Naturalnie broń jest oczywistym przedmiotem posiadania człowieka rozumnego a to właśnie ciemne karty naszej historii spowodowały wprowadzenie zakazu używania i posiadania. Osobiście jestem przeciwnikiem ograniczania praw człowieka i czuję dyskomfort psychiczny jeśli ustawodawca traktuje mnie jako istotę, która zaraz po zakupie broni...no nie wiem odbędzie z nią stosunek a niezabezpieczona broń wypali?
Tomku, nikt nie traktuje Ciebie jak idiotę. Zarówno poprzez zakaz posiadania broni, jaki i na przykład zakaz jazdy samochodem z dowolną prędkością. Poczucie potrzeby posiadania broni jest bardzo pierwotne. Dlatego też powinny i na szczęście obowiązują restykcje co do jej posiadania. Całe społeczeństwa mentalnie nie są gotowe na jej posiadanie. W momencie kiedy będa gotowe nie będzie istniało poczucie takiej potrzeby...
Broń nie jest oczywistym przedmiotem posiadania człowieka rozumnego, skąd Ci to przyszło do głowy? Narzędzia służące do odbierania życia innej istocie "niezbędne" były w czasie kiedy człowiek z ich pomocą zdobywał pokarm, tysiace lat temu. Dziś nie potrzebujesz zdobywać pokarmu polując więc w jakim celu?
Broń w ogólnym rozumieniu służy do odbierania zdrowia i życia, ani to oczywiste ani naturalne. Mentalność znakomitej większości ludzi jest w moim przekonaniu na bardzo niskim poziomie, ludzie nie potrafią się uśmiechać na ulicy, odpowiedzieć - dzień dobry, nie potrafią a przede wszystkim nie chcą pomagać innym, są samolubni i egoistyczni. Działają zbiorowo na niekorzyść swoją i innych istot dookoła.
Przykro mi to mówić ale mentalność jest kształtowana poprzez programowanie umysłów głównie w mediach. Poczucie potrzeby posiadania broni wynika z kilku ułomości ludzkiej (prymitywnej jeszcze) natury ale nie jest żadnym rozwiązaniem, żadnych problemów, wręcz przeciwnie.