Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Vitara, CR-V, Sportage, terenówki, itd. - samochód na ryby

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4525 odpowiedzi w tym temacie

#3221 OFFLINE   dreadknight

dreadknight

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1019 postów

Napisano 26 kwiecień 2021 - 01:01

Tutaj z detalami:
https://m.youtube.co...F9xtUuQ&t=2156s

#3222 OFFLINE   Mekamil

Mekamil

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 3021 postów
  • LokalizacjaZgierz
  • Imię:Kamil

Napisano 26 kwiecień 2021 - 07:11

Bardzo gwiżdże mnie opinia gościa, który dostał samochód na jazdę testową, żeby sobie o nim pogadać na jutuba, a nigdy i tak by takiego nie kupił, bo zupełnie inny mu potrzebny w 'realnym życiu'. W takiej roli to już wolę sobie Paczesia pooglądać, bo przynajmniej się pośmieję, a rzetelnej wiedzy o użytkowaniu danego modelu dostanę tyle samo.

#3223 OFFLINE   dreadknight

dreadknight

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1019 postów

Napisano 26 kwiecień 2021 - 10:21

Bardzo gwiżdże mnie opinia gościa, który dostał samochód na jazdę testową, żeby sobie o nim pogadać na jutuba, a nigdy i tak by takiego nie kupił, bo zupełnie inny mu potrzebny w 'realnym życiu'. W takiej roli to już wolę sobie Paczesia pooglądać, bo przynajmniej się pośmieję, a rzetelnej wiedzy o użytkowaniu danego modelu dostanę tyle samo.

Akurat ten gość ma trochę pojęcia, ale nie będę Cię przekonywał. Wiem że marka jest Ci bliska 😊

#3224 OFFLINE   l.berlinski

l.berlinski

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 113 postów

Napisano 26 kwiecień 2021 - 10:35

Pojęcia trochę ma bo jeździ mnóstwem aut. Niestety wg mnie jest bardzo marudny i zawsze szuka dziurę w całym żeby się wyróżnić... 

• tymon lubi to

#3225 OFFLINE   Mekamil

Mekamil

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 3021 postów
  • LokalizacjaZgierz
  • Imię:Kamil

Napisano 26 kwiecień 2021 - 10:46

Ale niech sobie ma pojęcie o samochodach. Tak czy inaczej nie używa PHEV na co dzień, od jakiegoś czasu tylko się nim przejechał i pogadał, co o nim myśli. A to mnie akurat nie interesuje. O wędkach też wolisz znać opinie gościa, co wziął do ręki i pomachał w sklepie, czy jednak od takiego co danym kijem przełowił wiele godzin w różnych warunkach? No, to już wiesz, o co mi chodzi :)

#3226 OFFLINE   bertus

bertus

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 125 postów
  • LokalizacjaJura
  • Imię:Hubert

Napisano 26 kwiecień 2021 - 11:08

Mam mdłości jak słucham tego gościa. Cytując klasyka "i na pogrzebach bywa weselej"

#3227 OFFLINE   Pawgas

Pawgas

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 782 postów
  • LokalizacjaBerlin/Szczecin
  • Imię:Paweł

Napisano 27 kwiecień 2021 - 18:00

Jak testy aut na Youtube to tylko u łysego z Caroseria. 

#3228 OFFLINE   katystopej

katystopej

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 48 postów
  • LokalizacjaMysłowice
  • Imię:Rafał

Napisano 02 maj 2021 - 15:18

Nigdy w cx5 2.5 L nie miałem spalania powyżej 10L. FAKT że cx 5 jest mniejsza od rav 4 jednak wykonanie ravy nawet w najwyższej wersji odrzuca mnie od tego auta. Do tego prowadzenie pozostawia wg mnie wiele do życzenia nawet w stosunku do Nissana. Ps. Pamiętaj o dobrej polisie na ravke bo na Pradze lubią zmienić właściciela . Szerokości

Chyba Ci pudełko z najcięższymi główkami z najwyższej półki na dekiel spadło. Każde wymienionych nie ma podjazdu do obecnej generacji Rav4, tak w stosunku do prowadzenia, jak i jakości materiałów i ich spasowania. Ktoś tam wcześniej ględził "dobrze że małe koła, nie będzie zamulać", ten kloc w hybrydzie ma spalinę 2.5 i łącznie 222KM. Strasznie się nie znacie a strasznie chcecie zabierać głos. Proponuje doedukować się co poniektórym i dopiero wchodzić w dyskusję, na rybach może i się znacie, z motoryzacją na bakier, ale wiadomo, każdy z was wszystkowiedzący :)

#3229 ONLINE   coma

coma

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2037 postów
  • Lokalizacjamałopolskie\łódzkie

Napisano 02 maj 2021 - 16:30

Zanim wybrałem auto jeździłem też Rav4 w hybrydzie, maksymalnego wyposażenia brakowało tylko dodatkowego silnika elektrycznego na tylne koła. Na jeździe próbnej mnie auto nie urzekło - w środku dość nieciekawie, skrzynia głośno pracuje, szumi w czasie jazdy. Pooglądałem jak sprawdza się ten elektryczny napęd na 4 koła i delikatnie mówiąc nie sprawdza się. A jednym z moich podstawowych punktów było właśnie 4x4. Śledziłem też fora o tym modelu i bardzo dużo ludzi narzekało na słaby system multimedialny, nie pamietam teraz dobrze bo było to ponad rok temu ale chyba chodziło CarPlay i android auto. Generalnie samochód na pewno oszczędny w spalaniu ale wszystkie powyższe rzeczy sprawiły, że go nie wybrałem. To oczywiście kwestia potrzeb i każdy może mieć odmienne zdanie.

#3230 OFFLINE   miramar69

miramar69

jadę na ryby i nie będzie mnie trochę , trzeba odpocząć od

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4978 postów
  • LokalizacjaSANDOMIERZ
  • Imię:MARIUSZ

Napisano 02 maj 2021 - 16:41

Chyba Ci pudełko z najcięższymi główkami z najwyższej półki na dekiel spadło. Każde wymienionych nie ma podjazdu do obecnej generacji Rav4, tak w stosunku do prowadzenia, jak i jakości materiałów i ich spasowania. Ktoś tam wcześniej ględził "dobrze że małe koła, nie będzie zamulać", ten kloc w hybrydzie ma spalinę 2.5 i łącznie 222KM. Strasznie się nie znacie a strasznie chcecie zabierać głos. Proponuje doedukować się co poniektórym i dopiero wchodzić w dyskusję, na rybach może i się znacie, z motoryzacją na bakier, ale wiadomo, każdy z was wszystkowiedzący :)

Od 2006 ujeżdżam RAV 4 III , druga 2011 ... kilka dni temu ujeżdżałem RAV 4 2021 HYBRYDĘ ....

Faktem jest , że wygląd , spasowanie, materiały są lepsze niż w moich ... ale te 225 kM HYBRYDA na automacie to czysta teoria !!! ...  :(

... ta moja już prawie 2 wiekowa 2,2D4D łyka toto , nie wspominając o podpięciu łódki ... bo wtedy dopiero czuć brak koników ...

Teraz czekam na 2 litrówkę z manualem , zobaczymy jak będzie dawać radę ...

#3231 OFFLINE   Krzysztof Jeżyna

Krzysztof Jeżyna

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 300 postów
  • LokalizacjaNowa Aleksandria

Napisano 02 maj 2021 - 17:20

Dobrze ze pojawił się taki znawca motoryzacji i nam wszystko wyjaśnił. Dziękujemy ale nie prosimy o więcej ‍♂

#3232 OFFLINE   dreadknight

dreadknight

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1019 postów

Napisano 02 maj 2021 - 17:21

Niektórzy też są fachowcami w różnych branżach, a ryby łowią hobbystycznie.

Jeśli uważasz natomiast że zasadniczo mniejsza felga czyli lżejsze koło nie powoduje lepszego przyspieszenia, elastyczności i niższego spalania to jedyne co mogę rekomendować powrót na fizykę max do szkoły średniej.

A te 222KM na papierze to prawdziwy potwór do tej masy auta.

#3233 OFFLINE   bho70

bho70

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 127 postów
  • LokalizacjaPodlaskie
  • Imię:raffik
  • Nazwisko:mmm

Napisano 02 maj 2021 - 19:02

Kwestia niskiego spalania. 

Co do wielkości kół i opon to popatrzcie jakie są zamontowane w BMW i3 gdzie chodzi o opory i spalanie . Bardzo duża średnica i mała szerokość.

#3234 OFFLINE   albercik2

albercik2

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 692 postów
  • LokalizacjaChotylow
  • Imię:albercik
  • Nazwisko:przemyslaw

Napisano 02 maj 2021 - 22:43

Niektórzy też są fachowcami w różnych branżach, a ryby łowią hobbystycznie.

Jeśli uważasz natomiast że zasadniczo mniejsza felga czyli lżejsze koło nie powoduje lepszego przyspieszenia, elastyczności i niższego spalania to jedyne co mogę rekomendować powrót na fizykę max do szkoły średniej.

A te 222KM na papierze to prawdziwy potwór do tej masy auta.

W teorii tak być powinno i pewnie tak jest przy silniczkach 500-600pojemnisci. Jeżdżę na co dzień Vito 2.1 160koni, zimą na r16 215 a latem na r18 254 obie opony 55mm wysokości. Nie widzę żadnej różnicy, robię 420-450mil na zbiorniku a różnice wynikają z załadunku a nie różnicy dwóch cali na wielkości koła. Wiem, wiem opory toczenia idt ale w praktyce jest wiele innych czynników które wpływają na osiągi.
  • biturbo lubi to

#3235 OFFLINE   maniolo

maniolo

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 282 postów

Napisano 03 maj 2021 - 03:42

W teorii tak być powinno i pewnie tak jest przy silniczkach 500-600pojemnisci. Jeżdżę na co dzień Vito 2.1 160koni, zimą na r16 215 a latem na r18 254 obie opony 55mm wysokości. Nie widzę żadnej różnicy, robię 420-450mil na zbiorniku a różnice wynikają z załadunku a nie różnicy dwóch cali na wielkości koła. Wiem, wiem opory toczenia idt ale w praktyce jest wiele innych czynników które wpływają na osiągi.

Jesteś w 100% pewien tego co napisałeś i takie masz rozmiary kół samochodzie? Pytam z ciekawości bo z tego co napisałeś różnica w średnicy koła pomiędzy zimowymi a letnimi nie wynosi 2 cale a prawie 4 cale.

#3236 OFFLINE   Krzysztof Jeżyna

Krzysztof Jeżyna

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 300 postów
  • LokalizacjaNowa Aleksandria

Napisano 03 maj 2021 - 06:48

No jeżeli w Vito masz wysokość opony 55mm tak jak napisałeś to się zastanawiam jak to jeździ? A może masz profil opony 55? A to jest duża różnica Panie Kolego.

#3237 OFFLINE   albercik2

albercik2

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 692 postów
  • LokalizacjaChotylow

Napisano 03 maj 2021 - 07:24

Tak zgadza się profil wynosi 55

Zima 215/55 r16 

Lato 245/55 r18 

Jestem pewien mało tego są rozmiary dopuszczone przez producenta.

https://www.hurtopon...18/116-cdi-w447

Użytkownik albercik2 edytował ten post 03 maj 2021 - 07:29

#3238 OFFLINE   kruz

kruz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 740 postów
  • LokalizacjaFMI
  • Imię:Krzysztof

Napisano 03 maj 2021 - 07:31

Tak zgadza się profil wynosi 55

Zima 215/55 r16 

Lato 245/55 r18 

Jestem pewien mało tego są rozmiary dopuszczone przez producenta.

https://www.hurtopon...18/116-cdi-w447

Na pewno masz taką różnicę w średnicy koła między zimą a latem ? Przecież to jest z 10 % na obwodzie koła i z 8 cm różnicy na  średnicy.

Użytkownik kruz edytował ten post 03 maj 2021 - 07:32

#3239 OFFLINE   Maciek.

Maciek.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1018 postów

Napisano 03 maj 2021 - 08:11

245 ale na 45 przy r18 ma Vito, a to znaczna różnica. Jaki rocznik tego Vito?

Użytkownik Maciek. edytował ten post 03 maj 2021 - 08:14

#3240 OFFLINE   albercik2

albercik2

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 692 postów
  • LokalizacjaChotylow

Napisano 03 maj 2021 - 08:17

U mnie w obydwu przypadkach jest 55c w oznaczeniu i od pięciu lat nikomu to nie przeszkadza, zmieniać tego nie zamierzam. Mało tego znam craftera gdzie zimą ma r17 a latem R20, nie rozumiem co takiego dziwnego jeśli działa.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych