Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Piękne widoki

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3226 odpowiedzi w tym temacie

#3181 OFFLINE   psd27

psd27

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1080 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Paweł

Napisano 22 styczeń 2025 - 14:46

S.N., on 22 Jan 2025 - 13:43, said:

Szkoda, że nie finansowa ...

No ba, w takiej Hiszpanii, Portugalii, czy Włoszech jest cudownie i wszyscy leżą na kasie, zwłaszcza młodzi ludzie… 😏 U nas naprawdę wcale nie jest źle.

#3182 OFFLINE   S.N.

S.N.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4817 postów
  • LokalizacjaMazowieckie. Lubelskie.
  • Imię:S.
  • Nazwisko:N.

Napisano 22 styczeń 2025 - 14:56

Tak, podniosłeś mnie na duchu 😉

#3183 OFFLINE   psd27

psd27

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1080 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 22 styczeń 2025 - 15:05

S.N., on 22 Jan 2025 - 13:56, said:

Tak, podniosłeś mnie na duchu 😉

Sławku, nie wiem, z iloma osobami z zagranicy pracujesz, pracowałeś lub masz ich za sąsiadów, ale uwierz mi, że w Polsce naprawdę finansowo nie jest źle. Wiem, że patrzę przez “pryzmat Warszawy”, ale lata 90’te, kiedy na zachodzie było tak cudownie, a u nas post-socjalistycznie, już minęły.
  • Voldemort i md30 lubią to

#3184 OFFLINE   Marcin Rafalski

Marcin Rafalski

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 756 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 22 styczeń 2025 - 20:51

psd27, on 22 Jan 2025 - 14:05, said:

Sławku, nie wiem, z iloma osobami z zagranicy pracujesz, pracowałeś lub masz ich za sąsiadów, ale uwierz mi, że w Polsce naprawdę finansowo nie jest źle. Wiem, że patrzę przez “pryzmat Warszawy”, ale lata 90’te, kiedy na zachodzie było tak cudownie, a u nas post-socjalistycznie, już minęły.

Zwłaszcza emerytom jest wspaniale  ;)  Szlajają się sukinsyny po Karaibach i innych Bali czy Malediwach. Pewnie dlatego tak skromne zakupy żywnościowe robią by oszczędzić na te wycieczki. W głowach się poprzewracało ;)  :)

• popper, Sławek Oppeln Bronikowski, wojciiech i 5 innych osób lubią to

#3185 OFFLINE   korol

korol

Zaawansowany

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 2273 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Piotr
  • Nazwisko:K

Napisano 22 styczeń 2025 - 21:34

Dobra, są plusy i minusy, ale przez ostatnie 30 lat zrobiliśmy wielki skok.
Jeszcze nam sporo brakuje, wciąż gonimy. Jak nas nie wciągną w wojnę, to będzie dobrze. Nie możemy dopuścić do wojny.
Na zachodzie prędzej czy później nadejdzie wiosna ludów, a nas ona ominie, bo nie mamy tylu hmmm habibi...

Warszawa też się zmienia, pamiętam, jak wyglądała, gdy przyjechałem na studia i widzę, jak jest teraz. Bardzo ładne zdjęcie.

Żeby nie było, trochę widoków z sierpnia:
Załączony plik  20240807_120329.jpg   60,35 KB   20 Ilość pobrańZałączony plik  20240806_075441.jpg   55,5 KB   20 Ilość pobrańZałączony plik  20240812_103100.jpg   75,42 KB   20 Ilość pobrań

#3186 OFFLINE   Sławek Oppeln Bronikowski

Sławek Oppeln Bronikowski

Ekspert

• Bloggerzy
  • PipPipPipPip
  • 5076 postów
  • LokalizacjaŁódż
  • Imię:Sławek
  • Nazwisko:Oppeln Bronikowski

Napisano 22 styczeń 2025 - 22:24

Nie zrobiliśmy żadnego skoku, ino kontentujemy się okruszkami z pańskiego stołu. Nie myliłbym bliskoznacznych pojęć - polska gospodarka, z gospodarką w Polsce..

• coma lubi to

#3187 OFFLINE   Marcin Rafalski

Marcin Rafalski

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 756 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 22 styczeń 2025 - 22:35

Matternhorn majestatyczny z każdej strony , trudno pomylić z inna górą. No właśnie to nasze "gonienie" nie wszystkim się podoba. Woleli by starczało ludzi do zbioru szparagów i można było przebierać w chętnych do roboty. Rzekłbym że podjęto kroki by przywrócić u nas lata 90 te

Użytkownik Marcin Rafalski edytował ten post 22 styczeń 2025 - 22:35

• doktorek, strary i coma lubią to

#3188 OFFLINE   BOB

BOB

SUM

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 10259 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Robert

Napisano 22 styczeń 2025 - 22:49

Marcin Rafalski, on 22 Jan 2025 - 19:51, said:

Zwłaszcza emerytom jest wspaniale  ;)  Szlajają się sukinsyny po Karaibach i innych Bali czy Malediwach. Pewnie dlatego tak skromne zakupy żywnościowe robią by oszczędzić na te wycieczki. W głowach się poprzewracało ;)  :)

Czyli jak odbębnię mój ostatni miesiąc w pracy to w marcu pojawi się u mnie poważny problem ... Bali czy Malediwy?! Kurde, z deszczu pod rynnę :(

• doktorek lubi to

#3189 OFFLINE   korol

korol

Zaawansowany

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 2273 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 22 styczeń 2025 - 23:05

Marcin Rafalski, on 22 Jan 2025 - 21:35, said:

Matternhorn majestatyczny z każdej strony , trudno pomylić z inna górą. No właśnie to nasze "gonienie" nie wszystkim się podoba. Woleli by starczało ludzi do zbioru szparagów i można było przebierać w chętnych do roboty. Rzekłbym że podjęto kroki by przywrócić u nas lata 90 te

Z bliska robi wielkie wrażenie. Ta stroma płaska ściana ma w sobie coś majestatycznego, groźnego i przede wszystkim magnetycznego.
Mam postanowienie, że wrócę tam bez rodziny i wejdę przynajmniej do schroniska.

Co do tych emerytów.
Moja mama (rocznik wojenny) już na emeryturze była na Ukrainie (moja pierwsza wypłata po studiach), Białorusi, Litwie, Łotwie, Słowacji, w Szwecji, Czechach, Niemczech, a w zeszłym roku w wieku 82 lat pierwszy raz poleciała samolotem, akurat do Włoch (Mediolan, Florencja itd.) Przed wylotem nauczyła się paru zdań po włosku i sobie poradziła.  

#3190 OFFLINE   Marcin Rafalski

Marcin Rafalski

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 756 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 22 styczeń 2025 - 23:32

korol, on 22 Jan 2025 - 22:05, said:

Z bliska robi wielkie wrażenie. Ta stroma płaska ściana ma w sobie coś majestatycznego, groźnego i przede wszystkim magnetycznego.
Mam postanowienie, że wrócę tam bez rodziny i wejdę przynajmniej do schroniska.

Co do tych emerytów.
Moja mama (rocznik wojenny) już na emeryturze była na Ukrainie (moja pierwsza wypłata po studiach), Białorusi, Litwie, Łotwie, Słowacji, w Szwecji, Czechach, Niemczech, a w zeszłym roku w wieku 82 lat pierwszy raz poleciała samolotem, akurat do Włoch (Mediolan, Florencja itd.) Przed wylotem nauczyła się paru zdań po włosku i sobie poradziła.  

Oczywiście są tacy których na to stać. Moj kolega z podstawówki ma 14 tys miesięcznie Ogromna suma ale na tym samym stanowisku pracował np w Niemczech miałby ok 6000 euro a więc prawie dwa razy tyle. Średnia emerytura u naszego zachodniego sąsiada to ok  1600 euro ale liczona bez dodatkowego ubezpieczenia prywatnego, który ma tam prawie każdy. Większość naszych emerytów szczególnie tych najbiedniejszych i najstarszych nie mogła nawet odłożyć sobie bo fizycznie  za komuny tych możliwości nie było.

Nadto inflacja tzw koszyka emeryta jest większa niż ogólna a waloryzacja jest od ogólnego wskaźnika.

Uważaj, Piotrze na tym Matternhornie - niema chyba góry w Europie , która pochloneła  by tyle istnień

• coma lubi to

#3191 OFFLINE   psd27

psd27

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1080 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 22 styczeń 2025 - 23:34

Marcin Rafalski, on 22 Jan 2025 - 19:51, said:

Zwłaszcza emerytom jest wspaniale ;) Szlajają się sukinsyny po Karaibach i innych Bali czy Malediwach. Pewnie dlatego tak skromne zakupy żywnościowe robią by oszczędzić na te wycieczki. W głowach się poprzewracało ;) :)

Marcin, powiem tak - gdy zacząłem studia w Warszawie, na parkingu pod akademikiem stały 3 samochody. Wiadomo - akademik to miejsce dla tych biedniejszych przyjezdnych studentów, których nie stać na wynajęcie mieszkania. Gdy przejeżdżałem koło tego samego akademika z 3 lata temu, parking był pełen po brzegi.
Mój tata przez kilka ostatnich lat życia mieszkał już sam i był w stanie z jednej emerytury utrzymać dom jednorodzinny i nigdy nie narzekał na finanse. Dodajmy, że nie wykonywał zawodu, który dawałby mu jakąś „uprzywilejowaną” emeryturę. Na Malediwy nie jeździł.

#3192 OFFLINE   Pisarz.......ewski Piotr

Pisarz.......ewski Piotr

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2704 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 23 styczeń 2025 - 07:39

korol, on 22 Jan 2025 - 20:34, said:

Dobra, są plusy i minusy, ale przez ostatnie 30 lat zrobiliśmy wielki skok.
.

Wielki skok?  ^_^ Raczej krok  :D

Staliśmy nad przepaścią, ale zrobiliśmy wielki krok

https://www.facebook...90304337950773 

Użytkownik Pisarz.......ewski Piotr edytował ten post 23 styczeń 2025 - 07:46

• coma lubi to

#3193 OFFLINE   korol

korol

Zaawansowany

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 2273 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 23 styczeń 2025 - 15:36

PKB nie jest jakimś super wskaźnikiem, ale tutaj wystarczy.

Zobacz PKB na glowe: Polska, Ukraina, Niemcy, Hiszpania, Grecia

Najpierw rok 1991, a potem 2024, dziękuję
  • psd27 lubi to

#3194 OFFLINE   mario

mario

Zaawansowany

• Moderatorzy
  • 3732 postów
  • LokalizacjaP L

Napisano 23 styczeń 2025 - 16:10

Panowie, zwracam uwagę na tytuł wątku - trzymajcie się jego, proszę.

• Friko lubi to

#3195 OFFLINE   psd27

psd27

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1080 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 23 styczeń 2025 - 16:29

mario, on 23 Jan 2025 - 15:10, said:

Panowie, zwracam uwagę na tytuł wątku - trzymajcie się jego, proszę.

Mariusz, rosnące PKB to piękny widok 😀
  • Qcyk lubi to

#3196 OFFLINE   mario

mario

Zaawansowany

• Moderatorzy
  • 3732 postów
  • LokalizacjaP L

Napisano 23 styczeń 2025 - 16:31

Niektórym ta górka przesłania tytuł wątku jak widzę :P

• psd27 lubi to

#3197 OFFLINE   korol

korol

Zaawansowany

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 2273 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 23 styczeń 2025 - 16:40

Składam czynny żal. Po prostu chciałem podkreślić, że nie ma co się na siłę biczować, startowaliśmy z bardzo niskiego poziomu.

Wracając do wątku, trzy różne zamki z zeszłego roku:
Załączony plik  20240808_090252.jpg   46 KB   13 Ilość pobrań Załączony plik  20240803_175228.jpg   29,01 KB   13 Ilość pobrań Załączony plik  20240607_111506.jpg   41,61 KB   13 Ilość pobrań

Uważaj, Piotrze na tym Matternhornie - niema chyba góry w Europie , która pochloneła  by tyle istnień

I nie ma co się dziwić. 
Ja już nie marzę, by wejść na sam szczyt. 10 lat za późno, teraz mam zobowiązania i nie podejmuję niepotrzebnego ryzyka.
Nawet na środek Wisły ładuję się przy niższym stanie, niż bym mógł :)
Ale chociaż kawałek za schronisko...

Podobnie, moja żona zrezygnowała z wejścia na Mont Blanc.

Użytkownik korol edytował ten post 23 styczeń 2025 - 17:14

• Marcin Rafalski i Pisarz.......ewski Piotr lubią to

#3198 OFFLINE   Marcin Rafalski

Marcin Rafalski

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 756 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 23 styczeń 2025 - 19:11

Dwa zamczyska oczywiście poznaję. Natomiast środkowe zdjęcie ? Mam wrażenie że gdzieś widziałem ale  foto było z innego miejsca. Takie góry wokoło ? A więc na pewno Niemcy lub Austria. Kiedyś interesowałem się  wszelkim budownictwem obronnym i rezydencjonalnym. Lata 90-te. W Polsce mam blisko 200 zwiedzonych obiektów. Za granicą oczywiście mniej 

Użytkownik Marcin Rafalski edytował ten post 23 styczeń 2025 - 19:12

#3199 OFFLINE   korol

korol

Zaawansowany

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 2273 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 23 styczeń 2025 - 19:21

Marcin Rafalski, on 23 Jan 2025 - 18:11, said:

Dwa zamczyska oczywiście poznaję. Natomiast środkowe zdjęcie ? Mam wrażenie że gdzieś widziałem ale  foto było z innego miejsca. Takie góry wokoło ? A więc na pewno Niemcy lub Austria. Kiedyś interesowałem się  wszelkim budownictwem obronnym i rezydencjonalnym. Lata 90-te. W Polsce mam blisko 200 zwiedzonych obiektów. Za granicą oczywiście mniej 

Austria, 
Burg Hohenwerfen

Aż tylu co Ty zamków nie widziałem, ale też je lubię.
Jakiś czas temu zrobiłem sobie listę do zobaczenia, w Polsce i za granicą i powoli, powoli skreślam  :)

PS
a znasz te dwa?
Załączony plik  20240321_125757.jpg   52,6 KB   12 Ilość pobrań Załączony plik  20240320_220608.jpg   41,03 KB   12 Ilość pobrań

Podpowiem, że ten drugi należał do Lanisterów w GOT ;)

• Marcin Rafalski lubi to

#3200 OFFLINE   Marcin Rafalski

Marcin Rafalski

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 756 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 23 styczeń 2025 - 19:33

Nie posiłkując się netem sądząc tylko po architekturze to z  półwysep iberyjski - te wieżyczki w pierwszym i wysokie mury w drugim to znane elementy tamtejszego "krajobrazu zamkowego" oczywiście z różnych epok

• coma i korol lubią to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych