Mógłbyś podać jego kod? Strona Fenwicka nie chce mi się otworzyć. Mają chyba jakiś problem.
HMG76L-MS-2
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 30 grudzień 2014 - 22:33
Mógłbyś podać jego kod? Strona Fenwicka nie chce mi się otworzyć. Mają chyba jakiś problem.
HMG76L-MS-2
Napisano 30 grudzień 2014 - 22:48
Czy akcja moderate na pewno będzie odpowiednia do gum na główkach jigowych? Wędkując z lekkiego opadu potrzebny będzie refleks z tego co mi się wydaje.
Uczę się i nie podważam Twoich słów ale mimo wszystko chcę dokonać dobrego zakupu.
Użytkownik Jabłko edytował ten post 30 grudzień 2014 - 23:15
Napisano 30 grudzień 2014 - 23:34
moderate to akcja kija. ja tylko łowię z opadu, kijek jest szybki i pięknie pracuję pod rybą, nie mam żadnych spadów z niej, a poza tym szczupak 82cm sprawdził jej moc.nie łowiłem tylko nim na obrotówki, dla mnie pod okonia jest idealny, a czy ci się spodoba to najlepiej jak byś osobiście sprawdził w sklepie
Napisano 30 grudzień 2014 - 23:41
Zapraszam na PW by nie spamować tutaj. Chętnie zadam kilka pytań koledze okoniarzowi
Napisano 31 grudzień 2014 - 06:51
...ale dlaczego spamować jest wątek o wędkach więc mile widziane wszystkie uwagi , tym bardziej , że ja również myślę o okoniówce tylko waham się stc panfish czy fenwick
Napisano 31 grudzień 2014 - 07:19
Jestem dopiero początkujący i poznaję wiele zagadnień, a całej masy rzeczy nadal nie rozumiem dla tego nie chciałem robić śmietnika. Tak więc już wyjaśniam by każdy wiedział.
Rozmawiałem z pewną osobą na forum, która doradzała mi aby do gumek i główek jigowych wybrać kija o akcji fast bym szybko zdołał zaciąć rybę. Remek zaproponował natomiast kija wyższej serii, mowa tu o HMG prawie, że identycznego jak HMX. Jednakże zaproponowany HMG posiada akcję moderate. Czemu chciałem skonfrontować te dwie informacje? A dla tego iż owy użytkownik, wędziska o akcji mode polecał mi do błystek i woblerów. W moich pudełkach natomiast będą przeważały gumki.
Chciałem skonfrontować obydwie informacje, dopytać się i dosłownie jak to laik dojść krok do kroku by ogarnąć ten temat "na sucho".
PS. A gdy wybiorę kija będę mógł już na spokojnie wyrobić aktualne zdjęcie i zapisać się do koła
PPS. @pabik mam nadzieję, że odpowiedź na moje pytanie pomoże Ci w jakiś sposób. Jeśli natomiast posiadasz bogatsze doświadczenie ode mnie to chętnie i Ciebie wysłucham
Użytkownik Jabłko edytował ten post 31 grudzień 2014 - 07:28
Napisano 31 grudzień 2014 - 09:48
Do jigowania najlepsze są kije o akcji Fast bądź X-Fast. Moderate to akcja bardziej go kijów trollingowych.
Napisano 31 grudzień 2014 - 11:07
Do jigowania najlepsze są kije o akcji Fast bądź X-Fast. Moderate to akcja bardziej go kijów trollingowych.
Ja jiguje łowiąc pstrągi kijami moderate
A do trolingu używam akcji "slow"??
Ale przy sandaczach już tylko xfast
To troche bardziej skomplikowane.....
Napisano 31 grudzień 2014 - 13:26
Ja też łowiąc szczupaki jiguję kijem o akcji fast albo moderate/fast.
Kij o akcji xfast jest szczególnie potrzebny przy sandaczach, gdzie trzeba energicznie i szybko poderwać z dna przynętę na, z reguły ciężkiej główce. Wtedy kij o wolniejszej akcji opóźniał by poderwanie przynęty.
Podczas jigowania np. za szczupakiem, okoniem, generalnie dość lekką przynętą opadającą powoli, gdy brania następują też w toni wody moim zdaniem nie jest niezbędny.
Generalnie wszystko zależy też od tego co kto lubi i jakie techniki prowadzenia preferuje..
Napisano 01 styczeń 2015 - 22:55
Siemka. Ja reklamowałem bo mój pękł tak jak twój w pierwszym tygodniu po kupnie. Kontakt w sklepie tragiczny ale wymiana bezproblemowa. Po wymianie okazało się, że kijek ma zupełnie inną akcję niż ten wcześniej. Miałem nagrane filmy które to pokazały i po konsultacjach z przedstawicielem fenwicka okazało się że ta akcja po wymianie górnego elementu - sztywniejsza - jest prawidłowa. Kontakt bezpośredni z fenwickiem bardzo dobry ale zostałem z inną wędką niż kupiłem. Wędkę sprzedałem i choć super urzekły mnie te wędki to po tej akcji narazie odpuściłem tą markę. Polecam bezpośredni kontakt z przedstawicielem fenwicka - 506558110 . Mi w sklepie wciskali że to moja wina a Fenwick wymienił na nowy element. Konsultacje prowadziłem z fenwickiem już po wymianie feralnego elementu przez sklep wysyłając samodzielnie do fenwicka wędkę. Wogóle polecam kontakt przed kupnem fenwicka bo facet wie co sprowadza i dobrze doradzi. Ja na pewno do nich wrócę ale musi minąć okres separacji fenwicka od mojej gotówkiUwaga koledzy
Czy ktoś miał przyjemność reklamować kije Fenwicka ? Jak firma wywiązuje sie z dożywotniej gwarancji czy wymieniają na nowy czy trzeba dopłacać cos ? Zakupilem w 2013 kij z serii HMG do 21gr no i niestety kijek strzelił mi zaraz za przelotką powyżej łączenia 2czesci, dodam iż nie miałem z nim żadnych wcześniej problemów i byłem z niego mega zadowolony.
Napisano 02 styczeń 2015 - 12:23
Uwaga koledzy
Czy ktoś miał przyjemność reklamować kije Fenwicka ? Jak firma wywiązuje sie z dożywotniej gwarancji czy wymieniają na nowy czy trzeba dopłacać cos ? Zakupilem w 2013 kij z serii HMG do 21gr no i niestety kijek strzelił mi zaraz za przelotką powyżej łączenia 2czesci, dodam iż nie miałem z nim żadnych wcześniej problemów i byłem z niego mega zadowolony.
Trochę to też zależy od tego jak doszło do uszkodzenia...
Fenwick dopuszcza też taką opcję, że nie interesuje ich jak do tego doszło, - drzwi auta, niesforny pies... płacisz 30% wartości rynkowej kija i dostajesz nową wędkę...
Moim zdaniem, uczciwe postawienie sprawy
Także polecam kontakt bezpośredni...
Użytkownik amalker edytował ten post 02 styczeń 2015 - 13:22
Napisano 17 styczeń 2015 - 00:07
Witam ,
mam pytanko w temacie Fenwicka , machał ktoś kijem EXTC 66 ?
Z tego co widziałem to kijek pod multika .
Napisano 17 styczeń 2015 - 07:40
Zapewne nikt, gdyż nie jest to kij oferowany w te rejony.
Napisano 17 styczeń 2015 - 12:48
Jak zauważyłem to piszą na forum chłopaki tak naprawdę z całego swiata więc może ktoś coś wie na temat tego kija .
Będę wdzięczny za infiormacje .
Napisano 18 styczeń 2015 - 22:40
Witam,
proszę o kilka cennych uwag odnośnie Aetosa A661 MFS (monoblank) c.w. 3-21gr. linka 4-10lb
Zamierzam nabyć tę wędkę konkretnie pod sandacza. Łowię główkami w przedziale 12-20gr, łowisko głębokość do 8m (średnio 5m)
Czy ta wędka będzie odpowiednia to moich preferencji? Chodzi mi o czucie przynęty w tym zakresie gramatury.
Jeszcze jedno pytanie dotyczące wytrzymałości linki 4-10lb, czy to oznacza, ze nie powinienem np. łowic plecionkami o wytrzymałości przekraczającej 10lb, czyli około 5kg?
Czy nie warto na to patrzeć? Czy mogę uszkodzić wędkę?
Proszę o opinie odnośni konkretnie tego modelu.
dzieki
Napisano 18 styczeń 2015 - 22:46
Napisano 18 styczeń 2015 - 23:48
Czyli twierdzisz, ze do 10funtowego Aetosa mozna stosowac np.30lb piecionke i powstrzymac na dokreconym hamulcu sumka 1,5m. Troche Przyjacielu sie zagalopowales.
Napisano 19 styczeń 2015 - 09:14
Nie no, wtedy wędkę może złamać Twoja głupota, gdyż specjalnie dobiłeś hamulec ma maxa. Plecionka może mieć nawet 100lb i nie zniszczy wędki, gdyż nie ma rąk
To tak jakby powiedzieć, że pasy dla pieszych zabijają. Owszem, można na nich zginąć ale tylko przez głupotę pieszego i kierowcy.
Napisano 19 styczeń 2015 - 09:57
To na h.ja jest napisane 10lb
Napisano 19 styczeń 2015 - 10:07
Na czyim h.ja ?
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych