Aluminium to już jest profeska. Ale od drewna zdecydowanie lepsze są formy gipsowe. Są łatwe do wykonania, bajecznie tanie a można przy ich pomocy wykonać kilkadziesiąt odlewów ołowianych - potem ulegają zniszczeniu i trzeba zrobić nowe.
Woblerowe patenty
#781 OFFLINE
Napisano 20 lipiec 2015 - 08:01
#782 OFFLINE
Napisano 20 lipiec 2015 - 10:13
Ale od drewna zdecydowanie lepsze są formy gipsowe. [...] potem ulegają zniszczeniu i trzeba zrobić nowe.
Sam sobie zaprzeczasz. Może miałeś na myśli, że są tańsze, bo lepsze na pewno nie. Taką formę aluminiową masz już chyba na wieczność.
Przy gipsowych warto pamiętać że forma musi być idealnie sucha jeśli chcemy uniknąć przykrych niespodzianek przy odlewaniu.
Aluminiową za to dobrze przed pierwszym odlewaniem nagrzać np opalarką.
Użytkownik Pasta edytował ten post 20 lipiec 2015 - 10:14
#783 OFFLINE
Napisano 20 lipiec 2015 - 10:23
Z tego co widzę kolega muddler nie wspomniał słowem o wyższości form gipsowych nad aluminiowymi....
#784 OFFLINE
Napisano 20 lipiec 2015 - 11:10
A kurde... sorry, kawy nie piłem
#785 OFFLINE
Napisano 23 lipiec 2015 - 21:36
#786 OFFLINE
Napisano 24 lipiec 2015 - 11:01
Daj jeszcze raz link bo nie działa ;-)Fajna maszynka dla majsterkowicza
https://video-bru2-1...318&oe=55B1650F
#787 OFFLINE
Napisano 02 sierpień 2015 - 06:24
Jakie macie patenty na ściąganie nadmiaru lakieru z oczek? Bo nożykiem wychodzi mi to brzydko...
Załączone pliki
Użytkownik tom3k_lubin edytował ten post 02 sierpień 2015 - 06:31
#788 OFFLINE
Napisano 02 sierpień 2015 - 07:24
Jakie macie patenty na ściąganie nadmiaru lakieru z oczek? Bo nożykiem wychodzi mi to brzydko...
Co wychodzi brzydko?
Przy dużej ilości woblerów lecisz szczotką stalową na wiertarce. Przy jednym (kilku) nożyk wystarcza.
#789 OFFLINE
Napisano 02 sierpień 2015 - 07:46
#790 OFFLINE
Napisano 02 sierpień 2015 - 07:46
Albo małe wiertło na miniszlifierkę i poleciał...
- woblery z Bielska i adashhh lubią to
#791 OFFLINE
Napisano 02 sierpień 2015 - 08:05
Ewentualnbie po nożyku oczko można przelecieć drobnym papierem i jest prima sort
#792 OFFLINE
Napisano 03 sierpień 2015 - 06:46
To jak już temat się rozkręcił mam następne pytanie Do tej pory robiłem wkręty ale chyba przerzucę się na pełny stelaż i teraz pojawia się pytanie czy do wklejania stelażu mogę używać kleju którym wklejałem oczka?
srgsggs.png 124,61 KB 39 Ilość pobrań
#793 OFFLINE
Napisano 03 sierpień 2015 - 06:59
Tak.
#794 OFFLINE
Napisano 04 sierpień 2015 - 00:08
Czy u Ciebie oczka się nie sprawdziły? Wykonywanie woblerów ze stelażem to więcej pracy i czasu.To jak już temat się rozkręcił mam następne pytanie Do tej pory robiłem wkręty ale chyba przerzucę się na pełny stelaż i teraz pojawia się pytanie czy do wklejania stelażu mogę używać kleju którym wklejałem oczka?
srgsggs.png
Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka
#795 OFFLINE
Napisano 04 sierpień 2015 - 08:17
Czy ja wiem czy więcej czasu i pracy? Nie jest wcale powiedziane że zostanę przy stelażu.. Zaczynam dopiero przygodę z HM'em i trzeba spróbować czegoś innego xDD
#796 OFFLINE
Napisano 07 sierpień 2015 - 14:59
klej typu kropelka - nie nadaje się w ogóle stery trzymają sie w miarę dobrze ale poliwęglan robi się kruchy i pęka przy doginaniu steru lub na zaczepach w wodzie
Dwuskładnikowe kleje epoxydowe, poxipol itp- dobrze trzymają ster w korpusie ciężko go wyrwać trzeba użyć dość dużo siły niestety klej wchodzi rownież w reakcje z poliwęglanem i ten staje sie kruchy dużo mniej niz przy uzyciu cyjanopanu ale przy ustawianiu nie jeden ster pęknął
po za tym wysoka cena klejów
żywica epoksydowa i zywica poliestrowa
jeszcze lepiej trzyma niz klej ale i bardziej kruchy robi się poliwęglan
Teraz stosuje stary lakier poliuretanowy który już zgęstniał w słoiku
każdy z nas wyrzuca resztki lakieru który już do lakierowania się nie nadaje
a jest to bardzo dobry klej do sterów.
wklejony ster nie traci elastycznosci trzyma sie nawet lepiej niż przy użyciu klejow epoksydowych no i oszczędność kasy którą można wydać na inne materiały
#797 OFFLINE
Napisano 07 sierpień 2015 - 16:57
Jezeli chodzi o wklejanie sterów w woblerach używałem
klej typu kropelka - nie nadaje się w ogóle stery trzymają sie w miarę dobrze ale poliwęglan robi się kruchy i pęka przy doginaniu steru lub na zaczepach w wodzie
Dwuskładnikowe kleje epoxydowe, poxipol itp- dobrze trzymają ster w korpusie ciężko go wyrwać trzeba użyć dość dużo siły niestety klej wchodzi rownież w reakcje z poliwęglanem i ten staje sie kruchy dużo mniej niz przy uzyciu cyjanopanu ale przy ustawianiu nie jeden ster pęknął
po za tym wysoka cena klejów
żywica epoksydowa i zywica poliestrowa
jeszcze lepiej trzyma niz klej ale i bardziej kruchy robi się poliwęglan
Teraz stosuje stary lakier poliuretanowy który już zgęstniał w słoiku
każdy z nas wyrzuca resztki lakieru który już do lakierowania się nie nadaje
a jest to bardzo dobry klej do sterów.
wklejony ster nie traci elastycznosci trzyma sie nawet lepiej niż przy użyciu klejow epoksydowych no i oszczędność kasy którą można wydać na inne materiały
A po wyschnięciu nie robi sie zbyt kruchy (spoina)???
Jeżeli nie zareaguje z poliwęglanem to teoretycznie trzyma sie tylko na zasadzie lepkości, która w miarę schnięcia kleju maleje. O skurczu podczas schnięcia nie wspomnę.
#798 OFFLINE
Napisano 07 sierpień 2015 - 17:56
Ja wklejam stery takim klejem
http://www.ceneo.pl/...CFcnItAodwLUCfg
Minus to fakt że jak ktoś wkleja partiami to max 10szt bo później klej twardnieje.
Jak kiedyś wklejałem kropelką to przy byle uderzeniu ster się łamał - szkoda nerwów i kasy na wklejanie tego typu klejami...
Pozdr Qcyk!!
#799 OFFLINE
Napisano 07 sierpień 2015 - 19:02
Osobiście stosuję Distal...zarówno do wklejania stelaży jak i sterów. Nie schnie szybko więc jest czas aby pokombinować i skleić sporą ilość wobków.
Jedyny minus to kolor...gdyż jest biały i czasami widoczny przy sterach
#800 OFFLINE
Napisano 07 sierpień 2015 - 20:17
Nie zauważyłem żeby spoina się kruszyła jest twrda ale nie powiedział bym że kruchaA po wyschnięciu nie robi sie zbyt kruchy (spoina)???
Jeżeli nie zareaguje z poliwęglanem to teoretycznie trzyma sie tylko na zasadzie lepkości, która w miarę schnięcia kleju maleje. O skurczu podczas schnięcia nie wspomnę.
Powierzchnie sterów w miejscu klejenia oczywiscie trzeba zedrzeć papierem ściernym
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych