Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

X edycja - WYPRZEDAŻ GARAŻOWA - 2025
Po raz dziesiąty spotkamy się na wyprzedaży garażowej - 5 kwietnia 2025 r (startujemy o godz. 10:00 a kończymy o 15:00). Dla publiczności (osób kupujących) wejście będzie jak zawsze bezpłatne i bez żadnych ograniczeń. Ostatni garaż był jednym z najbardziej udanych jeśli chodzi o ilość kupujących a na X jubileuszowym planujemy podbić rekord frekwencyjny!
Rezerwacja stolików dla sprzedających -> Wyprzedaż garażowa - rezerwacja stolików

Zdjęcie

TURAWA

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3543 odpowiedzi w tym temacie

#2721 OFFLINE   Hermano

Hermano

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 298 postów
  • Lokalizacjadolnośląskie/opolskie

Napisano 14 czerwiec 2020 - 08:14

To chyba tylko po północnej stronie...Albo z brzegu... :D :D :D

1 czerwca widziałem jak kontrolowali koło ujścia Libawki - koło godziny 7 rano. Mają taka dość dużą łódź aluminiową. Fajną.

Mnie osobiście kontrolowali tego dnia koło syrenki. Była godzina coś koło 9tej. Nawet dostałem pieczątkę do rejestru.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

#2722 OFFLINE   Spider1987

Spider1987

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 389 postów
  • LokalizacjaStrzegom
  • Imię:Ariel
  • Nazwisko:Stanulewicz

Napisano 14 czerwiec 2020 - 08:22

Z tym ograniczeniem limitu ilościowego zabieranych sandaczy na czerwiec to by było dobre. Wtedy sandacz jest najłatwiejszy do złowienia i trzeba go chronić i takie 5-10 sztuk na czerwiec to dobra idea .

Użytkownik Spider1987 edytował ten post 14 czerwiec 2020 - 08:24

#2723 OFFLINE   chlodnica

chlodnica

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 798 postów
  • LokalizacjaPL-Opole/CH-Davos
  • Imię:Darek

Napisano 14 czerwiec 2020 - 08:34

1 czerwca widziałem jak kontrolowali koło ujścia Libawki - koło godziny 7 rano. Mają taka dość dużą łódź aluminiową. Fajną.

Mnie osobiście kontrolowali tego dnia koło syrenki. Była godzina coś koło 9tej. Nawet dostałem pieczątkę do rejestru.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Czyli północna część jeziora... :)

A co do czerwca to się zgadzam...

#2724 OFFLINE   Kokot

Kokot

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 372 postów

Napisano 14 czerwiec 2020 - 09:05

Na czorsztynie z tego co wiem nie wolno w czerwcu zabierac sandaczy

#2725 OFFLINE   francisco scaramanga

francisco scaramanga

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1245 postów

Napisano 14 czerwiec 2020 - 09:13

Głodni Czeczeńcy znajdą sposób, choćby w gumofilcu lub Simms-ie przemycą mięsko.

#2726 OFFLINE   elvis

elvis

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 382 postów

Napisano 14 czerwiec 2020 - 09:24

Również jestem na wodzie praktycznie codziennie, po 2-3 wypłynięcia w ciągu dnia i kontroli nie uświadczyłem

#2727 OFFLINE   Maciej W.

Maciej W.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1072 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 14 czerwiec 2020 - 10:51

Czytam ten wątek i jestem pełen podziwu dla łowiących na Turawie forumowiczów. Zero złośliwości czy cynizmu z mojej strony. Po prostu trzeba mieć stalowe nerwy i nieograniczone pokłady empatii żeby wędkować wśród takiego towarzystwa. Widocznie jestem jakiś nietypowy, bo takie wędkarstwo kojarzy mi się z masochizmem w czystej postaci. Wolę głuszę i powrót do domu ze zdjęciem zimorodka, któremu (w przeciwieństwie do mnie) udało się złowić rybę. Relaks z wędką nie zawsze musi kończyć się użyciem podbieraka.

#2728 OFFLINE   Spider1987

Spider1987

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 389 postów
  • LokalizacjaStrzegom
  • Imię:Ariel
  • Nazwisko:Stanulewicz

Napisano 14 czerwiec 2020 - 11:25

Wszyscy łowiący na Zegrzu tak mówili dopóki nie wyrybili tej wody. Zamiast dbać o swoją wodę za wczasu muszą teraz przedzierać się przez pół Polski, na Siemianowke, Czorsztyn, Rożnów, Turawe, Otmuchów żeby poczuć na kiju charakterystyczny sandaczowy pstryk.

#2729 OFFLINE   Damiano

Damiano

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 323 postów
  • LokalizacjaOpolskie

Napisano 14 czerwiec 2020 - 11:47

Ograniczenia w postaci jednej sztuki na dobe i do 30 na rok powinno obowiązywać w całym okręgu a nie tylko na jednym akwenie, jak populacja w innych wodach będzie zadowalająca to części wędkarzy nie będzie się kalkulowac gonić ponad 100 km. jak na swoich zbiornikach będą mieli zadowalające wyniki. Mie mam pojęcia na co czekają władze okręgu, ale wprowadzając absurdalny wymiar ochronny gdzie 90% populacji jest poza jego zasięgiem moim skromnym zdaniem jest zamykanie ludziom ust że nic się nie robi by poprawić sytuacje, a kto wie czy to nie jest ostatni gwizdek by powstrzymać zarzynanie kury która karmi swojego właściciela. Chociaż rozmawiając z osobami które przyjechały z daleka i pływały trzy dni beż kontaktu ewentualnie z kilkoma kruciakami to opinie nie są pod żadnym względem na plus i to powinno dać do myślenia.
  • Trouter i De'Ptak lubią to

#2730 OFFLINE   krzysiek-es

krzysiek-es

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 75 postów
  • Lokalizacjaśląsk

Napisano 14 czerwiec 2020 - 12:34

Owczy pęd w pierwszych dniach czerwca pokazuje, że na szczęście Turawa nie jest dla wszystkich łatwym zbiornikiem. Kto zna tę wodę tylko z tych dni, nic o niej nie wie.
  • chlodnica i kowalik lubią to

#2731 OFFLINE   malinabar

malinabar

Zaawansowany

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 2345 postów
  • Lokalizacjapłd.-zach.
  • Imię:Bartek

Napisano 14 czerwiec 2020 - 12:56

Ograniczenia w postaci jednej sztuki na dobe i do 30 na rok powinno obowiązywać w całym okręgu a nie tylko na jednym akwenie (...)

O ile dobrze kojarzę to ten limit dobowy obowiązuje na kilku zaporówkach w okręgu , a roczny na wszystkich chyba ?

#2732 OFFLINE   chlodnica

chlodnica

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 798 postów
  • LokalizacjaPL-Opole/CH-Davos
  • Imię:Darek

Napisano 14 czerwiec 2020 - 13:16

Turawa?Dwie sztuki na dzień...

#2733 OFFLINE   Piterson

Piterson

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 152 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Piotr

Napisano 14 czerwiec 2020 - 17:08

Wydaje mi się że przyjezdni nie złowią więcej ryb niż miejscowi. Ja opłatę robię roczną , a bywam na Turawie maksymalnie trzy razy w roku. Miejscowi nie wpisują ryb do rejestru , każdego co widziałem jak złowił rybę to wrzucił do siatki i wędka w rękę i dalej macha , a jak policja wypłynęła to błyskawicznie wędkę położył i wziął się za wpisywanie.

#2734 OFFLINE   Sailfish

Sailfish

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1198 postów
  • LokalizacjaTurawa
  • Imię:Cezary

Napisano 14 czerwiec 2020 - 17:14

A to cwaniaki!

#2735 OFFLINE   kornik1978

kornik1978

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 98 postów
  • LokalizacjaOpolskie

Napisano 14 czerwiec 2020 - 18:25

Rok 2020 to będzie rok zagubionych rejestrów w woj.opolskim, te limity po 35 sztuk to niektórzy w połowie  czerwca mają wykorzystane,te 35 sztuk to powinny być z podziałem na miesiące po, np 6 szt. na miesiąc , prawda jest taka, że dopóki nie będzie masowych kontroli, to możemy sobie te wszystkie obostrzenia w cztery litery wsadzić z widełkami włącznie, kontrole kontrole i jeszcze raz kontrole 

p.s ciekaw jestem jak koła będą podchodziły do zgubionych rejestrów, bo na logikę każdy z nas raczej trzyma te dokumenty razem tj, kartę legitymację i,,białą książeczkę,, ciekaw jestem czy gubione będą tylko te ostatnie

Użytkownik kornik1978 edytował ten post 14 czerwiec 2020 - 18:27

• suhhar lubi to

#2736 OFFLINE   pablo26ch

pablo26ch

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 21 postów
  • Lokalizacjachorzów

Napisano 14 czerwiec 2020 - 19:41

Zgubiony rejestr jest równoznaczny z wykorzystaniem limitu ryb szczupak i sandacz. Można gubić ... wszystko jest w zasadach pzw opole.
  • Sailfish lubi to

#2737 OFFLINE   Opolanin

Opolanin

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 46 postów
  • LokalizacjaOpole
  • Imię:Łukasz
  • Nazwisko:Białek

Napisano 17 czerwiec 2020 - 14:26

Witam wszystkich, przymierzam się do Turawy. Z racji tego że będę tam łowić pierwszy raz chciałem poprosić o kilka wskazówek nt łowienia z wału. W grę wchodzi świt lub zmierzch. Jakie gumy się sprawdzają, jak ciężkich główek używać? Może jakiś płytkoschodzacy uklejopodobny wobler?

#2738 OFFLINE   Kokot

Kokot

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 372 postów

Napisano 20 czerwiec 2020 - 21:31

Czy poziom wody na turawie mocno się podniósł?

#2739 OFFLINE   Hermano

Hermano

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 298 postów
  • Lokalizacjadolnośląskie/opolskie

Napisano 20 czerwiec 2020 - 22:35

Czy poziom wody na turawie mocno się podniósł?

Dzisiaj byłem zobaczyć. Nie ma jakieś zauważalnej różnicy niż to co było w pierwszych dniach czerwca.

#2740 OFFLINE   elvis

elvis

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 382 postów

Napisano 21 czerwiec 2020 - 07:09

Poszedł w górę jakieś 15-20cm
  • mkordeusz lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych