Potrzebuję porady. Rozpocząłem zabawę w dłubanie woblerów i coś tam wychodzi, ale. Robię nacięcie na ster na samym początku bo jest to dla mnie najłatwiejsze i pojawia się problem jego zaklejania przy lakierowaniu. Przejrzałem forum i widziałem patent wkładania kawałka balsy w miejsce nacięcia i obrobione do kształtu korpusu. Nie próbowałem tego sposobu, ponieważ nie wiem czy uda mi się je wydłubać po lakierowaniu bez większego uszkodzenia nacięcia na. Jest jakieś inne rozwiązanie. Wiem, że najlepiej by było wykonać nacięcie na końcu ale do tego jeszcze długa droga.
"Wobleroza" - abc żółtodzioba...
#1441 OFFLINE
Napisano 18 grudzień 2020 - 07:41
#1442 OFFLINE
Napisano 18 grudzień 2020 - 08:52
Jak nie robisz dużych ilości woblerów, to można po wyjęciu z lakieru można czyścić nacięcie.
Wieszasz woblera za przednie oczko i od razu po wyjęciu z lakieru, wkładasz w nacięcie odpowiedniej średnicy drucik, wykałaczkę, co tam chcesz. Nadmiar lakieru wypływa. Trzeba to tylko zrobić bardzo szybko, nim lakier zacznie gęstnieć, nie ma wtedy zacieków.
Potem tylko czasami trzeba poprawić nacięcie. Przy odrobinie wprawy mamy po lakierowaniu eleganckie nacięcie, i dodatkowo zabezpieczone przed wodą,
- G_rzegorz i eRKa lubią to
#1443 OFFLINE
Napisano 18 grudzień 2020 - 09:27
Jak nie robisz dużych ilości woblerów, to można po wyjęciu z lakieru można czyścić nacięcie.
Wieszasz woblera za przednie oczko i od razu po wyjęciu z lakieru, wkładasz w nacięcie odpowiedniej średnicy drucik, wykałaczkę, co tam chcesz. Nadmiar lakieru wypływa. Trzeba to tylko zrobić bardzo szybko, nim lakier zacznie gęstnieć, nie ma wtedy zacieków.
Potem tylko czasami trzeba poprawić nacięcie. Przy odrobinie wprawy mamy po lakierowaniu eleganckie nacięcie, i dodatkowo zabezpieczone przed wodą,
Stosowałem dokładnie ten sam patent i bardzo dobrze się sprawdzał
#1444 OFFLINE
Napisano 18 grudzień 2020 - 09:34
Dzięki będę musiał wypróbować. Przy następnej partii zrobię porównanie Twojego patentu z wkładką z balsy.
#1445 OFFLINE
Napisano 18 grudzień 2020 - 10:14
Ta balsa, to moim zdaniem, dodawanie sobie roboty. Po nasiąknięciu lakierem stwardnieje.
Może jest jakaś szybsza, łatwiejsza metoda. Nie zastanawiałem się nad tym - przy ilościach woblerów jakie robię, ten sposób sprawdza mi się bardzo dobrze.
#1446 OFFLINE
Napisano 18 grudzień 2020 - 10:29
Może masz rację, teraz sprawdzałem wobki jak wyschły i kurde hartzlack zakleił nacięcie też przy ustawieniu w dół główki woblera. Ilości to tylko na własny użytek. Tak po prototypach ruszyłem z pierwszą serią 20 wobków i wiem, że następne będą o połowę mniejsze.
#1447 OFFLINE
Napisano 18 grudzień 2020 - 11:30
Może masz rację, teraz sprawdzałem wobki jak wyschły i kurde hartzlack zakleił nacięcie też przy ustawieniu w dół główki woblera. Ilości to tylko na własny użytek. Tak po prototypach ruszyłem z pierwszą serią 20 wobków i wiem, że następne będą o połowę mniejsze.
Przy tym patencie Leszka pamiętaj, że musisz suszyć woblery w pozycji "głową do góry"
- pano112 lubi to
#1448 OFFLINE
Napisano 18 grudzień 2020 - 11:52
Przy tym patencie Leszka pamiętaj, że musisz suszyć woblery w pozycji "głową do góry"
Wyczytałem, że należy zmieniać pozycje suszenia woblera aby równomiernie rozłożyć lakier. W takim razie olać bo temat nie warty przy 5 warstwach bo tyle planuję?
#1449 OFFLINE
Napisano 18 grudzień 2020 - 12:27
Wyczytałem, że należy zmieniać pozycje suszenia woblera aby równomiernie rozłożyć lakier. W takim razie olać bo temat nie warty przy 5 warstwach bo tyle planuję?
Nie wiem, czy przy świeżym, rzadkim lakierze, zauważysz jakąś różnicę w grubości tej powłoki
- G_rzegorz, eRKa i pano112 lubią to
#1450 OFFLINE
Napisano 18 grudzień 2020 - 12:29
No kłócić się nie będę bo brak mi doświadczenia. Dzięki.
#1451 OFFLINE
Napisano 18 grudzień 2020 - 14:48
Ja przed lakierowaniem w nacięcie na ster wkładam kawałek plastiku. Po wyschnięciu delikatnie nacinam nożykiem do tapet lakier wkoło plastiku, po wyjęciu mam czyste miejsce na ster.
#1452 OFFLINE
Napisano 22 grudzień 2020 - 14:10
Wysłane z mojego Redmi Note 8T przy użyciu Tapatalka
#1453 OFFLINE
Napisano 22 grudzień 2020 - 14:53
- eRKa lubi to
#1454 OFFLINE
Napisano 22 grudzień 2020 - 15:07
Wysłane z mojego Redmi Note 8T przy użyciu Tapatalka
#1455 OFFLINE
Napisano 22 grudzień 2020 - 16:32
#1456 OFFLINE
Napisano 24 grudzień 2020 - 14:15
Jakim klejem wklejacie stelaze? Bo uzylem poxipolu (nie mam juz distalu). I chyba przydalo by sie cos mocniejszego.
- tom3k_lubin lubi to
#1457 OFFLINE
Napisano 02 styczeń 2021 - 17:58
Nikt, nic? Probowalem szukac po forum ale tematy drutow to glownie 0,8-1,0 :/Panowie jaki drut 1,2 lub grubszy polecili byscie pod woby sdr na suma. Zrobilem sobie w czasie pademi w zeszlym roku dwa wobki. Jednego po pierwszym braniu zdemolowal sumek 1,7. Tej zimy pewnie tez zrobie sobie oszalamiajace 2-3 sztuki ale chcialbym uniknac zeszlorocznych bledow.
Jakim klejem wklejacie stelaze? Bo uzylem poxipolu (nie mam juz distalu). I chyba przydalo by sie cos mocniejszego.
#1458 OFFLINE
Napisano 02 styczeń 2021 - 18:43
Co do wklejania sterów to spróbuj
Technicqll konstrukcyjny#1459 OFFLINE
Napisano 02 styczeń 2021 - 19:24
#1460 OFFLINE
Napisano 03 styczeń 2021 - 09:32
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych