#21 OFFLINE
Napisano 12 grudzień 2010 - 21:26
#22 OFFLINE
Napisano 13 grudzień 2010 - 14:55
#23 OFFLINE
Napisano 13 grudzień 2010 - 20:12
Moim zdaniem rzecz nie jest aż tak znowu prosta no bo np. przy blankach gdzie występuje mała różnica pomiędzy średnicą zewnętrzną blanku a średnicą wewnętrzną uchwytu silenie się na arbory z pianki czy z korka jest moim zdaniem mało sensowne z kolei przy lekkich kijach, gdzie tasmy musiałoby pójść na grubo zastosowanie lżejszego materiału na arbor może być dobrym rozwiązaniem.
Pytanie o trwałość też nie jest takie proste - pamiętam jak w Rodmaker Magazine i na forum RBO były dyskutowane foam grips czyli rękojeści z pianki - odpowiedniki arborów. Autorzy jasno określili że takie rękojeści są bezpieczne tylko przy zastosowaniu w lekkich wędkach, nie przenoszących dużych obciążeń oraz że nawet w takich przypadkach konieczne jest zastosowanie pianki o odpowiedniej gęstości a więc i masie - była to wyrażane w funtach.
Tymczasem w przypadku arborów nie spotkałem takich informacji ze strony producentów, organoleptycznie na podstawie doświadczenia stwierdzic mogę iż arbor arborowi nierówny i że dostępne na rynku arbory diametralnie potrafią różnić się właśnie gęstością, masą, łatwiej bądź trudniej ulegają obróbce etc
czy się zatem prędzej arbor ukruszy czy sparcieje lacktaśma? Mam kije na tym i na tym, wszystkie jak do tej pory działają bez zarzutu - może tajemnica tkwi w żywicy jaką każdy arbor, z czego by nie był wykonany, jest zalewany
#24 OFFLINE
Napisano 13 grudzień 2010 - 23:46
Próbowałem grafitowych arborów i delikatnie mówiąc - nie mam do nich przekonania. Jest taka biała spieniona pianka, która dużo lepsze wrażenie wywarła na mnie, ale już się przyzwyczaiłem do korka i trochę go poznałem, więc pozostanę przy nim.
#25 OFFLINE
Napisano 14 grudzień 2010 - 08:11
#26 OFFLINE
Napisano 14 grudzień 2010 - 11:38
#27 OFFLINE
Napisano 14 grudzień 2010 - 11:49
Dodatkowo powiem, że żadna z rozbieranych rękojeści nie poddała się bez walki. Czy to był sznurek, czy szmata, czy taśma. Dopiero podgrzanie/zniszczenie uchwytu/rozwiercanie blanku przynosiło efekt. Moim zdaniem obawy o trwałość rękojeści „taśmowej” są trochę na wyrost, szczególnie robionej samemu. Waga takiego rozwiązania to inna bajka.
#28 OFFLINE
Napisano 14 grudzień 2010 - 11:57
#29 OFFLINE
Napisano 14 grudzień 2010 - 12:01
#30 OFFLINE
Napisano 14 grudzień 2010 - 12:57
moim zdaniem opisujesz przypadki zle wykonanych uchwytów na tasmie. Gdyby były wykonanane prawidłowo, coś takiego nie powinno się zdarzyć. Tutaj głownie chodzi o to żeby do tasmy nie miała dostepu wilgoc z zdanej strony i dlatego tasma powinna byc dokladnie zalana zywica.
Moim zdaniem istotniejsze od aspektow zwiazanych z obawami o trawalosc w tym przypadku sa aspekty zwiazane z waga, dlatego tak jak napisałem - do lekkich kijów na pewno godne polecenia sa lekkie wypelniacze uchwytu z pianki czy z korka.
#31 OFFLINE
Napisano 14 grudzień 2010 - 18:06
#32 OFFLINE
Napisano 14 grudzień 2010 - 19:17
Ale do rzeczy. Odnośnie arborów też już wyrobiłem sobie pewne zdanie i od jakiegoś czasu, a raczej od kilku wędek traktuję je nie jako medium, które ma mi przenosić drgania z blanku na palce, ale tylko i wyłącznie jako 'rusztowanie' do prawidłowego ustawienia uchwytu zanim klej zaschnie. To klej ma po zaschnięciu tworzyć wewnątrz uchwytu dwa duże pierścienie (albo jeden, albo i trzy), które skleją i połączą blank z uchwytem i jednocześnie będą transmitować wszystko, co poniesie blank. Klejony uchwyt suszę oczywiście w pionie.
Nikt mi nie wmówi, że grafitowe, gąbczaste tulejki będą transmitować chociażby tak samo dobrze jak równy, jednolity pierścień z twardego epoksydu. Bo przez ciało jednorodne drganie pobiegnie po prostej, po najkrótszej linii od blanku do uchwytu. A w spienionej piance nie ma szans - musi po drodze ominąć od cholery bąbelków powietrza, więc siłą rzeczy ulegnie osłabieniu/wygaszeniu/rozproszeniu.
PS. jak już pisałem wcześniej, próbowałem już arborów grafitowych
#33 OFFLINE
Napisano 15 grudzień 2010 - 07:55
To klej ma po zaschnięciu tworzyć wewnątrz uchwytu dwa duże pierścienie (albo jeden, albo i trzy), które skleją i połączą blank z uchwytem i jednocześnie będą transmitować wszystko, co poniesie blank.
Bezdyskusyjnie, mam podobne zdanie
#34 OFFLINE
Napisano 15 grudzień 2010 - 11:13
#35 OFFLINE
Napisano 15 grudzień 2010 - 13:12
Nic takiego nie napisałem...myśle że na dobrych arborach grafitowych jak napisał Mekamil ,czucię byłoby o niebo lepsze niz na papierze czy piance w klasychnej rekojesci bez tuby,wszak na rezonansie jest lepsze czucie ,a papieru tam niema
Także nie mogę się wypowiedzieć na temat rezonansu, bo chyba nie miałem nawet w rękach.
#36 OFFLINE
Napisano 15 grudzień 2010 - 16:32
#37 OFFLINE
Napisano 15 grudzień 2010 - 17:15
Mekamil mi kamam o to że zgadzam się z tobą iż jednolity materiał transmituje lepiej niż wszelkiego rodzaju sękacze czy naleśniki z taśmy.doskonale przenoszą drgania tulejki ebonitowe
A no to tak.
Znaczy do taśmy to ja nic nie mam. Tak jak pisałem - jak nie potrzeba jej dużo to jest wygodna. Ale jak przestrzeń jest większa to szybciej i wygodniej jest mi dotoczyć korek.
Ale czy taśma, czy korek, czy kosmiczne pianki - obojętne. Ważne jest dla mnie dobre zalanie uchwytu klejem.
#38 OFFLINE
Napisano 16 luty 2011 - 19:12
#39 OFFLINE
Napisano 16 luty 2011 - 19:31
#40 OFFLINE
Napisano 19 luty 2011 - 17:05
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: film, video
VIDEO
Sprzęt wędkarski →
Fly fishing →
Szkoła wiązania much - Sztuka Łowienia →
Red Spinner - Szkółka wiązania much IINapisany przez remek , 23 mar 2018 |