Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Melanzyk - jerki i swimbaity

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3151 odpowiedzi w tym temacie

#2201 OFFLINE   Melanzyk

Melanzyk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3064 postów
  • LokalizacjaDublin / Częstochowa / Lubaczów
  • Imię:Maciej

Napisano 17 czerwiec 2016 - 22:56

Piranie w malowaniu Camo. 

Załączony plik  IMAG1154.jpg   72,77 KB   25 Ilość pobrań

Tak się właśnie zacząłem zastanawiać, dlaczego kurde ja takiej nie mam? :rolleyes:

Pirania Czarna Mamba z wcześniejszego postu 3 rzuty po złapaniu potwora odeszła do szczupakowego nieba. J**!@#$%^&  tytan z SG po zarzucie i jednym podszarpnięciu pękł. Kuźwa dobrze, że nie z rybą, uffffff.

Kiedyś na początku tytanów dałem im szansę i mnie zawiodły. Teraz po kilku latach pomyślałem, że już technologie poszły na przód itp i produkt powinien być jak najbardziej dopracowany i po 2 łowieniach jeb kolejna wtopa. 23€ za szpulkę 5m i takie gówno a nie produkt.

Wrrr, jak ja nie lubie tracić łownych przynęt  :angry:

Pozdr

M

#2202 OFFLINE   gulf

gulf

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2700 postów
  • LokalizacjaRoztocze
  • Imię:Mateusz

Napisano 17 czerwiec 2016 - 23:06

Melek co do tytanów i ciężkich przynęt to nie daje rady AFW , SPRO , jak piszesz SG . Trzeba sprawdzać  plecione tytany po kilkunastu rzutach , czy przypadkiem któryś z drutów nie strzelił na oczku przy agrafce lub krętliku . Ja robię długie przypony i po prostu skracam co jakiś czas . Jak już są za krótkie na przypon idą na dozbrojki , a jak i w dozbrojce strzeli chociażby jeden drut to w kosz . Ciężko się odzwyczaić od tytanu bo to się wogóle nie skręca ale jak mi się zapas skończy to raczej dobrą stal plecioną wezmę :)

#2203 OFFLINE   Melanzyk

Melanzyk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3064 postów

Napisano 17 czerwiec 2016 - 23:19

Mat to był pojedynczy drut tytanowy, nie pleciony. Co do nie skręcania się to się też nie zgodzę. Na pudełku napisane, że się nie wygina itp. Mads na youtube też strasznie chwalił, że super zajebiste a po pół dnia łowienia nie różnił się niczym od starego poczciwego drutu stalowego z Aliexpress. 

Uległem 2 raz modzie i się nauczyłem na kolejnym błędzie. Za cenę 5m super zajebistego tytanu mam jakieś 500m plecionej linki stalowej z Chin. W sumie to mam jej jakieś 8 szpulek zapasu. Po 1-2 łowieniach wywalam taką stalke w kosz (nie ze wzglęgu na pęknięcia czy coś bo to się nie zdarza, ze wzgledu na to, że się powyginała jak cholera) i zakładam nową. Na tym się nie zawiodłem jeszcze. Jedyny minus ze jak się za bardzo powygina to zaczyna zaczepiać kotwice.

Pozdr

M

#2204 OFFLINE   gulf

gulf

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2700 postów
  • LokalizacjaRoztocze
  • Imię:Mateusz

Napisano 17 czerwiec 2016 - 23:38

A jak drut to się nie znam . Mam takie coś ale sztywne jest , zrobiłem tylko kilka dozbrojek  i w zasadzie nie używam .

Pleciony tytan wogóle się nie skręca , załamuje etc podczas łowienia . Można powiedzieć " prosty jak drut" jest tytan pleciony ;) 

#2205 OFFLINE   peresada

peresada

Tug is the Drug....

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2322 postów
  • LokalizacjaBow River

Napisano 18 czerwiec 2016 - 07:59

w dawnych czasach, kiedy materiał tytanowy był prawie nie do kupienia, a co najwyżej jakieś gotowce z cabelasa ,pewna niewielka firma w us. która zwała się "stamina" miała w swojej niewielkiej w tamtych czasach ofercie plecionkę tytanowa.

30, 50 i 75lbs. czasy się zmieniły firma się rozrosła, zmieniła nazwę na angler's  workshop ale ciągle ma w ofercie ten artykuł:

http://lurepartsonli...ire-5-Coil.html

mogę napisać tylko tyle że 50lb nie pękło mi nigdy. urwałem parę na zaczepach ( nie wytrzymała plecionka) ale materiał zawsze wytrzymywał wszelkie harce.

popróbujcie Panowie :-)

pozdrówka

• Guzu, woblery z Bielska i Pride lubią to

#2206 OFFLINE   BOB

BOB

SUM

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 10188 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Robert

Napisano 18 czerwiec 2016 - 08:42

Sam robię przypony z drutu tytanowego NITI 55Lb  kupionego w naszym BRC i póki co wszystko OK. Takie plecionki też biorę o nich

#2207 OFFLINE   PLECIONA

PLECIONA

Zaawansowany

• Forumowicz+ bez giełdy
  • PipPipPip
  • 835 postów
  • LokalizacjaBydgoszcz

Napisano 18 czerwiec 2016 - 09:04

Napisze Wam tak.
Mnie osobiście 2 razy- nie na węźle- 45 lb z Savagear- od tej pory tej firmy już nie kupuję.
3 tyg temu przy wyrzucie pękł kumplowi na prostym odcinku 75lb (0,50mm!) - też z Savagear- też nie kupi. Nie wiem skąd Savagear bierze drucik, ale jest pewny jak chiński kondon.
Używam z AFW, BFT i Knot i jest full relax. Zmienie firmę Melo i śmigaj dalej :).
Pozdro!

Użytkownik PLECIONA edytował ten post 18 czerwiec 2016 - 09:06

• Melanzyk lubi to

#2208 OFFLINE   BOB

BOB

SUM

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 10188 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 18 czerwiec 2016 - 09:49

Tak to wygląda u mnie

Załączone pliki

#2209 OFFLINE   patryk123

patryk123

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 99 postów
  • Lokalizacjarzeszów
  • Imię:patryk
  • Nazwisko:warchoł

Napisano 18 czerwiec 2016 - 14:58

Odbiegając od tematu tytanu zastanawia mnie co się stało z okoniem którego strugales na początku tematu i czego go już nie widać w postach

#2210 OFFLINE   Melanzyk

Melanzyk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3064 postów

Napisano 18 czerwiec 2016 - 16:41

Witaj Patryku.
Okoń był spierdzielony konstrukcyjnie o czym nie pomyślałem gdy go robiłem. Problemem była część ogonowa, która na łączeniu miała może z 6mm szerokości. Przez środek szedł także otwór na drut co dodatkowo ta część oslabialo. Przy uderzeniu o tafle wody ów część pekala i okoń już był 2 częściowy.

Kiedyś może doczeka się przerobienia. Nie podobają mi się w nim łuski, więc musiał bym pierwsza część zalać jakimś materiałem i wyrzezbic łuski od nowa. Druga i trzecia część musiały by być zrobione całkowicie od nowa.

Pozdr
M

#2211 OFFLINE   patryk123

patryk123

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 99 postów
  • Lokalizacjarzeszów
  • Imię:patryk
  • Nazwisko:warchoł

Napisano 18 czerwiec 2016 - 21:15

Może w krótce doczeka rekonstrukcji.i było by fajnie jak byś go poprawił bo był ząrabisty i jeszcze to malowanie okonia mega.a spróbowałeś robić zbrojenie drutem tak jak w fundamentach może to coś pomogło by
Trzymam kciuki :)

Użytkownik patryk123 edytował ten post 18 czerwiec 2016 - 21:22

#2212 OFFLINE   Melanzyk

Melanzyk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3064 postów

Napisano 21 czerwiec 2016 - 11:49

Ostatni wypad przyniósł 2 rybki z wagi ciężkiej.

2-3 godziny trollingu bez dotknięcia, przestawienie sie na łowienie z ręki i po 2 napływach pierwsze branie na Piranie w kolorze Czarna Mamba. Puknięcie prawie okoniowe, w pierwszej fazie holu byłem przekonany, że to 60-tak więc nawet nie włączałem kamery. Jakieś 5m od pontonu po pierwszym odjezdzie ryba urosła i to znacznie   :rolleyes:

post-49629-0-62242000-1466505332_thumb.j post-49629-0-30790700-1466505336_thumb.j

2-3 rzuty po jej wypuszczeniu ów Czarna Mamba odeszła do szczupakowego nieba. Tytan z SG pękł po zarzucie   :blink: ogromne szczęście, że nie poszedł podczas holu...

Godzinę później kolejne, tym razem potężne branie na mój ulubiony kolor Piranii czyli Brown Trout. Pełen połyk przynęty więc hol bez stresu, że się ryba odhaczy   B) całość ładnie nagrana. Ryba ciut dłuższa od tej pierwszej, ale dużo bardziej opasiona. Taka jakie Maćki lubią najbardziej   :rolleyes:

post-49629-0-71678000-1466505339_thumb.j post-49629-0-99149100-1466505403_thumb.j

Później przestawienie się na trolling do wieczora, który zakończył się bez dotknięcia. Gdyby człowiek wiedział to zawinął by się do domu o 11:40 czyli po 2 rybie  :)

Pozdr

M

#2213 OFFLINE   joker

joker

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5133 postów
  • LokalizacjaWzgórze Tumskie nad Wisłą
  • Nazwisko:Ciarka

Napisano 21 czerwiec 2016 - 21:06

Takie łowienie to ja rozumiem. Gratulacje!

#2214 OFFLINE   kubazmech

kubazmech

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 297 postów
  • Imię:Kuba

Napisano 21 czerwiec 2016 - 22:24

Cześć. Gratuluję efektów- intencjonalne (i regularne) łowienie takich dużych szczupaków to jest coś. Mam dwa pytania, poza tematem przynęt:

- ten podbierak na pontonie, to SG? Dobry?

- czym robisz te fotki? Czy może to są kadry z filmu? Już ostatnio próbowałem Cię o to podpytać w wątku o szczupakach, nie wiedziałem jeszcze, że masz własny temat. Zdjęcia z walki z rybą i te z pochmurnym niebem w tle, wymiatają. Pozdrawiam.

#2215 OFFLINE   Melanzyk

Melanzyk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3064 postów

Napisano 22 czerwiec 2016 - 07:15

Hejka.
Tak to SG. Jeden z najlepszych podbierakow na rynku. Daje radę. Ostatnie fotki to zdjecia z GoPro. Te ujęcia z wyskakujacym pajkiem z Czarną Mambą to są screeny wyciągnięte z filmiku. Zdjęcia z ostatniego raportu są robione w trybie timelapse. Niektóre zdjęcia w moim wątku są robione Lumixem FT3 :)

Pozdr
M

#2216 OFFLINE   kubazmech

kubazmech

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 297 postów
  • Imię:Kuba

Napisano 23 czerwiec 2016 - 05:22

Dzięki. Zastanawiałem się nad mniejszą wersją tego podbieraka, do łowienia z brzegu. Życzę utrzymania poziomu (zdjęć i szczupaków), oby tak dalej. :)

#2217 OFFLINE   Melanzyk

Melanzyk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3064 postów

Napisano 23 czerwiec 2016 - 20:21

Panowie, gdzie mogę kupić dobrej jakości strzykawki 100-200ml?

Towar raczej nie do kupienia w Irlandii więc muszę poszukać.

Pozdr

M

#2218 OFFLINE   BOB

BOB

SUM

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 10188 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 23 czerwiec 2016 - 20:25

Sklepy zaopatrzenia medycznego. Pewnie potrzebujesz klasycznych , szklanych z metalowymi , uszczelnianymi tłokami.

Albo taka?

http://medical.net.p...-ml-Janeta/5874

Użytkownik BOB1 edytował ten post 23 czerwiec 2016 - 20:30

#2219 OFFLINE   ferrox

ferrox

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 367 postów
  • Lokalizacjapolaniec
  • Imię:karol
  • Nazwisko:************