mam kłopot z oznakowaniem grubości nici . Może by tak krótko podać np. porównanie grubości nici np.grall które są w mm do np. Danville, Denier,Dohiku, Hends, UNI
pozdrawiam
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 25 kwiecień 2016 - 17:38
mam kłopot z oznakowaniem grubości nici . Może by tak krótko podać np. porównanie grubości nici np.grall które są w mm do np. Danville, Denier,Dohiku, Hends, UNI
pozdrawiam
Napisano 29 kwiecień 2016 - 10:19
Większość producentów przyjmuje jedno z dwóch oznaczeń, albo typu 3/0, 6/0, 8/0 - gdzie 8/0 będzie z nich najcieńsza.
Drugi typ to oznaczenie średnicy DEN, wyrażone wartością 160, 240 itd.
Mało kto podaje średnicę w milimetrach, gdyż większość nici nie jest okrągła, tylko płaska, a wtedy średnica nie wiele powie.
Spróbujemy pochylić się kiedyś nad tym tematem.
Napisano 30 kwiecień 2016 - 21:38
Napisano 04 maj 2016 - 09:15
Ma być.
Pewnie trochę się opóźni, jak to zwykle bywa z pierwszym filmem do nowej serii.
Jak wszystko dobrze się poskłada to będzie w przyszłym tygodniu.
Napisano 31 maj 2016 - 10:59
Napisano 01 czerwiec 2016 - 20:19
Będzie lada chwila. Myślę, że jutro/pojutrze.
Napisano 08 czerwiec 2016 - 17:37
Czy będzie film odnośnie Sandy jig?
Kiedy można się spodziewać nowego stepu?
Będzie lada chwila. Myślę, że jutro/pojutrze.
Mirek czekamy z niecierpliwością i liczymy na Ciebie.
Napisano 15 czerwiec 2016 - 19:13
Szkółka wiązania Jerkbait to projekt wspólny, który wymaga zarówno zaangażowania Remka jak i mojego. Niestety, Remek z przyczyn służbowych aktualnie nie ma możliwości wspierania szkółki, więc z tego wynikają opóźnienia. Ale daje to możliwość nadgonienia zaległości przez niektórych szkółkowiczów, choć dla innych, ambitnych może być uciążliwym spowolnieniem. Rozumiem to, ale proszę również Was o zrozumienie.
Napisano 15 czerwiec 2016 - 21:59
Szkółka wiązania Jerkbait to projekt wspólny, który wymaga zarówno zaangażowania Remka jak i mojego. Niestety, Remek z przyczyn służbowych aktualnie nie ma możliwości wspierania szkółki, więc z tego wynikają opóźnienia. Ale daje to możliwość nadgonienia zaległości przez niektórych szkółkowiczów, choć dla innych, ambitnych może być uciążliwym spowolnieniem. Rozumiem to, ale proszę również Was o zrozumienie.
Czyli mówiąc otwarcie , to SFP zdegradowało SWM . Tak to bywa , że są rzeczy ważne i ważniejsze . Damy radę .
Napisano 21 czerwiec 2016 - 15:26
Piotrze,
oprócz SFP Remkowi jeszcze sprawy służbowe się skomplikowały. Wiec już całkiem nie wiadomo w co ręce włożyć (najlepiej w materiały muchowe, blisko imadła ).
Na przyszły tydzień szykuję kolejnego stepa, więc mam nadzieję, że jakoś będziemy popychać do przodu.
Napisano 21 czerwiec 2016 - 23:05
Piotrze,
oprócz SFP Remkowi jeszcze sprawy służbowe się skomplikowały. Wiec już całkiem nie wiadomo w co ręce włożyć (najlepiej w materiały muchowe, blisko imadła ).
Mirek , wszystko jasne i pełne zrozumienie trudnej sytuacji, dlatego napisałem " Damy radę" .
Na przyszły tydzień szykuję kolejnego stepa, więc mam nadzieję, że jakoś będziemy popychać do przodu.
W zeszłym tygodni wyciągnąłem z Wisły szmatę . Okazało się że szmata jest pełna życia . Od tamtej pory nie daje mi spokoju myśl ,żeby ukręcić coś jak najbardziej podobnego do tego co na zdjęciu . Gdybyś miał pomysł i podpowiedział nowicjuszowi , to byłbym wdzięczny.
Napisano 22 czerwiec 2016 - 01:56
Nie taki jak w oryginale, ale kiełżyk jak malowany, zresztą "krętacz" z gościa jest niesamowity;
Napisano 22 czerwiec 2016 - 01:59
A ten to już chyba całkiem podobny
Napisano 22 czerwiec 2016 - 10:26
mnie cały czas korci, żeby na Wisłę udać się z muchówką i połowić na nimfę - imitacje kiełży, różnych larw owadów występujących w okolicy,etc. i widzieć miny "dziadków" jak bym na to wyciągał rybska, że hej! :D:D
widziałem gdzieś na youtube chyba film z Dunajca jak na nimfę są łowione konkretne leszcze
Napisano 23 czerwiec 2016 - 10:26
Moja pierwsza próba skopiowania.
Napisano 23 czerwiec 2016 - 16:04
Jak dla mnie bomba, tylko odnóża zrobiłbym z promieni jakiegoś piórka, ale i tak to ryby dokonają weryfikacji
post-52308-0-21600500-1466673996_thumb.jpg 29,29 KB 4 Ilość pobrań
Użytkownik janusz.walaszewski edytował ten post 23 czerwiec 2016 - 16:12
Napisano 23 czerwiec 2016 - 20:38
Jak dla mnie bomba, tylko odnóża zrobiłbym z promieni jakiegoś piórka, ale i tak to ryby dokonają weryfikacji
Te odnóża z żyłki , mają robić za anty zaczep . Po zeszłorocznej pracy kolektora ściekowego , w warszawskiej Wiśle jest więcej szmat niż piachu .Następny będzie miał odnóża z piór .
Użytkownik pisarz edytował ten post 23 czerwiec 2016 - 21:06
Napisano 23 czerwiec 2016 - 21:11
Te odnóża z żyłki , mają robić za anty zaczep . Po zeszłorocznej pracy kolektora ściekowego , w warszawskiej Wiśle jest więcej szmat niż piachu .Następny będzie miał odnóża z piór .
Ten antyzaczep może służyć także jako antyzacięcie . Ryby z mniejszymi pyszczkami mogą się od tych odnóży odbijać.
Napisano 25 czerwiec 2016 - 07:34
Dziękuję za sugestie bardziej doświadczonych kolegów . Wersja druga , odnóża z piórka CDC .
Napisano 01 lipiec 2016 - 15:23
Po wielu próbach , wersja ostateczna .........chyba ostateczne
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych