo duże znaczenie bo w złym towarzystwie można zmarnować sobie całą przyjemność z rejsu. Pływamy we trzech wliczając kapitana bo mała grupa minimalizuje możliwość generowania konfliktów.
Gorąco zachęcam do wypuszczania łososi! Ja je wypuszczam i jest to fajne. Ryby pięknie odpływają i jak tylko wracają do wody odsykują cały wigor i siłę! Warto robić zdjęcia z wypuszczania ale nie za wszelką cenę. Ważniejsza jest forma w jakiej wypuscimy rybe. Najwazniejsze jest jesnak bezpieczenstwo. Nie chciałbym żeby z powodu fotek ktoś wpadł do wody i stracił życie. Wczoraj warunki były bardzo dobre i mala fala pozwoliła na bezpieczną sesję. Przy większych falach wypuszczanie ryb jak na zdjęciu nie byłoby możliwe. Należy zapytać kapitana czy zgadza się na wychylanie za burtę bo on bierze za nas prawną odpowiedzialność - na każdej nawet małej jednostce. Wczoraj woda miała temperaturę 4 stopni C co oznacza ze można przeżyć w niej od 4 do 25 minut. Warto dbać o bezpieczeństwo.
Poniżej tabelka która każdy łowca łososi powinien wkuć na blachę ( bezpiecznie można przyjąć że w wodzie poniżej 10 stopni można przeżyć tyle minut ile ma woda):
Pomarudziłem na temat bezpieczeństwa ale niech watek ma też jakiś aspekt merytoryczny. Napisałem to nie bez kozery, bo wczoraj urwał nam się planer i czas podejścia do niego był na tyle długi że dawało to do myślenia. Oceniam że razem z podebraniem był dłuższy niż 4 minuty. Krótko mówiąc wypadnięcie za burtę to potencjalnie śmierć - dlatego radzę mieć świadomość niebezpieczeństw na wodzie. Czasem lepiej wypuścić rybę bez fotki lub bez wychylania się za burtę niż ryzykować skąpanie się - takie moje przemyślenia. Prawie w każdych warunkach można jednak rybę wypuścić - w końcu o to przecież chodzi!
Dodam że wypuszczone wczoraj łośki bardzo żwawo machały na pożegnanie ogonem szybko nurkując Piękny widok! Polecam.
Użytkownik ictus edytował ten post 24 marzec 2016 - 18:44