Miały zdecydowaną przewagę liczebną...
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 10 listopad 2015 - 06:50
Miały zdecydowaną przewagę liczebną...
Napisano 10 listopad 2015 - 08:48
U mnie ogólnie kiszka, ale coś tam udało się nagrać, materiały z 3 dni.
Napisano 10 listopad 2015 - 14:11
Panowie, piękne filmy kręcicie. Gratulacje.
Osobiście dużo bardziej cenię sobie filmy amatorskie. Podczas oglądania mam wrażenie jakbym sam był na rybach..
Mam już przesyt filmów marketingowych i instruktażowych także nagrywajcie ile możecie żeby było co zimą oglądać
Sam zbieram materiały, mozolnie to idzie ale do końca roku może uda się coś sklecić.
I tu mam wielką prośbę. Powiedzcie jakich programów używacie do składania filmów.
Słyszałem dużo dobrego o programie sony ale cena powala. Bawię się w windows live movie maker ale już widzę, że jest niewystarczający (lub mi się tak wydaje ). Chętnie dowiedziałbym się na privie jaki program kupić nie wydając worka kasy.
@PawlusSidewinder , fajna ta Twoja klucha. Też takimi kijami wcześniej łowiłem szczupaki.
Teraz przekonałem się do bardzo szybkich kijów. Z tym, że nie "pompuję" w trakcie holu i hamulec prawie "beton" i wydaje mi się, że spadów jest mniej.
Minusem takiego holu jest to, że młynek bardziej w kość dostaje natomiast plusem bardziej widowiskowe hole.
Przepraszam za mały OT
Pozdrawiam.
Napisano 10 listopad 2015 - 14:33
Jestem ciekaw czy ktokolwiek na forum, co robi, montuje jakieś filmy, ma oryginalnego wspomnianego już Sony Vegasa, jak nim się oczywiście posługuje. Istnieje też możliwość pobrania tej wersji z oryginalnej strony sony, tylko że wersja ta wygasa po 30 dniach. A cena jest rzeczywiście chora i nie do przyjęcia dla zwykłego "szaraczka"
Użytkownik MATIG edytował ten post 10 listopad 2015 - 14:35
Napisano 10 listopad 2015 - 15:15
@sajdol1 Korzystam z darmowego GoPro Studio. Tzn. mogłem pobrać go za darmo po zalogowaniu się na stronie GoPro i wklepaniu numerów kamerki. Ale sądzę że jest dostępny i bez tego. Program jest imo genialny, prosty, ma większość potrzebnych funkcji dla kogoś takiego jak ja (kręcę filmy na pamiątkę i dla garstki widzów, żadne tam wielkie produkcje), np. zoom, slow motion, cięcie itd.
Z tej wędki nie ma prawa spaść ryba, tzn. nie z jej winy, jeszcze się nie zdarzyło i raczej się nie zdarzy a jestem nauczony holować kijem, a nie kołowrotkiem i dlatego wygląda to tak, a nie inaczej, nawet jak mam mocniejszą wędkę
Napisano 10 listopad 2015 - 16:55
Napisano 10 listopad 2015 - 17:06
Jestem ciekaw czy ktokolwiek na forum, co robi, montuje jakieś filmy, ma oryginalnego wspomnianego już Sony Vegasa, jak nim się oczywiście posługuje. Istnieje też możliwość pobrania tej wersji z oryginalnej strony sony, tylko że wersja ta wygasa po 30 dniach. A cena jest rzeczywiście chora i nie do przyjęcia dla zwykłego "szaraczka"
I kompa trzeba mieć nie słabego
Napisano 11 listopad 2015 - 18:40
Napisano 11 listopad 2015 - 18:46
Sam zbieram materiały, mozolnie to idzie ale do końca roku może uda się coś sklecić.
I tu mam wielką prośbę. Powiedzcie jakich programów używacie do składania filmów.
Słyszałem dużo dobrego o programie sony ale cena powala. Bawię się w windows live movie maker ale już widzę, że jest niewystarczający (lub mi się tak wydaje ). Chętnie dowiedziałbym się na privie jaki program kupić nie wydając worka kasy.
Ja ju z od dłuższego czasu używam Corel VideoStudio - obecnie Pro x7 ale przez długi czas byłem wierny 4ce. Polsko języczna za co ceniłem ją sobie chyba najbardziej. Pozwala na montowanie materiałów pochodzących z różnych rodzajów kamer - polecam!!!
Napisano 12 listopad 2015 - 00:54
Ale kloc
Napisano 13 listopad 2015 - 18:23
Jeden z tych dni, kiedy na każdego złowionego szczupaka przypadają dwa urwane ogony i trzy puste brania oczywiście mimo to bawiłem się świetnie!
Napisano 14 listopad 2015 - 15:09
"Jeden z tych dni, kiedy na każdego złowionego szczupaka przypadają dwa urwane ogony i trzy puste brania oczywiście mimo to bawiłem się świetnie."
Napisano 14 listopad 2015 - 15:38
Dziwny sposób trzymania wędki.
Powiedział bym taki ... okoniowy, do "dłubania".
Dziwny bo inny niż twój?... Co kto lubi, to raz Mam swoją teorię na ten temat, którą zresztą poruszyłem w jednym ze swoich 'starych' filmów, to dwa
Ponieważ temat dotyczy to wędkarstwa i spinningu, wrzucę film tutaj, nie sądzę żeby to był offtop (na pewno nie bardziej niż mój esej w tym miejscu forum, hehe). Polecam zobaczyć chociaż od trzeciej minuty filmu
Zaznaczam jeszcze raz - każdy ma swoje sposoby i przyzwyczajenia. Szanuję zdanie wędkarzy którzy trzymają wędki inaczej niż ja, mimo że nadal nie rozumiem po co walczą z prawami fizyki, obciążają sobie nadgarstki i osłabiają siłę zacięcia Kto obejrzy film, ten będzie wiedział o co chodzi i albo się zgodzi... Albo nie
Napisano 14 listopad 2015 - 23:21
"Dziwny bo inny niż twój?... Co kto lubi, to raz Mam swoją teorię na ten temat, którą zresztą poruszyłem w jednym ze swoich 'starych' filmów, to dwa
Ponieważ temat dotyczy to wędkarstwa i spinningu, wrzucę film tutaj, nie sądzę żeby to był offtop (na pewno nie bardziej niż mój esej w tym miejscu forum, hehe). Polecam zobaczyć chociaż od trzeciej minuty filmu
Zaznaczam jeszcze raz - każdy ma swoje sposoby i przyzwyczajenia. Szanuję zdanie wędkarzy którzy trzymają wędki inaczej niż ja, mimo że nadal nie rozumiem po co walczą z prawami fizyki, obciążają sobie nadgarstki i osłabiają siłę zacięcia Kto obejrzy film, ten będzie wiedział o co chodzi i albo się zgodzi... Albo nie"
Napisano 15 listopad 2015 - 08:31
Łowilem w ten sposób tylko kijem, który był bardzo ciężki (Shimano BeastMaster SBM270XH) rzucając w rzece za głowacicą. Rękę urywało. Wolałem zmienić na 2.4m a SBM poszedł na trolling.
O dolniku wbijającym sie w żeberka nie wspomnę.
Górny uchwyt-jak go nazywasz, służy wg mnie bardziej do odpowiedniego naładowania wedki celem wykonania max rzutu. Popytaj karpiarzy którzy wykonują rekordy w rzucaniu swoim zestawem. Przy holu suma 2.5m (z wąsami 2.8m) też pomaga w skutecznej walce.
Wziąłbym Cię na cały dzień na łódkę na sandacze (min 28-30g Pb) i szybko ten sposób trzymania kija chciałbyś przy tej technice zapomnieć.
Do dłubania delikatnym kijem jest jak najbardziej OKI, choć i tu "majtający" dolnik przeszkadza a na pewno meczy rękę która musi być odsunięta na jego długość od ciała jak przy łowieniu na "krótką nimfę" w metodzie muchowej.
Pzdr.
Karpiarzem nie jestem i nigdy nie będę, więc ich opinia jest mi jak najbardziej obojętna w tej materii, oni nie łowią wędką tylko nią holują, ba, czasami nawet nie rzucają a w spinningu najważniejsze co robi kij (i to przez większość czasu) to prowadzenie przynęty. Dla mnie wędka i kołowrotek to najprostsza forma dźwigni. Wynikają z tego oczywiste konsekwencje znane z lekcji fizyki.
Swoją drogą, nawet długi dolnik nie przeszkadza i nie może przeszkadzać, ponieważ jest ułożony wzdłuż łokcia i obok ciała. Z żebrami nie ma kontaktu, niezależnie od chwytu. Nawet jeśli jest lekko zanurzony w wodzie podczas głębokiego brodzenia. U ciebie przecież nie może być inaczej, nawet jeśli trzymasz nie za rękojeść tylko za uchwyt. No, chyba że masz cały kij przed sobą, w co wątpię
Podałeś przykłady karpiowania, sumowania, głowacicowania (hehe, nowe słowo...), wypowiadając się na temat mojego łowienia, które z tamtymi nie mają nic wspólnego. Na filmie łowię na dość lekki zestaw i takiej materii się wypowiadam. Mógłbym powiedzieć: skoro musiałeś zejść na rzece aż do 2,4m, to znaczy że twój kij był za ciężki albo źle wyważony. Ale byłaby to opinia nierzetelna, bo nie było mnie tam - ty byłeś na miejscu i podjąłeś decyzję jaką uznałeś za najlepszą, dlaczego miałbym sądzić że coś poknociłeś
Wszystko znowu sprowadza się do zasady: niech każdy łowi jak mu najwygodniej chyba że spodoba mu się coś u innych, wtedy może ulepszyć swoje sposoby i być wdzięcznym że pomogli
Napisano 15 listopad 2015 - 10:09
Bardzo fajne filmy. Choć ABC już dawno mam za sobą to podoba mi się jak objaśniasz podstawowe kwestie.
Co do długości dolnika to wszystko zależy od tego gdzie, jak i łowimy.
Co do tego, że długi dolnik nie przeszkadza nie do końca się jednak zgodzę. Znacznie ogranicza rzuty w lewo i prawo i tu można żebra szarpać.
Nie ma co bić piany. Najważniejsze żeby łowiącemu było wygodnie
Jeżeli mogę coś doradzić to podczas holu trzymaj łokcie blisko tułowia to będziemy oglądać więcej holu i mniej przedramion
Sam o tym ciągle zapominam, wiadomo, są emocje, wszystko się dzieje 2 razy szybciej i weź tu pamiętaj o wszystkim.
Dlatego proszę znajomych , z którymi wędkuję aby mi przypominali hasłem "łokcie w dół !!!!, łokcie w dół !!!"
Pozdr.
Napisano 15 listopad 2015 - 17:23
Takie to harce nagrałem wczoraj na małym potoku.
Krótko bo nie chciałem im przeszkadzać.
Napisano 15 listopad 2015 - 17:44
Bardzo fajne ujęcie, szkoda tylko że nie ustawiłeś kamery (tel.?) poziomo
Napisano 15 listopad 2015 - 18:31
Oto mój filmik/relacja znad wody
używam wspomnianego Sony vegasa wcześniej kleiłem na corel video studiox5
Napisano 15 listopad 2015 - 19:19
Dziwny sposób trzymania wędki.
Powiedział bym taki ... okoniowy, do "dłubania".
Ja też tak trzymam i uważam , że inne trzymanie jest beee
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych