Witam , sandacza będzie można łowić od 31 maja , i czy będą jakieś ograniczenia w pływaniu ?
Można łowić dopiero od 1 czerwca. Obojętnie czy to z brzegu czy z łodzi można dopiero od poniedziałku.
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 10 maj 2020 - 20:50
Witam , sandacza będzie można łowić od 31 maja , i czy będą jakieś ograniczenia w pływaniu ?
Można łowić dopiero od 1 czerwca. Obojętnie czy to z brzegu czy z łodzi można dopiero od poniedziałku.
Napisano 10 maj 2020 - 21:19
Napisano 10 maj 2020 - 22:04
Skąd to info ?
Napisano 10 maj 2020 - 22:14
Napisano 11 maj 2020 - 04:56
No właśnie.. przepis odnośnie łowienia z łodzi na dziś jest jasny, od pierwszego czerwca a z brzegu dlaczego nie od niedzieli 31? Przecież niedziela to dzień ustawowo wolny od prac więc okres ochronny się skraca.
Kolega chyba nie przeczytał nowego RAPR.
Napisano 11 maj 2020 - 05:24
Napisano 11 maj 2020 - 05:40
Nie ma już zapisu o skracaniu okresu ochronnego w RAPR. Nie ma też takiego zapisu w zasadach wędkowania w naszym okręgu.
Użytkownik Sailfish edytował ten post 11 maj 2020 - 05:40
Napisano 11 maj 2020 - 05:42
Napisano 11 maj 2020 - 06:14
Napisano 11 maj 2020 - 14:51
To reguluje rozporządzenie ministra a nie regulamin, ale ok, nie bijmy piany .
Jeśli jesteś pewien, że w niedzielę z brzegu można to możesz łapać. Tylko żebyś się nie zdziwił Ja mam pewną informację od komendanta Straży Rybackiej i wiem co piszę
Napisano 11 maj 2020 - 15:12
Tyle czasu się czeka...Czy jeden dzień robi różnicę?Jak dla mnie i wielu innych nie robi żadnej.Będą co niektóre o jeden dzień dłużej pływały...
Napisano 11 maj 2020 - 15:21
Znaczy komendant teraz wyznacza prawo?Jeśli jesteś pewien, że w niedzielę z brzegu można to możesz łapać. Tylko żebyś się nie zdziwił Ja mam pewną informację od komendanta Straży Rybackiej i wiem co piszę
Napisano 11 maj 2020 - 16:08
Znaczy komendant teraz wyznacza prawo?
Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka
Nie, ale zna przepisy i wie lepiej od kiedy można. Jak dla mnie to możecie łowić już w sobotę. Tylko później nie płaczcie że straż się czepia "uczciwych" wędkarzy zamiast ścigać kłusowników. Mnie jeden dzień nie zbawi.
Napisano 11 maj 2020 - 16:13
Nie, ale zna przepisy i wie lepiej od kiedy można. Jak dla mnie to możecie łowić już w sobotę. Tylko później nie płaczcie że straż się czepia "uczciwych" wędkarzy zamiast ścigać kłusowników. Mnie jeden dzień nie zbawi.
Mnie też nie zbawi, tym bardziej że sezon sandaczowy rozpoczynam szczupakami
Komendant interpretuje, ale czy zna lepiej prawo?
Użytkownik Dano. edytował ten post 11 maj 2020 - 16:13
Napisano 11 maj 2020 - 16:16
Tak jak pisze kolega. Ogólnie RAPR bardzo się skrócił, a zapisy z niego już od dawna były dublowane w regulaminach okręgów co powodowało dużo sprzeczności. Teraz będzie prostszy RAPR a bardzo rozbudowane i różne regulaminy w poszczególnych okręgach.Nie ma już zapisu o skracaniu okresu ochronnego w RAPR. Nie ma też takiego zapisu w zasadach wędkowania w naszym okręgu.
Tu się kolega myli, ustawa (i rozporządzenia do niej) jak najbardziej reguluje takie rzeczy, ale regulamin też obowiązuje i MOŻE być ostrzejszy niż ustawa, ale nie odwrotnie. Tak jest np z wymiarem szczupaka bo w PZW jest np do 50cm i powyżej 90cm a w ustawie jest tylko do 45cm, okresy ochronne w PZW też są dłuższe (w ustawie jest nawet od 1 marca do 30 kwietnia na jeziorach). Dlatego jeżeli magiczny zapis o pierwszym i ostatnim dniu wolnym zniknął to nie można wtedy łowić gatunku który jest w okresie ochronnym, choć w niektórych okręgach nadal taki zapis jest.To reguluje rozporządzenie ministra a nie regulamin, ale ok, nie bijmy piany .
Użytkownik Elendil edytował ten post 11 maj 2020 - 16:20
Napisano 11 maj 2020 - 20:56
Napisano 12 maj 2020 - 13:12
http://www.pzw.org.p.../60/aktualnosci
Sprawa wyjaśniona
Chyba ktoś tam czyta te nasze dywagacje POZDRAWIAMY
Napisano 12 maj 2020 - 13:31
Napisano 12 maj 2020 - 16:01
Przecież nie było co wyjaśniać skoro okres ochronny jest do 31 maja, a nie ma zapisu ze kończy się wcześniejhttp://www.pzw.org.p.../60/aktualnosci
Sprawa wyjaśniona
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych