Paweł B. i jego garażowe rękodzieło .
#201 OFFLINE
Napisano 07 czerwiec 2011 - 13:06
pawel trzymam kciuki za pomyslne testy
#202 OFFLINE
Napisano 07 czerwiec 2011 - 16:18
- Uważaj Pawle, bo mody mogą wykasować te twoje dwie ostatnie fotki: Ryba (woblery) leży na kamieniach!!!
#203 OFFLINE
Napisano 07 czerwiec 2011 - 22:32
No tak , masz rację , ryby powinny leżeć na folii . Choroba a ja nie miałem pod ręką nawet reklamówki .Trochę gorąco na dworze i na forum (ostatnio), to tak dla rozluźnienia napiszę:
- Uważaj Pawle, bo mody mogą wykasować te twoje dwie ostatnie fotki: Ryba (woblery) leży na kamieniach!!!
Dzisiaj byłem nad rzeczką ustawić wcześniej pokazane boleniówki 8 cm . Wyjść bolenia nigdzie nie zarejestrowałem i takowych nie ścigałem . Zaobserwowałem jednak w pewnym miejscu atak szczupłego . Po ustawieniu wobka bolkowego na ciut żwawszą akcję przez podgięcie przedniego oczka do dołu , daleki rzut w okolice miejsca gdzie pojawił się zębaty. Wiedziałem , że tam jest bardzo płytko i jest sporo korzeni dlatego wobka przeciągnąłem w szybszym tempie ze szczytówką uniesioną do góry . Po chwili jest uderzenie , zacinam i szybciutko bo z prądem przyciągam do siebie niewielkiego szczupaczka pięćdziesiątaczka . Ledwo dogonił wobka bo był zapięty za tylną kotwiczkę w sam czubek dolnej szczęki . Dzisiaj po raz kolejny przekonałem się , że na bolkowe wobki po delikatnym podrasowaniu z powodzeniem można łowić szczupłe , sandałki a i okonie nimi nie gardzą .
Testowałem też jednego woba którego jeszcze tu nie pokazywałem . Ma około 20 cm długości w kształcie nazwijmy uklejowatym . W grzbiecie też nie jest za gruby bo około 2 cm . Ster jaki mu dzisiaj dałem ma około 8cm długości i 2,7cm szerokości . Byłem przyjemnie zaskoczony jego nie za szeroką pracą pracą ale o dużej częstotliwości . Nie spodziewałem się , że taki długas może tak wymiatać . Ster ładnie ciągnie go do dna zatem myślę , że będzie niezły do kolekcji trollowych wabików .
#204 OFFLINE
Napisano 08 czerwiec 2011 - 05:59
#205 OFFLINE
Napisano 12 czerwiec 2011 - 20:58
Pozdrawiam
Dawid
#206 OFFLINE
Napisano 13 czerwiec 2011 - 10:40
Dzięki Dawid za zainteresowanie . Na razie to nie mam za wiele czasu wolnego w którym mogę dłubać w drewnie . Taki szczupły o którym piszesz to sporawo roboty . Tego co widziałeś w temacie też jeszcze nie skończyłem a wpakowałem w niego naprawdę wiele godzin pracy . Ponad to gdybym miał teraz coś rzeźbić w drewnie to od razu musiałbym mieć klocek lipowy bo w topoli w której szlifuję swoje wobki , wymodelować ładną główkę szczupłego to masakra . Niestety klocków lipowych nie mam na stanie . Pozdrawiam .Pawle, świetny wątek i świetne przynęty, jeśli znajdziesz odrobinę czasu i dla mnie to zamawiam takiego szczupaczka, ale w granicach 18 cm, w zamian obdaruję Ciebie drewnem lipy (odpady poprodukcyjne) z których zapewne coś dasz radę wystrugać.
Pozdrawiam
Dawid
#207 OFFLINE
Napisano 13 czerwiec 2011 - 13:43
Do tych małych żuczków, które czasem dłubiesz nadadzą się Tobie kawałki których zostaje mi całkiem sporo.
Pozdrawiam
Dawid
#208 OFFLINE
Napisano 13 czerwiec 2011 - 13:53
#209 OFFLINE
Napisano 13 czerwiec 2011 - 22:22
Co Ci mam pisać sporo klocków przerabiam w wymiarach 2 wysokość , 1 szerokość 10 długość . Na Twojego szczupka trzeba by klocka 20 na 4 x4 . Inne wobki można strugać dosłownie z wszystkiego co ma w moim wypadku powyżej 3 cm no i jakąś przyzwoitą szerokość . To tyle , Napisz mi na PW jak mógłbyś mi pomóc i jakie koszty były by za towar i przesyłkę . Aha i jeszcze jedna istotna sprawa . Czy te klocki są już na tyle suche aby mogly iśc od razu pod nóż ?Napisz mi Pawle jakie klocki potrzebujesz i nie widzę problemu żadnego, oby tylko długość nie przekroczyła 2 metrów hehe
Do tych małych żuczków, które czasem dłubiesz nadadzą się Tobie kawałki których zostaje mi całkiem sporo.
Pozdrawiam
Dawid
szpiegu masz rację , szlifiereczki to u mnie padają , jedna po drugiej .
#210 OFFLINE
Napisano 13 czerwiec 2011 - 22:37
#211 OFFLINE
Napisano 15 czerwiec 2011 - 21:54
#212 OFFLINE
Napisano 15 czerwiec 2011 - 23:08
Lipę mam już dla Ciebie wybraną i może jutro uda się mi ją Tobie wysłać.
Fajnie tak pobawić się z sumkiem.
U mnie dzisiaj sandaczyki nie chciały współpracować i poza jednym skubnięciem LIPAAAAA.
#213 OFFLINE
Napisano 16 czerwiec 2011 - 09:09
#214 OFFLINE
Napisano 16 czerwiec 2011 - 20:40
Załączone pliki
#215 OFFLINE
Napisano 16 czerwiec 2011 - 23:38
#216 OFFLINE
Napisano 17 czerwiec 2011 - 06:43
Gdzieś to już widziałem
Ja też, ale troszkę inne
#217 OFFLINE
Napisano 17 czerwiec 2011 - 09:07
W tych moich bez sterach chciałem postawić na ich lotność jak to w boleniówkach i spowodować aby szły w wodzie jak najbardziej poziomo . Wiadomo , że oczko z drutu na grzbiecie powoduje bardziej pionowy ruch takiej przynęty jak w wypadku cykady . Zatem przeprowadziłem wiele testów aby oczko na grzbiecie przesunąć jak najbardziej do przodu i żeby wobek płynął w miarę poziomo przy drobnych ruchach ogonka i częściowo stłumionej częstotliwości . Kształt dziobu zrobiłem taki a nie inny dlatego , że na samym początku tak sobie wymyśliłem . Z czasem jeśli będę robił więcej takich przynęt to może a raczej na pewno zmienię jego kształt na grubszy dziób , bo ta ostra krawędź z całą pewnością będzie się strzępiła na kamieniach czy twardym dnie . Teraz raczej będę skupiał się nad ich przydatnością w łowieniu ryb . Jeśli okażą się pomocne , to później popracuję jeszcze nad ich wyglądem . Pozdrawiam .
#218 OFFLINE
Napisano 17 czerwiec 2011 - 09:18
#219 OFFLINE
Napisano 17 czerwiec 2011 - 16:59
#220 OFFLINE
Napisano 17 czerwiec 2011 - 21:07
Chyba bardziej chodzi o ten wobler http://imageshack.us...0/bol3tiff.png/
Jeszcze inny i dawniejszy Przynajmniej ja miałem takowy na myśli.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych