#41 OFFLINE
Napisano 31 marzec 2011 - 17:19
Ogólnie korek ma swoje wady i zalety, a pianka swoje. Ja wolę piankę.
#42 ONLINE
Napisano 02 kwiecień 2011 - 15:36
Kije nawet skromne , maja zawsze sznyt szytych na miarę . A może kiedyś mały , niciany wtręt doda blasku tak zręcznej kompozycji ?
#43 OFFLINE
Napisano 02 kwiecień 2011 - 18:02
#44 OFFLINE
Napisano 03 kwiecień 2011 - 18:00
#45 OFFLINE
Napisano 03 kwiecień 2011 - 18:45
#46 ONLINE
Napisano 07 kwiecień 2011 - 05:44
#47 OFFLINE
Napisano 07 kwiecień 2011 - 06:08
#48 ONLINE
Napisano 07 kwiecień 2011 - 06:59
Marynareczka z Harris Tweed też w niektórych kręgach , które nam ton nadają swoją unikalną bezstresowością , niżej chodzi niż kubraczek z dzianiny podklejonej flizeliną , co oczywiście żadną nie jest degrengoladą , tylko zaawansowanym ekologicznym lookiem
Ąą i ęę mnie coraz mniej słucha
#49 OFFLINE
Napisano 07 kwiecień 2011 - 07:07
Pianką nawet wina się nie zatyka
Ależ powalający, merytoryczny argument Sławku Czyżby udział w polityczno-ideologicznych pyskówkach aż tak Cię wyczerpał ? Przepraszam za tę docinkę, ale mógłbyś z większym zaangażowaniem podejść do pytania kolegi, bo jeżeli chodzi o materiał na dolniki masz za sobą liczne doświadczenia
Jeżeli mogę dorzuć swoje 3 grosze do tematu:
myślę ze wybór pianka czy korek to jednak głównie kwestia stylu, wyglądu niż właściwości uzytkowych. Truizmem będzie stwierdzenie, że są słabe pianki i słabe korki oraz dobre pianki i dobry korek.
Myślę że w przeszłości - ja przynajmniej zaczynałem od takiej percepcji - pianka mogła byc postrzegana jako panaceum na szybkie zużywanie sie słabej jakosci korka - wypłukiwanie szpachli które po jakimś czasie prowadzi do degradacji całej rękojeści [ a jak wiadomo wymiana rękojesći najczęściej pociąga za sobą konieczność przezbrojenia całego kija - w przypadku wędek jednocześciowych - lub dolnego składu, w przypadku wędek jednoczęściowych ].
Jednak problem zużywalnosci korka, nawet tego słabszej jakości, skutecznie rozwiązują preparaty do impregnacji, takie jak cork-seal. Nie jest też wielką filozofią, raz na jakis czas odświeżyć całą rękojeść , poprzez zeszlifowanie jej papierem ściernym, nałożenie szpachli na ubytki, ponowne przeszlifowanie i zabezpieczenie cork-sealem. Przy takim podejściu można powiedzieć iż korek w pewnym sensie staje się materiałem odnawialnym i w perspektywie może posłużyć nawet dłużej od pianki [ której metd regeneracji póki co nie znam, ale też i żadna z moich rękojeści piankowych póki co regeneracji nie potrzebuje ].
Na korzyść pianki, poza wyglądem co jest kwestia gustu, przemawiają dwa aspekty - po pierwsze że nie wymaga ona takich zabiegów pielęgnacyjnych jak korek (wystarczy zwykłe przetarcie wilgotną szmatką parę razy do roku) oraz że - nawet pianka dobrej jakości - jest wielokrotnie tańsza od korka. Przykładem mogą być wyśmienite pianki EVA Batson Enterprises, które są twarde i kosztują grosze.
Pozdrawiam
#50 ONLINE
Napisano 07 kwiecień 2011 - 17:26
Nie jestem naturalnie wrogiem pianek , bardziej ich umiarkowanym zwolennikiem . Mało używane są dość trwałe i dość długo trwa nim nabiorą przeróżnych odpychających barw i kształtów . Pierwszą piankę miałem na szekspirowskiej , muchowej Alphie i gdzieś po roku było po niej . Znaczy pianka zrobiła kaputt , ale też nieco później jakiś pomorski miejscowy o dekadę wcześniejszy miłośnik transformacji ustrojowej i przekształceń własnościowych , oraz naturalnie szklanych kijów , jednym śmiałym posunięciem mnie jej pozbawił na zawsze
Oczywiście nowe materiały na rękojeści , ciekawe kształty i pachnące świeżością pionierskie rozwiązania likwidują częściowo bezdenną , korkową nudę . Której to portugalskiej kory jednak jako materiałowej tradycji i środowiskowej świętości pozbyć się nie zamiarujemy w najbliższej perspektywie .
No to dla równowagi z pianką batsonowską której nie widzieliśmy w naturze , zobacz co robi z korka aglomerowanego Łukasz Masiak ..
#51 OFFLINE
Napisano 07 kwiecień 2011 - 19:21
Tego gripa juz widziałem, zdjęcie dziwne jest, zastanawiam sie co do za schodek:
???
Ale to wątek o kijach Kamila a nie Łukasza, więc może wyjaśnijmy to w odrębnym tamacie
Z tego co piszesz wynika że korek to wyraz głównie przyzwyczajenia, w wyższych odmianach może snobizmu i po trosze złych doświadczeń z jakąś kiepskiej jakości gąbką która Ci się przytrafiła na seryjnym kijku?
Ja to podzieliłem sobie inaczej - spinning = korek, casting=pianka, trafiają się wyjątki ale na zasadzie potwierdzenia reguły - nie dorabiam do tego żadnej ideologii, tak mi się podoba a w praktyce również działa więc w sumie wychodzi na to że co kto lubi
Załączone pliki
#52 OFFLINE
Napisano 07 kwiecień 2011 - 19:30
#53 ONLINE
Napisano 07 kwiecień 2011 - 19:54
No bardzo Kamila przepraszam , za ten chaotyczny offtopowy bajzel na jego włościach ..
#54 OFFLINE
Napisano 08 kwiecień 2011 - 01:34
Pogoda i pora roku w sam raz na testowanie tych muchowych spinów, castów
Pozdrawiam
Grzesiek
#55 OFFLINE
Napisano 08 kwiecień 2011 - 15:38
#56 OFFLINE
Napisano 09 kwiecień 2011 - 00:19
Ciekawy jestem co tam się ukręciło u Ciebie - jak połowisz, skrobnij proszę kilka zdań.
Pozdrawiam
Grzesiek
#57 OFFLINE
Napisano 09 kwiecień 2011 - 10:04
Załączone pliki
#58 OFFLINE
Napisano 09 kwiecień 2011 - 10:11
Kamil słowa uznania za robotę .
Załączone pliki
#59 OFFLINE
Napisano 09 kwiecień 2011 - 13:00
Miło mi, że jesteś zadowolony
#60 OFFLINE
Napisano 09 kwiecień 2011 - 13:32
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: autorski-rb
AUTORSKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
łatwiejsze niż rzucenie papierosów?Napisany przez versicolor , 02 mar 2019 rodbuidling, blaas, autorski-rb |
|
|
||
AUTORSKI
Hand made →
Naprawy, przeróbki i budowa wędeczekNapisany przez panpawel85 , 21 lis 2018 rodbuilding, wrapping, przebudowa i 1 więcej |
|
|
||
AUTORSKI
Hand made →
Moja choroba.. czyli kręcenie PlimasaNapisany przez Plimas , 30 paź 2018 autorski-rb |
|
|
||
AUTORSKI
Hand made →
Maniek i jego patykiNapisany przez ManiekL-ski , 06 paź 2018 autorski-rb |
|
|
||
AUTORSKI
Hand made →