TURAWA
#561 OFFLINE
Napisano 08 czerwiec 2016 - 06:20
- Jozi lubi to
#562 OFFLINE
Napisano 08 czerwiec 2016 - 13:34
Tak mi się wydaje że kiepski start sezonu 2016 na Turawie wynika z bardzo dobrego startu sezonu 2015. Tych wyniesionych w reklamówkach sandaczy tam po prostu już nie ma
- skorupa13, michał78., wojciiech i 5 innych osób lubią to
#563 OFFLINE
Napisano 08 czerwiec 2016 - 13:52
Tak mi się wydaje że kiepski start sezonu 2016 na Turawie wynika z bardzo dobrego startu sezonu 2015. Tych wyniesionych w reklamówkach sandaczy tam po prostu już nie ma
Lepiej tego ująć nie można było .
Już nie najlepsza jesień 2015 mogła wskazywać że w sezonie 2016 sandacz będzie gryzł słabo.
Po prostu ciężko jest mu żerować z zamrażarek
- michał78., *Hektor*, spinspektor i 1 inna osoba lubią to
#564 OFFLINE
Napisano 08 czerwiec 2016 - 19:15
- michał78., Sebo, gulf i 9 innych osób lubią to
#565 OFFLINE
Napisano 08 czerwiec 2016 - 22:56
- Elton, Tomus i cabage lubią to
#566 OFFLINE
Napisano 09 czerwiec 2016 - 06:48
Poczekajcie do okresu tuż przed pełnią (19 czerw). Wybierzcie się 16-18, to efekty będą..............
#567 OFFLINE
Napisano 09 czerwiec 2016 - 07:50
Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka
- tomi78, popper, kostom63 i 3 innych osób lubią to
#568 OFFLINE
Napisano 09 czerwiec 2016 - 08:34
#569 OFFLINE
Napisano 09 czerwiec 2016 - 08:55
#570 OFFLINE
Napisano 09 czerwiec 2016 - 09:08
Miałem okazję w ten dzień łowić z kolegami na pontonie i podziwiać tego kolosa. Na początku byliśmy przekonani, że trafił się sum. Ale jak przy burcie pojawił się monstrualny szczupak, to nogi wszystkim nam się ugięły....Olbrzymia ryba, o rozmiarach, które bardzo rzadko można zobaczyć nawet na filmikach ze szwedzkich łowisk. Bardzo gruba sztuka. I dla dokładności miarka bez problemu pokazała 122cm.
Niesamowita radość nas wszystkich, a przede wszystkim łowcy oraz na koniec piękny widok olbrzyma odpływającego do swojego domu....
- popper, wobler129, Sławek.Sobolewski i 9 innych osób lubią to
#571 OFFLINE
Napisano 09 czerwiec 2016 - 10:08
Jestem na Turawie tak na poważnie pierwszy raz na rybach, wcześniej bywałem tylko przejazdem. W tym roku nabyłem środek pływający, namówiłem kumpla i od poniedziałku obozujemy na Turawie. Weekend odpuściliśmy sobie żeby nie trafić na olbrzymią ilość łodzi. Poniedziałek przywitał nas silnym wiatrem i dużą falą, rozłożyliśmy graty i podziwialiśmy widoki. Gdy jestem na Opolszczyźnie, zawsze są jakieś ekstremalne zjawiska pogodowe. Bywały burze z gradem, potężne upały. Tym razem temperatura w nocy spadła do 3,6 stopnia, wypływając we wtorek rano scierałem szron z ławki. Tego dnia zaliczyliśmy kilka sandaczowych brań, złowiliśmy dwa szczupaki. Mój to siedemdziesiątak, ale to co zlowił kumpel wieczorem przeszło nasze wszelkie oczekiwania. Na pokładzie wylądował szczupak 120 cm. Noc z wtorku na środę znowu była zimna, rano i wieczorem brak kontaktu z rybami. Dzisiaj w nocy przeszła burza, teraz mocno wieje i jest spora fala. Jesteśmy do piątku, zobaczymy co będzie dalej ;-)
Turawa tak Was panowie ugościła, że nawet jakbyście już nic nie złowili (czego nie życzę) to pewnie i tak będziecie zadowoleni
Gratuluję i jeśli to nie tajemnica podzielcie się co było szczęśliwą przynętą tego dnia?
Ł>>
#572 OFFLINE
Napisano 09 czerwiec 2016 - 10:28
Lepiej tego ująć nie można było .
Już nie najlepsza jesień 2015 mogła wskazywać że w sezonie 2016 sandacz będzie gryzł słabo.
Po prostu ciężko jest mu żerować z zamrażarek
Dokładnie takie informacje słychać z ust wielu miejscowych wędkarzy, przewodników i właścicieli ośrodków , ludzi, którzy praktycznie mieszkają przy zbiorniku i wędkują na nim bardzo często. Początek ubiegłego roku był bardzo dobry. Przełożyło się to oczywiście na presję wędkarską na zbiorniku. Ile ze złowionych setek sandaczy dziennie wróciło do wody? Sami sobie możemy odpowiedzieć...
O nadkompletach o których wspomina kolega andego już nie wspomnę... I to tych, które w ubiegłym roku były kilka razy w ciągu dnia przywożone na brzeg przez pseudo wędkarzy do przystani na .....Rybaczówce czyli turawskim ośrodku PZW....Pseudo wędkarzy którzy przyjechali z innego województwa naprawdę super wypasionymi autami z jeszcze lepszymi łodziami, najlepszymi echo i super sprzętem wędkarskim. Słyszałem o 3-4 kompletach dziennie. A wszystko oczywiście w gościnnym ośrodku PZW.... Mnóstwo ludzi to widziało i opisywało. Szkoda słów...
Ps.
Pozdrawiam super wędkarzy z okolicy Strzelec Opolskich, z którymi mieliśmy przyjemność się poznać i kilka dni wspólnie obozować na południowym brzegu. Wędkarzy etycznych, podchodzących z prawdziwą pasją do wędkarstwa karpiowego, ale nie tylko, doświadczonych na bardzo wielu polskich i europejskich łowiskach i raczących nas ciekawymi opowieściami oraz kiełbasą na ognisko:))
Pozdrawiam serdecznie
- suhhar i Norbert 78 lubią to
#573 OFFLINE
Napisano 09 czerwiec 2016 - 14:40
Gratuluję pięknego szczupaka
Mam jednak nadzieję, że w związku z powyższym, nie nastąpi najazd na "szczupakowe eldorado"...
Sandaczowe eldorado już zostało wystarczająco przeorane...
#574 OFFLINE
Napisano 09 czerwiec 2016 - 15:01
Wkur..jace,ze wedkarze widza jak sa okradani nadkompletami i nie reaguja.Kure..ska znieczulica ,brak swiadomosci i tchorzostwo.
- hlehle i kogut lubią to
#575 OFFLINE
Napisano 09 czerwiec 2016 - 16:01
Wkur..jace,ze wedkarze widza jak sa okradani nadkompletami i nie reaguja.Kure..ska znieczulica ,brak swiadomosci i tchorzostwo.
Musiałbyś co drugiego topić...,aż w końcu utopią CIEBIE!
- tonyopole lubi to
#576 OFFLINE
Napisano 09 czerwiec 2016 - 18:01
Jak już jesteśmy w wątku Turawy , to chciałbym przypomnieć przy jakże fajnej okazji ( złowienia okazałego szczupaka i oczywiście wypuszczenia go ) wszystkim tym którzy fora śledzą głownie z powodu gdzie -co -kiedy i na co ( często z motywacji czysto kulinarnej ) , że w woj.opolskim OBOWIĄZUJE GÓRNY WYMIAR SZCZUPAKA i wynosi 80 cm
Użytkownik kornik1978 edytował ten post 09 czerwiec 2016 - 18:06
- Jozi, Sebo, Kmicic i 5 innych osób lubią to
#577 OFFLINE
Napisano 09 czerwiec 2016 - 21:39
I to jest super . Od tego roku czekaliśmy niecierpliwie na górne wymiary sandacza i okonia . Ale nie doczekaliśmy się niestety ... Inna sprawa to respektowanie tych dodatkowych ograniczeń . Kiedy zobaczyłem zdjęcia dwóch zębatych 110+ na tle elewacji domku , z mojej wody to myślałem , że gościa utopię . Zabił je gnój tak po prostu . Rozmowa w ostrym tonie nic nie dała - nawet nie chce mi się przytaczać argumentów , jakie wtedy padły . Ręce opadają .
#578 OFFLINE
Napisano 10 czerwiec 2016 - 12:23
I to jest super . Od tego roku czekaliśmy niecierpliwie na górne wymiary sandacza i okonia . Ale nie doczekaliśmy się niestety ... Inna sprawa to respektowanie tych dodatkowych ograniczeń . Kiedy zobaczyłem zdjęcia dwóch zębatych 110+ na tle elewacji domku , z mojej wody to myślałem , że gościa utopię . Zabił je gnój tak po prostu . Rozmowa w ostrym tonie nic nie dała - nawet nie chce mi się przytaczać argumentów , jakie wtedy padły . Ręce opadają .
Niestety można sobie wprowadzać niezliczoną liczbę ograniczeń i przepisów...Ale jeśli nie ma odpowiednio częstych i skutecznych kontroli oraz naprawdę wysokich kar i skutecznego ich egzekwowania, to nic z tego nie będzie...
#579 OFFLINE
Napisano 10 czerwiec 2016 - 12:27
Turawa tak Was panowie ugościła, że nawet jakbyście już nic nie złowili (czego nie życzę) to pewnie i tak będziecie zadowoleni
Gratuluję i jeśli to nie tajemnica podzielcie się co było szczęśliwą przynętą tego dnia?
Ł>>
Połakomił się na Salmo Minnow 7 w pasiastych barwach
#580 OFFLINE
Napisano 11 czerwiec 2016 - 18:18
- Tomus lubi to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych