(...)
to co podaj膮 producenci (a tym bardziej "tw贸rcy") trzeba bra膰 z przymro偶eniem oka
i zachowuj膮c pewn膮 tolerancje gdy偶 na to jak g艂臋boko b臋dzie pracowa艂a dana przyn臋ta jest sporo czynnik贸w
- grubo艣膰 linki, pr臋dko艣膰 prowadzenia, pod fale czy z fala, odleg艂o艣膰 wypuszczenia podczas metody trollingowej to tylko niekt贸re z nich
@Wojti, masz racj臋.
Mam woblera, kt贸ry troluj膮c z szybko艣ci膮 3,5 - 4 km/h 偶y艂ka 0,16 wypuszczona na oko艂o 30 metr贸w stuka o dno na 1,8 - 1,9 metra. Ale przy 艂owieniu "z r臋ki", z t膮 sam膮 偶y艂k膮 nurkuje najwy偶ej do metra. W rzece do oko艂o 1,2 metra. Gdy kto艣 mnie pyta, na jak膮 g艂臋boko艣膰 zanurkuje, odpowiadam spokojnie - do metra. Bo je艣li b臋dzie mia艂 偶y艂k臋 0,18 lub grubsz膮 (cz臋ste), to g艂臋biej nie troluj膮c nie zejdzie, a lekko podnosz膮c kij do g贸ry b臋dzie mia艂 woblera do g艂臋boko艣ci jaki艣 60 cm.
I teraz jak, mam robi膰 ca艂y wyk艂ad, przedstawiaj膮c spektrum mo偶liwo艣ci, czy ograniczy膰 si臋 do typowych zastosowa艅, daj膮c rzeczywisty obraz przyn臋ty?
Tak jak zauwa偶y艂e艣, tolerancja zapewnie艅 tw贸rcy jest konieczna, a z drugiej strony zbyt szczeg贸艂owy opis zaciemnia rzeczywiste przeznaczenie woblera.