Vitara, CR-V, Sportage, teren贸wki, itd. - samoch贸d na ryby
#1 OFFLINE
Napisano 29 grudzie艅 2010 - 11:35
Pewnie wielu u偶ytkownik贸w forum u偶ywa/u偶ywa艂o SUV'贸w lub crossover贸w.
Jakie s膮 wasze opinie?
Nie chodzi mi tu o samoch贸d terenowy!
Auto ma dobrze zachowywa膰 si臋 na d艂ugiej trasie, ale by膰 przy okazji podwy偶szone i mie膰 nap臋d 4X4 aby nie zagrzeba膰 si臋 w byle b艂ocie.
#2 ONLINE
Napisano 29 grudzie艅 2010 - 12:32
Chyba ju偶 by艂 taki w膮tek, i konkluzja by艂a taka, 偶e Subaru Forester z reduktorem (czyli w gr臋 wchodz膮 tylko silniki benzynowe) jest rozs膮dnym kompromisem. CRV to b艂ota nie potrzebuje 偶eby si臋 zagrzeba膰, to typowa bulwar贸wka. Ju偶 lepsze zdolno艣ci w tym zakresie ma Rav4.
- Anguiler lubi to
#3 OFFLINE
Napisano 29 grudzie艅 2010 - 12:43
Cze艣膰 Daniel,
Chyba ju偶 by艂 taki w膮tek, i konkluzja by艂a taka, 偶e Subaru Forester z reduktorem (czyli w gr臋 wchodz膮 tylko silniki benzynowe) jest rozs膮dnym kompromisem. CRV to b艂ota nie potrzebuje 偶eby si臋 zagrzeba膰, to typowa bulwar贸wka. Ju偶 lepsze zdolno艣ci w tym zakresie ma Rav4.
Szuka艂em tego w膮tku i znale藕膰 nie mog艂em
Rav4 ma jaki艣 艣mieszny baga偶nik :/
A forester ... no brzydki jest
- moroziukd lubi to
#4 ONLINE
Napisano 29 grudzie艅 2010 - 12:45
A ha, no i tytu艂owa Vitara te偶 nie jest typow膮 bulwar贸wk膮! Zapomnia艂em o niej.
#5 OFFLINE
Napisano 29 grudzie艅 2010 - 12:51
Nowy forester ju偶 nie tak bardzo brzydki (a nawet ca艂kiem fajny), ale benzyna 2,5 turbo swoje wypi膰 musi
A ha, no i tytu艂owa Vitara te偶 nie jest typow膮 bulwar贸wk膮! Zapomnia艂em o niej.
Nowy zdecydowanie 艂adniejszy, ale kosztuje
Poza tym w benzynie, tak jak napisa艂e艣, konkretnie pali.
Odno艣nie Vitary, na czym polega jej wy偶szo艣膰 na CR-V?
Bardziej podoba mi si臋 Vitara, ale za to Honda ma wi臋kszy baga偶nik.
#6 ONLINE
Napisano 29 grudzie艅 2010 - 12:59
Tak czy siak o spalaniu na poziomie cho膰by zbli偶onym do Almery mo偶esz zapomnie膰 - nap臋dzenie dodatkowych grat贸w od nap臋du 4x4 swoje kosztuje.
#7 OFFLINE
Napisano 29 grudzie艅 2010 - 13:13
BTW rozumiem, ze dyskusja dotyczy nowych aut?
#8 OFFLINE
Napisano 29 grudzie艅 2010 - 13:14
BTW rozumiem, ze dyskusja dotyczy nowych aut?
Nie
3+ lat
A jakie艣 opinie o Skodzie Octavii Scout?
#9 ONLINE
Napisano 29 grudzie艅 2010 - 13:20
#10 OFFLINE
Napisano 29 grudzie艅 2010 - 13:29
#11 ONLINE
Napisano 29 grudzie艅 2010 - 13:41
#12 OFFLINE
Napisano 29 grudzie艅 2010 - 13:45
Taki Scout w tras臋 kilkuset kilometrow膮 zdecydowanie bardziej b臋dzie si臋 nadawa艂 ni偶 Vitara.
?
#13 OFFLINE
Napisano 29 grudzie艅 2010 - 13:58
ed
Grand Vitara:
ed
Co do u偶ywek, ja si臋 nie wypowiadam - po prostu zbyt du偶o parametr贸w jest potrzeba aby m贸c zrobi膰 por贸wnanie.
Co do Yeti vs. G. Vitara - tak s膮 r贸偶ne lecz pytanie jest w kt贸rym 艣rodowisku b臋dzie cz臋艣ciej u偶ywany samoch贸d. Czy 90% to miasto a 10% wypady? Czy jaki艣 inny podzia艂.
Ja osobi艣cie zdecydowa艂em si臋 na Wranglera Rubicon z USA. Tak wysz艂o mi najlepiej
- Mdah i Jarek M lubi膮 to
#14 ONLINE
Napisano 29 grudzie艅 2010 - 13:59
#15 OFFLINE
Napisano 29 grudzie艅 2010 - 14:04
Tylko nie wiem jak u niego jest z napedami... No i baga偶niczek moglby byc deczko wi臋kszy...
#16 ONLINE
Napisano 29 grudzie艅 2010 - 14:09
#17 OFFLINE
Napisano 29 grudzie艅 2010 - 14:17
#18 OFFLINE
Napisano 29 grudzie艅 2010 - 14:18
Z tego co wiem to sta艂y nap臋d 4x4
to fakt - ale wiesz naped napedowi nierowny... Mnie ciekawi jak on sobie radzi w terenie tak na prawd臋, chocia偶 kilka razy by艂em z milo26 na fishach ta zabawk膮 i radzi艂 sobie bardzo dobrze
#19 OFFLINE
Napisano 29 grudzie艅 2010 - 14:21
Jaki problem ze spalaniem?Instalujesz gaz i po problemie.Witara powiedzmy 2l spali ok.10l gazu tj. 25z艂 na 100km.
Wielu moich znajomych ma negatywne do艣wiadczenia z instalacjami gazowymi.
Wiele samochod贸w nagle zacz臋艂o si臋 sypa膰 po takiej przer贸bce.
Dodatkowo spalanie si臋 zwi臋ksza o te 20% plus koszt za艂o偶enia.
Poza tym z tak膮 instalacj膮 nie mo偶na wje偶d偶a膰 do gara偶y podziemnych, czy偶 nie?
#20 ONLINE
Napisano 29 grudzie艅 2010 - 14:22
Jaki problem ze spalaniem?Instalujesz gaz i po problemie.Witara powiedzmy 2l spali ok.10l gazu tj. 25z艂 na 100km.
Gdyby to by艂o takie proste, po ulicach je藕dzi艂yby same zagazowane auta. Po pierwsze instalacji nie rozdaj膮 za darmo. Po drugie nie ka偶dy silnik „lubi” gaz. Tu warto zasi臋gn膮膰 opinii specjalisty. Po trzecie takie auta na rynku wt贸rnym maja ograniczone grono nabywc贸w, niekiedy odnotowuj膮 relatywnie du偶y spadek warto艣ci. O tym, 偶e albo decydujemy si臋 na zbiornik toroidalny o ograniczonej pojemno艣ci, albo rezygnujemy ze znacznej cz臋艣ci pojemno艣ci baga偶nika, nie musze chyba wspomina膰…
U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 1
0 u偶ytkownik贸w, 1 go艣ci, 0 anonimowych