Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Drużno

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2248 odpowiedzi w tym temacie

#61 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów
  • Imię:Krzysztof

Napisano 18 listopad 2010 - 20:00

Ależ Arku... :mellow:

#62 OFFLINE   voodoo

voodoo

Nowy

• Forumowicze
  • Pip
  • 25 postów

Napisano 18 listopad 2010 - 20:30

Temat tabu...rozumiem

#63 OFFLINE   Zanderix

Zanderix

Zaawansowany

• Giełda komercyjna
  • PipPipPip
  • 1288 postów
  • LokalizacjaElbląg
  • Imię:Arkadiusz
  • Nazwisko:Maćkiewicz

Napisano 19 listopad 2010 - 07:31

@voodoo

Twoje cytaty :

cyt.1
Kiedyś rezerwat,a teraz łowisko specjalne o/Elbląg z olbrzymią ilością potężnych szczupaków.Z pewnego źródła wiem,że pływają tam takie grubo ponad 30kg więc dziadek nie kitował

cyt.2
Temat tabu...rozumiem

=========

Ad.1 - poważnie Ci radzę zmień źródła (te co znaleźli na wiosnę poduszone uwierz mi nie miały 30kg a były to zapewne największe ryby z akwenu)

Ad.2 - żadne tabu - tylko jak czytam teksty rodem z jak jakiegoś brukowca - no to sorry komentarz był jaki był.

PZDR
Zanderix

#64 OFFLINE   Zander Hunter

Zander Hunter

Zandero-matic

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 809 postów
  • LokalizacjaNorthern Light

Napisano 19 listopad 2010 - 08:02

Drużno moim zdaniem to nie łowisko specjalne.
Jest to naturalny zbiornik i kilka fajnych zasad co do łapania rybek.
Jeżeli chodzi o rozmiary rybek to
30 kilowe szczupaki hmmmm :mellow:
Gdyby powiedział mi o tym Kaszpirowski to uwierzyłbym :lol:
A skoro nie interesuje kolegę voodoo ten zbiornik to
niech nie pisze bzdur. :angry:
A tak na poważnie zastanawiam się ile razy kolega tam był,
czy tylko filmików się naoglądał.

pozrd

Z.H.

#65 OFFLINE   voodoo

voodoo

Nowy

• Forumowicze
  • Pip
  • 25 postów

Napisano 19 listopad 2010 - 10:51

Teraz ja pytam:

odnośnie Drużna mam pytanie : pojebało Was ludzie ?

1-Łowisz fajne szczupaki i może widziałeś padnięte dużo większe od Twoich,ale skąd wiesz,że nie ma jeszcze większych?Masz rentgen w oczach?
2-@Zander Hunter szukasz Kaszpirowskiego?Patrz punkt 1 :lol:
3-Czy trzeba łowić na danym zbiorniku by mieć o nim wiedzę?Jeśli zaufany przyjaciel łowi potężne ryby na innym zbiorniku niż Ty to...i tak nie wierzysz?Ciebie tam nie było więc to kit?Żałosne
4-Intersują mnie fakty i je przytaczam,a nie pier... trzy po trzy o tym,że ktoś coś usłyszał

PS.
Zdaję sobie sprawę,że i tak forumowych mistrzów nie przekonam bo niby z jakiej racji ktoś może łowić lub wiedzieć o większych rybach

#66 OFFLINE   Zander Hunter

Zander Hunter

Zandero-matic

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 809 postów
  • LokalizacjaNorthern Light

Napisano 19 listopad 2010 - 11:12

[quote]
odnośnie Drużna mam pytanie : pojebało Was ludzie ?
[/quote]
1-Łowisz fajne szczupaki i może widziałeś padnięte dużo większe od Twoich,ale skąd wiesz,że nie ma jeszcze większych?Masz rentgen w oczach?
2-@Zander Hunter szukasz Kaszpirowskiego?Patrz punkt 1 :lol:
3-Czy trzeba łowić na danym zbiorniku by mieć o nim wiedzę?Jeśli zaufany przyjaciel łowi potężne ryby na innym zbiorniku niż Ty to...i tak nie wierzysz?Ciebie tam nie było więc to kit?Żałosne
4-Intersują mnie fakty i je przytaczam,a nie pier... trzy po trzy o tym,że ktoś coś usłyszał

PS.
Zdaję sobie sprawę,że i tak forumowych mistrzów nie przekonam bo niby z jakiej racji ktoś może łowić lub wiedzieć o większych rybach
:lol:

[/quote]
HAHAHAHA- nie bądż smieszny kolego.
Kaszpirowskim to jesteś ty bo piszesz o zbiorniku na którym nigdy nie byłeś.
Odpowiadając na stwierdzenie nr 2 -tak uważam że aby miec wiedzę na temat łowiska należy
kilka razy być na nim.Jeżeli czerpiesz wiedzę z opowieści kolegów to jesteś teoretykiem a to w wędkarstwie się nie liczy.
Żałosne jest to co piszesz ponieważ sam sobie zaprzeczasz.
Interesują cię fakty, a piszesz że kolega łapie.
Faktem będzie złapana ryba przez Ciebie.

Pomyśl bo to nie boli :lol:

P.S.- Ciekawy jestem czy w ogóle masz wędkę :lol:

#67 OFFLINE   barwena1977

barwena1977

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 822 postów
  • LokalizacjaBiałystok

Napisano 19 listopad 2010 - 11:13

To trochę jak z Siemianówką.Nic się nie dzieje, nie ma ryb, studnia i ogólnie strasznie lipa a w pewną listopadową niedziele wypływa na zalew ok 250 łódek i 2/3 spływa z kompletami.Strawszna lipa i nudy... :D
:unsure:
Z drugiej strony rozumiem takie reakcje :D użytkowników tych wód.

#68 Guest__*

Guest__*
  • Guests

Napisano 19 listopad 2010 - 11:28

Żeby się nikomu nie pomieszało to dla sprostowania:

Jezioro Druzno leży na terenie Rezerwatu Drużno i zasady na jakich odbywa się tam wędkowanie zależą od porozumień między zarządzającym rezerwatem a uprawnionym do rybactwa.

Możliwość pływania łodziami jest tam ograniczona ze względu na stanowiska lęgowe ptactwa. Ochrona ta jest wymuszona dyrektywami Unii Europejskiej.

#69 OFFLINE   voodoo

voodoo

Nowy

• Forumowicze
  • Pip
  • 25 postów

Napisano 19 listopad 2010 - 11:34

To trochę jak z Siemianówką.Nic się nie dzieje, nie ma ryb, studnia i ogólnie strasznie lipa a w pewną listopadową niedziele wypływa na zalew ok 250 łódek i 2/3 spływa z kompletami.Strawszna lipa i nudy... :D
:unsure:
Z drugiej strony rozumiem takie reakcje :D użytkowników tych wód.

I wszystko na temat :mellow:
pzdr

#70 OFFLINE   hlehle

hlehle

rybołap

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3495 postów

Napisano 19 listopad 2010 - 12:05

Nikt nie zamierza zaprzeczać, że Drużno to bardzo dobre łowisko. Tylko po prostu ręce opadają jak czyta się bzdety o 30kg szczupakach wpływających do ludzkich sypialni. Ktoś kto ma jakiekolwiek pojęcie o wędkarstwie, a tym samym o rybach, nie byłby w stanie pisać takich bzdur na publicznym forum.
Polecam poczytać o biologii szczupaka, jego potencjalnych przyrostach i POTWIERDZONYCH rekordowych okazach łowionych na przestrzeni dziejów.
Ryby 20 kg to olbrzymia rzadkość (zerknijcie sobie jakie są rekordy tak dobrych łowisk, jak Irlandia i Szwecja). Ten rozmiar szczupak osiąga tylko w bardzo określonych warunkach. Czy jest szansa na Drużnie na takiego ... myślę że ryba w granicach 15-20 kg jest realna (jak jeszcze w wielu polskich łowiskach).

#71 OFFLINE   barwena1977

barwena1977

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 822 postów
  • LokalizacjaBiałystok

Napisano 19 listopad 2010 - 12:12

W Siemianówce szczupak ma doooskonałe przyrosty ;) .No i jeszcze jeziorka sielawowe bez rybaków na akwenie...

#72 OFFLINE   Pumba

Pumba

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2558 postów
  • LokalizacjaGdynia / Tobołowo
  • Imię:Łukasz

Napisano 19 listopad 2010 - 12:30

Jeziorka sielawowe bez rybaków to unikat na skalę całej Polski :mellow:

Z doświadczenia powiem, że różne bywa z przyrostami szczupaków w jeziorach sielawowych i nie do końca jest tak, jak myśli część wędkarzy: głęboka toń = same metrówki :D

#73 OFFLINE   barwena1977

barwena1977

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 822 postów
  • LokalizacjaBiałystok

Napisano 19 listopad 2010 - 12:32

Jeziorka sielawowe bez rybaków to unikat na skalę całej Polski :mellow:

Z doświadczenia powiem, że różne bywa z przyrostami szczupaków w jeziorach sielawowych i nie do końca jest tak, jak myśli część wędkarzy: głęboka toń = same metrówki :D

Ja znam tylko jedno, ale co ważne, na swoim podwórku :mellow: .

#74 OFFLINE   Pumba

Pumba

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2558 postów
  • LokalizacjaGdynia / Tobołowo
  • Imię:Łukasz

Napisano 19 listopad 2010 - 12:47

Lucky you :D

Ja niestety o tej porze roku jestem zmuszony do pływania slalomem między siatkami sielawowymi :(

#75 Guest__*

Guest__*
  • Guests

Napisano 19 listopad 2010 - 12:50

Nikt nie zamierza zaprzeczać, że Drużno to bardzo dobre łowisko. Tylko po prostu ręce opadają jak czyta się bzdety o 30kg szczupakach wpływających do ludzkich sypialni. Ktoś kto ma jakiekolwiek pojęcie o wędkarstwie, a tym samym o rybach, nie byłby w stanie pisać takich bzdur na publicznym forum.
Polecam poczytać o biologii szczupaka, jego potencjalnych przyrostach i POTWIERDZONYCH rekordowych okazach łowionych na przestrzeni dziejów.
Ryby 20 kg to olbrzymia rzadkość (zerknijcie sobie jakie są rekordy tak dobrych łowisk, jak Irlandia i Szwecja). Ten rozmiar szczupak osiąga tylko w bardzo określonych warunkach. Czy jest szansa na Drużnie na takiego ... myślę że ryba w granicach 15-20 kg jest realna (jak jeszcze w wielu polskich łowiskach).

Ja bym tak odważnie nie liczył. Druzno (jezioro, nie Drużno bo to rezerwat) to dość płytki akwen. Duży szczupak ma duże zapotrzebowanie na tlen i z racji tego w gorących okresach potrzebuje głębokiej lub dużej ilości płynącej wody. Kanał nie jest w stanie dostarczyć takiej ilości świeżej wody do tak dużego i płytkiego zbiornika. Stąd mogą zachodzić przypadki śnięcia dużych osobników. Z kolei wypłycenia i rozlewiska stwarzają idealne wręcz środowisko dla rozrodu. Z tąd moim zdaniem (przy braku odłowów sieciowych) duża populacja szczupaka. Rozmiary łowionych drapieżników wynikają zaś moim zdaniem z faktu że przez dłuższy czas jezioro było zamknięte dla jakichkolwiek połowów. Jest to co prawda tylko dedukcja na podstawie danych zebranych w różnych miejscach nie poparta doświadczeniami bo na tym akwenie nie wędkowałem co chciałbym tutaj bardzo wyraźnie zaznaczyć bo nie chce być odsądzony od czci i wiary za wypowiadanie się o sprawach, o których nie mam pojęcia.

#76 OFFLINE   voodoo

voodoo

Nowy

• Forumowicze
  • Pip
  • 25 postów

Napisano 19 listopad 2010 - 12:59

myślę że ryba w granicach 15-20 kg jest realna

A ja myślę,że takich jest łowionych z kilkadziesiąt w roku na całej reszcie naszych wód tylko z wiadomej przyczyny na forum o tym nie przeczytasz.
Na Drużnie ta granica deczko :mellow: wyżej sięga

#77 OFFLINE   hlehle

hlehle

rybołap

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3495 postów

Napisano 19 listopad 2010 - 13:12

[quote]
myślę że ryba w granicach 15-20 kg jest realna
[/quote]

A ja myślę,że takich jest łowionych z kilkadziesiąt w roku na całej reszcie naszych wód tylko z wiadomej przyczyny na forum o tym nie przeczytasz.
Na Drużnie ta granica deczko :mellow: wyżej sięga
[/quote]

W tym momencie zrozumiałem skąd się biorą opowieści na temat UFO, wielkie teorie spiskowe i wyborcy niektórych partii :lol:
Właśnie zakończyłem udział w tej dyskusji B)

#78 OFFLINE   voodoo

voodoo

Nowy

• Forumowicze
  • Pip
  • 25 postów

Napisano 19 listopad 2010 - 13:23

Przepraszam Embarassed znowu zapomniałem,że co niektórzy o wszystkich łowionych rybach wiedzą

#79 OFFLINE   Gumofilc

Gumofilc

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6193 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 19 listopad 2010 - 13:37

@voodoo, od jakiegos czasu w celu mi niewiadomym podtrzymujesz ta dyskusje.

Szczupaki, o ktorych piszesz, jak juz zostalo powiedziane maja szanse dorosnac do takich rozmiarow w bardzo sprzyjajacych warunkach i to nie wszystkie egzemplarze.
Mowimy tu o rybach raczej powyzej 140cm i to bardzo dobrze odzywionych., np. na pewnym jeziorze w Szwecji zlowilem szczupaka ponad metr, ktory mial tylko 5,5kg.
Zas Druzno to lowisko o calych polaciach nie przekraczajace glebokosci 1m,a z tego co wiem ludzie ktorzy tam lowia czesto rocznie maja klopoty ze zlowieniem metrowca...

Jezeli chcesz wierzyc w to co napisales to sobie wierz, Twoja sprawa.
Ale pozwol, ze inni beda mieli swoje zdanie.

Gumo

#80 OFFLINE   voodoo

voodoo

Nowy

• Forumowicze
  • Pip
  • 25 postów

Napisano 19 listopad 2010 - 13:48

Każdy ma prawo mieć swoje zdanie,ale nie będę biernie czytał wyśmiewających mnie tekstów tylko dlatego,że nie potrafią tam złapać metrowca

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych