Drużno
#61 OFFLINE
Napisano 18 listopad 2010 - 20:00
#62 OFFLINE
Napisano 18 listopad 2010 - 20:30
#63 OFFLINE
Napisano 19 listopad 2010 - 07:31
Twoje cytaty :
cyt.1
Kiedyś rezerwat,a teraz łowisko specjalne o/Elbląg z olbrzymią ilością potężnych szczupaków.Z pewnego źródła wiem,że pływają tam takie grubo ponad 30kg więc dziadek nie kitował
cyt.2
Temat tabu...rozumiem
=========
Ad.1 - poważnie Ci radzę zmień źródła (te co znaleźli na wiosnę poduszone uwierz mi nie miały 30kg a były to zapewne największe ryby z akwenu)
Ad.2 - żadne tabu - tylko jak czytam teksty rodem z jak jakiegoś brukowca - no to sorry komentarz był jaki był.
PZDR
Zanderix
#64 OFFLINE
Napisano 19 listopad 2010 - 08:02
Jest to naturalny zbiornik i kilka fajnych zasad co do łapania rybek.
Jeżeli chodzi o rozmiary rybek to
30 kilowe szczupaki hmmmm
Gdyby powiedział mi o tym Kaszpirowski to uwierzyłbym
A skoro nie interesuje kolegę voodoo ten zbiornik to
niech nie pisze bzdur.
A tak na poważnie zastanawiam się ile razy kolega tam był,
czy tylko filmików się naoglądał.
pozrd
Z.H.
#65 OFFLINE
Napisano 19 listopad 2010 - 10:51
1-Łowisz fajne szczupaki i może widziałeś padnięte dużo większe od Twoich,ale skąd wiesz,że nie ma jeszcze większych?Masz rentgen w oczach?odnośnie Drużna mam pytanie : pojebało Was ludzie ?
2-@Zander Hunter szukasz Kaszpirowskiego?Patrz punkt 1
3-Czy trzeba łowić na danym zbiorniku by mieć o nim wiedzę?Jeśli zaufany przyjaciel łowi potężne ryby na innym zbiorniku niż Ty to...i tak nie wierzysz?Ciebie tam nie było więc to kit?Żałosne
4-Intersują mnie fakty i je przytaczam,a nie pier... trzy po trzy o tym,że ktoś coś usłyszał
PS.
Zdaję sobie sprawę,że i tak forumowych mistrzów nie przekonam bo niby z jakiej racji ktoś może łowić lub wiedzieć o większych rybach
#66 OFFLINE
Napisano 19 listopad 2010 - 11:12
odnośnie Drużna mam pytanie : pojebało Was ludzie ?
[/quote]
1-Łowisz fajne szczupaki i może widziałeś padnięte dużo większe od Twoich,ale skąd wiesz,że nie ma jeszcze większych?Masz rentgen w oczach?
2-@Zander Hunter szukasz Kaszpirowskiego?Patrz punkt 1
3-Czy trzeba łowić na danym zbiorniku by mieć o nim wiedzę?Jeśli zaufany przyjaciel łowi potężne ryby na innym zbiorniku niż Ty to...i tak nie wierzysz?Ciebie tam nie było więc to kit?Żałosne
4-Intersują mnie fakty i je przytaczam,a nie pier... trzy po trzy o tym,że ktoś coś usłyszał
PS.
Zdaję sobie sprawę,że i tak forumowych mistrzów nie przekonam bo niby z jakiej racji ktoś może łowić lub wiedzieć o większych rybach
[/quote]
HAHAHAHA- nie bądż smieszny kolego.
Kaszpirowskim to jesteś ty bo piszesz o zbiorniku na którym nigdy nie byłeś.
Odpowiadając na stwierdzenie nr 2 -tak uważam że aby miec wiedzę na temat łowiska należy
kilka razy być na nim.Jeżeli czerpiesz wiedzę z opowieści kolegów to jesteś teoretykiem a to w wędkarstwie się nie liczy.
Żałosne jest to co piszesz ponieważ sam sobie zaprzeczasz.
Interesują cię fakty, a piszesz że kolega łapie.
Faktem będzie złapana ryba przez Ciebie.
Pomyśl bo to nie boli
P.S.- Ciekawy jestem czy w ogóle masz wędkę
#67 OFFLINE
Napisano 19 listopad 2010 - 11:13
Z drugiej strony rozumiem takie reakcje użytkowników tych wód.
#68 Guest__*
Napisano 19 listopad 2010 - 11:28
Jezioro Druzno leży na terenie Rezerwatu Drużno i zasady na jakich odbywa się tam wędkowanie zależą od porozumień między zarządzającym rezerwatem a uprawnionym do rybactwa.
Możliwość pływania łodziami jest tam ograniczona ze względu na stanowiska lęgowe ptactwa. Ochrona ta jest wymuszona dyrektywami Unii Europejskiej.
#69 OFFLINE
Napisano 19 listopad 2010 - 11:34
I wszystko na tematTo trochę jak z Siemianówką.Nic się nie dzieje, nie ma ryb, studnia i ogólnie strasznie lipa a w pewną listopadową niedziele wypływa na zalew ok 250 łódek i 2/3 spływa z kompletami.Strawszna lipa i nudy...
Z drugiej strony rozumiem takie reakcje użytkowników tych wód.
pzdr
#70 OFFLINE
Napisano 19 listopad 2010 - 12:05
Polecam poczytać o biologii szczupaka, jego potencjalnych przyrostach i POTWIERDZONYCH rekordowych okazach łowionych na przestrzeni dziejów.
Ryby 20 kg to olbrzymia rzadkość (zerknijcie sobie jakie są rekordy tak dobrych łowisk, jak Irlandia i Szwecja). Ten rozmiar szczupak osiąga tylko w bardzo określonych warunkach. Czy jest szansa na Drużnie na takiego ... myślę że ryba w granicach 15-20 kg jest realna (jak jeszcze w wielu polskich łowiskach).
#71 OFFLINE
Napisano 19 listopad 2010 - 12:12
#72 OFFLINE
Napisano 19 listopad 2010 - 12:30
Z doświadczenia powiem, że różne bywa z przyrostami szczupaków w jeziorach sielawowych i nie do końca jest tak, jak myśli część wędkarzy: głęboka toń = same metrówki
#73 OFFLINE
Napisano 19 listopad 2010 - 12:32
Jeziorka sielawowe bez rybaków to unikat na skalę całej Polski
Z doświadczenia powiem, że różne bywa z przyrostami szczupaków w jeziorach sielawowych i nie do końca jest tak, jak myśli część wędkarzy: głęboka toń = same metrówki
Ja znam tylko jedno, ale co ważne, na swoim podwórku .
#74 OFFLINE
Napisano 19 listopad 2010 - 12:47
Ja niestety o tej porze roku jestem zmuszony do pływania slalomem między siatkami sielawowymi
#75 Guest__*
Napisano 19 listopad 2010 - 12:50
Nikt nie zamierza zaprzeczać, że Drużno to bardzo dobre łowisko. Tylko po prostu ręce opadają jak czyta się bzdety o 30kg szczupakach wpływających do ludzkich sypialni. Ktoś kto ma jakiekolwiek pojęcie o wędkarstwie, a tym samym o rybach, nie byłby w stanie pisać takich bzdur na publicznym forum.
Polecam poczytać o biologii szczupaka, jego potencjalnych przyrostach i POTWIERDZONYCH rekordowych okazach łowionych na przestrzeni dziejów.
Ryby 20 kg to olbrzymia rzadkość (zerknijcie sobie jakie są rekordy tak dobrych łowisk, jak Irlandia i Szwecja). Ten rozmiar szczupak osiąga tylko w bardzo określonych warunkach. Czy jest szansa na Drużnie na takiego ... myślę że ryba w granicach 15-20 kg jest realna (jak jeszcze w wielu polskich łowiskach).
Ja bym tak odważnie nie liczył. Druzno (jezioro, nie Drużno bo to rezerwat) to dość płytki akwen. Duży szczupak ma duże zapotrzebowanie na tlen i z racji tego w gorących okresach potrzebuje głębokiej lub dużej ilości płynącej wody. Kanał nie jest w stanie dostarczyć takiej ilości świeżej wody do tak dużego i płytkiego zbiornika. Stąd mogą zachodzić przypadki śnięcia dużych osobników. Z kolei wypłycenia i rozlewiska stwarzają idealne wręcz środowisko dla rozrodu. Z tąd moim zdaniem (przy braku odłowów sieciowych) duża populacja szczupaka. Rozmiary łowionych drapieżników wynikają zaś moim zdaniem z faktu że przez dłuższy czas jezioro było zamknięte dla jakichkolwiek połowów. Jest to co prawda tylko dedukcja na podstawie danych zebranych w różnych miejscach nie poparta doświadczeniami bo na tym akwenie nie wędkowałem co chciałbym tutaj bardzo wyraźnie zaznaczyć bo nie chce być odsądzony od czci i wiary za wypowiadanie się o sprawach, o których nie mam pojęcia.
#76 OFFLINE
Napisano 19 listopad 2010 - 12:59
myślę że ryba w granicach 15-20 kg jest realna
A ja myślę,że takich jest łowionych z kilkadziesiąt w roku na całej reszcie naszych wód tylko z wiadomej przyczyny na forum o tym nie przeczytasz.
Na Drużnie ta granica deczko wyżej sięga
#77 OFFLINE
Napisano 19 listopad 2010 - 13:12
myślę że ryba w granicach 15-20 kg jest realna
[/quote]
A ja myślę,że takich jest łowionych z kilkadziesiąt w roku na całej reszcie naszych wód tylko z wiadomej przyczyny na forum o tym nie przeczytasz.
Na Drużnie ta granica deczko wyżej sięga
[/quote]
W tym momencie zrozumiałem skąd się biorą opowieści na temat UFO, wielkie teorie spiskowe i wyborcy niektórych partii
Właśnie zakończyłem udział w tej dyskusji
#78 OFFLINE
Napisano 19 listopad 2010 - 13:23
#79 OFFLINE
Napisano 19 listopad 2010 - 13:37
Szczupaki, o ktorych piszesz, jak juz zostalo powiedziane maja szanse dorosnac do takich rozmiarow w bardzo sprzyjajacych warunkach i to nie wszystkie egzemplarze.
Mowimy tu o rybach raczej powyzej 140cm i to bardzo dobrze odzywionych., np. na pewnym jeziorze w Szwecji zlowilem szczupaka ponad metr, ktory mial tylko 5,5kg.
Zas Druzno to lowisko o calych polaciach nie przekraczajace glebokosci 1m,a z tego co wiem ludzie ktorzy tam lowia czesto rocznie maja klopoty ze zlowieniem metrowca...
Jezeli chcesz wierzyc w to co napisales to sobie wierz, Twoja sprawa.
Ale pozwol, ze inni beda mieli swoje zdanie.
Gumo
#80 OFFLINE
Napisano 19 listopad 2010 - 13:48
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych