Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Drużno

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2248 odpowiedzi w tym temacie

#301 OFFLINE   tomaszGD

tomaszGD

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 159 postów
  • LokalizacjaGdańsk
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:Kot

Napisano 23 listopad 2015 - 08:40

Drużno to dość łatwa woda ale najlepsze wyniki są gdy otwierają drugą, nieprzełowioną cześć zbiornika.Łatwiej poprawić sobie życiówkę w esoxie tam niż w Skandynawii, bo jest płytko i nie ma problemu z lokalizacją szczupaków. Nie potrzeba żadnej wymyślnej strategii.Tylko trafić w pogodę,wystarczy duża guma na lekkiej główce i dobry wynik niemal bankowy.

Nie do końca zgodzę się z tym postulatem, jako przestroga dla tych co myślą że jest to wanna z rybami. 

Obszar jest bardzo rozległy, dużo zielska i zaczepów, ryb trzeba poszukać. Nie każdy lubi łowić na płytkiej 0,5 metrowej wodzie. Trudno na pierwszym wyjeździe od razu znaleźć głębsze miejsca.

• Kamil Z. lubi to

#302 OFFLINE   maicke82

maicke82

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1022 postów
  • Lokalizacjapałownia na Szuminie

Napisano 23 listopad 2015 - 10:10

Odnośnie lokalizacji, to ta ryba może być wszędzie- czy to takie ułatwienie? 

Życiówkę bym sobie pobił chętnie. Może jakbym spędził na tej wodzie z 5 lat, to by się jakaś wreszcie zlitowała :D :D :D

Skoro Kolega wyśrubował sobie taki PB to tylko pogratulować :)  Wszyscy znajomi którzy bywają na Drużnie od kilku lat(4-5 wypadów w roku) poprawili życiówki w ciągu jednego sezonu, ale zawsze zaczynają po 15 listopada i tylko na południowej części łowią. Na prawdę trudno nie zbliżyć się do metra nawet będąc "zwykłym zwijaczem" bez cudownej techniki i wiedzy. I nawet taki "bużanski bajorowiec" co rzadko łowił na głębszej wodzie niż dwa metry odnajduje się w tych zielskowych warunkach często lepiej niż spec od jerków.A pokazane wyniki zawodów tylko to potwierdzają, 11 zawodników na 26 skończyło zawody z rybą 90+ a raczej nie są ekstraklasą polskiego spinningu.

#303 OFFLINE   Kamil Z.

Kamil Z.

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5317 postów
  • LokalizacjaWałbrzych/Wrocław
  • Imię:Kamil

Napisano 23 listopad 2015 - 10:14

No niestety. Teraz trzeba czekać na zlitowanie niebios i najlepiej rybę 120+, żeby zamknąć definitywnie temat szczupaka :D

Odnośnie Drużna. Woda nie jest taka prosta. Można złowić rybę rzucając na oślep, można pływać bez celu- bo woda jest rozległa i brak charakterystycznych punktów, wyróżniających miejsca od pozostałych. 

Wyniki zawodów rzeczywiście- więcej, niż zadowalające. Żałuję, że mam tam tak daleko, bo bardzo chętnie bym się wybrał...

#304 OFFLINE   Dano.

Dano.

Wyprawy wędkarskie do Laponii

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 2351 postów
  • LokalizacjaBaza wędkarska w Laponii
  • Imię:Daniel

Napisano 23 listopad 2015 - 10:19

Jeden z koch znajomych, znakomity spinningista - w zeszłym roku powiedział, że na Drużnie nie da się zaliczyć jaja. Az sam wyjajował :-). Łowienie tam bywa trudniejsze niż się zdaje czasem.
Jest to rybna woda, ale ja np nie lubię takiego wędkowania. Choćby nie wiem jakie szczupaki brały :-). Za płytko i już. Choć czasem....

Wysłane z mojego GT-I9515 przy użyciu Tapatalka

#305 OFFLINE   Flame

Flame

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 339 postów
  • LokalizacjaWarszawa/Tarchomin
  • Imię:Patryk

Napisano 23 listopad 2015 - 10:31

Jeden z koch znajomych, znakomity spinningista - w zeszłym roku powiedział, że na Drużnie nie da się zaliczyć jaja. Az sam wyjajował :-). Łowienie tam bywa trudniejsze niż się zdaje czasem.
Jest to rybna woda, ale ja np nie lubię takiego wędkowania. Choćby nie wiem jakie szczupaki brały :-). Za płytko i już. Choć czasem....

Ja z kolei bardzo lubię takie płytkie szczupakowanie jak na Drużnie. Można tam przyjemnie połowić na muchę (jak woda nie ruszana i nie wieje za bardzo) i wszelkimi innymi dużymi przynętami na lekko. Bardzo widowiskowe są ataki na przynęty na wodzie około metrowej głębokości. Żałuję, że już nie ma wolnych łódek w tym roku :(

• Kamil Z. lubi to

#306 OFFLINE   Dano.

Dano.

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 2351 postów

Napisano 23 listopad 2015 - 10:33

Często warto pojechać w tygodniu - jak nie masz daleko. Rano okazuje się, że jednak ktoś nie dotarł i łódka stoi....

#307 OFFLINE   polak9

polak9

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 403 postów
  • LokalizacjaPasłęk
  • Imię:Arek
  • Nazwisko:B..

Napisano 23 listopad 2015 - 11:20

Drużno już nie jednego kozaka wyleczyło a większość wędkarzy pali się przed wyjazdem bo myślą że wrzucą przynętę do wody i ma być ryba a tu rozczarowanie i faki idą w porcie że woda przereklamowana. Trzeba łowisko rozgryzć i dostosować się do niego tak samo jak do każdego innego.

Z terminami jest lipa bo weekendy pobrały kluby lub rezerwują i nie przyjeżdżają blokując miejsce innym ,powinni brać zaliczki.

#308 OFFLINE   tomas

tomas

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 546 postów
  • LokalizacjaElblag
  • Nazwisko:Sieński

Napisano 23 listopad 2015 - 18:15

Drużno to dość łatwa woda ale najlepsze wyniki są gdy otwierają drugą, nieprzełowioną cześć zbiornika.Łatwiej poprawić sobie życiówkę w esoxie tam niż w Skandynawii, bo jest płytko i nie ma problemu z lokalizacją szczupaków. Nie potrzeba żadnej wymyślnej strategii.Tylko trafić w pogodę,wystarczy duża guma na lekkiej główce i dobry wynik niemal bankowy.

No to wreszcie pobije w tym roku swoją zyciówkę w szczupaku ....Kolega ma zaklepanych kilka terminów w grudniu,duże gumy na lekkich głowkach mam,oby tylko pogoda była dobra...

#309 OFFLINE   jacekp29

jacekp29

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1656 postów
  • Imię:Jacek
  • Nazwisko:Popławski

Napisano 23 listopad 2015 - 21:05

Jerki .Taki był mój wyjazd,że do wody leciałytylko jerki. moze i na gumę mozna było parę sztuk więcej złapać ale.Za jedno je...... na jerka oddam pięć zasysek na gumę :lol:  ;)

Użytkownik jacekp29 edytował ten post 23 listopad 2015 - 21:08

• yakoto, Kamil Z. i godski lubią to

#310 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15680 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 23 listopad 2015 - 22:06

Ale mnie kusi. Jutro dzwonię. Armia popperów 14 cm już czeka. Wkrótce przyjadą większe. Ta płetwa wynurzająca się za popperem robi wrażenie.

• Kamil Z. lubi to

#311 OFFLINE   Dano.

Dano.

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 2351 postów

Napisano 23 listopad 2015 - 22:21

Heh. 14 cm. Ja w zeszłym roku i dawniej łowiłem na przynęty 4 czasem 5 cali. Ten rok to 6, 7 lub 10 cali :-).
Ubaw mam gdy np 7 cali wyciągam z gardła 45 cm sandaczyka :-). Szczupaki podobnie. Czy łowię mniej? Nie - to jeden z moich najlepszych sezonów. Jeśli nie najlepszy. Skończył się niestety.
Nadchodzi kolejny :-)
Jedyne co pewne w życiu to zmiany.....

Użytkownik Dano-G edytował ten post 23 listopad 2015 - 22:23

#312 OFFLINE   gaweł

gaweł

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1275 postów
  • LokalizacjaGdańsk Osowa
  • Imię:Paweł

Napisano 23 listopad 2015 - 22:33

Dzisiaj jeden z moich kolegów był na Drużnie./5 złowionych,najw.64cm,4szt poniżej 60/

Woda bardzo wysoka/pewnie dlatego zębate się porozchodziły/ale też nie za czysta.

Komplet łodzi na wodzie.

Sporo załóg bez wymiarowych szczupaków/nawet zera się zdarzyły/.

Drużno nie zawsze mamuśkami darzy ;)

#313 OFFLINE   luk_80

luk_80

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 826 postów
  • Lokalizacja03-980

Napisano 04 grudzień 2015 - 20:52

Film z ostatnich zawodów na Drużnie.

• PiernikTorunski lubi to

#314 OFFLINE   jacekp29

jacekp29

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1656 postów
  • Imię:Jacek
  • Nazwisko:Popławski

Napisano 04 grudzień 2015 - 21:46

Doświdczenie moje jest takie że nad każą wodą trzeba bywać , a bywanie raz do roku to granie w totka

Woda rybna, ale trzeba być jak chca gryżć. Jak nie mają chęci współpracować to i na zero się spływa

Jak się jest raz w roku  a nawet dwa to trudno oczekiwać że teraz to będzie się dzialo

A i jeszcze jedno , Panowie wypuszczajcie ryby , nie ma wody nie do przebrania jak pokazują polskie realia :angry:  :(  :unsure:

• Kamil Z., slawito i Tomek88 lubią to

#315 OFFLINE   maicke82

maicke82

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1022 postów
  • Lokalizacjapałownia na Szuminie

Napisano 05 grudzień 2015 - 11:45

Dzisiaj jeden z moich kolegów był na Drużnie./5 złowionych,najw.64cm,4szt poniżej 60/

Woda bardzo wysoka/pewnie dlatego zębate się porozchodziły/ale też nie za czysta.

Komplet łodzi na wodzie.

Sporo załóg bez wymiarowych szczupaków/nawet zera się zdarzyły/.

Drużno nie zawsze mamuśkami darzy ;)

Ode mnie też byli w tym terminie i do 9 rano każdy złowił kilka ryb, jednak nikt nie przekroczył 70cm.Od 9 nikt nie miał nawet pobicia ale woda w tym czasie przybrała z pół metra(pierwszy raz cos takiego widzieli) i kolor zmieniła, takze trafili na ekstremalnie niekorzystne warunki dla żerowania ryb. To był najgorszy ich tam wyjazd ever,ale po takich złych dniach musiało przyjść wielkie żarcie i pewnie kolejni przybysze połowili grubo.

Użytkownik maicke82 edytował ten post 05 grudzień 2015 - 11:46

#316 OFFLINE   Łukasz

Łukasz

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 58 postów
  • LokalizacjaCzłuchów
  • Imię:Łukasz
  • Nazwisko:Mirecki

Napisano 05 grudzień 2015 - 23:10

Jak kto chętny to w ten poniedziałek mam wolne miejsce na łodzi (priw)

#317 OFFLINE   tomaszGD

tomaszGD

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 159 postów
  • LokalizacjaGdańsk

Napisano 07 grudzień 2015 - 08:31

Byłem w piątek 04.12. Poziom wody bardzo wysoki, ale niestety mocno zmącona.
Wyniki mizerne, kilka łódek na zero u innych 2, 3 sztuki na łódź.
U mnie "aż" 2 sztuki.  Jak przez kilka dni przestanie wiać to przy tym poziomie powinno się dziać.

#318 OFFLINE   przemucha30

przemucha30

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 22 postów

Napisano 15 grudzień 2015 - 21:23

2- 65 tki , 2 spady dużych ryb i moje szczupakowe szczęście .pogoda wyśmienita :D

Załączone pliki

#319 OFFLINE   bart

bart

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 160 postów

Napisano 22 grudzień 2015 - 15:25

Wczoraj caly dzień pływania przyniosl dość fajne wyniki mimo nienajlepszej pogody.

W sumie na lodzi zjawilo się 18 esoxow z czego 3  lekko ponad 90.Reszta rybek w przedziale 45-70.

Dodam tylko w najlepszymi przynentami okazały się 5-7 cm lamance sevage gear.Duze gumy niewzbudzaly zainetesownia zebaczy.

Nad woda zjawilo się kila ekip z roznych rejnow polski i z tego co wiem każdy polapal.

Wisienka na torcie była piekna samica 116cm.

• tomaszGD lubi to

#320 OFFLINE   tomaszGD

tomaszGD

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 159 postów
  • LokalizacjaGdańsk

Napisano 22 grudzień 2015 - 15:57

Wczoraj caly dzień pływania przyniosl dość fajne wyniki mimo nienajlepszej pogody.

W sumie na lodzi zjawilo się 18 esoxow z czego 3  lekko ponad 90.Reszta rybek w przedziale 45-70.

Dodam tylko w najlepszymi przynentami okazały się 5-7 cm lamance sevage gear.Duze gumy niewzbudzaly zainetesownia zebaczy.

Nad woda zjawilo się kila ekip z roznych rejnow polski i z tego co wiem każdy polapal.

Wisienka na torcie była piekna samica 116cm.

Gratulacje!

Użytkownik tomaszGD edytował ten post 22 grudzień 2015 - 16:41

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych