Witam.
Z racji, że to wątek woblerowe patenty postanowiłem opisać jeden patent ;-)
Nie wiem czy już o tym było, nie moglem znaleźć i nie widziałem tutaj jak dotąd takich woblerów....
Co chce opisać to oklejanie woblerów materiałem zwanym "shell veneer", można tego znaleźć sporo na e-bayu pod tym linkiem - http://www.ebay.com/...hp/shell-veneer
Na pierwszy rzut oka materiał wydaje się mało przydatny do woblerów z racji swojej kruchości ale jest na to sposób.
Do oklejania potrzebujemy bardzo ostre nożyczki, 5min epoxy i sporo gumek recepturek oraz taśmę maskującą do malowania.
Na początek oklejamy materiał taśmą maskującą a następnie odrysowujemy na nim obie połówki naszego woblerka. Wycinamy bardzo ostrymi nożyczkami i zabieramy się na mieszanie epoxy. Po wymieszaniu epoxy nakładamy na obie wcześniej wycięte połówki. Ja nakładam epoxy palcem żeby mieć pewność, że na całej długości będzie jednakowa ilośc kleju. Następnie przykladam obie połówki do woblera i zaklejam. Na całej długości woblerka instaluję gumki recepturki tak żeby nie ominąć ani jednego kawałka i żeby mieć pewność, że materiał jest w pełni dociśnięty do korpusu. Po kilkunastu min można zdjąć gumki i przetrzeć nadmiar kleju i krawędzie okleiny papierem ściernym i mozna przystąpić do fazy kończącej.
Jeżeli ktoś ma jakieś pytania proszę pisać. Jak coś jest nie jasne to mogę za jakiś czas wrzucić jakieś fotki.
Dodam jeszcze, że shell veneer jest bardzo odblaskowym materiałem i w zależnościu od kątu padania światła się zmienia.
Poniżej przykładowy wobek.
pstragowiec.jpg 40,46 KB
151 Ilość pobrań
Pozdrawiam Melek