Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Woblery JAZ

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1092 odpowiedzi w tym temacie

#401 OFFLINE   Dagon

Dagon

:P

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3079 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 10 marzec 2013 - 13:56

Przyczynią się do poprawy natelnienia dużych rzek  :lol:

Duża ukleja shallow to na 100%, przecież jak ją rozbroić i dziobem w stronę tafli wody skierować, kwoczyć można, że ho, ho. :lol:  A tak na serio to poczynając od ostatniej dekady sierpnia, na agrafce dyndają u mnie zazwyczaj wabiki 8 – 12 cm, stąd spore, nie ukrywam, nadzieje pokładam w nowej JAZa artylerii. B)

#402 OFFLINE   J A Z

J A Z

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 815 postów
  • LokalizacjaSłubice

Napisano 10 marzec 2013 - 19:31

Przyczynią się do poprawy natelnienia dużych rzek  :lol:

Spoko, dzisiaj sprawdzałem i robi małe "plum!!!" jak drobny koszyk zanętowy do pikera :D . Ściema jest, bo bolki będą myślały, że znowu ktoś za białorybem przyszedł posiedzieć :lol: .

Dzisiaj znowu nad wodą i zabawa z pozostałymi do sprawdzenia.

Uklejka 11

Cały czas dogranie steru i chyba już tak zostanie, duża łopata i to daje fajną pracę, lekko wyczuwalną na kiju.
Parametry: 
-długość 11cm
-waga ok 19gr (pływający) 
-schodzi - za brudna woda :(

uklejka11.jpg

Ćwiczyłem również Uklejkę Classic (ster z przodu) i rewelacyjna praca, startuje już od poruszenia kijem. ale jednak czekam na inne rozwiązanie, a mianowicie Uklejka 11 DR. Podobna praca, ale DR głębiej schodzi, dlatego nie ma co powielać czegoś podobnego. Ten wzór na razie sobie odpuszczam, ale na pewno zabiorę się za niego, bo warto.

Karaś 5:

Jest ciekawym wobkiem, daje dużo możliwości zabaw z przynętą, wolne i szybkie ściąganie, zatrzymanie, podszarpywanie, jest z nim co robić.
Parametry:
- długość 5cm
- waga "F" - 5gr
           "S" - 7gr
- głębokość "pracy" - 0,5-1m

kara5.jpg

Karaś 6

Praca podobnie jak 5-tka.
Parametry:
- długość 6cm
- waga "F" - 9gr
           "S" - 11gr
- głębokość "pracy" - 0,5-1m

kara6k.jpg

#403 OFFLINE   tofik

tofik

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2141 postów
  • LokalizacjaPyrlandia
  • Imię:Łukasz
  • Nazwisko:Adamek

Napisano 10 marzec 2013 - 19:58

O ta uklejka ma bardziej "przyzwoitą" wagę jak na moją rzekę.Natomiast za cholerę nie rozumiem co Ty zmieniałeś w Karasiu 5cm????????????????No chyba że się nudzisz w przerwach między malowaniem i wymyślasz.......hehehehe ;)

#404 OFFLINE   J A Z

J A Z

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 815 postów
  • LokalizacjaSłubice

Napisano 10 marzec 2013 - 20:02

Ona jest pływająca, a jak jeszcze dodam Pb (wersja tonąca), to dopiero będzie waga.

Karaś - co, no co? Jest tak samo jak było, tylko z pływającym się bawiłem i kombinowałem ze sterem (miejsce, kąt). Dzisiaj zrobiłem tak jak w "S" i jest... sam wiesz jak. Tonący ma zmniejszony Pb, to daje jeszcze inną pracę (ciekawszą) i lepszą lotność.

Użytkownik J A Z edytował ten post 10 marzec 2013 - 20:08

#405 OFFLINE   J A Z

J A Z

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 815 postów
  • LokalizacjaSłubice

Napisano 20 marzec 2013 - 15:21

Uklejka 4 S - już uczą się pływać. Praca mocna (jak na moje wobki), tuż pod lustrem wody. Przeznaczenie zdecydowanie letni boleń, ale będzie kusić okonie i kleniojazie.

uklejka3s.jpg

Użytkownik J A Z edytował ten post 22 marzec 2013 - 11:16

• Dagon, Mariano Mariano i Wędkamojehobby lubią to

#406 OFFLINE   Mariano Mariano

Mariano Mariano

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1945 postów
  • LokalizacjaNiemcy/Warszawa
  • Imię:Mariusz

Napisano 20 marzec 2013 - 15:31

Takie trochę brzuchate,chyba wagowo tez będzie sporo??Kiedy będą dostępne w ofercie :)

#407 OFFLINE   J A Z

J A Z

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 815 postów
  • LokalizacjaSłubice

Napisano 20 marzec 2013 - 15:35

To jest ta lżejsza wersja, czyli "S". Waga- 2,9gr

Wersja cięższa "SS" (te zaciążone z dużym brzuchem), waga - 4,5gr. Właśnie zaraz będą smakować wody z Odry.

Użytkownik J A Z edytował ten post 20 marzec 2013 - 15:35

• Mariano Mariano lubi to

#408 OFFLINE   J A Z

J A Z

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 815 postów
  • LokalizacjaSłubice

Napisano 20 marzec 2013 - 18:09

No i popływały sobie.

Uklejeczki 3,7cm/4,5gr. Praca delikatna na przelewy do ściągania na szybko (czyt.expres), jak i do postawienia w nurcie i do wolnego ściągania.

Pearl

u3ssp.jpg

Silver
u3sss.jpg

Green
u3ssg.jpg

Użytkownik J A Z edytował ten post 22 marzec 2013 - 11:15

• lokoko83 lubi to

#409 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5220 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 20 marzec 2013 - 19:05

Smakowicie to wygląda ta S-ka

#410 OFFLINE   tofik

tofik

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2141 postów
  • LokalizacjaPyrlandia
  • Imię:Łukasz
  • Nazwisko:Adamek

Napisano 20 marzec 2013 - 21:15

Jacku-rozpieszczasz nas........a miało już być stop z nowościami :)

#411 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5220 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 20 marzec 2013 - 21:35

Jacek jak ma robotę to nawet nad wodą nie usiedzi spokojnie tylko biegnie do tej pracowni żeby działać, zmieniać, majstrować i udoskonalać to jest perfekcjonista i takie uzależnienie pozostanie z nim na zawsze. Oczywiście nie można mieć Mu tego za złe bo zostawia to w "naszych" woblerach  :D i niech tak zostanie. 

#412 OFFLINE   J A Z

J A Z

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 815 postów
  • LokalizacjaSłubice

Napisano 20 marzec 2013 - 21:42

To wobki były przyszykowane jako surówki na jesieni ,ale dopiero teraz je kończę (maszynki) na cacy i tak są na letnie kuszenie bolków. Przecież jeszcze masa innych (te z grudnia) i jak to skończę, to dopiero wyrobię co było do zrobienia. Nowości - ile tego jeszcze w głowie siedzi, nie ma opcji nudzić się.

• woblery z Bielska lubi to

#413 OFFLINE   Dagon

Dagon

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3079 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 22 marzec 2013 - 11:10

Uklejka 3 S - już uczą się pływać. Praca mocna (jak na moje wobki), tuż pod lustrem wody. Przeznaczenie zdecydowanie letni boleń, ale będzie kusić okonie i kleniojazie.

Mały i cienki dały mi sporo kleniowo-jaziowych przyłowów, nawet rzeczny okoń się wieszał a na cienkiego szczupak, te są mniejsze, kto wie, może nawet chętniej będą łykane.

Zwłaszcza jeśli, jak piszesz, praca mocniejsza od starszych braci.

#414 OFFLINE   J A Z

J A Z

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 815 postów
  • LokalizacjaSłubice

Napisano 22 marzec 2013 - 11:51

Już poprawiłem, bo faktycznie pogubiłem się wczoraj (za dużo roboty) i Uklejeczki wyżej mają 3,7cm, czyli nazwa "Uklejka 4". No ta z brzuszyskiem jest rewelka na zabawę w lecie, będzie się działo. "S" jest dziwna i będzie nie tylko pod bolka.

#415 OFFLINE   Dagon

Dagon

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3079 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 22 marzec 2013 - 12:00

Czy pisząc praca dziwna masz na myśli pracę podobną do małego z edycji bodaj 2008?

Jeśli tak, to byś mnie szczerze ucieszył, tak jak ten wobler odskakiwał na boki to historia, magnes na opaskowe patrolowce.

#416 OFFLINE   J A Z

J A Z

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 815 postów
  • LokalizacjaSłubice

Napisano 22 marzec 2013 - 12:23

Uklejka 4 "S" - mocne wychylenia boczne, nie systematyczne, brzuszek co jakiś czas zabłyśnie i to jest to. Wobler o mocniejszej akcji, tak miało być, chociaż tego nie lubię.

"Mały 4" z tamtej epoki, to nie dla mnie, a wiem, że chwalili, bo często był używany na opaskowego okonia. Jako producent miałem za dużo problemów z jego ustawianiem, jednym pasował, inni byli zdziwieni. Najlepsze określenie jego pracy to: "Mały, ale wariat". Dzisiaj już nie ma tak mocnych odskoków, ale swoje robi i na pewno nie zejdzie z taśmy prod.

Użytkownik J A Z edytował ten post 22 marzec 2013 - 12:28

#417 OFFLINE   J A Z

J A Z

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 815 postów
  • LokalizacjaSłubice

Napisano 22 marzec 2013 - 13:13

No i wczorajsza zabawka, która wczoraj sprawdziła rodzaj steru jaki musi dostać.

Minnow 3 DR "S"

- dług.- 3,3cm

- waga - 4,3gr

- głębokość pracy - nie wiem, jeszcze kombinuję z tym przygięciem przedniej części steru. Myślę, że spoko na 2m.

- praca typu "sz", "cz" i "rz"  :D

Wobler o mega szybkim drganiu i pięknym wyczuciu "bicia" na dolniku. Jak kiedyś wspominałem, miała to być podróbka koleżki i walka z wobkiem trwała bardzo długo, wyszło coś zdecydowanie lepszego. Nie ma problemu z nurtem, po to był testowany, ćwiczony tyle czasu, żeby właśnie w tych miejscach nie było problemu z pracą. Tempo ściągania średnie i mega szybkie, mega expresowe.

Teraz tylko dokończyć maszynkę, która służy do powtarzalności i można będzie wylewać.

minnow3drsilver.jpg

#418 OFFLINE   Dagon

Dagon

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3079 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 22 marzec 2013 - 13:26

...Najlepsze określenie jego pracy to: "Mały, ale wariat"...

Ja tam z tym „wariatem” same dobre wspomnienia posiadam. Pomyśleć, że gdyby nie przypadek pewnie kilka lat dłużej musiałbym na odkrycie tych boleniówek czekać. ;)

#419 OFFLINE   J A Z

J A Z

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 815 postów
  • LokalizacjaSłubice

Napisano 22 marzec 2013 - 19:50

Flea 2

- dł. - 2,1cm

- waga - 1,9gr - wersja tonąca

- głębokość pracy - 0,1-0,3m

Wobler z przeznaczeniem na kleniojazie, okoń. Wystarczy b.wolne ściąganie i wobler już pracuje. Jest to imitacja wylatującego owada, głowa stoi i zamiata pięknie dupka. Zastanawiam się, który ster zastosować do stałej produkcji, bo ten który jest zaklepany daje drobniutką prace wyczuwalną na kiju (piękne granie kija, aż słychać), ale dzisiaj przypadkowo przetestowałem o 100%szerszy ster i też nie ma problemów z pracą, a ta jest jeszcze mocniejsza. Wymóg jaki musi przejść ten wzór jako bezproblemowy, to praca bez wyskakiwania nawet przy ściąganiu ekspresowym i tak pracują. Tak samo stabilnie siedzi wersja pływająca (jeszcze ćwiczona).

Flea Gold:

fleagold.jpg

Flea Yellow Tiger:

fleaprzd.jpg
Szerszy ster

#420 OFFLINE   Gruzin

Gruzin

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 778 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 22 marzec 2013 - 22:17

Jacek zrób Ty katalog porządny, bo mam wrażenie,że co chwilę coś nowego, a potem przeglądam wątek i okazuje się, że wobek już się pojawił rok temu, tylko w 'wersji próbnej' ;)

Pchełka smakowita.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych