Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Odlewy z żywicy - początki i mój pierwszy raz

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
306 odpowiedzi w tym temacie

#301 OFFLINE   Hesher

Hesher

Ekspert

• Lurebuilding Team
  • PipPipPipPip
  • 6337 postów
  • LokalizacjaPułtusk
  • Imię:Piotr
  • Nazwisko:Prażmowski

Napisano 09 listopad 2024 - 18:15

M10W aktualnie wyszła. Jest jeszcze FC45 tylko trzeba uwzględnić jej gęstość w odliczanou wypełniacza, bo jeden odrobinę cięższa niż FC52 i niestety szybsza.

#302 ONLINE   Pride

Pride

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 3256 postów

Napisano 10 listopad 2024 - 07:55

Runtop FC45 w porównaniu do Rencast FC52 jest dość kruchy. Jak testowałem wytrzymałość to FC52 ciężko było złamać gołymi rękami, a FC45 pękał bez większego wysiłku. 

W kauposilu mają jeszcze jakieś żywice, ale osobiście nie testowałem. Trochę za wysoka cena. Przy małych woblerach jeszcze do przełknięcia, ale jak ktoś robi odlewy 600-800g to ciężko. 

Gdyby ktoś chciał sprawdzić, podrzucam linka:

https://kauposil.com...we/smooth-cast/

ps. zamówiłem jeszcze Runtop FC68 na testy,  według opisu ma większą twardość od FC52.

Ma też dwukrotnie większą lepkość oraz dłuższy czas rozformowania.

Zobaczymy co pokażą testy :) 

Użytkownik Pride edytował ten post 10 listopad 2024 - 08:09

#303 OFFLINE   trout master

trout master

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4455 postów
  • LokalizacjaRZ
  • Imię:Arko

Napisano 10 listopad 2024 - 08:41

Większa twardość, większa kruchość.

#304 ONLINE   Pride

Pride

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 3256 postów

Napisano 10 listopad 2024 - 09:54

Ja szukam czegoś co będzie miało idealny balans między twardością, a wytrzymałością na zginanie. FC45 ma mniejszą twardość niż FC52, a mimo to jest o wiele bardziej krucha. Odlewy z FC52 są bardziej elastyczne, co pozytywnie wpływa na ogólną wytrzymałość na uszkodzenia mechaniczne. 

Użytkownik Pride edytował ten post 10 listopad 2024 - 09:56

#305 OFFLINE   Hesher

Hesher

Ekspert

• Lurebuilding Team
  • PipPipPipPip
  • 6337 postów
  • LokalizacjaPułtusk
  • Imię:Piotr
  • Nazwisko:Prażmowski

Napisano 10 listopad 2024 - 10:12

Ja szukam czegoś co będzie miało idealny balans między twardością, a wytrzymałością na zginanie. FC45 ma mniejszą twardość niż FC52, a mimo to jest o wiele bardziej krucha. Odlewy z FC52 są bardziej elastyczne, co pozytywnie wpływa na ogólną wytrzymałość na uszkodzenia mechaniczne.

Bo to nie chodzi o twardość, tylko siłę wiązań cząsteczek. FC45 to tak naprawdę mieszanka eksperymentalna. Firma szuka zamiennika dla FC52. Biały osad na dnie poliolu to nie barwnik tylko stabilizator, który ma za zadanie odpowietrzać mieszaninę. Do tego jest odrobinę cięższa i trzeba przeliczać zawartość % wypełniacza, o ile ktoś sobie zawraca głowę takimi drobiazgami
M10W była najlepszą dotychczas żywicą patrząc przez pryzmat gotowego odlewu i łączenia się warstw mieszaniny. Krótki czas mieszania był dużym minusem ale udało mi się do odrobinę spowolnić. Drugi to gazowanie, M10W potrzebowała poleżeć dobę a najlepiej dwie przed lakierowaniem.

Teraz tak jak napisałeś jest do wyboru trochę żywic ze SoothCast. Mam jeszcze jeden namiar, który sprawdzę z jeśli M10W będzie dalej niedostępna.

Można próbować napełniać epoksydy, ale te wiążą zwykle dobę. Podejrzewam, że w tym czasie mikrobalon zdąży wypłynąć do góry odlewu.

#306 OFFLINE   Qcyk

Qcyk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3214 postów
  • LokalizacjaBug / Wisła
  • Imię:Daniel

Napisano 10 listopad 2024 - 13:12

M10w można mocno schłodzić będzie wolniejsza. Ja póki co mam Sg2000l i jest ok

#307 ONLINE   Pride

Pride

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 3256 postów

Napisano 10 listopad 2024 - 14:08

Szkoda, że nie zdążyłem namierzyć tej M10W, chętnie bym przetestował. Może kiedyś się uda trafić. 

Epoksydy to syf, bawiłem się tym trochę i nigdy więcej. 

Rencast FC52 jest dostępny w Wielkiej Brytanii, bańki po 20kg. Szkoda, że nie ma dostawy do PL bo cenowo wychodzi naprawdę nieźle ~ 60 zł/kg. 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych