Samoróbki - wobler129
#201 OFFLINE
Napisano 01 marzec 2012 - 17:13
#202 OFFLINE
Napisano 01 marzec 2012 - 17:30
#203 OFFLINE
Napisano 01 marzec 2012 - 20:24
Jak to nie to to już nie wiem.
#204 OFFLINE
Napisano 01 marzec 2012 - 21:52
#205 OFFLINE
Napisano 02 marzec 2012 - 16:16
No to nie mam pomysłu.Dekielka od pojemnika nigdy nie używałem. Nie zamykam zbiorniczka.
Maciek wlej do aero wodę albo lepiej rozpuszczalnik i zobacz jak natryskuje i czy wogule natryskuje.
#206 OFFLINE
Napisano 02 marzec 2012 - 16:18
Dekielka od pojemnika nigdy nie używałem. Nie zamykam zbiorniczka.
[/quote]
No to nie mam pomysłu.
Maciek wlej do aero wodę albo lepiej rozpuszczalnik i zobacz jak natryskuje i czy wogule natryskuje.
[/quote]
Okej spróbuję.
Tam gdzie kupiłem aero mówią, że albo zgubiłem jakąś część lub wskazują na oringi...
Znacie może jakiś punkt, gdzie przeglądają takie maszynki? Może lepiej będzie wysłać go do fachowca?
#207 OFFLINE
Napisano 02 marzec 2012 - 16:27
#208 OFFLINE
Napisano 02 marzec 2012 - 16:32
A rozbierałeś go na części pierwsze?
Aż tak się nie odważyłem. Przeglądałem tylko główne części i te które odkręcałem.
#209 OFFLINE
Napisano 02 marzec 2012 - 19:00
#210 OFFLINE
Napisano 03 marzec 2012 - 16:56
Spędziłem kilkanaście godzin nad aerografem. Asz szlag mnie trafiał jak kolejny raz miałem nad nim usiąść... Ale do rzeczy.
Dysza była minimalnie skrzywiona - końcówka, w którą wchodzi igła. Dosłownie minimalnie. A na zapasowej, którą dostałem w
zestawie nie mogłem nic zrobić - bo cofało mi farbę/powietrze do zbiorniczka i aero nie podawał farby. Czyli gdyby sprzedawca dał
mi dobrą dyszę zapasową, nie wadliwą (nieszczelną) to odrazu po zmianie i 5min. roboty malowałbym w najlepsze. Zmieniłem dyszę
na nową zapasówkę i dupa.. cofało powietrze - ale na starej - krzywej - oprócz chlapania i nierównomiernego podania farby ten
objaw nie występował. No więc ja (głupi) zacząłem uszczelniać taśmą do rur każdą część, która jest za zbiorniczkiem i ma
gwint... Już odkładałem to w cholerę po kolejnych 2h pracy i nagle mnie olśniło - przecież jak na tamtej dyszy nie było
powietrza cofającego, a na tej jest to musi być... zły gwint zapasowej, nowej dyszy... TO MUSI BYĆ TO! I... podłączam
sprawdzam - tak.... to jest to. Muszę tylko zamówić nowe dysze Teraz się z tego śmieję, ale uwierzcie to była masakra,
takie nerwy przy rozkręcaniu, że jak ktoś się mnie o coś zapytał to mało nie zabijałem....
Dziękuję wszystkim za chęć pomocy i wszystkie posty
#211 OFFLINE
Napisano 03 marzec 2012 - 23:06
Wiem na 100% gdzie leży problem - ale o co w tym chodzi? Jeśli mam cały aerograf skręcony każda część jest na swoim miejscu to cofa mi powietrze do zbiorniczka z farbą. A jeśli okręcę część nr 2 ze schematu poniżej to już mi powietrza nie cofa i wszystko jest perfekt. Czyli coś musi być z tą częścią nr. 2 - ale tam nie ma żadnych uszczelek ani nic - więc o co biega? Ktoś jest w stanie mi to wytłumaczyć? Próbowałem na gwint dać taśmę do uszczelniania rur i nic nie dało...
Uploaded with ImageShack.us
#212 OFFLINE
Napisano 04 marzec 2012 - 01:28
Załączone pliki
#213 OFFLINE
Napisano 04 marzec 2012 - 08:39
#214 OFFLINE
Napisano 04 marzec 2012 - 08:49
Maciek w tej części nr 2 jest otworek w którym powinna znajdować się dysza (oczywiście po nakręceniu tej części.)Ale jaja... znowu nie idzie. Próbowałem naprostować końcówkę starej dyszy i udało się (tak mi się wydaje) ale znowu puszcza powietrze... I teraz ciekawostka.
Wiem na 100% gdzie leży problem - ale o co w tym chodzi? Jeśli mam cały aerograf skręcony każda część jest na swoim miejscu to cofa mi powietrze do zbiorniczka z farbą. A jeśli okręcę część nr 2 ze schematu poniżej to już mi powietrza nie cofa i wszystko jest perfekt. Czyli coś musi być z tą częścią nr. 2 - ale tam nie ma żadnych uszczelek ani nic - więc o co biega? Ktoś jest w stanie mi to wytłumaczyć? Próbowałem na gwint dać taśmę do uszczelniania rur i nic nie dało...
Uploaded with ImageShack.us
Cały myk polega na tym że między dyszą(cz.nr 3)a otworkiem (cz.nr 2) powinien być idealny prześwit, jeśli go nie ma to powietrze nie ma ujścia i się cofa.Może ta część nr2 ma otworek zabrudzony lub dysza jest lekko skrzywiona.
Ja aerograf czyszczę zwykłym rozcieńczalnikiem bez żadnych ceregieli i jeszcze nie przydarzyło mi się nic z aerografem.
#215 OFFLINE
Napisano 04 marzec 2012 - 08:57
#216 OFFLINE
Napisano 04 marzec 2012 - 09:09
Maciek jak chcesz to przyślij mi aerograf to zobaczę co z nim Bo takie gdybanie na odległość chyba nie ma sensu.No i sprawdziłem. Jak odciągnę igłę od dyszy to jeszcze bardziej cofa powietrze do zbiorniczka, a jak dopchnę iglicę mocno do końca dyszy i puszczę powietrze to bąbelki prawie wogóle nie lecą - czyli tak jak wcześniej przypuszczałem to wina krzywej dyszy?
#217 OFFLINE
Napisano 04 marzec 2012 - 12:25
No to teraz do rzeczy jak Dariusz napisał to najważniejszy jest prześwit między dyszą a jej osłoną po igle podawana jest farba a osłona dyszy wymusza porywanie tej farby z igły jak ściągniesz osłonę dyszy i otworzysz zaworek to malować nie będzie bo powietrze nie będzie skierowane na igłę to właśnie tam musi coś nie tak być zdejmij osłonę igły poluzuj osłonę dyszy na tyle ze byś mógł przekręcać ją palcami naciśnij zawór i maluj delikatnie odkręcaj i dokręcaj osłonę jeśli nie jest mechanicznie uszkodzona to powinieneś złapać odpowiedni dystans jak nie pomoże wyślij Darkowi . Tak z ciekawości to jak masz ustawione ciśnienie mi kiedyś synek na 8 bar ustawił czyli na max wielkie było moje zdziwienie kiedy aero zaczęło niemal gwizdać .
#218 OFFLINE
Napisano 04 marzec 2012 - 14:05
Teraz jak odkręciłem minimalnie dyszę - nawet nie o milimetr - to nie cofało mi powietrza. Może ta skrzywiona dysza jest nie równa na końcówce i jej końcówka nie dochodzi do osłonki nr. 2 przez co powietrze nie wylatuje tym otworkiem nr2 tylko odbija się od osłonki i wraca. Bo po minimalnym odkręceniu dyszy, tak, że jest minimalnie wyżej jest ok.
Zamówię dyszę i spróbuję...
ps drogie te części, dysza + iglica to prawie pół aerografu
#219 OFFLINE
Napisano 04 marzec 2012 - 14:13
#220 OFFLINE
Napisano 04 marzec 2012 - 14:26
Pomierz osłonę dyszy, ten nr 2. Bubel pewnie jest z gównolitu i stała się lekko nie osiowa. Nie poczytałem też czy sprawdzałeś ale spróbuj malować bez osłony nr 1.
Próbowałem - bez nr. też cofało powietrze. Jak zostawię dyszę minimalnie nie dokręconą to jest ok - zamówię nową i sprawdzę.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych