Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

X edycja - WYPRZEDAŻ GARAŻOWA - 2025
Po raz dziesiąty spotkamy się na wyprzedaży garażowej - 5 kwietnia 2025 r (startujemy o godz. 10:00 a kończymy o 15:00). Dla publiczności (osób kupujących) wejście będzie jak zawsze bezpłatne i bez żadnych ograniczeń. Ostatni garaż był jednym z najbardziej udanych jeśli chodzi o ilość kupujących a na X jubileuszowym planujemy podbić rekord frekwencyjny!
Rezerwacja stolików dla sprzedających -> Wyprzedaż garażowa - rezerwacja stolików

Zdjęcie

Vitara, CR-V, Sportage, terenówki, itd. - samochód na ryby

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4692 odpowiedzi w tym temacie

#4681 OFFLINE   Qh_

Qh_

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 968 postów
  • LokalizacjaKobierzyce
  • Imię:Marcin

Napisano 11 styczeń 2025 - 11:38

Hehehe to samo miałem mowić ze chyba VW ma albo słabe zawieszenie, albo heble  :D

Co do jakości chińskiej. Jest coraz lepsza i może już być najlepsza. W autach tez. Maja u siebie wszystkie technologie i uczestniczą w tworzeniu wszystkich „markowych” produktów. Cena? Cena bierze się z surowców, umów, podatków, kosztów produkcji m.in. Paradoksalnie kosztów osobowych i automatyzacji, energii. Europa nie ma do nich lotów.

Co do potęgi i zagrożeń. Dominacja i najazdy mogą być finansowe (i tu się zgadzam uzależniamy się coraz bardziej) oraz fizyczne a te już wynikają z … biedy i potrzeby rabowania. Na szczęście położenie Chin utrudnia im ekspansję fizyczną. To robią finansową i niech tak zostanie.

Dlatego ja się nie bronię przed chińskimi produktami (póki maja co jeść siedzą u siebie) i nawet chętnie z nich korzystam. Auto terenowe z filmiku chętnie bym kupił.  Tylko lobbing niemiecki nie wpuści tanich dobrych aut do Europy. Sorry. Jakimś kompromisem jest wpuszczenie tych słabszych bo to zostawia miejsce dla Niemiec. Mnie się ten Chińczyk podoba, i dopóki nie mam do wyboru polskiej terenówki to co mi za różnica czy wypycham kabzę Chińczykowi czy Niemcowi? A tak patrząc na historię, to nawet lepiej … dlatego kupuje Fordy  ;)

Użytkownik Qh_ edytował ten post 11 styczeń 2025 - 11:41

#4682 OFFLINE   Krzysztof Jeżyna

Krzysztof Jeżyna

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 301 postów
  • LokalizacjaNowa Aleksandria

Napisano 11 styczeń 2025 - 13:21

Obrońców chińskich aut proszę i informacje którym spalinowym jeździli i które jest takie super? Bo chyba tego zabrakło:)
  • womaly23, rózgaś i chlodnica lubią to

#4683 OFFLINE   Marcyś

Marcyś

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 872 postów
  • LokalizacjaGdańsk
  • Nazwisko:Bielecki

Napisano 11 styczeń 2025 - 15:22

Wyjdą ze mnie nożyce, ale kto napisał, że super?:)

Bardziej byłem/jestem przeciwko z góry zakładaniu czegoś. 

#4684 OFFLINE   darek63

darek63

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 473 postów
  • Lokalizacjawlkp.
  • Imię:Darek

Napisano 11 styczeń 2025 - 15:24

Rebus motoryzacyjny. 

Pytanie

Z czym motoryzacyjnie kojarzą się Niemcy ?

Odpowiedź

Mercedes, BMW, Audi. Tylko wiecie co ?. Te Niemcy jakieś takie żółte skośnookie i dziwnie gadają. To się porobiło... 

Skoro wywieźli fabryki do Azji bo tam tanio produkować i był zbyt to Chińczyk już nie musi kopiować nawet. On tą całą technologię dostał w prezencie od A do Z. Zmiotą z planszy w najbliższej dekadzie Niemców, Francuzów, i Koreańczyków. Może coś tam premium się uchowa. Reszta to będą wypożyczalnie jak obecnie hulajnogi elektryczne od punktu do punktu. Samochody w EU skutecznie technologicznie i cenowo zabił zielony wał i inne obciążenia, a na opamiętanie się już jest za późno bo Chińczyk wjeżdża z pierdylionem modeli do EU i nic już tego nie zatrzyma.

Kiedyś bardzo popularny Passat rozdrapywany w Chinach stoi obecnie bez żadnego zainteresowania. Wolą swoje chińskie samaochody. Cena tego passata w chinach poniżej 100.000PLN. U nas 220.000pln. Coś gdzieś nie gra prawda ?. A tak już dla relaksu bo śnieg pada i nuda pooglądajcie sobie to wszystko. Jakie to te Chiny motoryzacyjnie (i nie tylko) nędzne, plastikowe i do bani. Jest tu wszystko w wielu odcinkach pokazane

#4685 OFFLINE   korol

korol

Zaawansowany

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 2267 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Piotr
  • Nazwisko:K

Napisano 11 styczeń 2025 - 16:20

W temacie Chin posłuchajcie profesora Góralczyka.
  • Dziad Wodny lubi to

#4686 OFFLINE   M a r a s

M a r a s

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1182 postów
  • LokalizacjaZS
  • Imię:Marek

Napisano 12 styczeń 2025 - 11:35

Rebus motoryzacyjny. 

Pytanie

Z czym motoryzacyjnie kojarzą się Niemcy ?

Odpowiedź

Mercedes, BMW, Audi. Tylko wiecie co ?. Te Niemcy jakieś takie żółte skośnookie i dziwnie gadają. To się porobiło... 

Skoro wywieźli fabryki do Azji bo tam tanio produkować i był zbyt to Chińczyk już nie musi kopiować nawet. On tą całą technologię dostał w prezencie od A do Z. Zmiotą z planszy w najbliższej dekadzie Niemców, Francuzów, i Koreańczyków. Może coś tam premium się uchowa. Reszta to będą wypożyczalnie jak obecnie hulajnogi elektryczne od punktu do punktu. Samochody w EU skutecznie technologicznie i cenowo zabił zielony wał i inne obciążenia, a na opamiętanie się już jest za późno bo Chińczyk wjeżdża z pierdylionem modeli do EU i nic już tego nie zatrzyma.

Kiedyś bardzo popularny Passat rozdrapywany w Chinach stoi obecnie bez żadnego zainteresowania. Wolą swoje chińskie samaochody. Cena tego passata w chinach poniżej 100.000PLN. U nas 220.000pln. Coś gdzieś nie gra prawda ?. A tak już dla relaksu bo śnieg pada i nuda pooglądajcie sobie to wszystko. Jakie to te Chiny motoryzacyjnie (i nie tylko) nędzne, plastikowe i do bani. Jest tu wszystko w wielu odcinkach pokazane

Takich przykładów jest multum . Co by post nie wyleciał w kosmos to motocyklem też można pojechać na ryby  :)

Więc do brzegu. Taki BMW GS 310 jest produkowany w Indiach ...   KTM jest na skraju bankructwa   gdzie swoje moto produkowali w Chinach .

Włoski Benelli  produkcja w Chinach . Jakość nie spadła , ludzie na tym śmigają i nie ma narzekań . Chińczycy zrobili Voge 525 DSX  czyli coś na wzór Benka 525 TRK i rozłożyli benka na łopatki bo było więcej chętnych jak dostępnych motocykli ( włoski rynek) 

Innych podobnych skrojonych na miarę moto jest od groma . W tej chwili mamy  na naszym rynku więcej chińskich marek motocykli   jak Japońskich ,Niemieckich itd. To już nie są motocykle marnej jakości sprzed 10-15 lat .  

Chińczycy idą naprawdę do przodu . Minus jest taki ,że nie mają salonów  i dostęp części jest zapewne długi. Stąd ta cena pewnie . I obawa , czy słuszna trudno powiedzieć ,że w każdej chwili mogą się zawinąć  a zawinąć mogą np. cła które nałoży UE .

I jeszcze takie coś:

https://elektrowoz.p...-sa-przed-nami/   

• Marcyś lubi to

#4687 OFFLINE   PePe.

PePe.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1467 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 12 styczeń 2025 - 14:05

Marcyś nie wsiądę. Dla zasady. Nawet w kwestii bezpieczeństwa. Golfem 3 spadłem z mostu do rzeki uderzając w Punto 1 ścinając go do przedniej szyby. Nic mi. Golfem 4 wbiłem się w przepust drogowy nic mi. Polo czołówkę w żuka. Nic mi. Passatem przy 150 skasowałem sarnę rozerwało ją na kawałki. Nic mi. Sorry Stelle z aliexpres też chyba da się kupić i opowiadac że jest super. Nie ufam jeżeli coś kosztuje 100k a obok prawie identyko 200. Na matmie się znam. Za 100 można kupić mega auto kilkuletnie i to w pięknej opcji zaufanych producentów. Mniej się patrzy na bezpieczeństwo dopóki się coś nie wydarzy. A Xiangxiungxiong nie do końca w zbudza moje zaufanie. Za scouta mojego bym się nie zamienił. Nawet za jedynkę octavie 4x4 też nie. Mur chiński fajny. Widziałem i na tym pozostaję.

rózgaś ja rozumiem że nie wsiądziesz do chińskiego auta ale czemu prawko kupiłeś na chińskim bazarze czytając Twoje wyczyny  :D

A co do chińskich aut to 20 lat temu tak samo było wyśmiewane KIA i jako pierwsi mieli gwarancję na 7 lat w modelach CEED czy RIO a teraz stoisz na światłach, a obok Ciebie 5 aut z Korei i 6 Skód  :D   

• Voldemort lubi to

#4688 OFFLINE   korol

korol

Zaawansowany

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 2267 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 12 styczeń 2025 - 14:30

rózgaś gdzieś tam pisał, że jedzie ile wlezie :) Ze trzy razy nie wyhamował, zdarza się.

Mam takich dwóch kolegów (obaj żyją).
Z jednym dłuższa jazda na ryby, to była walka o przetrwanie. 

Drugi większy wariat, do dziś nigdy tak szybko nie jechałem samochodem, jak i nie przejechałem z Podlasia do Warszawy..

#4689 OFFLINE   Marcyś

Marcyś

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 872 postów
  • LokalizacjaGdańsk
  • Nazwisko:Bielecki

Napisano 12 styczeń 2025 - 15:32

rózgaś ja rozumiem że nie wsiądziesz do chińskiego auta ale czemu prawko kupiłeś na chińskim bazarze czytając Twoje wyczyny  :D

A co do chińskich aut to 20 lat temu tak samo było wyśmiewane KIA i jako pierwsi mieli gwarancję na 7 lat w modelach CEED czy RIO a teraz stoisz na światłach, a obok Ciebie 5 aut z Korei i 6 Skód  :D   

Kiedyś Kia, później Dacia... a radzą sobie dobrze.

#4690 OFFLINE   M a r a s

M a r a s

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1182 postów
  • LokalizacjaZS
  • Imię:Marek

Napisano 12 styczeń 2025 - 15:37

rózgaś gdzieś tam pisał, że jedzie ile wlezie :) Ze trzy razy nie wyhamował, zdarza się.

Mam takich dwóch kolegów (obaj żyją).
Z jednym dłuższa jazda na ryby, to była walka o przetrwanie. 

Drugi większy wariat, do dziś nigdy tak szybko nie jechałem samochodem, jak i nie przejechałem z Podlasia do Warszawy..

Pamiętaj : Kto szybko jedzie tego wolno niosą   

Użytkownik M a r a s edytował ten post 12 styczeń 2025 - 15:40

• Voldemort i Pozer lubią to

#4691 OFFLINE   darek63

darek63

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 473 postów
  • Lokalizacjawlkp.
  • Imię:Darek

Napisano 12 styczeń 2025 - 16:30

Chińczycy idą naprawdę do przodu . Minus jest taki ,że nie mają salonów  i dostęp części jest zapewne długi. Stąd ta cena pewnie . I obawa , czy słuszna trudno powiedzieć ,że w każdej chwili mogą się zawinąć  a zawinąć mogą np. cła które nałoży UE .

W połowie 2024 Chiny miały 123 marki samochodów. Ile jest teraz nie chce mi się nawet szukać. Europejskie i Amerykańskie marki obecnie poza ich zainteresowaniem. Jaki jest tego powód mogę się tylko domyślać... Jeśli chodzi o elektryki Europa i USA nie ma z Chińczykami szans i oni dobrze o tym wiedzą. Dobrze wiedzą też, że zegar ograniczeń spalin w EU cyka. Oni planują z tego garściami czerpać w przyszłości i już podwaliny pod to budują w tej chwili napływem do EU chińskich spalin. Czas pokaże, czy to gnioty na chwilę, czy może jednak coś przyzwoitego i trwałego. 

Natomiast powodów do radości nie widzę. Pozostaje tylko ubolewać nad tym, że złe decyzje, wały i zachłanność spowodowały, że w EU wszystko się obecnie zwija, ludzie tracą pracę, i nie będzie ich nawet stać w przyszłości na Chiński tani samochodzik... 

#4692 OFFLINE   PePe.

PePe.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1467 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 12 styczeń 2025 - 17:39

Natomiast powodów do radości nie widzę. Pozostaje tylko ubolewać nad tym, że złe decyzje, wały i zachłanność spowodowały, że w EU wszystko się obecnie zwija, ludzie tracą pracę, i nie będzie ich nawet stać w przyszłości na Chiński tani samochodzik... 

Cieszę się że są jeszcze ludzie co to widzą i o tym piszą bo myślałem że ja jestem tylko .....  ;)

#4693 OFFLINE   korol

korol

Zaawansowany

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 2267 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 12 styczeń 2025 - 18:45

Ja myślę, że urzędnicy z UE też to wiedzą.
Mają w planie dojechać ludzi, w szczególności klasę średnią i tyle.
Im prywatnie wystarczy, a ich właściciele posiadają banki centralne, wiec są w stanie wykreować sobie dowolną ilość kasy, albo wywołać jakoś wojnę.

Były opcje dla firm, była manipulacja złotówką przy kredytach w CHF, a teraz?
Pod pozorem przymusowej termomodernizacji wpędzić w kredyty kolejne pokolenie ludzi.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych