2) Do odlewania wobków w formach silikonowych większość twórców używa żywicy Feather Lite. Czy żywica epoksydowa wymieszana z mikrobalonem ( dla uzyskania odpowiedniej masy przynęty) sprawdzi się w tym zastosowaniu? Gdzie jest wyższość Feather lite nad epoxy, bo epoksyd jest dużo lepiej dostępny/tańszy?
FL to gotowa mieszanka składnika A (poliol z mikrobalonem) i utwardzacza. Czy jest lepsza albo wygodniejsza w stosowaniu od innych żywic odlewniczych to bym nie powiedział. Po pierwsze jest pakowana w ocynkowe puchy z marnym zamknięciem w porównaniu do żywic w opakowaniach z polietylenu. Po kilku otwarciach mieszanka łapie powietrze, a kolejne otwarcia wieczka też idą marnie. Z czasem żywica traci stabilizację bo się zapowietrza i "rośnie". Utwardzona mieszanka jest kruchsza niż inne, z których dotychczas robiłem przynęty. Woblera obgryzały mi 40 cm szczupaczki i nie tak, że rysowały tylko odrywały elementy korpusu, uderzenie o beton też raz przełamało mi woblera na pół.
Epoksydów prawie nie stosowałem, z tego co się orientuję to żreją silikon mocniej niż poliuretany, grzeją też bardziej co dobija formę i mogą mieć większy skurcz. Jakbyś chciał użyć mieszanki epoksydowej z wypełniaczem to na te rzeczy musisz zwrócić uwagę. Mikrobalon powinien korzystnie wpłynąć na wymiary i temperaturę pewnie przyda się też rozdzielacz do formy.
Użytkownik Hesher edytował ten post 22 listopad 2017 - 14:23